Liimasaumojen tutkiminen. Liimojen analytiikka

Riitta Housh

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään lyhyesti liimojen tutkimiseen soveltuvia laitteita ja menetelmiä sekä niiden avulla saatavaa tietoa. Nestekromatografiaa käytetään kovettumattomien liimaseosten aineosien eristämiseen ja laadunvalvontaan sekä molekyylipainojakautuman selvittämiseen. Pyrolyysi-kaasukromatografialla voidaan tunnistaa kovettuneita liimoja. Spektrometriset menetelemät, etenkin infrapunaspektrometria (IR), ovat tärkeimmät menetelmät liiman eri ainesien tunnistamisessa. Lisäksi ne soveltuvat kvantitatiivisiin analyyseihin ja kovetusastemäärityksiin. Differentiaali-pyyhkäisykalorimetria (DSC) on tärkein menetelmä kovetusasteen määrityksessä. DSC:llä ja muilla termoanalyyttisillä menetelmillä voidaan myös tutkia lämpötilan aiheuttamia muutoksia liimoissa. Sähköisillä ja dynaamis-mekaanisilla menetelmillä voidaan seurata reaktioliimojen kovetusta. Myös perinteistä kemiallista analytiikkaa tarvitaan liimojen tunnistamisessa ja tutkimisessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-2067-X
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number336
ISSN0358-5085

Fingerprint

Adhesives

Keywords

  • adhesives
  • glued joints
  • analysis

Cite this

Housh, R. (1984). Liimasaumojen tutkiminen. Liimojen analytiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 336
Housh, Riitta. / Liimasaumojen tutkiminen. Liimojen analytiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 336).
@book{d4be89018ec34268957e31469aecaf25,
title = "Liimasaumojen tutkiminen. Liimojen analytiikka",
abstract = "Kirjallisuuskatsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lyhyesti liimojen tutkimiseen soveltuvia laitteita ja menetelmi{\"a} sek{\"a} niiden avulla saatavaa tietoa. Nestekromatografiaa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n kovettumattomien liimaseosten aineosien erist{\"a}miseen ja laadunvalvontaan sek{\"a} molekyylipainojakautuman selvitt{\"a}miseen. Pyrolyysi-kaasukromatografialla voidaan tunnistaa kovettuneita liimoja. Spektrometriset menetelem{\"a}t, etenkin infrapunaspektrometria (IR), ovat t{\"a}rkeimm{\"a}t menetelm{\"a}t liiman eri ainesien tunnistamisessa. Lis{\"a}ksi ne soveltuvat kvantitatiivisiin analyyseihin ja kovetusastem{\"a}{\"a}rityksiin. Differentiaali-pyyhk{\"a}isykalorimetria (DSC) on t{\"a}rkein menetelm{\"a} kovetusasteen m{\"a}{\"a}rityksess{\"a}. DSC:ll{\"a} ja muilla termoanalyyttisill{\"a} menetelmill{\"a} voidaan my{\"o}s tutkia l{\"a}mp{\"o}tilan aiheuttamia muutoksia liimoissa. S{\"a}hk{\"o}isill{\"a} ja dynaamis-mekaanisilla menetelmill{\"a} voidaan seurata reaktioliimojen kovetusta. My{\"o}s perinteist{\"a} kemiallista analytiikkaa tarvitaan liimojen tunnistamisessa ja tutkimisessa.",
keywords = "adhesives, glued joints, analysis",
author = "Riitta Housh",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2067-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "336",
address = "Finland",

}

Housh, R 1984, Liimasaumojen tutkiminen. Liimojen analytiikka. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 336, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liimasaumojen tutkiminen. Liimojen analytiikka. / Housh, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 336).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liimasaumojen tutkiminen. Liimojen analytiikka

AU - Housh, Riitta

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään lyhyesti liimojen tutkimiseen soveltuvia laitteita ja menetelmiä sekä niiden avulla saatavaa tietoa. Nestekromatografiaa käytetään kovettumattomien liimaseosten aineosien eristämiseen ja laadunvalvontaan sekä molekyylipainojakautuman selvittämiseen. Pyrolyysi-kaasukromatografialla voidaan tunnistaa kovettuneita liimoja. Spektrometriset menetelemät, etenkin infrapunaspektrometria (IR), ovat tärkeimmät menetelmät liiman eri ainesien tunnistamisessa. Lisäksi ne soveltuvat kvantitatiivisiin analyyseihin ja kovetusastemäärityksiin. Differentiaali-pyyhkäisykalorimetria (DSC) on tärkein menetelmä kovetusasteen määrityksessä. DSC:llä ja muilla termoanalyyttisillä menetelmillä voidaan myös tutkia lämpötilan aiheuttamia muutoksia liimoissa. Sähköisillä ja dynaamis-mekaanisilla menetelmillä voidaan seurata reaktioliimojen kovetusta. Myös perinteistä kemiallista analytiikkaa tarvitaan liimojen tunnistamisessa ja tutkimisessa.

AB - Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään lyhyesti liimojen tutkimiseen soveltuvia laitteita ja menetelmiä sekä niiden avulla saatavaa tietoa. Nestekromatografiaa käytetään kovettumattomien liimaseosten aineosien eristämiseen ja laadunvalvontaan sekä molekyylipainojakautuman selvittämiseen. Pyrolyysi-kaasukromatografialla voidaan tunnistaa kovettuneita liimoja. Spektrometriset menetelemät, etenkin infrapunaspektrometria (IR), ovat tärkeimmät menetelmät liiman eri ainesien tunnistamisessa. Lisäksi ne soveltuvat kvantitatiivisiin analyyseihin ja kovetusastemäärityksiin. Differentiaali-pyyhkäisykalorimetria (DSC) on tärkein menetelmä kovetusasteen määrityksessä. DSC:llä ja muilla termoanalyyttisillä menetelmillä voidaan myös tutkia lämpötilan aiheuttamia muutoksia liimoissa. Sähköisillä ja dynaamis-mekaanisilla menetelmillä voidaan seurata reaktioliimojen kovetusta. Myös perinteistä kemiallista analytiikkaa tarvitaan liimojen tunnistamisessa ja tutkimisessa.

KW - adhesives

KW - glued joints

KW - analysis

M3 - Report

SN - 951-38-2067-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Liimasaumojen tutkiminen. Liimojen analytiikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Housh R. Liimasaumojen tutkiminen. Liimojen analytiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 336).