Liimasaumojen tutkiminen: Liimasauman kestävyys

Leena Suomi-Lindberg, Harri Kilpeläinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuustutkimus käsittelee liimasauman kestävyyttä. Puun liimauksissa vaihtelevat tulokset aina, joskus hyvinkin laajoissa rajoissa. Määrätty vaihtelu täytyy sallia, mutta tulosten pitämiseksi asetettujen rajojen sisällä ja erityisesti minimirajojen yläpuolella on kyettävä hallitsemaan liimaukseen vaikuttavat tekijät. Tällöin on luonnollista, että nämä tekijät täytyy tuntea. Lopulliseen liimasauman kestävyyteen vaikuttavat kahdenlaiset seikat: liimasaumaan alkuperänsä perusteella vaikuttavat tekijät sekä liimasaumassa tapahtuvat vanhenemisilmiöt. Ensin mainittuja ovat puusta, liimasta ja liimauksen teknisestä suorituksesta johtuvat tekijät ja jälkimmäisiä mm. lämpötilan ja kosteuden aiheuttamat vanhenemisilmiöt liimasaumassa. Sen lisäksi että tunnetaan liimasauman kestävyyteen vaikuttavat tekijät, on hyvä tuntea menetelmiä, joiden avulla voidaan ennakoida liimasauman kestävyyttä erilaisissa olosuhteissa tai jälkikäteen selvittää syy liimasauman kestävyyden puutteeseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages50
ISBN (Print)951-38-1976-0
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number288
ISSN0358-5085

Keywords

  • adhesives
  • glued joints
  • wood
  • plywood

Cite this

Suomi-Lindberg, L., & Kilpeläinen, H. (1984). Liimasaumojen tutkiminen: Liimasauman kestävyys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 288
Suomi-Lindberg, Leena ; Kilpeläinen, Harri. / Liimasaumojen tutkiminen : Liimasauman kestävyys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 288).
@book{36b16e51e2024536a05f22a58d6f42b6,
title = "Liimasaumojen tutkiminen: Liimasauman kest{\"a}vyys",
abstract = "Kirjallisuustutkimus k{\"a}sittelee liimasauman kest{\"a}vyytt{\"a}. Puun liimauksissa vaihtelevat tulokset aina, joskus hyvinkin laajoissa rajoissa. M{\"a}{\"a}r{\"a}tty vaihtelu t{\"a}ytyy sallia, mutta tulosten pit{\"a}miseksi asetettujen rajojen sis{\"a}ll{\"a} ja erityisesti minimirajojen yl{\"a}puolella on kyett{\"a}v{\"a} hallitsemaan liimaukseen vaikuttavat tekij{\"a}t. T{\"a}ll{\"o}in on luonnollista, ett{\"a} n{\"a}m{\"a} tekij{\"a}t t{\"a}ytyy tuntea. Lopulliseen liimasauman kest{\"a}vyyteen vaikuttavat kahdenlaiset seikat: liimasaumaan alkuper{\"a}ns{\"a} perusteella vaikuttavat tekij{\"a}t sek{\"a} liimasaumassa tapahtuvat vanhenemisilmi{\"o}t. Ensin mainittuja ovat puusta, liimasta ja liimauksen teknisest{\"a} suorituksesta johtuvat tekij{\"a}t ja j{\"a}lkimm{\"a}isi{\"a} mm. l{\"a}mp{\"o}tilan ja kosteuden aiheuttamat vanhenemisilmi{\"o}t liimasaumassa. Sen lis{\"a}ksi ett{\"a} tunnetaan liimasauman kest{\"a}vyyteen vaikuttavat tekij{\"a}t, on hyv{\"a} tuntea menetelmi{\"a}, joiden avulla voidaan ennakoida liimasauman kest{\"a}vyytt{\"a} erilaisissa olosuhteissa tai j{\"a}lkik{\"a}teen selvitt{\"a}{\"a} syy liimasauman kest{\"a}vyyden puutteeseen.",
keywords = "adhesives, glued joints, wood, plywood",
author = "Leena Suomi-Lindberg and Harri Kilpel{\"a}inen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1976-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "288",
address = "Finland",

}

Suomi-Lindberg, L & Kilpeläinen, H 1984, Liimasaumojen tutkiminen: Liimasauman kestävyys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 288, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liimasaumojen tutkiminen : Liimasauman kestävyys. / Suomi-Lindberg, Leena; Kilpeläinen, Harri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 288).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liimasaumojen tutkiminen

T2 - Liimasauman kestävyys

AU - Suomi-Lindberg, Leena

AU - Kilpeläinen, Harri

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Kirjallisuustutkimus käsittelee liimasauman kestävyyttä. Puun liimauksissa vaihtelevat tulokset aina, joskus hyvinkin laajoissa rajoissa. Määrätty vaihtelu täytyy sallia, mutta tulosten pitämiseksi asetettujen rajojen sisällä ja erityisesti minimirajojen yläpuolella on kyettävä hallitsemaan liimaukseen vaikuttavat tekijät. Tällöin on luonnollista, että nämä tekijät täytyy tuntea. Lopulliseen liimasauman kestävyyteen vaikuttavat kahdenlaiset seikat: liimasaumaan alkuperänsä perusteella vaikuttavat tekijät sekä liimasaumassa tapahtuvat vanhenemisilmiöt. Ensin mainittuja ovat puusta, liimasta ja liimauksen teknisestä suorituksesta johtuvat tekijät ja jälkimmäisiä mm. lämpötilan ja kosteuden aiheuttamat vanhenemisilmiöt liimasaumassa. Sen lisäksi että tunnetaan liimasauman kestävyyteen vaikuttavat tekijät, on hyvä tuntea menetelmiä, joiden avulla voidaan ennakoida liimasauman kestävyyttä erilaisissa olosuhteissa tai jälkikäteen selvittää syy liimasauman kestävyyden puutteeseen.

AB - Kirjallisuustutkimus käsittelee liimasauman kestävyyttä. Puun liimauksissa vaihtelevat tulokset aina, joskus hyvinkin laajoissa rajoissa. Määrätty vaihtelu täytyy sallia, mutta tulosten pitämiseksi asetettujen rajojen sisällä ja erityisesti minimirajojen yläpuolella on kyettävä hallitsemaan liimaukseen vaikuttavat tekijät. Tällöin on luonnollista, että nämä tekijät täytyy tuntea. Lopulliseen liimasauman kestävyyteen vaikuttavat kahdenlaiset seikat: liimasaumaan alkuperänsä perusteella vaikuttavat tekijät sekä liimasaumassa tapahtuvat vanhenemisilmiöt. Ensin mainittuja ovat puusta, liimasta ja liimauksen teknisestä suorituksesta johtuvat tekijät ja jälkimmäisiä mm. lämpötilan ja kosteuden aiheuttamat vanhenemisilmiöt liimasaumassa. Sen lisäksi että tunnetaan liimasauman kestävyyteen vaikuttavat tekijät, on hyvä tuntea menetelmiä, joiden avulla voidaan ennakoida liimasauman kestävyyttä erilaisissa olosuhteissa tai jälkikäteen selvittää syy liimasauman kestävyyden puutteeseen.

KW - adhesives

KW - glued joints

KW - wood

KW - plywood

M3 - Report

SN - 951-38-1976-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Liimasaumojen tutkiminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Suomi-Lindberg L, Kilpeläinen H. Liimasaumojen tutkiminen: Liimasauman kestävyys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 288).