Leipomoiden energiansäästöopas

Matti Laukkanen, Merja Paloheimo, Aimo Jussila, Jorma Railio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Oppaassa esitellään Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) suoritetun tutkimusprojektin eri vaiheet ja annetaan yleisiä tietoja energiakysymyksistä. Lisäksi kerrotaan, mikä on normaali energiankulutuksen ja energiakustannusten taso leipomoissa, mitä energiamuotoja ja kuinka paljon eri toiminnoissa käytetään sekä miten energia lopulta poistuu. Edelleen käydään läpi säästömahdollisuudet, jotka voidaan jakaa esimerkiksi niiden vaatiman investointitarpeen mukaan pieniin toimenpiteisiin, kuten säännölliseen huoltoon ja oikeaan käyttötekniikkaan sekä suuriin toimenpiteisiin, kuten hukkalämmön talteenottoon ja lisäeristykseen. Oppaassa esitetiilin myös perusteet eri toimenpiteiden kannattavuuden arvioimiseksi. Arviointi tulisi suorittaa yrityskohtaisesti eikä tekemällä suoria johtopäätöksiä esitetyistä esimerkeistä. Samoin neuvotaan, kuinka lähteä liikkeelle ja missä järjestyksessä edetä, kun halutaan pienentää energiankulutusta. Lopuksi esitetään yksi tehty energiansäustöinvestointi tarkemmin sekä annetaan joitakin tietoja muista toteutoksista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages117
ISBN (Print)951-38-1427-0
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number84
ISSN0358-5085

Cite this

Laukkanen, M., Paloheimo, M., Jussila, A., & Railio, J. (1982). Leipomoiden energiansäästöopas. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 84
Laukkanen, Matti ; Paloheimo, Merja ; Jussila, Aimo ; Railio, Jorma. / Leipomoiden energiansäästöopas. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 117 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 84).
@book{85c4306809984e69a3fbecd41a351b78,
title = "Leipomoiden energians{\"a}{\"a}st{\"o}opas",
abstract = "Oppaassa esitell{\"a}{\"a}n Valtion teknillisess{\"a} tutkimuskeskuksessa (VTT) suoritetun tutkimusprojektin eri vaiheet ja annetaan yleisi{\"a} tietoja energiakysymyksist{\"a}. Lis{\"a}ksi kerrotaan, mik{\"a} on normaali energiankulutuksen ja energiakustannusten taso leipomoissa, mit{\"a} energiamuotoja ja kuinka paljon eri toiminnoissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n sek{\"a} miten energia lopulta poistuu. Edelleen k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi s{\"a}{\"a}st{\"o}mahdollisuudet, jotka voidaan jakaa esimerkiksi niiden vaatiman investointitarpeen mukaan pieniin toimenpiteisiin, kuten s{\"a}{\"a}nn{\"o}lliseen huoltoon ja oikeaan k{\"a}ytt{\"o}tekniikkaan sek{\"a} suuriin toimenpiteisiin, kuten hukkal{\"a}mm{\"o}n talteenottoon ja lis{\"a}eristykseen. Oppaassa esitetiilin my{\"o}s perusteet eri toimenpiteiden kannattavuuden arvioimiseksi. Arviointi tulisi suorittaa yrityskohtaisesti eik{\"a} tekem{\"a}ll{\"a} suoria johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a} esitetyist{\"a} esimerkeist{\"a}. Samoin neuvotaan, kuinka l{\"a}hte{\"a} liikkeelle ja miss{\"a} j{\"a}rjestyksess{\"a} edet{\"a}, kun halutaan pienent{\"a}{\"a} energiankulutusta. Lopuksi esitet{\"a}{\"a}n yksi tehty energians{\"a}ust{\"o}investointi tarkemmin sek{\"a} annetaan joitakin tietoja muista toteutoksista.",
author = "Matti Laukkanen and Merja Paloheimo and Aimo Jussila and Jorma Railio",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1427-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "84",
address = "Finland",

}

Laukkanen, M, Paloheimo, M, Jussila, A & Railio, J 1982, Leipomoiden energiansäästöopas. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 84, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Leipomoiden energiansäästöopas. / Laukkanen, Matti; Paloheimo, Merja; Jussila, Aimo; Railio, Jorma.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 117 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 84).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Leipomoiden energiansäästöopas

AU - Laukkanen, Matti

AU - Paloheimo, Merja

AU - Jussila, Aimo

AU - Railio, Jorma

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Oppaassa esitellään Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) suoritetun tutkimusprojektin eri vaiheet ja annetaan yleisiä tietoja energiakysymyksistä. Lisäksi kerrotaan, mikä on normaali energiankulutuksen ja energiakustannusten taso leipomoissa, mitä energiamuotoja ja kuinka paljon eri toiminnoissa käytetään sekä miten energia lopulta poistuu. Edelleen käydään läpi säästömahdollisuudet, jotka voidaan jakaa esimerkiksi niiden vaatiman investointitarpeen mukaan pieniin toimenpiteisiin, kuten säännölliseen huoltoon ja oikeaan käyttötekniikkaan sekä suuriin toimenpiteisiin, kuten hukkalämmön talteenottoon ja lisäeristykseen. Oppaassa esitetiilin myös perusteet eri toimenpiteiden kannattavuuden arvioimiseksi. Arviointi tulisi suorittaa yrityskohtaisesti eikä tekemällä suoria johtopäätöksiä esitetyistä esimerkeistä. Samoin neuvotaan, kuinka lähteä liikkeelle ja missä järjestyksessä edetä, kun halutaan pienentää energiankulutusta. Lopuksi esitetään yksi tehty energiansäustöinvestointi tarkemmin sekä annetaan joitakin tietoja muista toteutoksista.

AB - Oppaassa esitellään Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) suoritetun tutkimusprojektin eri vaiheet ja annetaan yleisiä tietoja energiakysymyksistä. Lisäksi kerrotaan, mikä on normaali energiankulutuksen ja energiakustannusten taso leipomoissa, mitä energiamuotoja ja kuinka paljon eri toiminnoissa käytetään sekä miten energia lopulta poistuu. Edelleen käydään läpi säästömahdollisuudet, jotka voidaan jakaa esimerkiksi niiden vaatiman investointitarpeen mukaan pieniin toimenpiteisiin, kuten säännölliseen huoltoon ja oikeaan käyttötekniikkaan sekä suuriin toimenpiteisiin, kuten hukkalämmön talteenottoon ja lisäeristykseen. Oppaassa esitetiilin myös perusteet eri toimenpiteiden kannattavuuden arvioimiseksi. Arviointi tulisi suorittaa yrityskohtaisesti eikä tekemällä suoria johtopäätöksiä esitetyistä esimerkeistä. Samoin neuvotaan, kuinka lähteä liikkeelle ja missä järjestyksessä edetä, kun halutaan pienentää energiankulutusta. Lopuksi esitetään yksi tehty energiansäustöinvestointi tarkemmin sekä annetaan joitakin tietoja muista toteutoksista.

M3 - Report

SN - 951-38-1427-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Leipomoiden energiansäästöopas

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Laukkanen M, Paloheimo M, Jussila A, Railio J. Leipomoiden energiansäästöopas. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 117 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 84).