Lasten suojalaitteiden käyttö henkilöautoissa

Pyymäki Mauri, Alppivuori Kari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvityksen mukaan autoihin tarkoitetuista lasten suojalaitteista on maassamme yleisin (noin 90 % kaikista) lastenistuin, joka ostetaan yleensä joko käytettynä entiseltä omistajalta tai uutena auto- tai autotarvikeliikkeestä. Asennus tehdään lähes aina tse eikä asennuksessa ole ollut juurikaan hankaluuksia. Suojalaitteiden käyttöaste vaihtelee varsin suuresti lapsen iän funktiona. Suojalaitteiden käyttö lisääntyy lapsen iän mukana kahden vuoden ikään asti. Suurimmillaan suojalaitteiden käyttöaste on 82 %. Lapsen ylittäessä kahden vuoden iän suojalaitteiden käyttö alkaa vähentyä voimakkaasti; 3-vuotiailla suojalaitteiden käyttöaste on 60 % ja 4-vuotiailla vain 25 %. Vasta aikuisten turvavyön käyttö yli 7-vuotiaiden ikäryhmässä alkaa uudelleen hitaasti nostaa käyttöastetta. Kun lastenistuimen käytöstä josta n syystä luovutaan, lasta ryhdytään yleensä kuljettamaan auton takaistuimella ilman minkäänlaista suojalaitetta. 75 % käytetyistä istuimista voidaan pitää sekä tyypiltään että asennukseltaan turvallisina. Koukuilla kiinnitettäviä istuimia, jotka joissak n tilanteissa saattavat olla jopa haitaksi käyttäjälleen, oli vielä noin 10 % kaikista istuimista. Vanhempien mielestä lasten turvaistuimen merkittävimmät edut ovat turvallisuus ja kuljettamisen helppous varsinkin yksin ajettaessa. Istuinten pahin haitta on niiden vaatima tila autossa. Istuimiin liittyvät moitteet kohdistuivat pääasiassa turvavöihin; niiden laatuun tai löystymiseen. Ongelma onkin vaikea, sillä istuimista ei ole mitään hyötyä, elleivät ne onnettomuustilanteessa pysy kiinni tai lapsi ei pysy istuimessa. Liikenneonnettomuuksiin tai lähes onnettomuuksiin oli joutunut 18,5 % lasten suojalaitteita käyttävistä ja 32,7 % suojalaitteita käyttämättömistä autoilijoista. Lasten suojalaitteista saadaan tietoja pääasiassa tuttavilta. Tietoja haluttaisiin mieluiten televisiosta ja sanomalehdistöstä. Television ohjelmista pidettiin parhaimpana tietoiskutyyppistä usein toistuvaa lyhyttä ohjelmaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages33
ISBN (Print)951-38-1312-6
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number44
ISSN0358-5085

Fingerprint

Child Restraint Systems
Television

Keywords

  • children
  • traffic safety
  • motor vehicles
  • safety devices

Cite this

Mauri, P., & Kari, A. (1981). Lasten suojalaitteiden käyttö henkilöautoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 44
Mauri, Pyymäki ; Kari, Alppivuori. / Lasten suojalaitteiden käyttö henkilöautoissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 44).
@book{18130514e76547979ec6a2664221fce8,
title = "Lasten suojalaitteiden k{\"a}ytt{\"o} henkil{\"o}autoissa",
abstract = "Selvityksen mukaan autoihin tarkoitetuista lasten suojalaitteista on maassamme yleisin (noin 90 {\%} kaikista) lastenistuin, joka ostetaan yleens{\"a} joko k{\"a}ytettyn{\"a} entiselt{\"a} omistajalta tai uutena auto- tai autotarvikeliikkeest{\"a}. Asennus tehd{\"a}{\"a}n l{\"a}hes aina tse eik{\"a} asennuksessa ole ollut juurikaan hankaluuksia. Suojalaitteiden k{\"a}ytt{\"o}aste vaihtelee varsin suuresti lapsen i{\"a}n funktiona. Suojalaitteiden k{\"a}ytt{\"o} lis{\"a}{\"a}ntyy lapsen i{\"a}n mukana kahden vuoden ik{\"a}{\"a}n asti. Suurimmillaan suojalaitteiden k{\"a}ytt{\"o}aste on 82 {\%}. Lapsen ylitt{\"a}ess{\"a} kahden vuoden i{\"a}n suojalaitteiden k{\"a}ytt{\"o} alkaa v{\"a}henty{\"a} voimakkaasti; 3-vuotiailla suojalaitteiden k{\"a}ytt{\"o}aste on 60 {\%} ja 4-vuotiailla vain 25 {\%}. Vasta aikuisten turvavy{\"o}n k{\"a}ytt{\"o} yli 7-vuotiaiden ik{\"a}ryhm{\"a}ss{\"a} alkaa uudelleen hitaasti nostaa k{\"a}ytt{\"o}astetta. Kun lastenistuimen k{\"a}yt{\"o}st{\"a} josta n syyst{\"a} luovutaan, lasta ryhdyt{\"a}{\"a}n yleens{\"a} kuljettamaan auton takaistuimella ilman mink{\"a}{\"a}nlaista suojalaitetta. 75 {\%} k{\"a}ytetyist{\"a} istuimista voidaan pit{\"a}{\"a} sek{\"a} tyypilt{\"a}{\"a}n ett{\"a} asennukseltaan turvallisina. Koukuilla kiinnitett{\"a}vi{\"a} istuimia, jotka joissak n tilanteissa saattavat olla jopa haitaksi k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}lleen, oli viel{\"a} noin 10 {\%} kaikista istuimista. Vanhempien mielest{\"a} lasten turvaistuimen merkitt{\"a}vimm{\"a}t edut ovat turvallisuus ja kuljettamisen helppous varsinkin yksin ajettaessa. Istuinten pahin haitta on niiden vaatima tila autossa. Istuimiin liittyv{\"a}t moitteet kohdistuivat p{\"a}{\"a}asiassa turvav{\"o}ihin; niiden laatuun tai l{\"o}ystymiseen. Ongelma onkin vaikea, sill{\"a} istuimista ei ole mit{\"a}{\"a}n hy{\"o}ty{\"a}, elleiv{\"a}t ne onnettomuustilanteessa pysy kiinni tai lapsi ei pysy istuimessa. Liikenneonnettomuuksiin tai l{\"a}hes onnettomuuksiin oli joutunut 18,5 {\%} lasten suojalaitteita k{\"a}ytt{\"a}vist{\"a} ja 32,7 {\%} suojalaitteita k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}tt{\"o}mist{\"a} autoilijoista. Lasten suojalaitteista saadaan tietoja p{\"a}{\"a}asiassa tuttavilta. Tietoja haluttaisiin mieluiten televisiosta ja sanomalehdist{\"o}st{\"a}. Television ohjelmista pidettiin parhaimpana tietoiskutyyppist{\"a} usein toistuvaa lyhytt{\"a} ohjelmaa.",
keywords = "children, traffic safety, motor vehicles, safety devices",
author = "Pyym{\"a}ki Mauri and Alppivuori Kari",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1312-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "44",
address = "Finland",

}

Mauri, P & Kari, A 1981, Lasten suojalaitteiden käyttö henkilöautoissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 44, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lasten suojalaitteiden käyttö henkilöautoissa. / Mauri, Pyymäki; Kari, Alppivuori.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 44).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lasten suojalaitteiden käyttö henkilöautoissa

AU - Mauri, Pyymäki

AU - Kari, Alppivuori

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Selvityksen mukaan autoihin tarkoitetuista lasten suojalaitteista on maassamme yleisin (noin 90 % kaikista) lastenistuin, joka ostetaan yleensä joko käytettynä entiseltä omistajalta tai uutena auto- tai autotarvikeliikkeestä. Asennus tehdään lähes aina tse eikä asennuksessa ole ollut juurikaan hankaluuksia. Suojalaitteiden käyttöaste vaihtelee varsin suuresti lapsen iän funktiona. Suojalaitteiden käyttö lisääntyy lapsen iän mukana kahden vuoden ikään asti. Suurimmillaan suojalaitteiden käyttöaste on 82 %. Lapsen ylittäessä kahden vuoden iän suojalaitteiden käyttö alkaa vähentyä voimakkaasti; 3-vuotiailla suojalaitteiden käyttöaste on 60 % ja 4-vuotiailla vain 25 %. Vasta aikuisten turvavyön käyttö yli 7-vuotiaiden ikäryhmässä alkaa uudelleen hitaasti nostaa käyttöastetta. Kun lastenistuimen käytöstä josta n syystä luovutaan, lasta ryhdytään yleensä kuljettamaan auton takaistuimella ilman minkäänlaista suojalaitetta. 75 % käytetyistä istuimista voidaan pitää sekä tyypiltään että asennukseltaan turvallisina. Koukuilla kiinnitettäviä istuimia, jotka joissak n tilanteissa saattavat olla jopa haitaksi käyttäjälleen, oli vielä noin 10 % kaikista istuimista. Vanhempien mielestä lasten turvaistuimen merkittävimmät edut ovat turvallisuus ja kuljettamisen helppous varsinkin yksin ajettaessa. Istuinten pahin haitta on niiden vaatima tila autossa. Istuimiin liittyvät moitteet kohdistuivat pääasiassa turvavöihin; niiden laatuun tai löystymiseen. Ongelma onkin vaikea, sillä istuimista ei ole mitään hyötyä, elleivät ne onnettomuustilanteessa pysy kiinni tai lapsi ei pysy istuimessa. Liikenneonnettomuuksiin tai lähes onnettomuuksiin oli joutunut 18,5 % lasten suojalaitteita käyttävistä ja 32,7 % suojalaitteita käyttämättömistä autoilijoista. Lasten suojalaitteista saadaan tietoja pääasiassa tuttavilta. Tietoja haluttaisiin mieluiten televisiosta ja sanomalehdistöstä. Television ohjelmista pidettiin parhaimpana tietoiskutyyppistä usein toistuvaa lyhyttä ohjelmaa.

AB - Selvityksen mukaan autoihin tarkoitetuista lasten suojalaitteista on maassamme yleisin (noin 90 % kaikista) lastenistuin, joka ostetaan yleensä joko käytettynä entiseltä omistajalta tai uutena auto- tai autotarvikeliikkeestä. Asennus tehdään lähes aina tse eikä asennuksessa ole ollut juurikaan hankaluuksia. Suojalaitteiden käyttöaste vaihtelee varsin suuresti lapsen iän funktiona. Suojalaitteiden käyttö lisääntyy lapsen iän mukana kahden vuoden ikään asti. Suurimmillaan suojalaitteiden käyttöaste on 82 %. Lapsen ylittäessä kahden vuoden iän suojalaitteiden käyttö alkaa vähentyä voimakkaasti; 3-vuotiailla suojalaitteiden käyttöaste on 60 % ja 4-vuotiailla vain 25 %. Vasta aikuisten turvavyön käyttö yli 7-vuotiaiden ikäryhmässä alkaa uudelleen hitaasti nostaa käyttöastetta. Kun lastenistuimen käytöstä josta n syystä luovutaan, lasta ryhdytään yleensä kuljettamaan auton takaistuimella ilman minkäänlaista suojalaitetta. 75 % käytetyistä istuimista voidaan pitää sekä tyypiltään että asennukseltaan turvallisina. Koukuilla kiinnitettäviä istuimia, jotka joissak n tilanteissa saattavat olla jopa haitaksi käyttäjälleen, oli vielä noin 10 % kaikista istuimista. Vanhempien mielestä lasten turvaistuimen merkittävimmät edut ovat turvallisuus ja kuljettamisen helppous varsinkin yksin ajettaessa. Istuinten pahin haitta on niiden vaatima tila autossa. Istuimiin liittyvät moitteet kohdistuivat pääasiassa turvavöihin; niiden laatuun tai löystymiseen. Ongelma onkin vaikea, sillä istuimista ei ole mitään hyötyä, elleivät ne onnettomuustilanteessa pysy kiinni tai lapsi ei pysy istuimessa. Liikenneonnettomuuksiin tai lähes onnettomuuksiin oli joutunut 18,5 % lasten suojalaitteita käyttävistä ja 32,7 % suojalaitteita käyttämättömistä autoilijoista. Lasten suojalaitteista saadaan tietoja pääasiassa tuttavilta. Tietoja haluttaisiin mieluiten televisiosta ja sanomalehdistöstä. Television ohjelmista pidettiin parhaimpana tietoiskutyyppistä usein toistuvaa lyhyttä ohjelmaa.

KW - children

KW - traffic safety

KW - motor vehicles

KW - safety devices

M3 - Report

SN - 951-38-1312-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lasten suojalaitteiden käyttö henkilöautoissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mauri P, Kari A. Lasten suojalaitteiden käyttö henkilöautoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 44).