Lasertekniikan sovellukset betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa: Esitutkimus

Karl-Johan Seren

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa käsitellään lasertekniikan käyttömahdollisuuksia betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa kirjallisuustietoihin perustuen. Lasertekniikan perusteita ja yleisiä sovellusalueita käsitellään lyhyesti. Lisäksi esitetään esimerkkejä betoniin ja betonirakenteisiin liittyvistä lasersovelluksista. Lopuksi esitetään ideoita lasertekniikan käyttömahdollisuuksista betoniteollisuuden piirissä sekä näkökohtia jatkotutkimustarpeesta. Kovettuneen betonin leikkaamista laserlaitteilla on kokeiltu laboratorio-olosuhteissa, mutta tällä hetkellä menetelmää ei voida taloudellisesti soveltaa tuotantoon. Laserpohjaisia mittausmenetelmiä voidaan käyttää betoniteollisuudessa varsinkin dimensioiden mittaamiseen. Jatkotutkimuksissa tulisi kuitenkin kartoittaa tarkemmin betoniteollisuuden mittaustarpeita ja muita mahdollisia mittausmenetelmiä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-3020-9
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number791
ISSN0358-5085

Keywords

  • lasers
  • concrete industry
  • concrete construction
  • concrete structures
  • literature studies
  • cutting

Cite this

Seren, K-J. (1987). Lasertekniikan sovellukset betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 791
Seren, Karl-Johan. / Lasertekniikan sovellukset betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa : Esitutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 791).
@book{9817d7eb705845059d56c9ff37bcd179,
title = "Lasertekniikan sovellukset betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa: Esitutkimus",
abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lasertekniikan k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa kirjallisuustietoihin perustuen. Lasertekniikan perusteita ja yleisi{\"a} sovellusalueita k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lyhyesti. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n esimerkkej{\"a} betoniin ja betonirakenteisiin liittyvist{\"a} lasersovelluksista. Lopuksi esitet{\"a}{\"a}n ideoita lasertekniikan k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksista betoniteollisuuden piiriss{\"a} sek{\"a} n{\"a}k{\"o}kohtia jatkotutkimustarpeesta. Kovettuneen betonin leikkaamista laserlaitteilla on kokeiltu laboratorio-olosuhteissa, mutta t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} menetelm{\"a}{\"a} ei voida taloudellisesti soveltaa tuotantoon. Laserpohjaisia mittausmenetelmi{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} betoniteollisuudessa varsinkin dimensioiden mittaamiseen. Jatkotutkimuksissa tulisi kuitenkin kartoittaa tarkemmin betoniteollisuuden mittaustarpeita ja muita mahdollisia mittausmenetelmi{\"a}.",
keywords = "lasers, concrete industry, concrete construction, concrete structures, literature studies, cutting",
author = "Karl-Johan Seren",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3020-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "791",
address = "Finland",

}

Seren, K-J 1987, Lasertekniikan sovellukset betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa: Esitutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 791, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lasertekniikan sovellukset betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa : Esitutkimus. / Seren, Karl-Johan.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 791).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lasertekniikan sovellukset betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa

T2 - Esitutkimus

AU - Seren, Karl-Johan

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Julkaisussa käsitellään lasertekniikan käyttömahdollisuuksia betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa kirjallisuustietoihin perustuen. Lasertekniikan perusteita ja yleisiä sovellusalueita käsitellään lyhyesti. Lisäksi esitetään esimerkkejä betoniin ja betonirakenteisiin liittyvistä lasersovelluksista. Lopuksi esitetään ideoita lasertekniikan käyttömahdollisuuksista betoniteollisuuden piirissä sekä näkökohtia jatkotutkimustarpeesta. Kovettuneen betonin leikkaamista laserlaitteilla on kokeiltu laboratorio-olosuhteissa, mutta tällä hetkellä menetelmää ei voida taloudellisesti soveltaa tuotantoon. Laserpohjaisia mittausmenetelmiä voidaan käyttää betoniteollisuudessa varsinkin dimensioiden mittaamiseen. Jatkotutkimuksissa tulisi kuitenkin kartoittaa tarkemmin betoniteollisuuden mittaustarpeita ja muita mahdollisia mittausmenetelmiä.

AB - Julkaisussa käsitellään lasertekniikan käyttömahdollisuuksia betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa kirjallisuustietoihin perustuen. Lasertekniikan perusteita ja yleisiä sovellusalueita käsitellään lyhyesti. Lisäksi esitetään esimerkkejä betoniin ja betonirakenteisiin liittyvistä lasersovelluksista. Lopuksi esitetään ideoita lasertekniikan käyttömahdollisuuksista betoniteollisuuden piirissä sekä näkökohtia jatkotutkimustarpeesta. Kovettuneen betonin leikkaamista laserlaitteilla on kokeiltu laboratorio-olosuhteissa, mutta tällä hetkellä menetelmää ei voida taloudellisesti soveltaa tuotantoon. Laserpohjaisia mittausmenetelmiä voidaan käyttää betoniteollisuudessa varsinkin dimensioiden mittaamiseen. Jatkotutkimuksissa tulisi kuitenkin kartoittaa tarkemmin betoniteollisuuden mittaustarpeita ja muita mahdollisia mittausmenetelmiä.

KW - lasers

KW - concrete industry

KW - concrete construction

KW - concrete structures

KW - literature studies

KW - cutting

M3 - Report

SN - 951-38-3020-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lasertekniikan sovellukset betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Seren K-J. Lasertekniikan sovellukset betoniteollisuudessa ja betonirakentamisessa: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 791).