Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Valmistavassa teollisuudessa yksi viime vuosien suuntaus liiketoiminnan kehittämisessä on ollut kasvun ja kilpailuedun hakeminen palveluista. Useimmiten teolliset palvelut liittyvät tuotteen ylläpitoon, huoltoon, käytön tukeen ja rahoitukseen. Laajimmillaan tuotteen valmistaja ottaa kokonaisvastuun tuotteen toimivuudesta asiakkaan käytössä. Tällöin puhutaan elinkaaripalveluista. Kiinteistö- ja talotekniikka-alalla yksi merkittävä elinkaaripalveluja ajava tekijä on pitkäikäisiin investointeihin liittyvän epävarmuuden hallinta. Suunnittelemalla ja toteuttamalla elinkaaritarkasteluihin ja -palveluihin pohjautuvia kohteita asiakkaan on mahdollista saada selkeämpi kuva kustannuksista ja jaksotettua ne hallitusti kohteen elinkaarelle. Kiinteistö- ja talotekniikka-ala on erittäin verkottunutta, hankkeet ovat suuria ja edellyttävät monien eri toimijoiden yhteistyötä. Verkoston liiketoimintamallitarkastelu auttaa osaltaan hahmottamaan palvelukokonaisuutta ja verkoston eri osapuolten yhteistoimintaa ja ansaintaa. Yhteisen kehittämisen tuloksena parhaiten menestyy malli, jossa jokainen osapuoli saa panoksilleen tuottoa. Liiketoimintamallit toimivat hyvänä tarkastelutapana kehitettäessä ja jäsennettäessä yritysten toimintaa. Arvon luonnin ja ansaintalogiikan mekanismien kuvaus auttaa erityisesti uusia liiketoimintoja suunniteltaessa. Erityisesti verkostomaisessa liiketoiminnassa mallit toimivat hyvänä välineenä toisaalta liiketoiminnan kokonaisuuden hahmottamisessa, toisaalta verkoston eri osapuolten vastuiden ja kytkentöjen jäsentämisessä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages48
  ISBN (Electronic)978-951-38-6965-6
  Publication statusPublished - 2007
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2410
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • building services
  • life cycle
  • business models
  • services

  Cite this

  Mikkola, M., & Ryynänen, T. (2007). Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2410
  Mikkola, Markku ; Ryynänen, Tapani. / Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2410).
  @book{655f0887d333495ba1fee5b6c2bfe837,
  title = "Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa",
  abstract = "Valmistavassa teollisuudessa yksi viime vuosien suuntaus liiketoiminnan kehitt{\"a}misess{\"a} on ollut kasvun ja kilpailuedun hakeminen palveluista. Useimmiten teolliset palvelut liittyv{\"a}t tuotteen yll{\"a}pitoon, huoltoon, k{\"a}yt{\"o}n tukeen ja rahoitukseen. Laajimmillaan tuotteen valmistaja ottaa kokonaisvastuun tuotteen toimivuudesta asiakkaan k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. T{\"a}ll{\"o}in puhutaan elinkaaripalveluista. Kiinteist{\"o}- ja talotekniikka-alalla yksi merkitt{\"a}v{\"a} elinkaaripalveluja ajava tekij{\"a} on pitk{\"a}ik{\"a}isiin investointeihin liittyv{\"a}n ep{\"a}varmuuden hallinta. Suunnittelemalla ja toteuttamalla elinkaaritarkasteluihin ja -palveluihin pohjautuvia kohteita asiakkaan on mahdollista saada selke{\"a}mpi kuva kustannuksista ja jaksotettua ne hallitusti kohteen elinkaarelle. Kiinteist{\"o}- ja talotekniikka-ala on eritt{\"a}in verkottunutta, hankkeet ovat suuria ja edellytt{\"a}v{\"a}t monien eri toimijoiden yhteisty{\"o}t{\"a}. Verkoston liiketoimintamallitarkastelu auttaa osaltaan hahmottamaan palvelukokonaisuutta ja verkoston eri osapuolten yhteistoimintaa ja ansaintaa. Yhteisen kehitt{\"a}misen tuloksena parhaiten menestyy malli, jossa jokainen osapuoli saa panoksilleen tuottoa. Liiketoimintamallit toimivat hyv{\"a}n{\"a} tarkastelutapana kehitett{\"a}ess{\"a} ja j{\"a}sennett{\"a}ess{\"a} yritysten toimintaa. Arvon luonnin ja ansaintalogiikan mekanismien kuvaus auttaa erityisesti uusia liiketoimintoja suunniteltaessa. Erityisesti verkostomaisessa liiketoiminnassa mallit toimivat hyv{\"a}n{\"a} v{\"a}lineen{\"a} toisaalta liiketoiminnan kokonaisuuden hahmottamisessa, toisaalta verkoston eri osapuolten vastuiden ja kytkent{\"o}jen j{\"a}sent{\"a}misess{\"a}.",
  keywords = "building services, life cycle, business models, services",
  author = "Markku Mikkola and Tapani Ryyn{\"a}nen",
  note = "Project code: 1067",
  year = "2007",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2410",
  address = "Finland",

  }

  Mikkola, M & Ryynänen, T 2007, Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2410, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa. / Mikkola, Markku; Ryynänen, Tapani.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2410).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa

  AU - Mikkola, Markku

  AU - Ryynänen, Tapani

  N1 - Project code: 1067

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Valmistavassa teollisuudessa yksi viime vuosien suuntaus liiketoiminnan kehittämisessä on ollut kasvun ja kilpailuedun hakeminen palveluista. Useimmiten teolliset palvelut liittyvät tuotteen ylläpitoon, huoltoon, käytön tukeen ja rahoitukseen. Laajimmillaan tuotteen valmistaja ottaa kokonaisvastuun tuotteen toimivuudesta asiakkaan käytössä. Tällöin puhutaan elinkaaripalveluista. Kiinteistö- ja talotekniikka-alalla yksi merkittävä elinkaaripalveluja ajava tekijä on pitkäikäisiin investointeihin liittyvän epävarmuuden hallinta. Suunnittelemalla ja toteuttamalla elinkaaritarkasteluihin ja -palveluihin pohjautuvia kohteita asiakkaan on mahdollista saada selkeämpi kuva kustannuksista ja jaksotettua ne hallitusti kohteen elinkaarelle. Kiinteistö- ja talotekniikka-ala on erittäin verkottunutta, hankkeet ovat suuria ja edellyttävät monien eri toimijoiden yhteistyötä. Verkoston liiketoimintamallitarkastelu auttaa osaltaan hahmottamaan palvelukokonaisuutta ja verkoston eri osapuolten yhteistoimintaa ja ansaintaa. Yhteisen kehittämisen tuloksena parhaiten menestyy malli, jossa jokainen osapuoli saa panoksilleen tuottoa. Liiketoimintamallit toimivat hyvänä tarkastelutapana kehitettäessä ja jäsennettäessä yritysten toimintaa. Arvon luonnin ja ansaintalogiikan mekanismien kuvaus auttaa erityisesti uusia liiketoimintoja suunniteltaessa. Erityisesti verkostomaisessa liiketoiminnassa mallit toimivat hyvänä välineenä toisaalta liiketoiminnan kokonaisuuden hahmottamisessa, toisaalta verkoston eri osapuolten vastuiden ja kytkentöjen jäsentämisessä.

  AB - Valmistavassa teollisuudessa yksi viime vuosien suuntaus liiketoiminnan kehittämisessä on ollut kasvun ja kilpailuedun hakeminen palveluista. Useimmiten teolliset palvelut liittyvät tuotteen ylläpitoon, huoltoon, käytön tukeen ja rahoitukseen. Laajimmillaan tuotteen valmistaja ottaa kokonaisvastuun tuotteen toimivuudesta asiakkaan käytössä. Tällöin puhutaan elinkaaripalveluista. Kiinteistö- ja talotekniikka-alalla yksi merkittävä elinkaaripalveluja ajava tekijä on pitkäikäisiin investointeihin liittyvän epävarmuuden hallinta. Suunnittelemalla ja toteuttamalla elinkaaritarkasteluihin ja -palveluihin pohjautuvia kohteita asiakkaan on mahdollista saada selkeämpi kuva kustannuksista ja jaksotettua ne hallitusti kohteen elinkaarelle. Kiinteistö- ja talotekniikka-ala on erittäin verkottunutta, hankkeet ovat suuria ja edellyttävät monien eri toimijoiden yhteistyötä. Verkoston liiketoimintamallitarkastelu auttaa osaltaan hahmottamaan palvelukokonaisuutta ja verkoston eri osapuolten yhteistoimintaa ja ansaintaa. Yhteisen kehittämisen tuloksena parhaiten menestyy malli, jossa jokainen osapuoli saa panoksilleen tuottoa. Liiketoimintamallit toimivat hyvänä tarkastelutapana kehitettäessä ja jäsennettäessä yritysten toimintaa. Arvon luonnin ja ansaintalogiikan mekanismien kuvaus auttaa erityisesti uusia liiketoimintoja suunniteltaessa. Erityisesti verkostomaisessa liiketoiminnassa mallit toimivat hyvänä välineenä toisaalta liiketoiminnan kokonaisuuden hahmottamisessa, toisaalta verkoston eri osapuolten vastuiden ja kytkentöjen jäsentämisessä.

  KW - building services

  KW - life cycle

  KW - business models

  KW - services

  M3 - Report

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Mikkola M, Ryynänen T. Liiketoimintamallit talotekniikan elinkaaripalveluissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2410).