Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien kuolonkolariraporttien kehittäminen: Tienpitäjien kehittämistoiveet

Riikka Rajamäki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvityksessä kartoitettiin ELY-keskuksissa liikenneturvallisuustyötä tekevien henkilöiden näkemyksiä siitä, miten liikennevahinkojen tutkijalautakuntien aineistoon perustuvia kuolonkolariraportteja pitäisi kehittää, jotta niistä olisi enemmän hyötyä tienpidolle. Selvityksen menetelmät olivat sähköpostikysely ja ryhmäkeskustelu. Lisäksi selvityksessä tutustuttiin tarjolla olevaan internetkäyttöliittymään, jolla raporttien taulukoissa näkyvää aineistoa voi rajata. Tärkeimmät kehittämistoiveet olivat alueellisten ja vain maanteitä tai vain katuja koskevien onnettomuustietojen saaminen sekä teemaraporttien tai muun syvällisemmän tarkastelun lisääminen. Teemaraporttien toivottiin olevan tiiviitä, päättäville tahoille suunnattuja raportteja, joissa tuotaisiin esille liikenneturvallisuuden ongelmakohtia ja niiden ratkaisuehdotuksia. Olemassa oleva internetkäyttöliittymä oli ELY-keskusten edustajille tuntematon. Sitä olisi syytä markkinoida näkyvästi, sillä sen avulla voi vastata suureen osaan esitetyistä kehittämistoiveista. Käyttöliittymässä tarjolla olevia mahdollisuuksia aineiston rajaami-seen olisi syytä lisätä. Ainakin maakunta- ja tieluokkarajaukselle olisi tarvetta. Lisäksi olisi ehkä tarpeen luoda rajausmuuttuja, jolla voisi erotella onnettomuudet, joissa jokin kuljettaja on ottanut tietoisesti suuren riskin, ja onnettomuudet joissa tällaista riskinottoa ei ole tiedossa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages32
ISBN (Electronic)978-951-38-7901-3
ISBN (Print)978-951-38-7894-8
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number66
ISSN2242-1211

Keywords

  • accidents
  • statistics

Cite this

Rajamäki, R. (2012). Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien kuolonkolariraporttien kehittäminen: Tienpitäjien kehittämistoiveet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 66
Rajamäki, Riikka. / Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien kuolonkolariraporttien kehittäminen : Tienpitäjien kehittämistoiveet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 32 p. (VTT Technology; No. 66).
@book{59387100186543bcb4563be22113ffe8,
title = "Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien kuolonkolariraporttien kehitt{\"a}minen: Tienpit{\"a}jien kehitt{\"a}mistoiveet",
abstract = "Selvityksess{\"a} kartoitettiin ELY-keskuksissa liikenneturvallisuusty{\"o}t{\"a} tekevien henkil{\"o}iden n{\"a}kemyksi{\"a} siit{\"a}, miten liikennevahinkojen tutkijalautakuntien aineistoon perustuvia kuolonkolariraportteja pit{\"a}isi kehitt{\"a}{\"a}, jotta niist{\"a} olisi enemm{\"a}n hy{\"o}ty{\"a} tienpidolle. Selvityksen menetelm{\"a}t olivat s{\"a}hk{\"o}postikysely ja ryhm{\"a}keskustelu. Lis{\"a}ksi selvityksess{\"a} tutustuttiin tarjolla olevaan internetk{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}{\"a}n, jolla raporttien taulukoissa n{\"a}kyv{\"a}{\"a} aineistoa voi rajata. T{\"a}rkeimm{\"a}t kehitt{\"a}mistoiveet olivat alueellisten ja vain maanteit{\"a} tai vain katuja koskevien onnettomuustietojen saaminen sek{\"a} teemaraporttien tai muun syv{\"a}llisemm{\"a}n tarkastelun lis{\"a}{\"a}minen. Teemaraporttien toivottiin olevan tiiviit{\"a}, p{\"a}{\"a}tt{\"a}ville tahoille suunnattuja raportteja, joissa tuotaisiin esille liikenneturvallisuuden ongelmakohtia ja niiden ratkaisuehdotuksia. Olemassa oleva internetk{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a} oli ELY-keskusten edustajille tuntematon. Sit{\"a} olisi syyt{\"a} markkinoida n{\"a}kyv{\"a}sti, sill{\"a} sen avulla voi vastata suureen osaan esitetyist{\"a} kehitt{\"a}mistoiveista. K{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}ss{\"a} tarjolla olevia mahdollisuuksia aineiston rajaami-seen olisi syyt{\"a} lis{\"a}t{\"a}. Ainakin maakunta- ja tieluokkarajaukselle olisi tarvetta. Lis{\"a}ksi olisi ehk{\"a} tarpeen luoda rajausmuuttuja, jolla voisi erotella onnettomuudet, joissa jokin kuljettaja on ottanut tietoisesti suuren riskin, ja onnettomuudet joissa t{\"a}llaista riskinottoa ei ole tiedossa.",
keywords = "accidents, statistics",
author = "Riikka Rajam{\"a}ki",
year = "2012",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7894-8",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "66",
address = "Finland",

}

Rajamäki, R 2012, Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien kuolonkolariraporttien kehittäminen: Tienpitäjien kehittämistoiveet. VTT Technology, no. 66, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien kuolonkolariraporttien kehittäminen : Tienpitäjien kehittämistoiveet. / Rajamäki, Riikka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 32 p. (VTT Technology; No. 66).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien kuolonkolariraporttien kehittäminen

T2 - Tienpitäjien kehittämistoiveet

AU - Rajamäki, Riikka

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Selvityksessä kartoitettiin ELY-keskuksissa liikenneturvallisuustyötä tekevien henkilöiden näkemyksiä siitä, miten liikennevahinkojen tutkijalautakuntien aineistoon perustuvia kuolonkolariraportteja pitäisi kehittää, jotta niistä olisi enemmän hyötyä tienpidolle. Selvityksen menetelmät olivat sähköpostikysely ja ryhmäkeskustelu. Lisäksi selvityksessä tutustuttiin tarjolla olevaan internetkäyttöliittymään, jolla raporttien taulukoissa näkyvää aineistoa voi rajata. Tärkeimmät kehittämistoiveet olivat alueellisten ja vain maanteitä tai vain katuja koskevien onnettomuustietojen saaminen sekä teemaraporttien tai muun syvällisemmän tarkastelun lisääminen. Teemaraporttien toivottiin olevan tiiviitä, päättäville tahoille suunnattuja raportteja, joissa tuotaisiin esille liikenneturvallisuuden ongelmakohtia ja niiden ratkaisuehdotuksia. Olemassa oleva internetkäyttöliittymä oli ELY-keskusten edustajille tuntematon. Sitä olisi syytä markkinoida näkyvästi, sillä sen avulla voi vastata suureen osaan esitetyistä kehittämistoiveista. Käyttöliittymässä tarjolla olevia mahdollisuuksia aineiston rajaami-seen olisi syytä lisätä. Ainakin maakunta- ja tieluokkarajaukselle olisi tarvetta. Lisäksi olisi ehkä tarpeen luoda rajausmuuttuja, jolla voisi erotella onnettomuudet, joissa jokin kuljettaja on ottanut tietoisesti suuren riskin, ja onnettomuudet joissa tällaista riskinottoa ei ole tiedossa.

AB - Selvityksessä kartoitettiin ELY-keskuksissa liikenneturvallisuustyötä tekevien henkilöiden näkemyksiä siitä, miten liikennevahinkojen tutkijalautakuntien aineistoon perustuvia kuolonkolariraportteja pitäisi kehittää, jotta niistä olisi enemmän hyötyä tienpidolle. Selvityksen menetelmät olivat sähköpostikysely ja ryhmäkeskustelu. Lisäksi selvityksessä tutustuttiin tarjolla olevaan internetkäyttöliittymään, jolla raporttien taulukoissa näkyvää aineistoa voi rajata. Tärkeimmät kehittämistoiveet olivat alueellisten ja vain maanteitä tai vain katuja koskevien onnettomuustietojen saaminen sekä teemaraporttien tai muun syvällisemmän tarkastelun lisääminen. Teemaraporttien toivottiin olevan tiiviitä, päättäville tahoille suunnattuja raportteja, joissa tuotaisiin esille liikenneturvallisuuden ongelmakohtia ja niiden ratkaisuehdotuksia. Olemassa oleva internetkäyttöliittymä oli ELY-keskusten edustajille tuntematon. Sitä olisi syytä markkinoida näkyvästi, sillä sen avulla voi vastata suureen osaan esitetyistä kehittämistoiveista. Käyttöliittymässä tarjolla olevia mahdollisuuksia aineiston rajaami-seen olisi syytä lisätä. Ainakin maakunta- ja tieluokkarajaukselle olisi tarvetta. Lisäksi olisi ehkä tarpeen luoda rajausmuuttuja, jolla voisi erotella onnettomuudet, joissa jokin kuljettaja on ottanut tietoisesti suuren riskin, ja onnettomuudet joissa tällaista riskinottoa ei ole tiedossa.

KW - accidents

KW - statistics

M3 - Report

SN - 978-951-38-7894-8

T3 - VTT Technology

BT - Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien kuolonkolariraporttien kehittäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rajamäki R. Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien kuolonkolariraporttien kehittäminen: Tienpitäjien kehittämistoiveet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 32 p. (VTT Technology; No. 66).