Lastu- ja kuitulevyseinien saumat

Håkan Knip

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa pyrittiin löytämään tapoja rakentaa puisia levyseiniä joissa ei ole näkyvää saumaa. Tutkimuksessa kartoitettiin lastu- ja kuitulevyjen ominaisuuksia sekä käytössä olleita tapoja tehdä näiden levytyyppien saumoja. Kosteuden aiheuttamat muodonmuutokset todettiin määrääviksi tekijöiksi tehtäessä yhtenäisiä seinäpintoja puulevyistä. Tilassa, johon rakennetaan saumaton seinä puulevyistä, on oltava riittävän vakaat kosteusolosuhteet. Pitkäaikaisten ilman suhteellisen kosteuspitoisuuden vaihtelujen on oltava pienemmät kuin ± 30 % RH siitä tilasta, mikä vallitsee levyjä asennettaessa. Ennen seinän tekoa on levyt tasaannutettava vallitsevassa ilman suhteellisessa kosteudessa. Suositeltavia saumamuotoja ovat suoraan runkopuun tai aluslevyn päälle tehty puskusauma sekä lapaliitos. Liiman käyttö parantaa selvästi sauman lujuutta. Yksinomaan naulaamalla ei kannata tehdä seiniä, joissa ei ole näkyvää saumaa. Jos seinän saumat tehdään liimaamalla, on levyjen kriittinen muodonmuutos Eest n. 1,0 x 10 . Jos venyminen sauman yli on suurempi, sauma yleensä aukeaa. Saumojen muodonmuutoskykyä voidaan parantaa päällystämällä saumat lasikuitunauhalla, jolloin venymä kohdistuu pitemmälle alueelle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-1696-6
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number178
ISSN0358-5077

Fingerprint

particleboards

Cite this

Knip, H. (1983). Lastu- ja kuitulevyseinien saumat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 178
Knip, Håkan. / Lastu- ja kuitulevyseinien saumat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 178).
@book{0d5b6b4e13354f4595dd859279b65ba4,
title = "Lastu- ja kuitulevyseinien saumat",
abstract = "Tutkimuksessa pyrittiin l{\"o}yt{\"a}m{\"a}{\"a}n tapoja rakentaa puisia levyseini{\"a} joissa ei ole n{\"a}kyv{\"a}{\"a} saumaa. Tutkimuksessa kartoitettiin lastu- ja kuitulevyjen ominaisuuksia sek{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olleita tapoja tehd{\"a} n{\"a}iden levytyyppien saumoja. Kosteuden aiheuttamat muodonmuutokset todettiin m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}viksi tekij{\"o}iksi teht{\"a}ess{\"a} yhten{\"a}isi{\"a} sein{\"a}pintoja puulevyist{\"a}. Tilassa, johon rakennetaan saumaton sein{\"a} puulevyist{\"a}, on oltava riitt{\"a}v{\"a}n vakaat kosteusolosuhteet. Pitk{\"a}aikaisten ilman suhteellisen kosteuspitoisuuden vaihtelujen on oltava pienemm{\"a}t kuin ± 30 {\%} RH siit{\"a} tilasta, mik{\"a} vallitsee levyj{\"a} asennettaessa. Ennen sein{\"a}n tekoa on levyt tasaannutettava vallitsevassa ilman suhteellisessa kosteudessa. Suositeltavia saumamuotoja ovat suoraan runkopuun tai aluslevyn p{\"a}{\"a}lle tehty puskusauma sek{\"a} lapaliitos. Liiman k{\"a}ytt{\"o} parantaa selv{\"a}sti sauman lujuutta. Yksinomaan naulaamalla ei kannata tehd{\"a} seini{\"a}, joissa ei ole n{\"a}kyv{\"a}{\"a} saumaa. Jos sein{\"a}n saumat tehd{\"a}{\"a}n liimaamalla, on levyjen kriittinen muodonmuutos Eest n. 1,0 x 10 . Jos venyminen sauman yli on suurempi, sauma yleens{\"a} aukeaa. Saumojen muodonmuutoskyky{\"a} voidaan parantaa p{\"a}{\"a}llyst{\"a}m{\"a}ll{\"a} saumat lasikuitunauhalla, jolloin venym{\"a} kohdistuu pitemm{\"a}lle alueelle.",
author = "H{\aa}kan Knip",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1696-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "178",
address = "Finland",

}

Knip, H 1983, Lastu- ja kuitulevyseinien saumat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 178, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lastu- ja kuitulevyseinien saumat. / Knip, Håkan.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 178).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lastu- ja kuitulevyseinien saumat

AU - Knip, Håkan

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Tutkimuksessa pyrittiin löytämään tapoja rakentaa puisia levyseiniä joissa ei ole näkyvää saumaa. Tutkimuksessa kartoitettiin lastu- ja kuitulevyjen ominaisuuksia sekä käytössä olleita tapoja tehdä näiden levytyyppien saumoja. Kosteuden aiheuttamat muodonmuutokset todettiin määrääviksi tekijöiksi tehtäessä yhtenäisiä seinäpintoja puulevyistä. Tilassa, johon rakennetaan saumaton seinä puulevyistä, on oltava riittävän vakaat kosteusolosuhteet. Pitkäaikaisten ilman suhteellisen kosteuspitoisuuden vaihtelujen on oltava pienemmät kuin ± 30 % RH siitä tilasta, mikä vallitsee levyjä asennettaessa. Ennen seinän tekoa on levyt tasaannutettava vallitsevassa ilman suhteellisessa kosteudessa. Suositeltavia saumamuotoja ovat suoraan runkopuun tai aluslevyn päälle tehty puskusauma sekä lapaliitos. Liiman käyttö parantaa selvästi sauman lujuutta. Yksinomaan naulaamalla ei kannata tehdä seiniä, joissa ei ole näkyvää saumaa. Jos seinän saumat tehdään liimaamalla, on levyjen kriittinen muodonmuutos Eest n. 1,0 x 10 . Jos venyminen sauman yli on suurempi, sauma yleensä aukeaa. Saumojen muodonmuutoskykyä voidaan parantaa päällystämällä saumat lasikuitunauhalla, jolloin venymä kohdistuu pitemmälle alueelle.

AB - Tutkimuksessa pyrittiin löytämään tapoja rakentaa puisia levyseiniä joissa ei ole näkyvää saumaa. Tutkimuksessa kartoitettiin lastu- ja kuitulevyjen ominaisuuksia sekä käytössä olleita tapoja tehdä näiden levytyyppien saumoja. Kosteuden aiheuttamat muodonmuutokset todettiin määrääviksi tekijöiksi tehtäessä yhtenäisiä seinäpintoja puulevyistä. Tilassa, johon rakennetaan saumaton seinä puulevyistä, on oltava riittävän vakaat kosteusolosuhteet. Pitkäaikaisten ilman suhteellisen kosteuspitoisuuden vaihtelujen on oltava pienemmät kuin ± 30 % RH siitä tilasta, mikä vallitsee levyjä asennettaessa. Ennen seinän tekoa on levyt tasaannutettava vallitsevassa ilman suhteellisessa kosteudessa. Suositeltavia saumamuotoja ovat suoraan runkopuun tai aluslevyn päälle tehty puskusauma sekä lapaliitos. Liiman käyttö parantaa selvästi sauman lujuutta. Yksinomaan naulaamalla ei kannata tehdä seiniä, joissa ei ole näkyvää saumaa. Jos seinän saumat tehdään liimaamalla, on levyjen kriittinen muodonmuutos Eest n. 1,0 x 10 . Jos venyminen sauman yli on suurempi, sauma yleensä aukeaa. Saumojen muodonmuutoskykyä voidaan parantaa päällystämällä saumat lasikuitunauhalla, jolloin venymä kohdistuu pitemmälle alueelle.

M3 - Report

SN - 951-38-1696-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Lastu- ja kuitulevyseinien saumat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Knip H. Lastu- ja kuitulevyseinien saumat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 178).