Leipomoiden energiansäästöopas

Matti Laukkanen, Merja Paloheimo, Aimo Jussila, Jorma Railio

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Oppaassa esitellään Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) suoritetun tutkimusprojektin eri vaiheet ja annetaan yleisiä tietoja energiakysymyksistä. Lisäksi kerrotaan, mikä on normaali energiankulutuksen ja energiakustannusten taso leipomoissa, mitä energiamuotoja ja kuinka paljon eri toiminnoissa käytetään sekä miten energia lopulta poistuu. Edelleen käydään läpi säästömahdollisuudet, jotka voidaan jakaa esimerkiksi niiden vaatiman investointitarpeen mukaan pieniin toimenpiteisiin, kuten säännölliseen huoltoon ja oikeaan käyttötekniikkaan sekä suuriin toimenpiteisiin, kuten hukkalämmön talteenottoon ja lisäeristykseen. Oppaassa esitetiilin myös perusteet eri toimenpiteiden kannattavuuden arvioimiseksi. Arviointi tulisi suorittaa yrityskohtaisesti eikä tekemällä suoria johtopäätöksiä esitetyistä esimerkeistä. Samoin neuvotaan, kuinka lähteä liikkeelle ja missä järjestyksessä edetä, kun halutaan pienentää energiankulutusta. Lopuksi esitetään yksi tehty energiansäustöinvestointi tarkemmin sekä annetaan joitakin tietoja muista toteutoksista.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages117
    ISBN (Print)951-38-1427-0
    Publication statusPublished - 1982
    MoE publication typeD4 Published development or research report or study

    Publication series

    SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
    Number84
    ISSN0358-5085

    Cite this