Kalliotilojen louhinnan elinkaarianalyysi

Translated title of the contribution: Lifecycle analyses on the excavation of underground caverns

Jouko Ritola, Tiina Vaittinen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tutkimuksessa kehitettiin louhinnan elinkaarianalyysien laskentavalmiudet nykyaikaisella louhintatekniikalla tuotettaville kalliotiloille ja tunneleille sekä laskettiin valittujen tunneliprofiilien inventaarioanalyysit. Valitut profiilit edustavat kalliotilojen ja tunneleiden pääkäyttömuotoja, ja niiden avulla voidaan modulaarisesti laskea erilaisten tunneleiden ja kalliotilojen inventaarioanalyyseja. Raportissa esitetään kolmen toteutetun kohteen, viemäri- ja kaukolämpötunnelin sekä pysäköintitilaksi louhitun kalliotilan, inventaarioanalyysit kattaen raaka-aineiden ja energian käytön sekä ympäristölle haitalliset päästöt standardien SFS-EN-ISO 14040 ja SFS-EN-ISO 14041 mukaisesti. Louhinnan inventaarioanalyysin laskennassa käytettävän tietokannan yksikköprosessien lähtötietoina tarvittavat louhinnan ominaistuotantoluvut, mm. ominaisporaus- ja ominaispanostusmäärät sekä laitetehot ja eri materiaalien, mm. räjähdysaineiden ominaisuus- ja ympäristötiedot, saatiin pääasiassa projektiin osallistuvilta yrityksiltä ja ne vastaavat uusinta louhintatekniikkaa. Muiden materiaalien ympäristötiedot saatiin ympäristöselosteista ym. julkisista tietolähteistä. Tehtävän laajuuden takia elinkaarilaskenta rajattiin koskemaan ainoastaan kalliotilojen ja tunneleiden louhintavaihetta, johon kuuluvat louhinta, lujitukset, tiivistys, salaojitus sekä lattiarakenteet ilman sisäpuolisia rakenteita ja varusteita. Käytön ja käytöstä poiston aikaista inventaarioanalyysia ei laskettu. Yksikköprosessitietokantaa luotaessa havaittiin eri tietolähteiden tarkkuus- ja laatutason vaihtelevan suuresti, koska tuotannon kaikilta osa-alueilta ei ole vielä saatavana yksityiskohtaisia lähtötietoja. Kalliotilojen ja tunneleiden lujitustarve riippuu kalliolaadusta ja käyttöikävaatimuksesta. Koska lujitusten, kalliolaadun ja käyttöiän välistä yhteyttä ei tunnettu riittävästi, siitä tehtiin elinkaarilaskentaa varten erillinen selvitys. Selvityksessä analysoitiin suuri joukko toteutettuja tunneleita ja kalliotiloja. Kohteet valittiin edustamaan elinkaarilaskentaan valittuja tunneliprofiileja. Kohteissa käytetyt lujitukset analysoitiin ja tulosten pohjalta tehtiin elinkaarilaskentaa varten lujitusarvio eri kalliolaaduille sekä lujituksiin pohjautuva tekninen käyttöikäehdotus kalliotilojen ja tunneleiden eri rakenneosille. Tästä työstä on julkaistu erillinen raportti: Kalliotilojen elinkaari, Kalliotilojen lujitukset ja käyttöikämääritys.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages55
ISBN (Print)951-38-5692-5
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.2040
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Keywords

 • rock caverns
 • rock engineering
 • tunnels
 • tunneling
 • life cycle analysis
 • LCA
 • service life
 • reinforcement (structures)
 • subsurface structures
 • underground construction
 • underground supporting

Cite this

Ritola, J., & Vaittinen, T. (2000). Kalliotilojen louhinnan elinkaarianalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2040
Ritola, Jouko ; Vaittinen, Tiina. / Kalliotilojen louhinnan elinkaarianalyysi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 55 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2040).
@book{ee14481a24d4458db7435207d7fae07b,
title = "Kalliotilojen louhinnan elinkaarianalyysi",
abstract = "Tutkimuksessa kehitettiin louhinnan elinkaarianalyysien laskentavalmiudet nykyaikaisella louhintatekniikalla tuotettaville kalliotiloille ja tunneleille sek{\"a} laskettiin valittujen tunneliprofiilien inventaarioanalyysit. Valitut profiilit edustavat kalliotilojen ja tunneleiden p{\"a}{\"a}k{\"a}ytt{\"o}muotoja, ja niiden avulla voidaan modulaarisesti laskea erilaisten tunneleiden ja kalliotilojen inventaarioanalyyseja. Raportissa esitet{\"a}{\"a}n kolmen toteutetun kohteen, viem{\"a}ri- ja kaukol{\"a}mp{\"o}tunnelin sek{\"a} pys{\"a}k{\"o}intitilaksi louhitun kalliotilan, inventaarioanalyysit kattaen raaka-aineiden ja energian k{\"a}yt{\"o}n sek{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}lle haitalliset p{\"a}{\"a}st{\"o}t standardien SFS-EN-ISO 14040 ja SFS-EN-ISO 14041 mukaisesti. Louhinnan inventaarioanalyysin laskennassa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}n tietokannan yksikk{\"o}prosessien l{\"a}ht{\"o}tietoina tarvittavat louhinnan ominaistuotantoluvut, mm. ominaisporaus- ja ominaispanostusm{\"a}{\"a}r{\"a}t sek{\"a} laitetehot ja eri materiaalien, mm. r{\"a}j{\"a}hdysaineiden ominaisuus- ja ymp{\"a}rist{\"o}tiedot, saatiin p{\"a}{\"a}asiassa projektiin osallistuvilta yrityksilt{\"a} ja ne vastaavat uusinta louhintatekniikkaa. Muiden materiaalien ymp{\"a}rist{\"o}tiedot saatiin ymp{\"a}rist{\"o}selosteista ym. julkisista tietol{\"a}hteist{\"a}. Teht{\"a}v{\"a}n laajuuden takia elinkaarilaskenta rajattiin koskemaan ainoastaan kalliotilojen ja tunneleiden louhintavaihetta, johon kuuluvat louhinta, lujitukset, tiivistys, salaojitus sek{\"a} lattiarakenteet ilman sis{\"a}puolisia rakenteita ja varusteita. K{\"a}yt{\"o}n ja k{\"a}yt{\"o}st{\"a} poiston aikaista inventaarioanalyysia ei laskettu. Yksikk{\"o}prosessitietokantaa luotaessa havaittiin eri tietol{\"a}hteiden tarkkuus- ja laatutason vaihtelevan suuresti, koska tuotannon kaikilta osa-alueilta ei ole viel{\"a} saatavana yksityiskohtaisia l{\"a}ht{\"o}tietoja. Kalliotilojen ja tunneleiden lujitustarve riippuu kalliolaadusta ja k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}vaatimuksesta. Koska lujitusten, kalliolaadun ja k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n v{\"a}list{\"a} yhteytt{\"a} ei tunnettu riitt{\"a}v{\"a}sti, siit{\"a} tehtiin elinkaarilaskentaa varten erillinen selvitys. Selvityksess{\"a} analysoitiin suuri joukko toteutettuja tunneleita ja kalliotiloja. Kohteet valittiin edustamaan elinkaarilaskentaan valittuja tunneliprofiileja. Kohteissa k{\"a}ytetyt lujitukset analysoitiin ja tulosten pohjalta tehtiin elinkaarilaskentaa varten lujitusarvio eri kalliolaaduille sek{\"a} lujituksiin pohjautuva tekninen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}ehdotus kalliotilojen ja tunneleiden eri rakenneosille. T{\"a}st{\"a} ty{\"o}st{\"a} on julkaistu erillinen raportti: Kalliotilojen elinkaari, Kalliotilojen lujitukset ja k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}m{\"a}{\"a}ritys.",
keywords = "rock caverns, rock engineering, tunnels, tunneling, life cycle analysis, LCA, service life, reinforcement (structures), subsurface structures, underground construction, underground supporting",
author = "Jouko Ritola and Tiina Vaittinen",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5692-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2040",
address = "Finland",

}

Ritola, J & Vaittinen, T 2000, Kalliotilojen louhinnan elinkaarianalyysi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2040, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kalliotilojen louhinnan elinkaarianalyysi. / Ritola, Jouko; Vaittinen, Tiina.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 55 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2040).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kalliotilojen louhinnan elinkaarianalyysi

AU - Ritola, Jouko

AU - Vaittinen, Tiina

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Tutkimuksessa kehitettiin louhinnan elinkaarianalyysien laskentavalmiudet nykyaikaisella louhintatekniikalla tuotettaville kalliotiloille ja tunneleille sekä laskettiin valittujen tunneliprofiilien inventaarioanalyysit. Valitut profiilit edustavat kalliotilojen ja tunneleiden pääkäyttömuotoja, ja niiden avulla voidaan modulaarisesti laskea erilaisten tunneleiden ja kalliotilojen inventaarioanalyyseja. Raportissa esitetään kolmen toteutetun kohteen, viemäri- ja kaukolämpötunnelin sekä pysäköintitilaksi louhitun kalliotilan, inventaarioanalyysit kattaen raaka-aineiden ja energian käytön sekä ympäristölle haitalliset päästöt standardien SFS-EN-ISO 14040 ja SFS-EN-ISO 14041 mukaisesti. Louhinnan inventaarioanalyysin laskennassa käytettävän tietokannan yksikköprosessien lähtötietoina tarvittavat louhinnan ominaistuotantoluvut, mm. ominaisporaus- ja ominaispanostusmäärät sekä laitetehot ja eri materiaalien, mm. räjähdysaineiden ominaisuus- ja ympäristötiedot, saatiin pääasiassa projektiin osallistuvilta yrityksiltä ja ne vastaavat uusinta louhintatekniikkaa. Muiden materiaalien ympäristötiedot saatiin ympäristöselosteista ym. julkisista tietolähteistä. Tehtävän laajuuden takia elinkaarilaskenta rajattiin koskemaan ainoastaan kalliotilojen ja tunneleiden louhintavaihetta, johon kuuluvat louhinta, lujitukset, tiivistys, salaojitus sekä lattiarakenteet ilman sisäpuolisia rakenteita ja varusteita. Käytön ja käytöstä poiston aikaista inventaarioanalyysia ei laskettu. Yksikköprosessitietokantaa luotaessa havaittiin eri tietolähteiden tarkkuus- ja laatutason vaihtelevan suuresti, koska tuotannon kaikilta osa-alueilta ei ole vielä saatavana yksityiskohtaisia lähtötietoja. Kalliotilojen ja tunneleiden lujitustarve riippuu kalliolaadusta ja käyttöikävaatimuksesta. Koska lujitusten, kalliolaadun ja käyttöiän välistä yhteyttä ei tunnettu riittävästi, siitä tehtiin elinkaarilaskentaa varten erillinen selvitys. Selvityksessä analysoitiin suuri joukko toteutettuja tunneleita ja kalliotiloja. Kohteet valittiin edustamaan elinkaarilaskentaan valittuja tunneliprofiileja. Kohteissa käytetyt lujitukset analysoitiin ja tulosten pohjalta tehtiin elinkaarilaskentaa varten lujitusarvio eri kalliolaaduille sekä lujituksiin pohjautuva tekninen käyttöikäehdotus kalliotilojen ja tunneleiden eri rakenneosille. Tästä työstä on julkaistu erillinen raportti: Kalliotilojen elinkaari, Kalliotilojen lujitukset ja käyttöikämääritys.

AB - Tutkimuksessa kehitettiin louhinnan elinkaarianalyysien laskentavalmiudet nykyaikaisella louhintatekniikalla tuotettaville kalliotiloille ja tunneleille sekä laskettiin valittujen tunneliprofiilien inventaarioanalyysit. Valitut profiilit edustavat kalliotilojen ja tunneleiden pääkäyttömuotoja, ja niiden avulla voidaan modulaarisesti laskea erilaisten tunneleiden ja kalliotilojen inventaarioanalyyseja. Raportissa esitetään kolmen toteutetun kohteen, viemäri- ja kaukolämpötunnelin sekä pysäköintitilaksi louhitun kalliotilan, inventaarioanalyysit kattaen raaka-aineiden ja energian käytön sekä ympäristölle haitalliset päästöt standardien SFS-EN-ISO 14040 ja SFS-EN-ISO 14041 mukaisesti. Louhinnan inventaarioanalyysin laskennassa käytettävän tietokannan yksikköprosessien lähtötietoina tarvittavat louhinnan ominaistuotantoluvut, mm. ominaisporaus- ja ominaispanostusmäärät sekä laitetehot ja eri materiaalien, mm. räjähdysaineiden ominaisuus- ja ympäristötiedot, saatiin pääasiassa projektiin osallistuvilta yrityksiltä ja ne vastaavat uusinta louhintatekniikkaa. Muiden materiaalien ympäristötiedot saatiin ympäristöselosteista ym. julkisista tietolähteistä. Tehtävän laajuuden takia elinkaarilaskenta rajattiin koskemaan ainoastaan kalliotilojen ja tunneleiden louhintavaihetta, johon kuuluvat louhinta, lujitukset, tiivistys, salaojitus sekä lattiarakenteet ilman sisäpuolisia rakenteita ja varusteita. Käytön ja käytöstä poiston aikaista inventaarioanalyysia ei laskettu. Yksikköprosessitietokantaa luotaessa havaittiin eri tietolähteiden tarkkuus- ja laatutason vaihtelevan suuresti, koska tuotannon kaikilta osa-alueilta ei ole vielä saatavana yksityiskohtaisia lähtötietoja. Kalliotilojen ja tunneleiden lujitustarve riippuu kalliolaadusta ja käyttöikävaatimuksesta. Koska lujitusten, kalliolaadun ja käyttöiän välistä yhteyttä ei tunnettu riittävästi, siitä tehtiin elinkaarilaskentaa varten erillinen selvitys. Selvityksessä analysoitiin suuri joukko toteutettuja tunneleita ja kalliotiloja. Kohteet valittiin edustamaan elinkaarilaskentaan valittuja tunneliprofiileja. Kohteissa käytetyt lujitukset analysoitiin ja tulosten pohjalta tehtiin elinkaarilaskentaa varten lujitusarvio eri kalliolaaduille sekä lujituksiin pohjautuva tekninen käyttöikäehdotus kalliotilojen ja tunneleiden eri rakenneosille. Tästä työstä on julkaistu erillinen raportti: Kalliotilojen elinkaari, Kalliotilojen lujitukset ja käyttöikämääritys.

KW - rock caverns

KW - rock engineering

KW - tunnels

KW - tunneling

KW - life cycle analysis

KW - LCA

KW - service life

KW - reinforcement (structures)

KW - subsurface structures

KW - underground construction

KW - underground supporting

M3 - Report

SN - 951-38-5692-5

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kalliotilojen louhinnan elinkaarianalyysi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ritola J, Vaittinen T. Kalliotilojen louhinnan elinkaarianalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 55 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2040).