Lasikeraamiset materiaalit

Riitta Housh, Veikko Komppa

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kirjallisuusselvityksessä käsitellään lasikeraamisten materiaalien koostumusta ja käyttökohteita sekä markkinoilla olevia tuotteita. Lasikeraamit ovat kiteisiä materiaaleja, jotka valmistetaan lasista kontrolloidun kiteytyksen kautta. Raaka-aineet sulatetaan ja muotoillaan tavanomaisilla lasinvalmistusmenetelmillä, minkä jälkeen ne käsitellään lämmöllä. Syntyvät kiteet ovat hyvin pieniä ja suuntautuvat sattumanvaraisesti amorfisen lasin matriisissa. Lasikeraameilla on yleensä erittäin pieni lämpölaajenemiskerroin ja ne kestävät erinomaisesti lämpöshokin. Ne kestävät hyvin lämpöä ja kemiallisia aineita ja niillä on hyvät dielektriset ja mekaaniset ominaisuudet. Lisäksi ne ovat täysin tiiviitä. Tärkein ja monipuolisin lasikeraamituottaja on Corning Glass Works, muut valmistajat ovat keskittyneet vain yhteen lasikeraamityyppiin. Suurin osa kaupallisista lasikeraameista on litiumalumiinisilikaatteja. Niistä valmistetaan mm. keittoastioita ja -pintoja sekä teleskooppipeilejä ja lämmönvaihtimia. Magnesiumalumiinisilikaatteja käytetään lentokoneiden tutkakartioihin, autojen pakokaasusuodattimiin ym. Valoherkästä litiumsilikaatista valmistetaan mm. piirilevyjä ja seuloja. Työstettävät fluoriflogopiitit soveltuvat esim. vakuumi- ja avaruustekniikkaan. Itä-Euroopassa valmistetaan metallurgisesta kuonasta ns. sitaaleja rakennuskäyttöön. Lisäksi lasikeraameja käytetään pinnoitteina kemiallisissa prosessilaitteistoissa sekä liittämismassoina mm. elektroniikkateollisuudessa. Lasikeraamitutkimus on tällä hetkellä keskittynyt lämpövoimakone- ja biokeraamisiin sovelluksiin sekä ydinjätteiden kiinteytykseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-3216-3
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
No.890
ISSN (Print)0385-5085

Keywords

  • devitrified materials
  • glass
  • ceramics

Cite this

Housh, R., & Komppa, V. (1988). Lasikeraamiset materiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 890
Housh, Riitta ; Komppa, Veikko. / Lasikeraamiset materiaalit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 890).
@book{46844e7be67942998c27f40ff88dabbe,
title = "Lasikeraamiset materiaalit",
abstract = "Kirjallisuusselvityksess{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lasikeraamisten materiaalien koostumusta ja k{\"a}ytt{\"o}kohteita sek{\"a} markkinoilla olevia tuotteita. Lasikeraamit ovat kiteisi{\"a} materiaaleja, jotka valmistetaan lasista kontrolloidun kiteytyksen kautta. Raaka-aineet sulatetaan ja muotoillaan tavanomaisilla lasinvalmistusmenetelmill{\"a}, mink{\"a} j{\"a}lkeen ne k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n l{\"a}mm{\"o}ll{\"a}. Syntyv{\"a}t kiteet ovat hyvin pieni{\"a} ja suuntautuvat sattumanvaraisesti amorfisen lasin matriisissa. Lasikeraameilla on yleens{\"a} eritt{\"a}in pieni l{\"a}mp{\"o}laajenemiskerroin ja ne kest{\"a}v{\"a}t erinomaisesti l{\"a}mp{\"o}shokin. Ne kest{\"a}v{\"a}t hyvin l{\"a}mp{\"o}{\"a} ja kemiallisia aineita ja niill{\"a} on hyv{\"a}t dielektriset ja mekaaniset ominaisuudet. Lis{\"a}ksi ne ovat t{\"a}ysin tiiviit{\"a}. T{\"a}rkein ja monipuolisin lasikeraamituottaja on Corning Glass Works, muut valmistajat ovat keskittyneet vain yhteen lasikeraamityyppiin. Suurin osa kaupallisista lasikeraameista on litiumalumiinisilikaatteja. Niist{\"a} valmistetaan mm. keittoastioita ja -pintoja sek{\"a} teleskooppipeilej{\"a} ja l{\"a}mm{\"o}nvaihtimia. Magnesiumalumiinisilikaatteja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n lentokoneiden tutkakartioihin, autojen pakokaasusuodattimiin ym. Valoherk{\"a}st{\"a} litiumsilikaatista valmistetaan mm. piirilevyj{\"a} ja seuloja. Ty{\"o}stett{\"a}v{\"a}t fluoriflogopiitit soveltuvat esim. vakuumi- ja avaruustekniikkaan. It{\"a}-Euroopassa valmistetaan metallurgisesta kuonasta ns. sitaaleja rakennusk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Lis{\"a}ksi lasikeraameja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n pinnoitteina kemiallisissa prosessilaitteistoissa sek{\"a} liitt{\"a}mismassoina mm. elektroniikkateollisuudessa. Lasikeraamitutkimus on t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} keskittynyt l{\"a}mp{\"o}voimakone- ja biokeraamisiin sovelluksiin sek{\"a} ydinj{\"a}tteiden kiinteytykseen.",
keywords = "devitrified materials, glass, ceramics",
author = "Riitta Housh and Veikko Komppa",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3216-3",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "890",
address = "Finland",

}

Housh, R & Komppa, V 1988, Lasikeraamiset materiaalit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 890, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lasikeraamiset materiaalit. / Housh, Riitta; Komppa, Veikko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 890).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Lasikeraamiset materiaalit

AU - Housh, Riitta

AU - Komppa, Veikko

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Kirjallisuusselvityksessä käsitellään lasikeraamisten materiaalien koostumusta ja käyttökohteita sekä markkinoilla olevia tuotteita. Lasikeraamit ovat kiteisiä materiaaleja, jotka valmistetaan lasista kontrolloidun kiteytyksen kautta. Raaka-aineet sulatetaan ja muotoillaan tavanomaisilla lasinvalmistusmenetelmillä, minkä jälkeen ne käsitellään lämmöllä. Syntyvät kiteet ovat hyvin pieniä ja suuntautuvat sattumanvaraisesti amorfisen lasin matriisissa. Lasikeraameilla on yleensä erittäin pieni lämpölaajenemiskerroin ja ne kestävät erinomaisesti lämpöshokin. Ne kestävät hyvin lämpöä ja kemiallisia aineita ja niillä on hyvät dielektriset ja mekaaniset ominaisuudet. Lisäksi ne ovat täysin tiiviitä. Tärkein ja monipuolisin lasikeraamituottaja on Corning Glass Works, muut valmistajat ovat keskittyneet vain yhteen lasikeraamityyppiin. Suurin osa kaupallisista lasikeraameista on litiumalumiinisilikaatteja. Niistä valmistetaan mm. keittoastioita ja -pintoja sekä teleskooppipeilejä ja lämmönvaihtimia. Magnesiumalumiinisilikaatteja käytetään lentokoneiden tutkakartioihin, autojen pakokaasusuodattimiin ym. Valoherkästä litiumsilikaatista valmistetaan mm. piirilevyjä ja seuloja. Työstettävät fluoriflogopiitit soveltuvat esim. vakuumi- ja avaruustekniikkaan. Itä-Euroopassa valmistetaan metallurgisesta kuonasta ns. sitaaleja rakennuskäyttöön. Lisäksi lasikeraameja käytetään pinnoitteina kemiallisissa prosessilaitteistoissa sekä liittämismassoina mm. elektroniikkateollisuudessa. Lasikeraamitutkimus on tällä hetkellä keskittynyt lämpövoimakone- ja biokeraamisiin sovelluksiin sekä ydinjätteiden kiinteytykseen.

AB - Kirjallisuusselvityksessä käsitellään lasikeraamisten materiaalien koostumusta ja käyttökohteita sekä markkinoilla olevia tuotteita. Lasikeraamit ovat kiteisiä materiaaleja, jotka valmistetaan lasista kontrolloidun kiteytyksen kautta. Raaka-aineet sulatetaan ja muotoillaan tavanomaisilla lasinvalmistusmenetelmillä, minkä jälkeen ne käsitellään lämmöllä. Syntyvät kiteet ovat hyvin pieniä ja suuntautuvat sattumanvaraisesti amorfisen lasin matriisissa. Lasikeraameilla on yleensä erittäin pieni lämpölaajenemiskerroin ja ne kestävät erinomaisesti lämpöshokin. Ne kestävät hyvin lämpöä ja kemiallisia aineita ja niillä on hyvät dielektriset ja mekaaniset ominaisuudet. Lisäksi ne ovat täysin tiiviitä. Tärkein ja monipuolisin lasikeraamituottaja on Corning Glass Works, muut valmistajat ovat keskittyneet vain yhteen lasikeraamityyppiin. Suurin osa kaupallisista lasikeraameista on litiumalumiinisilikaatteja. Niistä valmistetaan mm. keittoastioita ja -pintoja sekä teleskooppipeilejä ja lämmönvaihtimia. Magnesiumalumiinisilikaatteja käytetään lentokoneiden tutkakartioihin, autojen pakokaasusuodattimiin ym. Valoherkästä litiumsilikaatista valmistetaan mm. piirilevyjä ja seuloja. Työstettävät fluoriflogopiitit soveltuvat esim. vakuumi- ja avaruustekniikkaan. Itä-Euroopassa valmistetaan metallurgisesta kuonasta ns. sitaaleja rakennuskäyttöön. Lisäksi lasikeraameja käytetään pinnoitteina kemiallisissa prosessilaitteistoissa sekä liittämismassoina mm. elektroniikkateollisuudessa. Lasikeraamitutkimus on tällä hetkellä keskittynyt lämpövoimakone- ja biokeraamisiin sovelluksiin sekä ydinjätteiden kiinteytykseen.

KW - devitrified materials

KW - glass

KW - ceramics

M3 - Report

SN - 951-38-3216-3

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Lasikeraamiset materiaalit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Housh R, Komppa V. Lasikeraamiset materiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 890).