Liimasaumojen tutkiminen

Riitta Housh

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuustutkimuksessa käsitellään puun sekä puun ja muiden materiaalien liimaamiseen käytettäviä liimoja. Polyuretaani- ja isosyanaattipohjaisia liimoja sekä epoksiliimoja käsitellään tässä enemmän kuin perinteisiä puuliimoja, koska niistä ei ole saatavilla suomenkielistä kirjallisuutta. Tarkoituksena on selvittää liimojen kovetusreaktioita, koostumusta, ominaisuuksia ja käyttöä. Tärkeimpiä puuliimoja ovat perinteiset, formaldehydipohjaisiin hartseihin perustuvat liimat. Urea- ja melamiiniurealiimoja käytetään lähinnä lastulevyssä, fenoliliimoja vanerissa ja resorsinolifenoli-liimoja liimapuukannatteissa. Fenolihartseja pyritään korvaamaan uusiutuvista luonnonvaroista, kuten tanniinista ja ligniinistä, saatavilla hartseilla. Kovettuneiden urealiimojen formaldehydieritystä pyritään vähentämään. Polyvinyyliasetaattiin pohjautuvat dispersioliimat ovat yleisimpiä huonekalu- ja puusepänteollisuuden liimoja. Markkinoilla on myös kaksikomponenttisia dispersioliimoja, joissa käytetään kovetinta liimasaumojen kosteudenkestävyyden parantamiseksi. Polyuretaani- ja isosyanaattipohjaisten liimojen käyttö on lisääntymässä. Pelkkiä isosyanaatteja on alettu käyttää lastulevyn sideaineena perinteisen urealiiman sijasta. Lisäksi kehitteillä on uudentyyppisiä polyuretaanidispersioliimoja. Epoksiliimoja käytetään puun ja metallien liimauksessa. Niiden samoin kuin kontakti- ja sulateliimojen käyttö on melko vähäistä puun liimauksessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-2382-2
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number482
ISSN0358-5085

Fingerprint

permafrost
roads
urea

Keywords

  • glues
  • hardening
  • composition
  • properties
  • utilization
  • phenol formaldehyde resins
  • melanine resins
  • vinyl acetate resins

Cite this

Housh, R. (1985). Liimasaumojen tutkiminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 482
Housh, Riitta. / Liimasaumojen tutkiminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 482).
@book{dec20efcb67d4e5b94e65226eacf183d,
title = "Liimasaumojen tutkiminen",
abstract = "Kirjallisuustutkimuksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n puun sek{\"a} puun ja muiden materiaalien liimaamiseen k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} liimoja. Polyuretaani- ja isosyanaattipohjaisia liimoja sek{\"a} epoksiliimoja k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n t{\"a}ss{\"a} enemm{\"a}n kuin perinteisi{\"a} puuliimoja, koska niist{\"a} ei ole saatavilla suomenkielist{\"a} kirjallisuutta. Tarkoituksena on selvitt{\"a}{\"a} liimojen kovetusreaktioita, koostumusta, ominaisuuksia ja k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. T{\"a}rkeimpi{\"a} puuliimoja ovat perinteiset, formaldehydipohjaisiin hartseihin perustuvat liimat. Urea- ja melamiiniurealiimoja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n l{\"a}hinn{\"a} lastulevyss{\"a}, fenoliliimoja vanerissa ja resorsinolifenoli-liimoja liimapuukannatteissa. Fenolihartseja pyrit{\"a}{\"a}n korvaamaan uusiutuvista luonnonvaroista, kuten tanniinista ja ligniinist{\"a}, saatavilla hartseilla. Kovettuneiden urealiimojen formaldehydierityst{\"a} pyrit{\"a}{\"a}n v{\"a}hent{\"a}m{\"a}{\"a}n. Polyvinyyliasetaattiin pohjautuvat dispersioliimat ovat yleisimpi{\"a} huonekalu- ja puusep{\"a}nteollisuuden liimoja. Markkinoilla on my{\"o}s kaksikomponenttisia dispersioliimoja, joissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n kovetinta liimasaumojen kosteudenkest{\"a}vyyden parantamiseksi. Polyuretaani- ja isosyanaattipohjaisten liimojen k{\"a}ytt{\"o} on lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}ss{\"a}. Pelkki{\"a} isosyanaatteja on alettu k{\"a}ytt{\"a}{\"a} lastulevyn sideaineena perinteisen urealiiman sijasta. Lis{\"a}ksi kehitteill{\"a} on uudentyyppisi{\"a} polyuretaanidispersioliimoja. Epoksiliimoja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n puun ja metallien liimauksessa. Niiden samoin kuin kontakti- ja sulateliimojen k{\"a}ytt{\"o} on melko v{\"a}h{\"a}ist{\"a} puun liimauksessa.",
keywords = "glues, hardening, composition, properties, utilization, phenol formaldehyde resins, melanine resins, vinyl acetate resins",
author = "Riitta Housh",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2382-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "482",
address = "Finland",

}

Housh, R 1985, Liimasaumojen tutkiminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 482, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liimasaumojen tutkiminen. / Housh, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 482).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liimasaumojen tutkiminen

AU - Housh, Riitta

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Kirjallisuustutkimuksessa käsitellään puun sekä puun ja muiden materiaalien liimaamiseen käytettäviä liimoja. Polyuretaani- ja isosyanaattipohjaisia liimoja sekä epoksiliimoja käsitellään tässä enemmän kuin perinteisiä puuliimoja, koska niistä ei ole saatavilla suomenkielistä kirjallisuutta. Tarkoituksena on selvittää liimojen kovetusreaktioita, koostumusta, ominaisuuksia ja käyttöä. Tärkeimpiä puuliimoja ovat perinteiset, formaldehydipohjaisiin hartseihin perustuvat liimat. Urea- ja melamiiniurealiimoja käytetään lähinnä lastulevyssä, fenoliliimoja vanerissa ja resorsinolifenoli-liimoja liimapuukannatteissa. Fenolihartseja pyritään korvaamaan uusiutuvista luonnonvaroista, kuten tanniinista ja ligniinistä, saatavilla hartseilla. Kovettuneiden urealiimojen formaldehydieritystä pyritään vähentämään. Polyvinyyliasetaattiin pohjautuvat dispersioliimat ovat yleisimpiä huonekalu- ja puusepänteollisuuden liimoja. Markkinoilla on myös kaksikomponenttisia dispersioliimoja, joissa käytetään kovetinta liimasaumojen kosteudenkestävyyden parantamiseksi. Polyuretaani- ja isosyanaattipohjaisten liimojen käyttö on lisääntymässä. Pelkkiä isosyanaatteja on alettu käyttää lastulevyn sideaineena perinteisen urealiiman sijasta. Lisäksi kehitteillä on uudentyyppisiä polyuretaanidispersioliimoja. Epoksiliimoja käytetään puun ja metallien liimauksessa. Niiden samoin kuin kontakti- ja sulateliimojen käyttö on melko vähäistä puun liimauksessa.

AB - Kirjallisuustutkimuksessa käsitellään puun sekä puun ja muiden materiaalien liimaamiseen käytettäviä liimoja. Polyuretaani- ja isosyanaattipohjaisia liimoja sekä epoksiliimoja käsitellään tässä enemmän kuin perinteisiä puuliimoja, koska niistä ei ole saatavilla suomenkielistä kirjallisuutta. Tarkoituksena on selvittää liimojen kovetusreaktioita, koostumusta, ominaisuuksia ja käyttöä. Tärkeimpiä puuliimoja ovat perinteiset, formaldehydipohjaisiin hartseihin perustuvat liimat. Urea- ja melamiiniurealiimoja käytetään lähinnä lastulevyssä, fenoliliimoja vanerissa ja resorsinolifenoli-liimoja liimapuukannatteissa. Fenolihartseja pyritään korvaamaan uusiutuvista luonnonvaroista, kuten tanniinista ja ligniinistä, saatavilla hartseilla. Kovettuneiden urealiimojen formaldehydieritystä pyritään vähentämään. Polyvinyyliasetaattiin pohjautuvat dispersioliimat ovat yleisimpiä huonekalu- ja puusepänteollisuuden liimoja. Markkinoilla on myös kaksikomponenttisia dispersioliimoja, joissa käytetään kovetinta liimasaumojen kosteudenkestävyyden parantamiseksi. Polyuretaani- ja isosyanaattipohjaisten liimojen käyttö on lisääntymässä. Pelkkiä isosyanaatteja on alettu käyttää lastulevyn sideaineena perinteisen urealiiman sijasta. Lisäksi kehitteillä on uudentyyppisiä polyuretaanidispersioliimoja. Epoksiliimoja käytetään puun ja metallien liimauksessa. Niiden samoin kuin kontakti- ja sulateliimojen käyttö on melko vähäistä puun liimauksessa.

KW - glues

KW - hardening

KW - composition

KW - properties

KW - utilization

KW - phenol formaldehyde resins

KW - melanine resins

KW - vinyl acetate resins

M3 - Report

SN - 951-38-2382-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Liimasaumojen tutkiminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Housh R. Liimasaumojen tutkiminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 482).