Liikenneinvestointien arviointi: Ongelmia ja lähtökohtia

Veli Himanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen lähtökohtana on nykymaailman kompleksisuus ja sen vaikutus tieteeseen. Tutkimuksessa tarkastellaan liikennesuunnittelun ja siihen läheisesti liittyvien alojen keskeisiä käsitteitä ja ongelmia. Systeemiajattelun avulla muodostetaan liikennesuunnitelmien arviointia varten hierarkkiset tasot ja käsitteelliset mallit. Arvioinnin käsitteellinen malli sisältää kolme vaihetta; vaikutusten määrittely, tiedottaminen ja johtopäätösten teko. Käsitteellisten mallien, vaikutusten, hierarkkisten tasojen ja epävarmuuden suhteen tarkastellaan useita arviointimenetelmiä. Kustannushyöty- ja monikriteerianalyysi palvelevat johtopäätösten tekoa. Muut tarkastellut menetelmät ja suunnitteluohjeet ovat kattavampia. Pohjoismaissa käytetyt suunnitteluohjeet eivät ota huomioon epävarmuutta ja niihin sisältyy vain osa mahdollisista vaikutuksista. Englannissa käytetyt suunnitteluohjeet muistuttavat uusia teoreettisia menetelmiä. Viimeaikainen kehitys tielaitosten suunnitteluohjeissa osoittaa pyrkimystä ottaa huomioon erot valtakunnan ja paikallisen tason tavoitteissa. Mikään arviointimenetelmä ei voi määrittää parasta ratkaisua, mutta ne voivat auttaa tiedottamisessa ja päätöksenteossa. Ahtaasti tulkittuina arviointimenetelmiä voidaan käyttää ulkopuolisten manipulointiin. Tutkimusta kannattaisi suunnata liikenneinvestointien vaikutusten määrittelyyn ja hierarkkisten tasojen tarkasteluun sen sijaan, että jatkettaisiin johtopäätösvaiheen edelleen kehittelyä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-2941-3
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number756
ISSN0358-5085

Keywords

  • transportation management
  • investments
  • evaluation
  • benefit cost analysis
  • trends

Cite this

Himanen, V. (1987). Liikenneinvestointien arviointi: Ongelmia ja lähtökohtia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 756
Himanen, Veli. / Liikenneinvestointien arviointi : Ongelmia ja lähtökohtia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 756).
@book{83f4d2a4764e4f96b6c12ab31d7de053,
title = "Liikenneinvestointien arviointi: Ongelmia ja l{\"a}ht{\"o}kohtia",
abstract = "Tutkimuksen l{\"a}ht{\"o}kohtana on nykymaailman kompleksisuus ja sen vaikutus tieteeseen. Tutkimuksessa tarkastellaan liikennesuunnittelun ja siihen l{\"a}heisesti liittyvien alojen keskeisi{\"a} k{\"a}sitteit{\"a} ja ongelmia. Systeemiajattelun avulla muodostetaan liikennesuunnitelmien arviointia varten hierarkkiset tasot ja k{\"a}sitteelliset mallit. Arvioinnin k{\"a}sitteellinen malli sis{\"a}lt{\"a}{\"a} kolme vaihetta; vaikutusten m{\"a}{\"a}rittely, tiedottaminen ja johtop{\"a}{\"a}t{\"o}sten teko. K{\"a}sitteellisten mallien, vaikutusten, hierarkkisten tasojen ja ep{\"a}varmuuden suhteen tarkastellaan useita arviointimenetelmi{\"a}. Kustannushy{\"o}ty- ja monikriteerianalyysi palvelevat johtop{\"a}{\"a}t{\"o}sten tekoa. Muut tarkastellut menetelm{\"a}t ja suunnitteluohjeet ovat kattavampia. Pohjoismaissa k{\"a}ytetyt suunnitteluohjeet eiv{\"a}t ota huomioon ep{\"a}varmuutta ja niihin sis{\"a}ltyy vain osa mahdollisista vaikutuksista. Englannissa k{\"a}ytetyt suunnitteluohjeet muistuttavat uusia teoreettisia menetelmi{\"a}. Viimeaikainen kehitys tielaitosten suunnitteluohjeissa osoittaa pyrkimyst{\"a} ottaa huomioon erot valtakunnan ja paikallisen tason tavoitteissa. Mik{\"a}{\"a}n arviointimenetelm{\"a} ei voi m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} parasta ratkaisua, mutta ne voivat auttaa tiedottamisessa ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteossa. Ahtaasti tulkittuina arviointimenetelmi{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} ulkopuolisten manipulointiin. Tutkimusta kannattaisi suunnata liikenneinvestointien vaikutusten m{\"a}{\"a}rittelyyn ja hierarkkisten tasojen tarkasteluun sen sijaan, ett{\"a} jatkettaisiin johtop{\"a}{\"a}t{\"o}svaiheen edelleen kehittely{\"a}.",
keywords = "transportation management, investments, evaluation, benefit cost analysis, trends",
author = "Veli Himanen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2941-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "756",
address = "Finland",

}

Himanen, V 1987, Liikenneinvestointien arviointi: Ongelmia ja lähtökohtia. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 756, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liikenneinvestointien arviointi : Ongelmia ja lähtökohtia. / Himanen, Veli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 756).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liikenneinvestointien arviointi

T2 - Ongelmia ja lähtökohtia

AU - Himanen, Veli

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksen lähtökohtana on nykymaailman kompleksisuus ja sen vaikutus tieteeseen. Tutkimuksessa tarkastellaan liikennesuunnittelun ja siihen läheisesti liittyvien alojen keskeisiä käsitteitä ja ongelmia. Systeemiajattelun avulla muodostetaan liikennesuunnitelmien arviointia varten hierarkkiset tasot ja käsitteelliset mallit. Arvioinnin käsitteellinen malli sisältää kolme vaihetta; vaikutusten määrittely, tiedottaminen ja johtopäätösten teko. Käsitteellisten mallien, vaikutusten, hierarkkisten tasojen ja epävarmuuden suhteen tarkastellaan useita arviointimenetelmiä. Kustannushyöty- ja monikriteerianalyysi palvelevat johtopäätösten tekoa. Muut tarkastellut menetelmät ja suunnitteluohjeet ovat kattavampia. Pohjoismaissa käytetyt suunnitteluohjeet eivät ota huomioon epävarmuutta ja niihin sisältyy vain osa mahdollisista vaikutuksista. Englannissa käytetyt suunnitteluohjeet muistuttavat uusia teoreettisia menetelmiä. Viimeaikainen kehitys tielaitosten suunnitteluohjeissa osoittaa pyrkimystä ottaa huomioon erot valtakunnan ja paikallisen tason tavoitteissa. Mikään arviointimenetelmä ei voi määrittää parasta ratkaisua, mutta ne voivat auttaa tiedottamisessa ja päätöksenteossa. Ahtaasti tulkittuina arviointimenetelmiä voidaan käyttää ulkopuolisten manipulointiin. Tutkimusta kannattaisi suunnata liikenneinvestointien vaikutusten määrittelyyn ja hierarkkisten tasojen tarkasteluun sen sijaan, että jatkettaisiin johtopäätösvaiheen edelleen kehittelyä.

AB - Tutkimuksen lähtökohtana on nykymaailman kompleksisuus ja sen vaikutus tieteeseen. Tutkimuksessa tarkastellaan liikennesuunnittelun ja siihen läheisesti liittyvien alojen keskeisiä käsitteitä ja ongelmia. Systeemiajattelun avulla muodostetaan liikennesuunnitelmien arviointia varten hierarkkiset tasot ja käsitteelliset mallit. Arvioinnin käsitteellinen malli sisältää kolme vaihetta; vaikutusten määrittely, tiedottaminen ja johtopäätösten teko. Käsitteellisten mallien, vaikutusten, hierarkkisten tasojen ja epävarmuuden suhteen tarkastellaan useita arviointimenetelmiä. Kustannushyöty- ja monikriteerianalyysi palvelevat johtopäätösten tekoa. Muut tarkastellut menetelmät ja suunnitteluohjeet ovat kattavampia. Pohjoismaissa käytetyt suunnitteluohjeet eivät ota huomioon epävarmuutta ja niihin sisältyy vain osa mahdollisista vaikutuksista. Englannissa käytetyt suunnitteluohjeet muistuttavat uusia teoreettisia menetelmiä. Viimeaikainen kehitys tielaitosten suunnitteluohjeissa osoittaa pyrkimystä ottaa huomioon erot valtakunnan ja paikallisen tason tavoitteissa. Mikään arviointimenetelmä ei voi määrittää parasta ratkaisua, mutta ne voivat auttaa tiedottamisessa ja päätöksenteossa. Ahtaasti tulkittuina arviointimenetelmiä voidaan käyttää ulkopuolisten manipulointiin. Tutkimusta kannattaisi suunnata liikenneinvestointien vaikutusten määrittelyyn ja hierarkkisten tasojen tarkasteluun sen sijaan, että jatkettaisiin johtopäätösvaiheen edelleen kehittelyä.

KW - transportation management

KW - investments

KW - evaluation

KW - benefit cost analysis

KW - trends

M3 - Report

SN - 951-38-2941-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Liikenneinvestointien arviointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Himanen V. Liikenneinvestointien arviointi: Ongelmia ja lähtökohtia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 756).