Leijukerroskattilan tulistinalueen likaantuminen monipolttoainekäytössä - Mittausmenetelmät ja likaantumisen vaikutukset käytettävyyteen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Voimalaitoksilla biopolttoaineita käytettäessä tuhkan käyttäytymisestä aiheutuvat kattilan ajonaikaiset ongelmat ja lisääntyvä huollon tarve saattavat nostaa merkittävästi energian tuotantokustannuksia. Lisääntyneiden nuohous- ja puhdistuskertojen ja pahimmassa tapauksessa tulistimien uusimisen lisäksi myös kattilan hyötysuhde huononee eristävien tuhkakerrostumien muodostuessa sen lämmönsiirtopinnoille. Biopolttoaineiden käyttö parantaa ympäristön tilaa, mutta niiden poltto-ominaisuuksien kannalta on huomioitava myös poltetaanko niitä yksin tai käytetäänkö niitä seospoltossa turpeen tai muun rikkipitoisen polttoaineen kanssa. VTT:n tutkimuksissa on mm. selvitetty ja ohjeistettu höyrykattilan lämpöpintojen likaantumisen ja kattilan käytettävyyden kannalta turvallisia polttoaineiden seossuhteita ja järkeviä puhdistuskäytäntöjä. Laitoksen käytettävyyteen vaikuttavien ongelmien havaitseminen riittävän ajoissa laitoksen valvomosta on nykyisissä ratkaisuissa vaikeaa tai lähes mahdotonta. Perinteisesti kattilan käyttäjät arvioivat kattilansa likaantumista vasta vuosihuollon yhteydessä. Likaantumisen arviointiin kattilan käydessä voidaan käyttää myös suoria mittauksia. Tällöin voidaan helpommin arvioida eri polttoaineseosten käyttötilanteiden vaikutusta likaantumiseen kuin pelkästään tarkastelemalla laitoksen omia prosessimittauksia. VTT:n tutkimuksessa on havaittu kerrostumasondilla saaduilla mittaustuloksilla ja laitoksen suorituskyvyllä olevan selvää riippuvuutta. Sondin lämpötilojen ja lämpövuon tiheyksien käyttäytyminen kerrostumien lisääntymisen myötä kuvaa kattilan lämpöpintojen likaantumista. Yhdoistämällä kattilan monitoroinnista, kehitetyistä laskennoista ja laitoksen prosessimittauksista saatava tieto laitosta kuvaavaan vesi-höyry -piirin prosessisimulointiin, voidaan kattilan ja koko prosessin tekninen suorituskyky määrittää eri käyttötilanteissa. Simuloinnilla voidaan arvioida likaantumisen vaikutusta kattilan käyttöön ja tuotantotietojen kautta edelleen käyttötalouteen.
Original languageFinnish
Title of host publicationKattilapäivät 2004, Teema: Polttotekniikan erityiskysymykset
PublisherLappeenranta University of Technology
Pages45-68
ISBN (Print)951-764-884-7
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventKattilapäivät 2004 - Lappeenranta, Finland
Duration: 8 Mar 20049 Mar 2004

Conference

ConferenceKattilapäivät 2004
CountryFinland
CityLappeenranta
Period8/03/049/03/04

Cite this

Kärki, J. (2004). Leijukerroskattilan tulistinalueen likaantuminen monipolttoainekäytössä - Mittausmenetelmät ja likaantumisen vaikutukset käytettävyyteen. In Kattilapäivät 2004, Teema: Polttotekniikan erityiskysymykset (pp. 45-68). Lappeenranta University of Technology.