Lipoksygenaasin aktiivisuusmääritys- ja seulontamenetelmät: Diplomityö

Translated title of the contribution: Lipoxygenase activity assays and screening methods: Master's thesis

Anna-Katri Valtonen

Research output: ThesisMaster's thesis

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menetelmä lipoksygenaasia tuottavien mikrobien seulontaan elatusmaljalla. Tavoitteena oli myös mikrotiitterilevylle soveltuvan lipoksygenaasin aktiivisuusmääritysmenetelmän kehittäminen sekä lipoksygenaasin tuottaminen ravistelukasvatuksissa. Työn kirjallisuusosassa on käsitelty lipoksygenaasin katalysoimia reaktioita, esiintymistä kasvikunnassa ja mikrobeissa sekä lipoksygenaasin ominaisuuksia. Lisäksi on käsitelty lipoksygenaasin aktiivisuusmääritysmenetelmiä ja bioteknisiä sovelluksia. Tutkimusosassa tarkasteltiin aluksi lipoksygenaasin aktiivisuusmääritysmenetelmiä. Kirjallisuudesta valittujen menetelmien lineaarisuutta ja lipoksygenaasin detektiorajaa eri menetelmissä tutkittiin soijan lipoksygenaasilla. Tulosten perusteella valittiin 3-(dimetyyliamino)bentsoehapon ja 3-metyyli-2-bentsotiatsolinonihydratsonin väliseen reaktioon perustuva menetelmä jatkotutkimuksiin. Menetelmän lineaarisuutta tutkittiin mikrotiitterilevyllä ja sen havaittiin soveltuvan lipoksygenaasin aktiivisuusmääritykseen. Menetelmän soveltuvuutta lipoksygenaasi-indikaattoriksi elatusmaljalla tutkittiin soijan lipoksygenaasilla ja lipoksygenaasia tuottavalla Thermoactinomyces vulgaris -bakteerilla. Menetelmä toimi soijan lipoksygenaasilla, mutta ei T. vulgaris -bakteerilla. Lipoksygenaasin substraatin, linolihapon, havaittiin inhiboivan T. vulgaris -bakteerin kasvua. T. vulgaris -bakteeria ja useita homeita, joista on kirjallisuuden mukaan eristetty lipoksygenaasia, kasvatettiin ravistelupulloissa. T. vulgaris –bakteeri tuotti lipoksygenaasia, mutta useimpien homeiden kohdalla lipoksygenaasin tuotto jäi hyvin vähäiseksi. Kasvatusalustan vaikutusta useimpien lipoksygenaasin tuottoon tutkittiin kasvattamalla T. vulgaris –bakteeria kasvatusalustoilla. Soijaöljyn ja soijajauhon komponenttien läsnäolon kasvatusalustassa havaittiin parantavan lipoksygenaasiaktiivisuuden saantoa.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • Helsinki University of Technology
Place of PublicationEspoo
Publisher
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Fingerprint

Thermoactinomyces vulgaris
lipoxygenase
screening
assays
methodology

Cite this

Valtonen, A-K. (2003). Lipoksygenaasin aktiivisuusmääritys- ja seulontamenetelmät: Diplomityö. Espoo: Helsinki University of Technology.
Valtonen, Anna-Katri. / Lipoksygenaasin aktiivisuusmääritys- ja seulontamenetelmät : Diplomityö. Espoo : Helsinki University of Technology, 2003. 92 p.
@phdthesis{2016ea2ec3dd4b1a9440c9638d399d90,
title = "Lipoksygenaasin aktiivisuusm{\"a}{\"a}ritys- ja seulontamenetelm{\"a}t: Diplomity{\"o}",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} menetelm{\"a} lipoksygenaasia tuottavien mikrobien seulontaan elatusmaljalla. Tavoitteena oli my{\"o}s mikrotiitterilevylle soveltuvan lipoksygenaasin aktiivisuusm{\"a}{\"a}ritysmenetelm{\"a}n kehitt{\"a}minen sek{\"a} lipoksygenaasin tuottaminen ravistelukasvatuksissa. Ty{\"o}n kirjallisuusosassa on k{\"a}sitelty lipoksygenaasin katalysoimia reaktioita, esiintymist{\"a} kasvikunnassa ja mikrobeissa sek{\"a} lipoksygenaasin ominaisuuksia. Lis{\"a}ksi on k{\"a}sitelty lipoksygenaasin aktiivisuusm{\"a}{\"a}ritysmenetelmi{\"a} ja bioteknisi{\"a} sovelluksia. Tutkimusosassa tarkasteltiin aluksi lipoksygenaasin aktiivisuusm{\"a}{\"a}ritysmenetelmi{\"a}. Kirjallisuudesta valittujen menetelmien lineaarisuutta ja lipoksygenaasin detektiorajaa eri menetelmiss{\"a} tutkittiin soijan lipoksygenaasilla. Tulosten perusteella valittiin 3-(dimetyyliamino)bentsoehapon ja 3-metyyli-2-bentsotiatsolinonihydratsonin v{\"a}liseen reaktioon perustuva menetelm{\"a} jatkotutkimuksiin. Menetelm{\"a}n lineaarisuutta tutkittiin mikrotiitterilevyll{\"a} ja sen havaittiin soveltuvan lipoksygenaasin aktiivisuusm{\"a}{\"a}ritykseen. Menetelm{\"a}n soveltuvuutta lipoksygenaasi-indikaattoriksi elatusmaljalla tutkittiin soijan lipoksygenaasilla ja lipoksygenaasia tuottavalla Thermoactinomyces vulgaris -bakteerilla. Menetelm{\"a} toimi soijan lipoksygenaasilla, mutta ei T. vulgaris -bakteerilla. Lipoksygenaasin substraatin, linolihapon, havaittiin inhiboivan T. vulgaris -bakteerin kasvua. T. vulgaris -bakteeria ja useita homeita, joista on kirjallisuuden mukaan eristetty lipoksygenaasia, kasvatettiin ravistelupulloissa. T. vulgaris –bakteeri tuotti lipoksygenaasia, mutta useimpien homeiden kohdalla lipoksygenaasin tuotto j{\"a}i hyvin v{\"a}h{\"a}iseksi. Kasvatusalustan vaikutusta useimpien lipoksygenaasin tuottoon tutkittiin kasvattamalla T. vulgaris –bakteeria kasvatusalustoilla. Soija{\"o}ljyn ja soijajauhon komponenttien l{\"a}sn{\"a}olon kasvatusalustassa havaittiin parantavan lipoksygenaasiaktiivisuuden saantoa.",
author = "Anna-Katri Valtonen",
note = "CA: BEL diplomity{\"o} TKK, Kemian tekniikan osasto 88 s. + liitt. 4 s.",
year = "2003",
language = "Finnish",
publisher = "Helsinki University of Technology",
address = "Finland",
school = "Helsinki University of Technology",

}

Valtonen, A-K 2003, 'Lipoksygenaasin aktiivisuusmääritys- ja seulontamenetelmät: Diplomityö', Master Degree, Helsinki University of Technology, Espoo.

Lipoksygenaasin aktiivisuusmääritys- ja seulontamenetelmät : Diplomityö. / Valtonen, Anna-Katri.

Espoo : Helsinki University of Technology, 2003. 92 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

TY - THES

T1 - Lipoksygenaasin aktiivisuusmääritys- ja seulontamenetelmät

T2 - Diplomityö

AU - Valtonen, Anna-Katri

N1 - CA: BEL diplomityö TKK, Kemian tekniikan osasto 88 s. + liitt. 4 s.

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menetelmä lipoksygenaasia tuottavien mikrobien seulontaan elatusmaljalla. Tavoitteena oli myös mikrotiitterilevylle soveltuvan lipoksygenaasin aktiivisuusmääritysmenetelmän kehittäminen sekä lipoksygenaasin tuottaminen ravistelukasvatuksissa. Työn kirjallisuusosassa on käsitelty lipoksygenaasin katalysoimia reaktioita, esiintymistä kasvikunnassa ja mikrobeissa sekä lipoksygenaasin ominaisuuksia. Lisäksi on käsitelty lipoksygenaasin aktiivisuusmääritysmenetelmiä ja bioteknisiä sovelluksia. Tutkimusosassa tarkasteltiin aluksi lipoksygenaasin aktiivisuusmääritysmenetelmiä. Kirjallisuudesta valittujen menetelmien lineaarisuutta ja lipoksygenaasin detektiorajaa eri menetelmissä tutkittiin soijan lipoksygenaasilla. Tulosten perusteella valittiin 3-(dimetyyliamino)bentsoehapon ja 3-metyyli-2-bentsotiatsolinonihydratsonin väliseen reaktioon perustuva menetelmä jatkotutkimuksiin. Menetelmän lineaarisuutta tutkittiin mikrotiitterilevyllä ja sen havaittiin soveltuvan lipoksygenaasin aktiivisuusmääritykseen. Menetelmän soveltuvuutta lipoksygenaasi-indikaattoriksi elatusmaljalla tutkittiin soijan lipoksygenaasilla ja lipoksygenaasia tuottavalla Thermoactinomyces vulgaris -bakteerilla. Menetelmä toimi soijan lipoksygenaasilla, mutta ei T. vulgaris -bakteerilla. Lipoksygenaasin substraatin, linolihapon, havaittiin inhiboivan T. vulgaris -bakteerin kasvua. T. vulgaris -bakteeria ja useita homeita, joista on kirjallisuuden mukaan eristetty lipoksygenaasia, kasvatettiin ravistelupulloissa. T. vulgaris –bakteeri tuotti lipoksygenaasia, mutta useimpien homeiden kohdalla lipoksygenaasin tuotto jäi hyvin vähäiseksi. Kasvatusalustan vaikutusta useimpien lipoksygenaasin tuottoon tutkittiin kasvattamalla T. vulgaris –bakteeria kasvatusalustoilla. Soijaöljyn ja soijajauhon komponenttien läsnäolon kasvatusalustassa havaittiin parantavan lipoksygenaasiaktiivisuuden saantoa.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menetelmä lipoksygenaasia tuottavien mikrobien seulontaan elatusmaljalla. Tavoitteena oli myös mikrotiitterilevylle soveltuvan lipoksygenaasin aktiivisuusmääritysmenetelmän kehittäminen sekä lipoksygenaasin tuottaminen ravistelukasvatuksissa. Työn kirjallisuusosassa on käsitelty lipoksygenaasin katalysoimia reaktioita, esiintymistä kasvikunnassa ja mikrobeissa sekä lipoksygenaasin ominaisuuksia. Lisäksi on käsitelty lipoksygenaasin aktiivisuusmääritysmenetelmiä ja bioteknisiä sovelluksia. Tutkimusosassa tarkasteltiin aluksi lipoksygenaasin aktiivisuusmääritysmenetelmiä. Kirjallisuudesta valittujen menetelmien lineaarisuutta ja lipoksygenaasin detektiorajaa eri menetelmissä tutkittiin soijan lipoksygenaasilla. Tulosten perusteella valittiin 3-(dimetyyliamino)bentsoehapon ja 3-metyyli-2-bentsotiatsolinonihydratsonin väliseen reaktioon perustuva menetelmä jatkotutkimuksiin. Menetelmän lineaarisuutta tutkittiin mikrotiitterilevyllä ja sen havaittiin soveltuvan lipoksygenaasin aktiivisuusmääritykseen. Menetelmän soveltuvuutta lipoksygenaasi-indikaattoriksi elatusmaljalla tutkittiin soijan lipoksygenaasilla ja lipoksygenaasia tuottavalla Thermoactinomyces vulgaris -bakteerilla. Menetelmä toimi soijan lipoksygenaasilla, mutta ei T. vulgaris -bakteerilla. Lipoksygenaasin substraatin, linolihapon, havaittiin inhiboivan T. vulgaris -bakteerin kasvua. T. vulgaris -bakteeria ja useita homeita, joista on kirjallisuuden mukaan eristetty lipoksygenaasia, kasvatettiin ravistelupulloissa. T. vulgaris –bakteeri tuotti lipoksygenaasia, mutta useimpien homeiden kohdalla lipoksygenaasin tuotto jäi hyvin vähäiseksi. Kasvatusalustan vaikutusta useimpien lipoksygenaasin tuottoon tutkittiin kasvattamalla T. vulgaris –bakteeria kasvatusalustoilla. Soijaöljyn ja soijajauhon komponenttien läsnäolon kasvatusalustassa havaittiin parantavan lipoksygenaasiaktiivisuuden saantoa.

M3 - Master's thesis

PB - Helsinki University of Technology

CY - Espoo

ER -

Valtonen A-K. Lipoksygenaasin aktiivisuusmääritys- ja seulontamenetelmät: Diplomityö. Espoo: Helsinki University of Technology, 2003. 92 p.