Lehdenjakajien liukastumistapaturmat ja niiden torjunta

Kai Nordlund

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Sanomalehtien ja yhteisjakelukonttoreiden palveluksessa on noin 4500 varsinaista lehdenjakajaa ja noin 1600 vapaapäivävuorottajaa (Sauri & Ylöstalo 1982). Lisäksi pienten jakelukonttoreiden palveluksessa on runsaasti kaupunkilehtien ja mainosten jakajia. Tyosuojeluhallituksen laatiman virallisen tapaturmatilaston mukaan vuonna 1985 lehdenjakajille sattui 472 vähintään kolmen päivän työkyvyttömyyden aiheuttanutta tapaturmaa. Julkaisu käsittelee lehdenjakajien työturvallisuutta. Vakuutusyhtiöille tehtyjen tapaturmailmoitusten pohjalta tutkittiin lehdenjakajille sattuneiden tapaturmien syitä. Tutkittuja tapaturmia oli kaikkiaan 1093 ja ne sattuivat vuosina 1982 - 1986. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös jakajien työtapoja, työssä käytettäviä apuvälineitä sekä varustusta. Kyselytutkimuksella selvitettiin minkälaisia kuljetusvälineitä ja varusteita lehdenjakajat yleisesti käyttävät. Työnapuvälineitä sekä varusteita tarkasteltiin yksityiskohtaisemmin ja arvioitiin niiden vaikutusta lehdenjakajien työturvallisuuteen. Tapaturmien ehkäisyn kannalta on tunnettava työympäristön ja olosuhteiden sekä työn suoritustavan erityispiirteet. Näin voidaan kohdistaa tapaturmien torjuntakeinot oikein.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages95
ISBN (Print)951-38-2917-0
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number751
ISSN0358-5085

Keywords

  • newspapers
  • distribution
  • occupation safety
  • accident prevention

Cite this

Nordlund, K. (1987). Lehdenjakajien liukastumistapaturmat ja niiden torjunta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 751
Nordlund, Kai. / Lehdenjakajien liukastumistapaturmat ja niiden torjunta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 95 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 751).
@book{65a352de15884395aa2c860c1697f8ba,
title = "Lehdenjakajien liukastumistapaturmat ja niiden torjunta",
abstract = "Sanomalehtien ja yhteisjakelukonttoreiden palveluksessa on noin 4500 varsinaista lehdenjakajaa ja noin 1600 vapaap{\"a}iv{\"a}vuorottajaa (Sauri & Yl{\"o}stalo 1982). Lis{\"a}ksi pienten jakelukonttoreiden palveluksessa on runsaasti kaupunkilehtien ja mainosten jakajia. Tyosuojeluhallituksen laatiman virallisen tapaturmatilaston mukaan vuonna 1985 lehdenjakajille sattui 472 v{\"a}hint{\"a}{\"a}n kolmen p{\"a}iv{\"a}n ty{\"o}kyvytt{\"o}myyden aiheuttanutta tapaturmaa. Julkaisu k{\"a}sittelee lehdenjakajien ty{\"o}turvallisuutta. Vakuutusyhti{\"o}ille tehtyjen tapaturmailmoitusten pohjalta tutkittiin lehdenjakajille sattuneiden tapaturmien syit{\"a}. Tutkittuja tapaturmia oli kaikkiaan 1093 ja ne sattuivat vuosina 1982 - 1986. Tutkimuksessa tarkasteltiin my{\"o}s jakajien ty{\"o}tapoja, ty{\"o}ss{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} apuv{\"a}lineit{\"a} sek{\"a} varustusta. Kyselytutkimuksella selvitettiin mink{\"a}laisia kuljetusv{\"a}lineit{\"a} ja varusteita lehdenjakajat yleisesti k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t. Ty{\"o}napuv{\"a}lineit{\"a} sek{\"a} varusteita tarkasteltiin yksityiskohtaisemmin ja arvioitiin niiden vaikutusta lehdenjakajien ty{\"o}turvallisuuteen. Tapaturmien ehk{\"a}isyn kannalta on tunnettava ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}n ja olosuhteiden sek{\"a} ty{\"o}n suoritustavan erityispiirteet. N{\"a}in voidaan kohdistaa tapaturmien torjuntakeinot oikein.",
keywords = "newspapers, distribution, occupation safety, accident prevention",
author = "Kai Nordlund",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2917-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "751",
address = "Finland",

}

Nordlund, K 1987, Lehdenjakajien liukastumistapaturmat ja niiden torjunta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 751, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lehdenjakajien liukastumistapaturmat ja niiden torjunta. / Nordlund, Kai.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 95 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 751).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lehdenjakajien liukastumistapaturmat ja niiden torjunta

AU - Nordlund, Kai

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Sanomalehtien ja yhteisjakelukonttoreiden palveluksessa on noin 4500 varsinaista lehdenjakajaa ja noin 1600 vapaapäivävuorottajaa (Sauri & Ylöstalo 1982). Lisäksi pienten jakelukonttoreiden palveluksessa on runsaasti kaupunkilehtien ja mainosten jakajia. Tyosuojeluhallituksen laatiman virallisen tapaturmatilaston mukaan vuonna 1985 lehdenjakajille sattui 472 vähintään kolmen päivän työkyvyttömyyden aiheuttanutta tapaturmaa. Julkaisu käsittelee lehdenjakajien työturvallisuutta. Vakuutusyhtiöille tehtyjen tapaturmailmoitusten pohjalta tutkittiin lehdenjakajille sattuneiden tapaturmien syitä. Tutkittuja tapaturmia oli kaikkiaan 1093 ja ne sattuivat vuosina 1982 - 1986. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös jakajien työtapoja, työssä käytettäviä apuvälineitä sekä varustusta. Kyselytutkimuksella selvitettiin minkälaisia kuljetusvälineitä ja varusteita lehdenjakajat yleisesti käyttävät. Työnapuvälineitä sekä varusteita tarkasteltiin yksityiskohtaisemmin ja arvioitiin niiden vaikutusta lehdenjakajien työturvallisuuteen. Tapaturmien ehkäisyn kannalta on tunnettava työympäristön ja olosuhteiden sekä työn suoritustavan erityispiirteet. Näin voidaan kohdistaa tapaturmien torjuntakeinot oikein.

AB - Sanomalehtien ja yhteisjakelukonttoreiden palveluksessa on noin 4500 varsinaista lehdenjakajaa ja noin 1600 vapaapäivävuorottajaa (Sauri & Ylöstalo 1982). Lisäksi pienten jakelukonttoreiden palveluksessa on runsaasti kaupunkilehtien ja mainosten jakajia. Tyosuojeluhallituksen laatiman virallisen tapaturmatilaston mukaan vuonna 1985 lehdenjakajille sattui 472 vähintään kolmen päivän työkyvyttömyyden aiheuttanutta tapaturmaa. Julkaisu käsittelee lehdenjakajien työturvallisuutta. Vakuutusyhtiöille tehtyjen tapaturmailmoitusten pohjalta tutkittiin lehdenjakajille sattuneiden tapaturmien syitä. Tutkittuja tapaturmia oli kaikkiaan 1093 ja ne sattuivat vuosina 1982 - 1986. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös jakajien työtapoja, työssä käytettäviä apuvälineitä sekä varustusta. Kyselytutkimuksella selvitettiin minkälaisia kuljetusvälineitä ja varusteita lehdenjakajat yleisesti käyttävät. Työnapuvälineitä sekä varusteita tarkasteltiin yksityiskohtaisemmin ja arvioitiin niiden vaikutusta lehdenjakajien työturvallisuuteen. Tapaturmien ehkäisyn kannalta on tunnettava työympäristön ja olosuhteiden sekä työn suoritustavan erityispiirteet. Näin voidaan kohdistaa tapaturmien torjuntakeinot oikein.

KW - newspapers

KW - distribution

KW - occupation safety

KW - accident prevention

M3 - Report

SN - 951-38-2917-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lehdenjakajien liukastumistapaturmat ja niiden torjunta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nordlund K. Lehdenjakajien liukastumistapaturmat ja niiden torjunta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 95 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 751).