Lastuavan pikaterästyökalun käyttäytyminen titaaninitridi (TiN) -pinnoitettuna

Ilkka Nieminen, Eero Posti

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Höyläys- ja sorvauskokeilla on selvitetty titaaninitridi (TiN) -pinnoitteen käyttäytymistä kahdessa luonteeltaan erilaisessa lastuamismenetelmässä. Kokeissa on pyritty löytämään terän kulumiskestävyyden kannalta sellainen TiN-pinnoitteen paksuus, että pinnoitteesta saatava hyöty olisi mahdollisimman suuri. Myös pinnoitteen kemiallisen koostumuksen vaikutusta kulumiskestävyyteen on tutkittu. Höyläyksessä, joka on epäjatkuva lastuamismenetelmä, todettiin optimaalisen pinnoitteen paksuusalueen olevan kapea, n. 2 - 3 mikrom, kun taas sorvattaessa terän kulumiskestävyys oli sitä parempi mitä paksumpaa pinnoitetta käytettiin. TiN-pinnoitteen kemiallisella koostumuksella on ratkaiseva merkitys terän kulumiseen. Vähän vapaata titaania sisältävät pinnoitteet pystyvät suojaamaan terää erityisesti kuoppakulumiselta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages28
ISBN (Print)951-38-3004-7
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number781
ISSN0358-5085

Keywords

  • cutting tools
  • coatings
  • wear resistance

Cite this

Nieminen, I., & Posti, E. (1987). Lastuavan pikaterästyökalun käyttäytyminen titaaninitridi (TiN) -pinnoitettuna. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 781
Nieminen, Ilkka ; Posti, Eero. / Lastuavan pikaterästyökalun käyttäytyminen titaaninitridi (TiN) -pinnoitettuna. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 781).
@book{bb35ab45fb4e44d8bf32df4fc3955ca5,
title = "Lastuavan pikater{\"a}sty{\"o}kalun k{\"a}ytt{\"a}ytyminen titaaninitridi (TiN) -pinnoitettuna",
abstract = "H{\"o}yl{\"a}ys- ja sorvauskokeilla on selvitetty titaaninitridi (TiN) -pinnoitteen k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} kahdessa luonteeltaan erilaisessa lastuamismenetelm{\"a}ss{\"a}. Kokeissa on pyritty l{\"o}yt{\"a}m{\"a}{\"a}n ter{\"a}n kulumiskest{\"a}vyyden kannalta sellainen TiN-pinnoitteen paksuus, ett{\"a} pinnoitteesta saatava hy{\"o}ty olisi mahdollisimman suuri. My{\"o}s pinnoitteen kemiallisen koostumuksen vaikutusta kulumiskest{\"a}vyyteen on tutkittu. H{\"o}yl{\"a}yksess{\"a}, joka on ep{\"a}jatkuva lastuamismenetelm{\"a}, todettiin optimaalisen pinnoitteen paksuusalueen olevan kapea, n. 2 - 3 mikrom, kun taas sorvattaessa ter{\"a}n kulumiskest{\"a}vyys oli sit{\"a} parempi mit{\"a} paksumpaa pinnoitetta k{\"a}ytettiin. TiN-pinnoitteen kemiallisella koostumuksella on ratkaiseva merkitys ter{\"a}n kulumiseen. V{\"a}h{\"a}n vapaata titaania sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t pinnoitteet pystyv{\"a}t suojaamaan ter{\"a}{\"a} erityisesti kuoppakulumiselta.",
keywords = "cutting tools, coatings, wear resistance",
author = "Ilkka Nieminen and Eero Posti",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3004-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "781",
address = "Finland",

}

Nieminen, I & Posti, E 1987, Lastuavan pikaterästyökalun käyttäytyminen titaaninitridi (TiN) -pinnoitettuna. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 781, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lastuavan pikaterästyökalun käyttäytyminen titaaninitridi (TiN) -pinnoitettuna. / Nieminen, Ilkka; Posti, Eero.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 781).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lastuavan pikaterästyökalun käyttäytyminen titaaninitridi (TiN) -pinnoitettuna

AU - Nieminen, Ilkka

AU - Posti, Eero

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Höyläys- ja sorvauskokeilla on selvitetty titaaninitridi (TiN) -pinnoitteen käyttäytymistä kahdessa luonteeltaan erilaisessa lastuamismenetelmässä. Kokeissa on pyritty löytämään terän kulumiskestävyyden kannalta sellainen TiN-pinnoitteen paksuus, että pinnoitteesta saatava hyöty olisi mahdollisimman suuri. Myös pinnoitteen kemiallisen koostumuksen vaikutusta kulumiskestävyyteen on tutkittu. Höyläyksessä, joka on epäjatkuva lastuamismenetelmä, todettiin optimaalisen pinnoitteen paksuusalueen olevan kapea, n. 2 - 3 mikrom, kun taas sorvattaessa terän kulumiskestävyys oli sitä parempi mitä paksumpaa pinnoitetta käytettiin. TiN-pinnoitteen kemiallisella koostumuksella on ratkaiseva merkitys terän kulumiseen. Vähän vapaata titaania sisältävät pinnoitteet pystyvät suojaamaan terää erityisesti kuoppakulumiselta.

AB - Höyläys- ja sorvauskokeilla on selvitetty titaaninitridi (TiN) -pinnoitteen käyttäytymistä kahdessa luonteeltaan erilaisessa lastuamismenetelmässä. Kokeissa on pyritty löytämään terän kulumiskestävyyden kannalta sellainen TiN-pinnoitteen paksuus, että pinnoitteesta saatava hyöty olisi mahdollisimman suuri. Myös pinnoitteen kemiallisen koostumuksen vaikutusta kulumiskestävyyteen on tutkittu. Höyläyksessä, joka on epäjatkuva lastuamismenetelmä, todettiin optimaalisen pinnoitteen paksuusalueen olevan kapea, n. 2 - 3 mikrom, kun taas sorvattaessa terän kulumiskestävyys oli sitä parempi mitä paksumpaa pinnoitetta käytettiin. TiN-pinnoitteen kemiallisella koostumuksella on ratkaiseva merkitys terän kulumiseen. Vähän vapaata titaania sisältävät pinnoitteet pystyvät suojaamaan terää erityisesti kuoppakulumiselta.

KW - cutting tools

KW - coatings

KW - wear resistance

M3 - Report

SN - 951-38-3004-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lastuavan pikaterästyökalun käyttäytyminen titaaninitridi (TiN) -pinnoitettuna

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nieminen I, Posti E. Lastuavan pikaterästyökalun käyttäytyminen titaaninitridi (TiN) -pinnoitettuna. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 781).