Liimasauman mikroskopia

Jukka Kiviluoto, Jaakko Muilu

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vanerin liimausvirheet ovat jaettavissa kolmeen ryhmään: viilusta, liimasta ja prosessiolosuhteista johtuviin tekijöihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin valomikroskooppisesti 18 eri tavalla virheliimattua vanerilevyä. Vertailukohtana oli normaalilaatuinen koelevy. Samojen levyjen liimaustulos on selvitetty aiemmassa tutkimuksessa. Märät ja kuivat viilut sekä pitkä esiseisotusaika heikensivät erittäin merkitsevästi leikkauslujuutta ja puustamurtuma-arvoja. Valomikroskooppisessa tarkastelussa todettiin, että märkä viilu aiheuttaa liiman liiallista imeytymistä puuhun. Viilun ollessa kuivaa ja esiseisotusajan pitkä liimasauma kuivui eikä liima tunkeutunut puuhun riittävästi. Valomikroskopian avulla kyettiin havaitsemaan useimmat liimausvirheet. Toisaalta aina ei ollut selvää, mikä nimenomainen seikka virheen aiheutti. Valomikroskopia ei sovellu liiman kovettumisasteen vaikutuksen selvittämiseen. Sillä ei myöskään saada riittävän yksityiskohtaista kuvaa liiman sitoutumisesta puuhun ja tunkeutumisesta puusolukkoon. Jatkokokeissa tulisikin käyttää SEM-tekniikkaa näiden kysymysten tätä tutkimusta syvällisempään selvittämiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Print)951-38-3221-X
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number561
ISSN0358-5077

Keywords

  • glued joints
  • veneers
  • microscopy

Cite this

Kiviluoto, J., & Muilu, J. (1988). Liimasauman mikroskopia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 561
Kiviluoto, Jukka ; Muilu, Jaakko. / Liimasauman mikroskopia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 561).
@book{77b01714a113423ea186f96d294b7208,
title = "Liimasauman mikroskopia",
abstract = "Vanerin liimausvirheet ovat jaettavissa kolmeen ryhm{\"a}{\"a}n: viilusta, liimasta ja prosessiolosuhteista johtuviin tekij{\"o}ihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin valomikroskooppisesti 18 eri tavalla virheliimattua vanerilevy{\"a}. Vertailukohtana oli normaalilaatuinen koelevy. Samojen levyjen liimaustulos on selvitetty aiemmassa tutkimuksessa. M{\"a}r{\"a}t ja kuivat viilut sek{\"a} pitk{\"a} esiseisotusaika heikensiv{\"a}t eritt{\"a}in merkitsev{\"a}sti leikkauslujuutta ja puustamurtuma-arvoja. Valomikroskooppisessa tarkastelussa todettiin, ett{\"a} m{\"a}rk{\"a} viilu aiheuttaa liiman liiallista imeytymist{\"a} puuhun. Viilun ollessa kuivaa ja esiseisotusajan pitk{\"a} liimasauma kuivui eik{\"a} liima tunkeutunut puuhun riitt{\"a}v{\"a}sti. Valomikroskopian avulla kyettiin havaitsemaan useimmat liimausvirheet. Toisaalta aina ei ollut selv{\"a}{\"a}, mik{\"a} nimenomainen seikka virheen aiheutti. Valomikroskopia ei sovellu liiman kovettumisasteen vaikutuksen selvitt{\"a}miseen. Sill{\"a} ei my{\"o}sk{\"a}{\"a}n saada riitt{\"a}v{\"a}n yksityiskohtaista kuvaa liiman sitoutumisesta puuhun ja tunkeutumisesta puusolukkoon. Jatkokokeissa tulisikin k{\"a}ytt{\"a}{\"a} SEM-tekniikkaa n{\"a}iden kysymysten t{\"a}t{\"a} tutkimusta syv{\"a}llisemp{\"a}{\"a}n selvitt{\"a}miseen.",
keywords = "glued joints, veneers, microscopy",
author = "Jukka Kiviluoto and Jaakko Muilu",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3221-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "561",
address = "Finland",

}

Kiviluoto, J & Muilu, J 1988, Liimasauman mikroskopia. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 561, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liimasauman mikroskopia. / Kiviluoto, Jukka; Muilu, Jaakko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 561).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liimasauman mikroskopia

AU - Kiviluoto, Jukka

AU - Muilu, Jaakko

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Vanerin liimausvirheet ovat jaettavissa kolmeen ryhmään: viilusta, liimasta ja prosessiolosuhteista johtuviin tekijöihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin valomikroskooppisesti 18 eri tavalla virheliimattua vanerilevyä. Vertailukohtana oli normaalilaatuinen koelevy. Samojen levyjen liimaustulos on selvitetty aiemmassa tutkimuksessa. Märät ja kuivat viilut sekä pitkä esiseisotusaika heikensivät erittäin merkitsevästi leikkauslujuutta ja puustamurtuma-arvoja. Valomikroskooppisessa tarkastelussa todettiin, että märkä viilu aiheuttaa liiman liiallista imeytymistä puuhun. Viilun ollessa kuivaa ja esiseisotusajan pitkä liimasauma kuivui eikä liima tunkeutunut puuhun riittävästi. Valomikroskopian avulla kyettiin havaitsemaan useimmat liimausvirheet. Toisaalta aina ei ollut selvää, mikä nimenomainen seikka virheen aiheutti. Valomikroskopia ei sovellu liiman kovettumisasteen vaikutuksen selvittämiseen. Sillä ei myöskään saada riittävän yksityiskohtaista kuvaa liiman sitoutumisesta puuhun ja tunkeutumisesta puusolukkoon. Jatkokokeissa tulisikin käyttää SEM-tekniikkaa näiden kysymysten tätä tutkimusta syvällisempään selvittämiseen.

AB - Vanerin liimausvirheet ovat jaettavissa kolmeen ryhmään: viilusta, liimasta ja prosessiolosuhteista johtuviin tekijöihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin valomikroskooppisesti 18 eri tavalla virheliimattua vanerilevyä. Vertailukohtana oli normaalilaatuinen koelevy. Samojen levyjen liimaustulos on selvitetty aiemmassa tutkimuksessa. Märät ja kuivat viilut sekä pitkä esiseisotusaika heikensivät erittäin merkitsevästi leikkauslujuutta ja puustamurtuma-arvoja. Valomikroskooppisessa tarkastelussa todettiin, että märkä viilu aiheuttaa liiman liiallista imeytymistä puuhun. Viilun ollessa kuivaa ja esiseisotusajan pitkä liimasauma kuivui eikä liima tunkeutunut puuhun riittävästi. Valomikroskopian avulla kyettiin havaitsemaan useimmat liimausvirheet. Toisaalta aina ei ollut selvää, mikä nimenomainen seikka virheen aiheutti. Valomikroskopia ei sovellu liiman kovettumisasteen vaikutuksen selvittämiseen. Sillä ei myöskään saada riittävän yksityiskohtaista kuvaa liiman sitoutumisesta puuhun ja tunkeutumisesta puusolukkoon. Jatkokokeissa tulisikin käyttää SEM-tekniikkaa näiden kysymysten tätä tutkimusta syvällisempään selvittämiseen.

KW - glued joints

KW - veneers

KW - microscopy

M3 - Report

SN - 951-38-3221-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Liimasauman mikroskopia

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kiviluoto J, Muilu J. Liimasauman mikroskopia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 561).