Liimasaumojen tutkiminen: Liimauksen teoria

Jukka Saksa, Harri Kilpeläinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuustutkimus käsittelee adheesioteorioita, puuta liimattavana materiaalina ja puun liimauksen teoriaa. Puukappaleiden ja liimojen tartuntaa toisiinsa voidaan selittää useilla teorioilla: vetysidoksella, kemiallisella seoksella ja termodynaamisella adsorptioteorialla. Liiman mekaanisen ankkuroitumisen osuus on vähäinen verrattuna spesifiseen adheesioon. Spesifisen adheesion suuruus riippuu liiman reaktiivisuudesta ja adheesiolujuus kasvaa huomattavasti kemiallisten sidosten määrän lisääntyessä. Liimauksen kannalta paras puupinta on tasainen höylätty pinta. Puun huokoisuuden lisääntyminen lisää adheesiopintaa ja samalla adheesiovoimaa, mutta samalla puun lujuus heikkenee. Adheesiovoima ei kasva, jos puun pinta työstetään epätasaiseksi. Epätasainen pinta vaatii suuren liimauspaineen ja syvän liiman tunkeutuman liimauksen onnistumiseksi. Liiman ominaisuuksien (pintajännitys, pH, reaktiiviset ryhmät ym.) tulisi sopia yhteen puun vastaavien ominaisuuksien kanssa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages55
ISBN (Print)951-38-2208-7
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number397
ISSN0358-5085

Keywords

  • adhesives
  • gluing
  • wood
  • timber
  • adhesion tests
  • joints

Cite this

Saksa, J., & Kilpeläinen, H. (1984). Liimasaumojen tutkiminen: Liimauksen teoria. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 397
Saksa, Jukka ; Kilpeläinen, Harri. / Liimasaumojen tutkiminen : Liimauksen teoria. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 55 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 397).
@book{22755319a49746268bec5d2db2dfea01,
title = "Liimasaumojen tutkiminen: Liimauksen teoria",
abstract = "Kirjallisuustutkimus k{\"a}sittelee adheesioteorioita, puuta liimattavana materiaalina ja puun liimauksen teoriaa. Puukappaleiden ja liimojen tartuntaa toisiinsa voidaan selitt{\"a}{\"a} useilla teorioilla: vetysidoksella, kemiallisella seoksella ja termodynaamisella adsorptioteorialla. Liiman mekaanisen ankkuroitumisen osuus on v{\"a}h{\"a}inen verrattuna spesifiseen adheesioon. Spesifisen adheesion suuruus riippuu liiman reaktiivisuudesta ja adheesiolujuus kasvaa huomattavasti kemiallisten sidosten m{\"a}{\"a}r{\"a}n lis{\"a}{\"a}ntyess{\"a}. Liimauksen kannalta paras puupinta on tasainen h{\"o}yl{\"a}tty pinta. Puun huokoisuuden lis{\"a}{\"a}ntyminen lis{\"a}{\"a} adheesiopintaa ja samalla adheesiovoimaa, mutta samalla puun lujuus heikkenee. Adheesiovoima ei kasva, jos puun pinta ty{\"o}stet{\"a}{\"a}n ep{\"a}tasaiseksi. Ep{\"a}tasainen pinta vaatii suuren liimauspaineen ja syv{\"a}n liiman tunkeutuman liimauksen onnistumiseksi. Liiman ominaisuuksien (pintaj{\"a}nnitys, pH, reaktiiviset ryhm{\"a}t ym.) tulisi sopia yhteen puun vastaavien ominaisuuksien kanssa.",
keywords = "adhesives, gluing, wood, timber, adhesion tests, joints",
author = "Jukka Saksa and Harri Kilpel{\"a}inen",
note = ".",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2208-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "397",
address = "Finland",

}

Saksa, J & Kilpeläinen, H 1984, Liimasaumojen tutkiminen: Liimauksen teoria. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 397, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liimasaumojen tutkiminen : Liimauksen teoria. / Saksa, Jukka; Kilpeläinen, Harri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 55 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 397).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liimasaumojen tutkiminen

T2 - Liimauksen teoria

AU - Saksa, Jukka

AU - Kilpeläinen, Harri

N1 - .

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Kirjallisuustutkimus käsittelee adheesioteorioita, puuta liimattavana materiaalina ja puun liimauksen teoriaa. Puukappaleiden ja liimojen tartuntaa toisiinsa voidaan selittää useilla teorioilla: vetysidoksella, kemiallisella seoksella ja termodynaamisella adsorptioteorialla. Liiman mekaanisen ankkuroitumisen osuus on vähäinen verrattuna spesifiseen adheesioon. Spesifisen adheesion suuruus riippuu liiman reaktiivisuudesta ja adheesiolujuus kasvaa huomattavasti kemiallisten sidosten määrän lisääntyessä. Liimauksen kannalta paras puupinta on tasainen höylätty pinta. Puun huokoisuuden lisääntyminen lisää adheesiopintaa ja samalla adheesiovoimaa, mutta samalla puun lujuus heikkenee. Adheesiovoima ei kasva, jos puun pinta työstetään epätasaiseksi. Epätasainen pinta vaatii suuren liimauspaineen ja syvän liiman tunkeutuman liimauksen onnistumiseksi. Liiman ominaisuuksien (pintajännitys, pH, reaktiiviset ryhmät ym.) tulisi sopia yhteen puun vastaavien ominaisuuksien kanssa.

AB - Kirjallisuustutkimus käsittelee adheesioteorioita, puuta liimattavana materiaalina ja puun liimauksen teoriaa. Puukappaleiden ja liimojen tartuntaa toisiinsa voidaan selittää useilla teorioilla: vetysidoksella, kemiallisella seoksella ja termodynaamisella adsorptioteorialla. Liiman mekaanisen ankkuroitumisen osuus on vähäinen verrattuna spesifiseen adheesioon. Spesifisen adheesion suuruus riippuu liiman reaktiivisuudesta ja adheesiolujuus kasvaa huomattavasti kemiallisten sidosten määrän lisääntyessä. Liimauksen kannalta paras puupinta on tasainen höylätty pinta. Puun huokoisuuden lisääntyminen lisää adheesiopintaa ja samalla adheesiovoimaa, mutta samalla puun lujuus heikkenee. Adheesiovoima ei kasva, jos puun pinta työstetään epätasaiseksi. Epätasainen pinta vaatii suuren liimauspaineen ja syvän liiman tunkeutuman liimauksen onnistumiseksi. Liiman ominaisuuksien (pintajännitys, pH, reaktiiviset ryhmät ym.) tulisi sopia yhteen puun vastaavien ominaisuuksien kanssa.

KW - adhesives

KW - gluing

KW - wood

KW - timber

KW - adhesion tests

KW - joints

M3 - Report

SN - 951-38-2208-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Liimasaumojen tutkiminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saksa J, Kilpeläinen H. Liimasaumojen tutkiminen: Liimauksen teoria. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 55 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 397).