Laserresonanssi-ionisaatioon perustuva alkuaineanalytiikka (Larisa)

Iiro Auterinen, Eeva-Liisa Lakomaa, Jari Likonen, Rainer Salomaa, Riitta Zilliacus

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Laserresonanssi-ionisaatiospektroskopiaa voidaan käyttää suurta herkkyyttä vaativiin alkuaineanalyyseihin. Analyysimenetelmän periaatteena on atomin virittäminen perustilasta laservalon avulla kahdella tai kolmella askeleella korkeaan viritystilaan ja edelleen virittyneen atomin ionisoiminen joko laserin tai sähkökentän avulla. Näin muodostuneiden ionien määrä lasketaan. Yhteistyönä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen reaktorilaboratorion, Teknillisen korkeakoulun teknillisen fysiikan osaston ja Neuvostoliiton Tiedeakatemian Spektroskopian Instituutin kesken on rakennettu resonanssi-ionisaatiospektrometrilaitteisto. Julkaisussa kuvataan resonanssi-ionisaatiospektrometrian periaatetta, rakennettua laitteistoa ja esitellään alle mikrogramman alumiini- ja galliummäärien analysoimiseksi tehtyjä kokeita ja suunnitelmia jatkotutkimuksesta. Tämä menetelmä ei ole vielä rutiinikäytössä alkuaineanalytiikassa, eikä kaupallisia laitteita ole vielä saatavilla. Laitekehitystä, erityisesti lasereiden kohdalla, tehdään paljon eri puolilla maailmaa. Analytiikan alalla menetelmä ilmeisesti leviää laajempaan käyttöön, kun laitteistot yksinkertaistuvat ja niiden käyttövarmuus paranee. Täten julkaisussa esitettävää laitteistoa voidaan pitää prototyyppinä eikä valmiina tuotteena.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages84
ISBN (Print)951-38-2902-2
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number489
ISSN0358-5077

Fingerprint

Spectrum Analysis
Lasers

Keywords

  • lasers
  • resonance ionization spectroscopy

Cite this

Auterinen, I., Lakomaa, E-L., Likonen, J., Salomaa, R., & Zilliacus, R. (1987). Laserresonanssi-ionisaatioon perustuva alkuaineanalytiikka (Larisa). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 489
Auterinen, Iiro ; Lakomaa, Eeva-Liisa ; Likonen, Jari ; Salomaa, Rainer ; Zilliacus, Riitta. / Laserresonanssi-ionisaatioon perustuva alkuaineanalytiikka (Larisa). Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 489).
@book{a0f2a0e0b412482a9de65bccd2ec255f,
title = "Laserresonanssi-ionisaatioon perustuva alkuaineanalytiikka (Larisa)",
abstract = "Laserresonanssi-ionisaatiospektroskopiaa voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} suurta herkkyytt{\"a} vaativiin alkuaineanalyyseihin. Analyysimenetelm{\"a}n periaatteena on atomin viritt{\"a}minen perustilasta laservalon avulla kahdella tai kolmella askeleella korkeaan viritystilaan ja edelleen virittyneen atomin ionisoiminen joko laserin tai s{\"a}hk{\"o}kent{\"a}n avulla. N{\"a}in muodostuneiden ionien m{\"a}{\"a}r{\"a} lasketaan. Yhteisty{\"o}n{\"a} Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen reaktorilaboratorion, Teknillisen korkeakoulun teknillisen fysiikan osaston ja Neuvostoliiton Tiedeakatemian Spektroskopian Instituutin kesken on rakennettu resonanssi-ionisaatiospektrometrilaitteisto. Julkaisussa kuvataan resonanssi-ionisaatiospektrometrian periaatetta, rakennettua laitteistoa ja esitell{\"a}{\"a}n alle mikrogramman alumiini- ja galliumm{\"a}{\"a}rien analysoimiseksi tehtyj{\"a} kokeita ja suunnitelmia jatkotutkimuksesta. T{\"a}m{\"a} menetelm{\"a} ei ole viel{\"a} rutiinik{\"a}yt{\"o}ss{\"a} alkuaineanalytiikassa, eik{\"a} kaupallisia laitteita ole viel{\"a} saatavilla. Laitekehityst{\"a}, erityisesti lasereiden kohdalla, tehd{\"a}{\"a}n paljon eri puolilla maailmaa. Analytiikan alalla menetelm{\"a} ilmeisesti levi{\"a}{\"a} laajempaan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, kun laitteistot yksinkertaistuvat ja niiden k{\"a}ytt{\"o}varmuus paranee. T{\"a}ten julkaisussa esitett{\"a}v{\"a}{\"a} laitteistoa voidaan pit{\"a}{\"a} prototyyppin{\"a} eik{\"a} valmiina tuotteena.",
keywords = "lasers, resonance ionization spectroscopy",
author = "Iiro Auterinen and Eeva-Liisa Lakomaa and Jari Likonen and Rainer Salomaa and Riitta Zilliacus",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2902-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "489",
address = "Finland",

}

Auterinen, I, Lakomaa, E-L, Likonen, J, Salomaa, R & Zilliacus, R 1987, Laserresonanssi-ionisaatioon perustuva alkuaineanalytiikka (Larisa). Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 489, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Laserresonanssi-ionisaatioon perustuva alkuaineanalytiikka (Larisa). / Auterinen, Iiro; Lakomaa, Eeva-Liisa; Likonen, Jari; Salomaa, Rainer; Zilliacus, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 489).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Laserresonanssi-ionisaatioon perustuva alkuaineanalytiikka (Larisa)

AU - Auterinen, Iiro

AU - Lakomaa, Eeva-Liisa

AU - Likonen, Jari

AU - Salomaa, Rainer

AU - Zilliacus, Riitta

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Laserresonanssi-ionisaatiospektroskopiaa voidaan käyttää suurta herkkyyttä vaativiin alkuaineanalyyseihin. Analyysimenetelmän periaatteena on atomin virittäminen perustilasta laservalon avulla kahdella tai kolmella askeleella korkeaan viritystilaan ja edelleen virittyneen atomin ionisoiminen joko laserin tai sähkökentän avulla. Näin muodostuneiden ionien määrä lasketaan. Yhteistyönä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen reaktorilaboratorion, Teknillisen korkeakoulun teknillisen fysiikan osaston ja Neuvostoliiton Tiedeakatemian Spektroskopian Instituutin kesken on rakennettu resonanssi-ionisaatiospektrometrilaitteisto. Julkaisussa kuvataan resonanssi-ionisaatiospektrometrian periaatetta, rakennettua laitteistoa ja esitellään alle mikrogramman alumiini- ja galliummäärien analysoimiseksi tehtyjä kokeita ja suunnitelmia jatkotutkimuksesta. Tämä menetelmä ei ole vielä rutiinikäytössä alkuaineanalytiikassa, eikä kaupallisia laitteita ole vielä saatavilla. Laitekehitystä, erityisesti lasereiden kohdalla, tehdään paljon eri puolilla maailmaa. Analytiikan alalla menetelmä ilmeisesti leviää laajempaan käyttöön, kun laitteistot yksinkertaistuvat ja niiden käyttövarmuus paranee. Täten julkaisussa esitettävää laitteistoa voidaan pitää prototyyppinä eikä valmiina tuotteena.

AB - Laserresonanssi-ionisaatiospektroskopiaa voidaan käyttää suurta herkkyyttä vaativiin alkuaineanalyyseihin. Analyysimenetelmän periaatteena on atomin virittäminen perustilasta laservalon avulla kahdella tai kolmella askeleella korkeaan viritystilaan ja edelleen virittyneen atomin ionisoiminen joko laserin tai sähkökentän avulla. Näin muodostuneiden ionien määrä lasketaan. Yhteistyönä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen reaktorilaboratorion, Teknillisen korkeakoulun teknillisen fysiikan osaston ja Neuvostoliiton Tiedeakatemian Spektroskopian Instituutin kesken on rakennettu resonanssi-ionisaatiospektrometrilaitteisto. Julkaisussa kuvataan resonanssi-ionisaatiospektrometrian periaatetta, rakennettua laitteistoa ja esitellään alle mikrogramman alumiini- ja galliummäärien analysoimiseksi tehtyjä kokeita ja suunnitelmia jatkotutkimuksesta. Tämä menetelmä ei ole vielä rutiinikäytössä alkuaineanalytiikassa, eikä kaupallisia laitteita ole vielä saatavilla. Laitekehitystä, erityisesti lasereiden kohdalla, tehdään paljon eri puolilla maailmaa. Analytiikan alalla menetelmä ilmeisesti leviää laajempaan käyttöön, kun laitteistot yksinkertaistuvat ja niiden käyttövarmuus paranee. Täten julkaisussa esitettävää laitteistoa voidaan pitää prototyyppinä eikä valmiina tuotteena.

KW - lasers

KW - resonance ionization spectroscopy

M3 - Report

SN - 951-38-2902-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Laserresonanssi-ionisaatioon perustuva alkuaineanalytiikka (Larisa)

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Auterinen I, Lakomaa E-L, Likonen J, Salomaa R, Zilliacus R. Laserresonanssi-ionisaatioon perustuva alkuaineanalytiikka (Larisa). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 489).