Linja-autoliikenteen kehittämisen vaikutukset

Veli Himanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Linja-autoliikenteessä voidaan kehittää liikenteen hoitoa tai linja-autojen käyttämiä liikenneväyliä. Kehittymiseen vaikuttavat muun liikenteen ja maankäytön muutokset sekä ihmisen arvomaailma ja erilaiset asenteet. Linja-autoliikenteessä yksityisten yritysten organisaatiot ovat olennaisesti edullisemmat kuin julkisen hallinnon. Liikenneyrityksen kalustoon, linjaverkkoon ja muuhun toimintaan liittyvin keinoin voidaan kustannuksia alentaa. Vaikuttaminen on sitä helpompaa mitä korkeampi on kustannustaso ja sitä vaikeampaa mitä pitemmälle rationalisointi on jo viety. Henkilöautoliikenteen samoin kuin polkupyöräliikenteen kasvu vähentää joukkoliikenteen matkustajia. Kasvava asutus esikaupunkialueilla parantaa joukkoliikenteen kilpailukykyä. Uudet työpaikat samoilla alueilla heikentävät joukkoliikennettä samoin kuin maaseudun asukasluvun pieneneminen. Asenteet joukkoliikennettä kohtaan ovat viime vuosikymmeninä olleet myönteisiä. Joukkoliikenteen kustannusten tai matkustajamäärien muutokset voivat aiheuttaa hyvän tai pahan kierteen. Hyvä kierre saavutetaan esimerkiksi joukkoliikenteen nopeutumisella tai matkustajien lisääntymisellä. Henkilöautokannan kasvuun ja maankäyttöön liittyvät yleiset trendit kuitenkin lähinnä vähentävät matkustajien määriä ja sitä tietä aiheuttavat joukkoliikenteessä pahan kierteen. Samaan suuntaan vaikuttaa myös kustannustason jatkuva kohoaminen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Print)951-38-2526-4
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number550
ISSN0358-5085

Keywords

  • buses
  • public transport
  • transportation management
  • services
  • traffic
  • land use planning
  • unit costs
  • costs
  • economy
  • passanger transportation

Cite this

Himanen, V. (1986). Linja-autoliikenteen kehittämisen vaikutukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 550
Himanen, Veli. / Linja-autoliikenteen kehittämisen vaikutukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 550).
@book{808f24148f8f4ab3a27a2707440c7319,
title = "Linja-autoliikenteen kehitt{\"a}misen vaikutukset",
abstract = "Linja-autoliikenteess{\"a} voidaan kehitt{\"a}{\"a} liikenteen hoitoa tai linja-autojen k{\"a}ytt{\"a}mi{\"a} liikennev{\"a}yli{\"a}. Kehittymiseen vaikuttavat muun liikenteen ja maank{\"a}yt{\"o}n muutokset sek{\"a} ihmisen arvomaailma ja erilaiset asenteet. Linja-autoliikenteess{\"a} yksityisten yritysten organisaatiot ovat olennaisesti edullisemmat kuin julkisen hallinnon. Liikenneyrityksen kalustoon, linjaverkkoon ja muuhun toimintaan liittyvin keinoin voidaan kustannuksia alentaa. Vaikuttaminen on sit{\"a} helpompaa mit{\"a} korkeampi on kustannustaso ja sit{\"a} vaikeampaa mit{\"a} pitemm{\"a}lle rationalisointi on jo viety. Henkil{\"o}autoliikenteen samoin kuin polkupy{\"o}r{\"a}liikenteen kasvu v{\"a}hent{\"a}{\"a} joukkoliikenteen matkustajia. Kasvava asutus esikaupunkialueilla parantaa joukkoliikenteen kilpailukyky{\"a}. Uudet ty{\"o}paikat samoilla alueilla heikent{\"a}v{\"a}t joukkoliikennett{\"a} samoin kuin maaseudun asukasluvun pieneneminen. Asenteet joukkoliikennett{\"a} kohtaan ovat viime vuosikymmenin{\"a} olleet my{\"o}nteisi{\"a}. Joukkoliikenteen kustannusten tai matkustajam{\"a}{\"a}rien muutokset voivat aiheuttaa hyv{\"a}n tai pahan kierteen. Hyv{\"a} kierre saavutetaan esimerkiksi joukkoliikenteen nopeutumisella tai matkustajien lis{\"a}{\"a}ntymisell{\"a}. Henkil{\"o}autokannan kasvuun ja maank{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyv{\"a}t yleiset trendit kuitenkin l{\"a}hinn{\"a} v{\"a}hent{\"a}v{\"a}t matkustajien m{\"a}{\"a}ri{\"a} ja sit{\"a} tiet{\"a} aiheuttavat joukkoliikenteess{\"a} pahan kierteen. Samaan suuntaan vaikuttaa my{\"o}s kustannustason jatkuva kohoaminen.",
keywords = "buses, public transport, transportation management, services, traffic, land use planning, unit costs, costs, economy, passanger transportation",
author = "Veli Himanen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2526-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "550",
address = "Finland",

}

Himanen, V 1986, Linja-autoliikenteen kehittämisen vaikutukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 550, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Linja-autoliikenteen kehittämisen vaikutukset. / Himanen, Veli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 550).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Linja-autoliikenteen kehittämisen vaikutukset

AU - Himanen, Veli

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Linja-autoliikenteessä voidaan kehittää liikenteen hoitoa tai linja-autojen käyttämiä liikenneväyliä. Kehittymiseen vaikuttavat muun liikenteen ja maankäytön muutokset sekä ihmisen arvomaailma ja erilaiset asenteet. Linja-autoliikenteessä yksityisten yritysten organisaatiot ovat olennaisesti edullisemmat kuin julkisen hallinnon. Liikenneyrityksen kalustoon, linjaverkkoon ja muuhun toimintaan liittyvin keinoin voidaan kustannuksia alentaa. Vaikuttaminen on sitä helpompaa mitä korkeampi on kustannustaso ja sitä vaikeampaa mitä pitemmälle rationalisointi on jo viety. Henkilöautoliikenteen samoin kuin polkupyöräliikenteen kasvu vähentää joukkoliikenteen matkustajia. Kasvava asutus esikaupunkialueilla parantaa joukkoliikenteen kilpailukykyä. Uudet työpaikat samoilla alueilla heikentävät joukkoliikennettä samoin kuin maaseudun asukasluvun pieneneminen. Asenteet joukkoliikennettä kohtaan ovat viime vuosikymmeninä olleet myönteisiä. Joukkoliikenteen kustannusten tai matkustajamäärien muutokset voivat aiheuttaa hyvän tai pahan kierteen. Hyvä kierre saavutetaan esimerkiksi joukkoliikenteen nopeutumisella tai matkustajien lisääntymisellä. Henkilöautokannan kasvuun ja maankäyttöön liittyvät yleiset trendit kuitenkin lähinnä vähentävät matkustajien määriä ja sitä tietä aiheuttavat joukkoliikenteessä pahan kierteen. Samaan suuntaan vaikuttaa myös kustannustason jatkuva kohoaminen.

AB - Linja-autoliikenteessä voidaan kehittää liikenteen hoitoa tai linja-autojen käyttämiä liikenneväyliä. Kehittymiseen vaikuttavat muun liikenteen ja maankäytön muutokset sekä ihmisen arvomaailma ja erilaiset asenteet. Linja-autoliikenteessä yksityisten yritysten organisaatiot ovat olennaisesti edullisemmat kuin julkisen hallinnon. Liikenneyrityksen kalustoon, linjaverkkoon ja muuhun toimintaan liittyvin keinoin voidaan kustannuksia alentaa. Vaikuttaminen on sitä helpompaa mitä korkeampi on kustannustaso ja sitä vaikeampaa mitä pitemmälle rationalisointi on jo viety. Henkilöautoliikenteen samoin kuin polkupyöräliikenteen kasvu vähentää joukkoliikenteen matkustajia. Kasvava asutus esikaupunkialueilla parantaa joukkoliikenteen kilpailukykyä. Uudet työpaikat samoilla alueilla heikentävät joukkoliikennettä samoin kuin maaseudun asukasluvun pieneneminen. Asenteet joukkoliikennettä kohtaan ovat viime vuosikymmeninä olleet myönteisiä. Joukkoliikenteen kustannusten tai matkustajamäärien muutokset voivat aiheuttaa hyvän tai pahan kierteen. Hyvä kierre saavutetaan esimerkiksi joukkoliikenteen nopeutumisella tai matkustajien lisääntymisellä. Henkilöautokannan kasvuun ja maankäyttöön liittyvät yleiset trendit kuitenkin lähinnä vähentävät matkustajien määriä ja sitä tietä aiheuttavat joukkoliikenteessä pahan kierteen. Samaan suuntaan vaikuttaa myös kustannustason jatkuva kohoaminen.

KW - buses

KW - public transport

KW - transportation management

KW - services

KW - traffic

KW - land use planning

KW - unit costs

KW - costs

KW - economy

KW - passanger transportation

M3 - Report

SN - 951-38-2526-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Linja-autoliikenteen kehittämisen vaikutukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Himanen V. Linja-autoliikenteen kehittämisen vaikutukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 550).