Huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannukset

Translated title of the contribution: Life cycle costs of HVAC systems

Risto Kosonen, Ari Laitinen, Tuomas Laine, Veikko Martiskainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Projektin kokonaistavoitteena oli kehittää analysointikonsepti elinkaarikustannuksien arviointiin eri suunnitteluvaiheiden aikana ja kehittää elinkaarikustannusten laskentatyökalu suunnittelun alkuvaiheen tarpeisiin. Projektin osatavoitteena oli arvioida esimerkkikohteessa tyypillisten huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannuksia. Projektissa kehitettiin hierarkkinen elinkaarilaskentamenetelmä ja yksinkertainen työkalu huonekohtaisten järjestelmien elinkaarikustannusten arviointiin. Menetelmässä laskelmat jaetaan kolmeen eri tarkkuusluokkaan: ennusteeseen, arvioon ja laskelmaan, jolloin lähtötietojen määrää ja rakennuskohtaisuutta voidaan asteittain täydentää. Kehitettyä työkalua voidaan soveltaa esisuunnitteluvaiheessa järjestelmävalinnan yhteydessä. Työkalulla voidaan laskea suuruusluokat eri huonekohtaisten järjestelmien elinkaarikustannuksille ja tekijöille. Projektissa laskettiin esimerkkikohteessa elinkaarikustannukset huonekohtaisille järjestelmille ja vertailujärjestelmänä pidetylle vakioilmastointijärjestelmälle. Jäähdytyspalkkijärjestelmä oli elinkaarikustannuksiltaan muita huonekohtaisia järjestelmiä edullisempi (138 mk/brm2). Elin-kaarikustannuksiltaan kalleimmaksi osoittautui huonekohtainen MIV-järjestelmä, jonka kustannus oli noin 30 % ilmastointipalkkijärjestelmää korkeampi (183 mk/brm2). Puhallinkonvektorin elinkaarikustannus oli noin 5 % korkeampi kuin jäähdytyspalkkijärjestelmällä (147 mk/brm2). Vakioilmavirtainen järjestelmä oli huonekohtaisia järjestelmiä halvempi, mutta sen sisäilmaston laatutaso ei vastaa huonekohtaisia järjestelmiä. Vakioilmavirtajärjestelmän vuotuinen elinkaarikustannus (125 mk/brm2) oli noin 10 % pienempi kuin huonekohtaisilla järjestelmillä keskimäärin. Elinkaarikustannusten prosentuaalisessa jakautumassa oli kaikilla järjestelmillä investointi merkittävin. Investointikustannuksien osuus oli kaikilla järjestelmillä noin 50 % (vaihteluväli 45 - 49 %). Vastaavasti kunnossapitokustannus oli noin 30 % (vaihteluväli 26 - 37 %). Kaikilla huonekohtaisilla järjestelmillä sekä energiakustannukset että hoitokustannukset olivat noin 10 %. Vertailujärjestelmänä pidetyn vakioilmavirtajärjestelmän energiakustannukset (14 %) olivat muita korkeammat.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages49
ISBN (Print)951-38-5479-5
Publication statusPublished - 1999
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1947
ISSN1235-0605

Fingerprint

Life Cycle Stages
Costs and Cost Analysis

Keywords

  • furniture
  • life-cycle
  • costs
  • HVAC
  • evaluation
  • calculation
  • economic analysis
  • energy consumption
  • heating

Cite this

Kosonen, R., Laitinen, A., Laine, T., & Martiskainen, V. (1999). Huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1947
Kosonen, Risto ; Laitinen, Ari ; Laine, Tuomas ; Martiskainen, Veikko. / Huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 49 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1947).
@book{97e73d03c9cc4b808e74e3c8b3ca64e4,
title = "Huonekohtaisten talotekniikkaj{\"a}rjestelmien elinkaarikustannukset",
abstract = "Projektin kokonaistavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} analysointikonsepti elinkaarikustannuksien arviointiin eri suunnitteluvaiheiden aikana ja kehitt{\"a}{\"a} elinkaarikustannusten laskentaty{\"o}kalu suunnittelun alkuvaiheen tarpeisiin. Projektin osatavoitteena oli arvioida esimerkkikohteessa tyypillisten huonekohtaisten talotekniikkaj{\"a}rjestelmien elinkaarikustannuksia. Projektissa kehitettiin hierarkkinen elinkaarilaskentamenetelm{\"a} ja yksinkertainen ty{\"o}kalu huonekohtaisten j{\"a}rjestelmien elinkaarikustannusten arviointiin. Menetelm{\"a}ss{\"a} laskelmat jaetaan kolmeen eri tarkkuusluokkaan: ennusteeseen, arvioon ja laskelmaan, jolloin l{\"a}ht{\"o}tietojen m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} ja rakennuskohtaisuutta voidaan asteittain t{\"a}ydent{\"a}{\"a}. Kehitetty{\"a} ty{\"o}kalua voidaan soveltaa esisuunnitteluvaiheessa j{\"a}rjestelm{\"a}valinnan yhteydess{\"a}. Ty{\"o}kalulla voidaan laskea suuruusluokat eri huonekohtaisten j{\"a}rjestelmien elinkaarikustannuksille ja tekij{\"o}ille. Projektissa laskettiin esimerkkikohteessa elinkaarikustannukset huonekohtaisille j{\"a}rjestelmille ja vertailuj{\"a}rjestelm{\"a}n{\"a} pidetylle vakioilmastointij{\"a}rjestelm{\"a}lle. J{\"a}{\"a}hdytyspalkkij{\"a}rjestelm{\"a} oli elinkaarikustannuksiltaan muita huonekohtaisia j{\"a}rjestelmi{\"a} edullisempi (138 mk/brm2). Elin-kaarikustannuksiltaan kalleimmaksi osoittautui huonekohtainen MIV-j{\"a}rjestelm{\"a}, jonka kustannus oli noin 30 {\%} ilmastointipalkkij{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} korkeampi (183 mk/brm2). Puhallinkonvektorin elinkaarikustannus oli noin 5 {\%} korkeampi kuin j{\"a}{\"a}hdytyspalkkij{\"a}rjestelm{\"a}ll{\"a} (147 mk/brm2). Vakioilmavirtainen j{\"a}rjestelm{\"a} oli huonekohtaisia j{\"a}rjestelmi{\"a} halvempi, mutta sen sis{\"a}ilmaston laatutaso ei vastaa huonekohtaisia j{\"a}rjestelmi{\"a}. Vakioilmavirtaj{\"a}rjestelm{\"a}n vuotuinen elinkaarikustannus (125 mk/brm2) oli noin 10 {\%} pienempi kuin huonekohtaisilla j{\"a}rjestelmill{\"a} keskim{\"a}{\"a}rin. Elinkaarikustannusten prosentuaalisessa jakautumassa oli kaikilla j{\"a}rjestelmill{\"a} investointi merkitt{\"a}vin. Investointikustannuksien osuus oli kaikilla j{\"a}rjestelmill{\"a} noin 50 {\%} (vaihteluv{\"a}li 45 - 49 {\%}). Vastaavasti kunnossapitokustannus oli noin 30 {\%} (vaihteluv{\"a}li 26 - 37 {\%}). Kaikilla huonekohtaisilla j{\"a}rjestelmill{\"a} sek{\"a} energiakustannukset ett{\"a} hoitokustannukset olivat noin 10 {\%}. Vertailuj{\"a}rjestelm{\"a}n{\"a} pidetyn vakioilmavirtaj{\"a}rjestelm{\"a}n energiakustannukset (14 {\%}) olivat muita korkeammat.",
keywords = "furniture, life-cycle, costs, HVAC, evaluation, calculation, economic analysis, energy consumption, heating",
author = "Risto Kosonen and Ari Laitinen and Tuomas Laine and Veikko Martiskainen",
year = "1999",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5479-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1947",
address = "Finland",

}

Kosonen, R, Laitinen, A, Laine, T & Martiskainen, V 1999, Huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannukset. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1947, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannukset. / Kosonen, Risto; Laitinen, Ari; Laine, Tuomas; Martiskainen, Veikko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 49 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1947).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannukset

AU - Kosonen, Risto

AU - Laitinen, Ari

AU - Laine, Tuomas

AU - Martiskainen, Veikko

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Projektin kokonaistavoitteena oli kehittää analysointikonsepti elinkaarikustannuksien arviointiin eri suunnitteluvaiheiden aikana ja kehittää elinkaarikustannusten laskentatyökalu suunnittelun alkuvaiheen tarpeisiin. Projektin osatavoitteena oli arvioida esimerkkikohteessa tyypillisten huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannuksia. Projektissa kehitettiin hierarkkinen elinkaarilaskentamenetelmä ja yksinkertainen työkalu huonekohtaisten järjestelmien elinkaarikustannusten arviointiin. Menetelmässä laskelmat jaetaan kolmeen eri tarkkuusluokkaan: ennusteeseen, arvioon ja laskelmaan, jolloin lähtötietojen määrää ja rakennuskohtaisuutta voidaan asteittain täydentää. Kehitettyä työkalua voidaan soveltaa esisuunnitteluvaiheessa järjestelmävalinnan yhteydessä. Työkalulla voidaan laskea suuruusluokat eri huonekohtaisten järjestelmien elinkaarikustannuksille ja tekijöille. Projektissa laskettiin esimerkkikohteessa elinkaarikustannukset huonekohtaisille järjestelmille ja vertailujärjestelmänä pidetylle vakioilmastointijärjestelmälle. Jäähdytyspalkkijärjestelmä oli elinkaarikustannuksiltaan muita huonekohtaisia järjestelmiä edullisempi (138 mk/brm2). Elin-kaarikustannuksiltaan kalleimmaksi osoittautui huonekohtainen MIV-järjestelmä, jonka kustannus oli noin 30 % ilmastointipalkkijärjestelmää korkeampi (183 mk/brm2). Puhallinkonvektorin elinkaarikustannus oli noin 5 % korkeampi kuin jäähdytyspalkkijärjestelmällä (147 mk/brm2). Vakioilmavirtainen järjestelmä oli huonekohtaisia järjestelmiä halvempi, mutta sen sisäilmaston laatutaso ei vastaa huonekohtaisia järjestelmiä. Vakioilmavirtajärjestelmän vuotuinen elinkaarikustannus (125 mk/brm2) oli noin 10 % pienempi kuin huonekohtaisilla järjestelmillä keskimäärin. Elinkaarikustannusten prosentuaalisessa jakautumassa oli kaikilla järjestelmillä investointi merkittävin. Investointikustannuksien osuus oli kaikilla järjestelmillä noin 50 % (vaihteluväli 45 - 49 %). Vastaavasti kunnossapitokustannus oli noin 30 % (vaihteluväli 26 - 37 %). Kaikilla huonekohtaisilla järjestelmillä sekä energiakustannukset että hoitokustannukset olivat noin 10 %. Vertailujärjestelmänä pidetyn vakioilmavirtajärjestelmän energiakustannukset (14 %) olivat muita korkeammat.

AB - Projektin kokonaistavoitteena oli kehittää analysointikonsepti elinkaarikustannuksien arviointiin eri suunnitteluvaiheiden aikana ja kehittää elinkaarikustannusten laskentatyökalu suunnittelun alkuvaiheen tarpeisiin. Projektin osatavoitteena oli arvioida esimerkkikohteessa tyypillisten huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannuksia. Projektissa kehitettiin hierarkkinen elinkaarilaskentamenetelmä ja yksinkertainen työkalu huonekohtaisten järjestelmien elinkaarikustannusten arviointiin. Menetelmässä laskelmat jaetaan kolmeen eri tarkkuusluokkaan: ennusteeseen, arvioon ja laskelmaan, jolloin lähtötietojen määrää ja rakennuskohtaisuutta voidaan asteittain täydentää. Kehitettyä työkalua voidaan soveltaa esisuunnitteluvaiheessa järjestelmävalinnan yhteydessä. Työkalulla voidaan laskea suuruusluokat eri huonekohtaisten järjestelmien elinkaarikustannuksille ja tekijöille. Projektissa laskettiin esimerkkikohteessa elinkaarikustannukset huonekohtaisille järjestelmille ja vertailujärjestelmänä pidetylle vakioilmastointijärjestelmälle. Jäähdytyspalkkijärjestelmä oli elinkaarikustannuksiltaan muita huonekohtaisia järjestelmiä edullisempi (138 mk/brm2). Elin-kaarikustannuksiltaan kalleimmaksi osoittautui huonekohtainen MIV-järjestelmä, jonka kustannus oli noin 30 % ilmastointipalkkijärjestelmää korkeampi (183 mk/brm2). Puhallinkonvektorin elinkaarikustannus oli noin 5 % korkeampi kuin jäähdytyspalkkijärjestelmällä (147 mk/brm2). Vakioilmavirtainen järjestelmä oli huonekohtaisia järjestelmiä halvempi, mutta sen sisäilmaston laatutaso ei vastaa huonekohtaisia järjestelmiä. Vakioilmavirtajärjestelmän vuotuinen elinkaarikustannus (125 mk/brm2) oli noin 10 % pienempi kuin huonekohtaisilla järjestelmillä keskimäärin. Elinkaarikustannusten prosentuaalisessa jakautumassa oli kaikilla järjestelmillä investointi merkittävin. Investointikustannuksien osuus oli kaikilla järjestelmillä noin 50 % (vaihteluväli 45 - 49 %). Vastaavasti kunnossapitokustannus oli noin 30 % (vaihteluväli 26 - 37 %). Kaikilla huonekohtaisilla järjestelmillä sekä energiakustannukset että hoitokustannukset olivat noin 10 %. Vertailujärjestelmänä pidetyn vakioilmavirtajärjestelmän energiakustannukset (14 %) olivat muita korkeammat.

KW - furniture

KW - life-cycle

KW - costs

KW - HVAC

KW - evaluation

KW - calculation

KW - economic analysis

KW - energy consumption

KW - heating

M3 - Report

SN - 951-38-5479-5

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kosonen R, Laitinen A, Laine T, Martiskainen V. Huonekohtaisten talotekniikkajärjestelmien elinkaarikustannukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 49 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1947).