LIFE CITY: Suomalaisen puurakentamisen kansainvälinen konsepti

Jussi Rönty, Paula Ala-Kotila, Olli Stenlund, Kimmo Kuismanen

  Research output: Book/ReportReport

  92 Downloads (Pure)

  Abstract

  EAKR -rahoitteisessa Life City -hankkeessa (2015 - 2017) kehitettiin kaupunki ja aluerakentamisen kokonaisvaltaista konseptia, joka on energia- ja kustannustehokas sekä vähähiilinen, ja joka täyttää uusimmat EU:n asettamat energia- ja ilmastopoliittiset päämäärät. Konseptissa tarkastellaan puualuerakentamisen lisäksi myös rakennusten ja infrastruktuurin uusia teknisiä ratkaisuja, joiden energiatalous perustuu erittäin suuressa määrin uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Konseptissa huomioidaan myös alueen asukkaiden liikkuminen ja logistiset ratkaisut. Teknistaloudellisten seikkojen lisäksi Life City -konseptissa korostetaan myös yhteisöllisiä ja sosiaalisia lähtökohtia modernissa kaupunkiympäristössä ja asumisessa. Life City -hankkeessa tarkasteltiin haasteita mutta myös erilaisia ratkaisumalleja keskeisiin puurakentamisen tehokkuuden ongelmiin. Hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin toimintatapoja arvoketjujen hallintaan yhteisöllisten puurakennusten ja puukerrostalojen rakentamisessa moderniin kaupunkiympäristöön. Hankkeen yhtenä päätavoitteena oli puurakentamisen ja puuelementtituotannon teollisten prosessien virtaviivaistaminen innovatiivisten toimintamallien ja yhteistyön kehittämisen kautta. Myös suunnittelun ja tuotannon toimintatapoja pyrittiin tehostamaan yhteistyössä yritysten kanssa tarkastelemalla mm. tietomallipohjaisia prosesseja. 3D-tietomallisuunnittelulla on todettu lähes poikkeuksetta olevan kustannussäästöjä ja muita hyötyjä monimutkaisissa projekteissa. Erityisesti säästöt realisoituvat virheiden vähenemisenä. 3D-tietomallinnuksen hyödyt korostuvat jalostusarvon noustessa (esim. insinööripuutuotteet) ja erikoistuotteita käytettäessä. Life City -hankkeessa luotiin toiminnallinen aihio, jota yritykset voivat kehittää eteenpäin omin panostuksin hankkeen jälkeen. Aihion lisäksi tavoitteina oli tuottaa osaamista suunnitteluun ja tuotantoprosessiin, sekä luoda uusia toimintamalleja koko hankeketjuun aina tilaamisesta toteutukseen.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages89
  Publication statusPublished - 23 Jan 2019
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tutkimusraportti
  NumberVTT-R-00334-18

  Fingerprint

  environmental sustainability
  climate

  Keywords

  • life city
  • built environment

  Cite this

  Rönty, J., Ala-Kotila, P., Stenlund, O., & Kuismanen, K. (2019). LIFE CITY: Suomalaisen puurakentamisen kansainvälinen konsepti. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, No. VTT-R-00334-18
  Rönty, Jussi ; Ala-Kotila, Paula ; Stenlund, Olli ; Kuismanen, Kimmo. / LIFE CITY : Suomalaisen puurakentamisen kansainvälinen konsepti. VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 89 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-00334-18).
  @book{682753766d5740ecbdf7510808f1653c,
  title = "LIFE CITY: Suomalaisen puurakentamisen kansainv{\"a}linen konsepti",
  abstract = "EAKR -rahoitteisessa Life City -hankkeessa (2015 - 2017) kehitettiin kaupunki ja aluerakentamisen kokonaisvaltaista konseptia, joka on energia- ja kustannustehokas sek{\"a} v{\"a}h{\"a}hiilinen, ja joka t{\"a}ytt{\"a}{\"a} uusimmat EU:n asettamat energia- ja ilmastopoliittiset p{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}r{\"a}t. Konseptissa tarkastellaan puualuerakentamisen lis{\"a}ksi my{\"o}s rakennusten ja infrastruktuurin uusia teknisi{\"a} ratkaisuja, joiden energiatalous perustuu eritt{\"a}in suuressa m{\"a}{\"a}rin uusiutuvien energial{\"a}hteiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Konseptissa huomioidaan my{\"o}s alueen asukkaiden liikkuminen ja logistiset ratkaisut. Teknistaloudellisten seikkojen lis{\"a}ksi Life City -konseptissa korostetaan my{\"o}s yhteis{\"o}llisi{\"a} ja sosiaalisia l{\"a}ht{\"o}kohtia modernissa kaupunkiymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} ja asumisessa. Life City -hankkeessa tarkasteltiin haasteita mutta my{\"o}s erilaisia ratkaisumalleja keskeisiin puurakentamisen tehokkuuden ongelmiin. Hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin toimintatapoja arvoketjujen hallintaan yhteis{\"o}llisten puurakennusten ja puukerrostalojen rakentamisessa moderniin kaupunkiymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n. Hankkeen yhten{\"a} p{\"a}{\"a}tavoitteena oli puurakentamisen ja puuelementtituotannon teollisten prosessien virtaviivaistaminen innovatiivisten toimintamallien ja yhteisty{\"o}n kehitt{\"a}misen kautta. My{\"o}s suunnittelun ja tuotannon toimintatapoja pyrittiin tehostamaan yhteisty{\"o}ss{\"a} yritysten kanssa tarkastelemalla mm. tietomallipohjaisia prosesseja. 3D-tietomallisuunnittelulla on todettu l{\"a}hes poikkeuksetta olevan kustannuss{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} ja muita hy{\"o}tyj{\"a} monimutkaisissa projekteissa. Erityisesti s{\"a}{\"a}st{\"o}t realisoituvat virheiden v{\"a}henemisen{\"a}. 3D-tietomallinnuksen hy{\"o}dyt korostuvat jalostusarvon noustessa (esim. insin{\"o}{\"o}ripuutuotteet) ja erikoistuotteita k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a}. Life City -hankkeessa luotiin toiminnallinen aihio, jota yritykset voivat kehitt{\"a}{\"a} eteenp{\"a}in omin panostuksin hankkeen j{\"a}lkeen. Aihion lis{\"a}ksi tavoitteina oli tuottaa osaamista suunnitteluun ja tuotantoprosessiin, sek{\"a} luoda uusia toimintamalleja koko hankeketjuun aina tilaamisesta toteutukseen.",
  keywords = "life city, built environment",
  author = "Jussi R{\"o}nty and Paula Ala-Kotila and Olli Stenlund and Kimmo Kuismanen",
  note = "VTT-R-00334-18, project 101785",
  year = "2019",
  month = "1",
  day = "23",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "VTT-R-00334-18",
  address = "Finland",

  }

  Rönty, J, Ala-Kotila, P, Stenlund, O & Kuismanen, K 2019, LIFE CITY: Suomalaisen puurakentamisen kansainvälinen konsepti. VTT Tutkimusraportti, no. VTT-R-00334-18, VTT Technical Research Centre of Finland.

  LIFE CITY : Suomalaisen puurakentamisen kansainvälinen konsepti. / Rönty, Jussi; Ala-Kotila, Paula; Stenlund, Olli; Kuismanen, Kimmo.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 89 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-00334-18).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - LIFE CITY

  T2 - Suomalaisen puurakentamisen kansainvälinen konsepti

  AU - Rönty, Jussi

  AU - Ala-Kotila, Paula

  AU - Stenlund, Olli

  AU - Kuismanen, Kimmo

  N1 - VTT-R-00334-18, project 101785

  PY - 2019/1/23

  Y1 - 2019/1/23

  N2 - EAKR -rahoitteisessa Life City -hankkeessa (2015 - 2017) kehitettiin kaupunki ja aluerakentamisen kokonaisvaltaista konseptia, joka on energia- ja kustannustehokas sekä vähähiilinen, ja joka täyttää uusimmat EU:n asettamat energia- ja ilmastopoliittiset päämäärät. Konseptissa tarkastellaan puualuerakentamisen lisäksi myös rakennusten ja infrastruktuurin uusia teknisiä ratkaisuja, joiden energiatalous perustuu erittäin suuressa määrin uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Konseptissa huomioidaan myös alueen asukkaiden liikkuminen ja logistiset ratkaisut. Teknistaloudellisten seikkojen lisäksi Life City -konseptissa korostetaan myös yhteisöllisiä ja sosiaalisia lähtökohtia modernissa kaupunkiympäristössä ja asumisessa. Life City -hankkeessa tarkasteltiin haasteita mutta myös erilaisia ratkaisumalleja keskeisiin puurakentamisen tehokkuuden ongelmiin. Hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin toimintatapoja arvoketjujen hallintaan yhteisöllisten puurakennusten ja puukerrostalojen rakentamisessa moderniin kaupunkiympäristöön. Hankkeen yhtenä päätavoitteena oli puurakentamisen ja puuelementtituotannon teollisten prosessien virtaviivaistaminen innovatiivisten toimintamallien ja yhteistyön kehittämisen kautta. Myös suunnittelun ja tuotannon toimintatapoja pyrittiin tehostamaan yhteistyössä yritysten kanssa tarkastelemalla mm. tietomallipohjaisia prosesseja. 3D-tietomallisuunnittelulla on todettu lähes poikkeuksetta olevan kustannussäästöjä ja muita hyötyjä monimutkaisissa projekteissa. Erityisesti säästöt realisoituvat virheiden vähenemisenä. 3D-tietomallinnuksen hyödyt korostuvat jalostusarvon noustessa (esim. insinööripuutuotteet) ja erikoistuotteita käytettäessä. Life City -hankkeessa luotiin toiminnallinen aihio, jota yritykset voivat kehittää eteenpäin omin panostuksin hankkeen jälkeen. Aihion lisäksi tavoitteina oli tuottaa osaamista suunnitteluun ja tuotantoprosessiin, sekä luoda uusia toimintamalleja koko hankeketjuun aina tilaamisesta toteutukseen.

  AB - EAKR -rahoitteisessa Life City -hankkeessa (2015 - 2017) kehitettiin kaupunki ja aluerakentamisen kokonaisvaltaista konseptia, joka on energia- ja kustannustehokas sekä vähähiilinen, ja joka täyttää uusimmat EU:n asettamat energia- ja ilmastopoliittiset päämäärät. Konseptissa tarkastellaan puualuerakentamisen lisäksi myös rakennusten ja infrastruktuurin uusia teknisiä ratkaisuja, joiden energiatalous perustuu erittäin suuressa määrin uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Konseptissa huomioidaan myös alueen asukkaiden liikkuminen ja logistiset ratkaisut. Teknistaloudellisten seikkojen lisäksi Life City -konseptissa korostetaan myös yhteisöllisiä ja sosiaalisia lähtökohtia modernissa kaupunkiympäristössä ja asumisessa. Life City -hankkeessa tarkasteltiin haasteita mutta myös erilaisia ratkaisumalleja keskeisiin puurakentamisen tehokkuuden ongelmiin. Hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin toimintatapoja arvoketjujen hallintaan yhteisöllisten puurakennusten ja puukerrostalojen rakentamisessa moderniin kaupunkiympäristöön. Hankkeen yhtenä päätavoitteena oli puurakentamisen ja puuelementtituotannon teollisten prosessien virtaviivaistaminen innovatiivisten toimintamallien ja yhteistyön kehittämisen kautta. Myös suunnittelun ja tuotannon toimintatapoja pyrittiin tehostamaan yhteistyössä yritysten kanssa tarkastelemalla mm. tietomallipohjaisia prosesseja. 3D-tietomallisuunnittelulla on todettu lähes poikkeuksetta olevan kustannussäästöjä ja muita hyötyjä monimutkaisissa projekteissa. Erityisesti säästöt realisoituvat virheiden vähenemisenä. 3D-tietomallinnuksen hyödyt korostuvat jalostusarvon noustessa (esim. insinööripuutuotteet) ja erikoistuotteita käytettäessä. Life City -hankkeessa luotiin toiminnallinen aihio, jota yritykset voivat kehittää eteenpäin omin panostuksin hankkeen jälkeen. Aihion lisäksi tavoitteina oli tuottaa osaamista suunnitteluun ja tuotantoprosessiin, sekä luoda uusia toimintamalleja koko hankeketjuun aina tilaamisesta toteutukseen.

  KW - life city

  KW - built environment

  M3 - Report

  T3 - VTT Tutkimusraportti

  BT - LIFE CITY

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Rönty J, Ala-Kotila P, Stenlund O, Kuismanen K. LIFE CITY: Suomalaisen puurakentamisen kansainvälinen konsepti. VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 89 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-00334-18).