Leipomoiden energiansäästöopas

Matti Laukkanen, Merja Paloheimo, Aimo Jussila, Jorma Railio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Oppaassa esitellään Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) suoritetun tutkimusprojektin eri vaiheet ja annetaan yleisiä tietoja energiakysymyksistä. Lisäksi kerrotaan, mikä on normaali energiankulutuksen ja energiakustannusten taso leipomoissa, mitä energiamuotoja ja kuinka paljon eri toiminnoissa käytetään sekä miten energia lopulta poistuu. Edelleen käydään läpi säästömahdollisuudet, jotka voidaan jakaa esimerkiksi niiden vaatiman investointitarpeen mukaan pieniin toimenpiteisiin, kuten säännölliseen huoltoon ja oikeaan käyttötekniikkaan sekä suuriin toimenpiteisiin, kuten hukkalämmön talteenottoon ja lisäeristykseen. Oppaassa esitetiilin myös perusteet eri toimenpiteiden kannattavuuden arvioimiseksi. Arviointi tulisi suorittaa yrityskohtaisesti eikä tekemällä suoria johtopäätöksiä esitetyistä esimerkeistä. Samoin neuvotaan, kuinka lähteä liikkeelle ja missä järjestyksessä edetä, kun halutaan pienentää energiankulutusta. Lopuksi esitetään yksi tehty energiansäustöinvestointi tarkemmin sekä annetaan joitakin tietoja muista toteutoksista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages117
ISBN (Print)951-38-1427-0
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number84
ISSN0358-5085

Cite this