Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valmistavassa teollisuudessa yksi viime vuosien suuntaus liiketoiminnan kehittämisessä on ollut kasvun ja kilpailuedun hakeminen palveluista. Useimmiten teolliset palvelut liittyvät tuotteen ylläpitoon, huoltoon, käytön tukeen ja rahoitukseen. Laajimmillaan tuotteen valmistaja ottaa kokonaisvastuun tuotteen toimivuudesta asiakkaan käytössä. Tällöin puhutaan elinkaaripalveluista. Kiinteistö- ja talotekniikka-alalla yksi merkittävä elinkaaripalveluja ajava tekijä on pitkäikäisiin investointeihin liittyvän epävarmuuden hallinta. Suunnittelemalla ja toteuttamalla elinkaaritarkasteluihin ja -palveluihin pohjautuvia kohteita asiakkaan on mahdollista saada selkeämpi kuva kustannuksista ja jaksotettua ne hallitusti kohteen elinkaarelle. Kiinteistö- ja talotekniikka-ala on erittäin verkottunutta, hankkeet ovat suuria ja edellyttävät monien eri toimijoiden yhteistyötä. Verkoston liiketoimintamallitarkastelu auttaa osaltaan hahmottamaan palvelukokonaisuutta ja verkoston eri osapuolten yhteistoimintaa ja ansaintaa. Yhteisen kehittämisen tuloksena parhaiten menestyy malli, jossa jokainen osapuoli saa panoksilleen tuottoa. Liiketoimintamallit toimivat hyvänä tarkastelutapana kehitettäessä ja jäsennettäessä yritysten toimintaa. Arvon luonnin ja ansaintalogiikan mekanismien kuvaus auttaa erityisesti uusia liiketoimintoja suunniteltaessa. Erityisesti verkostomaisessa liiketoiminnassa mallit toimivat hyvänä välineenä toisaalta liiketoiminnan kokonaisuuden hahmottamisessa, toisaalta verkoston eri osapuolten vastuiden ja kytkentöjen jäsentämisessä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Electronic)978-951-38-6965-6
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2410
ISSN1235-0605

Keywords

  • building services
  • life cycle
  • business models
  • services

Cite this

Mikkola, M., & Ryynänen, T. (2007). Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2410
Mikkola, Markku ; Ryynänen, Tapani. / Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2410).
@book{655f0887d333495ba1fee5b6c2bfe837,
title = "Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa",
abstract = "Valmistavassa teollisuudessa yksi viime vuosien suuntaus liiketoiminnan kehitt{\"a}misess{\"a} on ollut kasvun ja kilpailuedun hakeminen palveluista. Useimmiten teolliset palvelut liittyv{\"a}t tuotteen yll{\"a}pitoon, huoltoon, k{\"a}yt{\"o}n tukeen ja rahoitukseen. Laajimmillaan tuotteen valmistaja ottaa kokonaisvastuun tuotteen toimivuudesta asiakkaan k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. T{\"a}ll{\"o}in puhutaan elinkaaripalveluista. Kiinteist{\"o}- ja talotekniikka-alalla yksi merkitt{\"a}v{\"a} elinkaaripalveluja ajava tekij{\"a} on pitk{\"a}ik{\"a}isiin investointeihin liittyv{\"a}n ep{\"a}varmuuden hallinta. Suunnittelemalla ja toteuttamalla elinkaaritarkasteluihin ja -palveluihin pohjautuvia kohteita asiakkaan on mahdollista saada selke{\"a}mpi kuva kustannuksista ja jaksotettua ne hallitusti kohteen elinkaarelle. Kiinteist{\"o}- ja talotekniikka-ala on eritt{\"a}in verkottunutta, hankkeet ovat suuria ja edellytt{\"a}v{\"a}t monien eri toimijoiden yhteisty{\"o}t{\"a}. Verkoston liiketoimintamallitarkastelu auttaa osaltaan hahmottamaan palvelukokonaisuutta ja verkoston eri osapuolten yhteistoimintaa ja ansaintaa. Yhteisen kehitt{\"a}misen tuloksena parhaiten menestyy malli, jossa jokainen osapuoli saa panoksilleen tuottoa. Liiketoimintamallit toimivat hyv{\"a}n{\"a} tarkastelutapana kehitett{\"a}ess{\"a} ja j{\"a}sennett{\"a}ess{\"a} yritysten toimintaa. Arvon luonnin ja ansaintalogiikan mekanismien kuvaus auttaa erityisesti uusia liiketoimintoja suunniteltaessa. Erityisesti verkostomaisessa liiketoiminnassa mallit toimivat hyv{\"a}n{\"a} v{\"a}lineen{\"a} toisaalta liiketoiminnan kokonaisuuden hahmottamisessa, toisaalta verkoston eri osapuolten vastuiden ja kytkent{\"o}jen j{\"a}sent{\"a}misess{\"a}.",
keywords = "building services, life cycle, business models, services",
author = "Markku Mikkola and Tapani Ryyn{\"a}nen",
note = "Project code: 1067",
year = "2007",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2410",
address = "Finland",

}

Mikkola, M & Ryynänen, T 2007, Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2410, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa. / Mikkola, Markku; Ryynänen, Tapani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2410).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa

AU - Mikkola, Markku

AU - Ryynänen, Tapani

N1 - Project code: 1067

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Valmistavassa teollisuudessa yksi viime vuosien suuntaus liiketoiminnan kehittämisessä on ollut kasvun ja kilpailuedun hakeminen palveluista. Useimmiten teolliset palvelut liittyvät tuotteen ylläpitoon, huoltoon, käytön tukeen ja rahoitukseen. Laajimmillaan tuotteen valmistaja ottaa kokonaisvastuun tuotteen toimivuudesta asiakkaan käytössä. Tällöin puhutaan elinkaaripalveluista. Kiinteistö- ja talotekniikka-alalla yksi merkittävä elinkaaripalveluja ajava tekijä on pitkäikäisiin investointeihin liittyvän epävarmuuden hallinta. Suunnittelemalla ja toteuttamalla elinkaaritarkasteluihin ja -palveluihin pohjautuvia kohteita asiakkaan on mahdollista saada selkeämpi kuva kustannuksista ja jaksotettua ne hallitusti kohteen elinkaarelle. Kiinteistö- ja talotekniikka-ala on erittäin verkottunutta, hankkeet ovat suuria ja edellyttävät monien eri toimijoiden yhteistyötä. Verkoston liiketoimintamallitarkastelu auttaa osaltaan hahmottamaan palvelukokonaisuutta ja verkoston eri osapuolten yhteistoimintaa ja ansaintaa. Yhteisen kehittämisen tuloksena parhaiten menestyy malli, jossa jokainen osapuoli saa panoksilleen tuottoa. Liiketoimintamallit toimivat hyvänä tarkastelutapana kehitettäessä ja jäsennettäessä yritysten toimintaa. Arvon luonnin ja ansaintalogiikan mekanismien kuvaus auttaa erityisesti uusia liiketoimintoja suunniteltaessa. Erityisesti verkostomaisessa liiketoiminnassa mallit toimivat hyvänä välineenä toisaalta liiketoiminnan kokonaisuuden hahmottamisessa, toisaalta verkoston eri osapuolten vastuiden ja kytkentöjen jäsentämisessä.

AB - Valmistavassa teollisuudessa yksi viime vuosien suuntaus liiketoiminnan kehittämisessä on ollut kasvun ja kilpailuedun hakeminen palveluista. Useimmiten teolliset palvelut liittyvät tuotteen ylläpitoon, huoltoon, käytön tukeen ja rahoitukseen. Laajimmillaan tuotteen valmistaja ottaa kokonaisvastuun tuotteen toimivuudesta asiakkaan käytössä. Tällöin puhutaan elinkaaripalveluista. Kiinteistö- ja talotekniikka-alalla yksi merkittävä elinkaaripalveluja ajava tekijä on pitkäikäisiin investointeihin liittyvän epävarmuuden hallinta. Suunnittelemalla ja toteuttamalla elinkaaritarkasteluihin ja -palveluihin pohjautuvia kohteita asiakkaan on mahdollista saada selkeämpi kuva kustannuksista ja jaksotettua ne hallitusti kohteen elinkaarelle. Kiinteistö- ja talotekniikka-ala on erittäin verkottunutta, hankkeet ovat suuria ja edellyttävät monien eri toimijoiden yhteistyötä. Verkoston liiketoimintamallitarkastelu auttaa osaltaan hahmottamaan palvelukokonaisuutta ja verkoston eri osapuolten yhteistoimintaa ja ansaintaa. Yhteisen kehittämisen tuloksena parhaiten menestyy malli, jossa jokainen osapuoli saa panoksilleen tuottoa. Liiketoimintamallit toimivat hyvänä tarkastelutapana kehitettäessä ja jäsennettäessä yritysten toimintaa. Arvon luonnin ja ansaintalogiikan mekanismien kuvaus auttaa erityisesti uusia liiketoimintoja suunniteltaessa. Erityisesti verkostomaisessa liiketoiminnassa mallit toimivat hyvänä välineenä toisaalta liiketoiminnan kokonaisuuden hahmottamisessa, toisaalta verkoston eri osapuolten vastuiden ja kytkentöjen jäsentämisessä.

KW - building services

KW - life cycle

KW - business models

KW - services

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mikkola M, Ryynänen T. Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2410).