Liimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kaasukromatografinen analysoiminen vanerinäytteistä

Paavo Mansikkamäki, Heikki Pyysalo, Osmo Mäkitie

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkittiin vanerin valmistuksessa fenoliliimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kvantitatiivista ja kvalitatiivista analysointia kaasukromatografisilla menetelmillä. Analyysit tehtiin laboratoriolevyistä ja tutkimuksessa keskityttiin erityisesti selvittämään eräiden insektisidien (aldriini, heptakloori ja lindaani) sekä sienimyrkkyjen (tetrakloori- ja pentakloorifenolin) kvantitatiivista eristämistä näytelevyistä uutto- ja pyrolyysimenetelmillä. Fungisidien ja insektisidien sitoutuminen vanerin fenoliliimafraktioon osoittautui kuitenkin niin tehokkaaksi, että kvantitatiivisesti tyydyttävää menetelmää ei löydetty. Kloorattujen fenolien saanto analyyseissä vaihteli 34 - 84 %:n välillä. Kloorattujen hiilivetyjen saannot olivat keskimäärin tätäkin alhaisemmat. Aldriinin saanto parhaimmillaan oli 24 %, lindaanin 46 % ja heptakloorin 19 %. Uuttuvuutta parantavien ja liimafrakkiota hajoittavien esikäsittelyjen todettiin hajoittavan myös analysoitavia tehoaineita.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages37
ISBN (Print)951-38-1544-7
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number123
ISSN0358-5085

Cite this

Mansikkamäki, P., Pyysalo, H., & Mäkitie, O. (1982). Liimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kaasukromatografinen analysoiminen vanerinäytteistä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 123
Mansikkamäki, Paavo ; Pyysalo, Heikki ; Mäkitie, Osmo. / Liimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kaasukromatografinen analysoiminen vanerinäytteistä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 123).
@book{bac70b9d5b4c4158acabb270221595f0,
title = "Liimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kaasukromatografinen analysoiminen vanerin{\"a}ytteist{\"a}",
abstract = "Tutkittiin vanerin valmistuksessa fenoliliimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kvantitatiivista ja kvalitatiivista analysointia kaasukromatografisilla menetelmill{\"a}. Analyysit tehtiin laboratoriolevyist{\"a} ja tutkimuksessa keskityttiin erityisesti selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n er{\"a}iden insektisidien (aldriini, heptakloori ja lindaani) sek{\"a} sienimyrkkyjen (tetrakloori- ja pentakloorifenolin) kvantitatiivista erist{\"a}mist{\"a} n{\"a}ytelevyist{\"a} uutto- ja pyrolyysimenetelmill{\"a}. Fungisidien ja insektisidien sitoutuminen vanerin fenoliliimafraktioon osoittautui kuitenkin niin tehokkaaksi, ett{\"a} kvantitatiivisesti tyydytt{\"a}v{\"a}{\"a} menetelm{\"a}{\"a} ei l{\"o}ydetty. Kloorattujen fenolien saanto analyyseiss{\"a} vaihteli 34 - 84 {\%}:n v{\"a}lill{\"a}. Kloorattujen hiilivetyjen saannot olivat keskim{\"a}{\"a}rin t{\"a}t{\"a}kin alhaisemmat. Aldriinin saanto parhaimmillaan oli 24 {\%}, lindaanin 46 {\%} ja heptakloorin 19 {\%}. Uuttuvuutta parantavien ja liimafrakkiota hajoittavien esik{\"a}sittelyjen todettiin hajoittavan my{\"o}s analysoitavia tehoaineita.",
author = "Paavo Mansikkam{\"a}ki and Heikki Pyysalo and Osmo M{\"a}kitie",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1544-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "123",
address = "Finland",

}

Mansikkamäki, P, Pyysalo, H & Mäkitie, O 1982, Liimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kaasukromatografinen analysoiminen vanerinäytteistä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 123, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kaasukromatografinen analysoiminen vanerinäytteistä. / Mansikkamäki, Paavo; Pyysalo, Heikki; Mäkitie, Osmo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 123).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kaasukromatografinen analysoiminen vanerinäytteistä

AU - Mansikkamäki, Paavo

AU - Pyysalo, Heikki

AU - Mäkitie, Osmo

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tutkittiin vanerin valmistuksessa fenoliliimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kvantitatiivista ja kvalitatiivista analysointia kaasukromatografisilla menetelmillä. Analyysit tehtiin laboratoriolevyistä ja tutkimuksessa keskityttiin erityisesti selvittämään eräiden insektisidien (aldriini, heptakloori ja lindaani) sekä sienimyrkkyjen (tetrakloori- ja pentakloorifenolin) kvantitatiivista eristämistä näytelevyistä uutto- ja pyrolyysimenetelmillä. Fungisidien ja insektisidien sitoutuminen vanerin fenoliliimafraktioon osoittautui kuitenkin niin tehokkaaksi, että kvantitatiivisesti tyydyttävää menetelmää ei löydetty. Kloorattujen fenolien saanto analyyseissä vaihteli 34 - 84 %:n välillä. Kloorattujen hiilivetyjen saannot olivat keskimäärin tätäkin alhaisemmat. Aldriinin saanto parhaimmillaan oli 24 %, lindaanin 46 % ja heptakloorin 19 %. Uuttuvuutta parantavien ja liimafrakkiota hajoittavien esikäsittelyjen todettiin hajoittavan myös analysoitavia tehoaineita.

AB - Tutkittiin vanerin valmistuksessa fenoliliimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kvantitatiivista ja kvalitatiivista analysointia kaasukromatografisilla menetelmillä. Analyysit tehtiin laboratoriolevyistä ja tutkimuksessa keskityttiin erityisesti selvittämään eräiden insektisidien (aldriini, heptakloori ja lindaani) sekä sienimyrkkyjen (tetrakloori- ja pentakloorifenolin) kvantitatiivista eristämistä näytelevyistä uutto- ja pyrolyysimenetelmillä. Fungisidien ja insektisidien sitoutuminen vanerin fenoliliimafraktioon osoittautui kuitenkin niin tehokkaaksi, että kvantitatiivisesti tyydyttävää menetelmää ei löydetty. Kloorattujen fenolien saanto analyyseissä vaihteli 34 - 84 %:n välillä. Kloorattujen hiilivetyjen saannot olivat keskimäärin tätäkin alhaisemmat. Aldriinin saanto parhaimmillaan oli 24 %, lindaanin 46 % ja heptakloorin 19 %. Uuttuvuutta parantavien ja liimafrakkiota hajoittavien esikäsittelyjen todettiin hajoittavan myös analysoitavia tehoaineita.

M3 - Report

SN - 951-38-1544-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Liimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kaasukromatografinen analysoiminen vanerinäytteistä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mansikkamäki P, Pyysalo H, Mäkitie O. Liimaan sekoitettavien fungisidien ja insektisidien kaasukromatografinen analysoiminen vanerinäytteistä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 123).