Lisäaineiden käyttö betonissa

Tarja Häkkinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuustietojen ja laboratorion omien tutkimustulosten perusteella on koottu ohjeet lisäaineiden käyttöä varten. Betonin lisäaineita käytetään vaikuttamaan betonimassan tai kovettuneen betonin ominaisuuksiin. Betonin lisäaineita ovat notkistimet, tehonotkistimet, nesteyttimet, huokoistimet ja muut pakkasenkestävyyttä parantavat aineet, kiihdyttimet, hidastimet, tiivistysaineet ja injektointiaineet. Näiden lisäksi katsauksessa käsitellään silikan, betonin väripigmenttien ja jäätymisenestoaineiden käyttöä. Notkistavat lisäaineet parantavat betonimassan työstettävyyttä. Niitä käytetaän betonoitaessa runsaasti raudoitettuja rakenteita tai ahtaisiin muotteihin. Lisäksi niitä voidaan käyttää massiivisissa valuissa sementtimäärän pienentämiseen. Tehonotkistimia käytetään mm. elementtiteollisuudessa varhaislujittumisen nopeuttamiseen tai massan tiivistystehon pienentämiseen. Nesteyttimiä käytetään erityisesti valmisbetoniteollisuudessa vaikeissa valukohteissa. Huokoistimet ovat vaahtoa muodostavia aineita tai kokoonpuristuvia hiukkasia, ns. mikrohuokoistimia. Käyttökohteita ovat rakenteet, joissa betonin täytyy olla pakkasenkestävää. Betonin kiihdyttimet nopeuttavat betonin kovettumista. Kiihdyttimiä käytetään mm. talvibetonoinnissa ja liukuvalutekniikassa sekä joudutettaessa betonirakenteiden muottien purkamista. Betonin hidastimet hidastavat sementin sitoutumista. Niitä voidaan käyttää mm. pitkien kuljetusmatkojen yhteydessä ja lämpimällä säällä työstettävyysajan pidentämiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages57
ISBN (Print)951-38-2248-6
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number418
ISSN0358-5085

Keywords

  • concrete
  • additives
  • admixtures
  • plasticizers
  • fluidizing
  • foaming agents
  • air entrained concrete
  • retardants

Cite this

Häkkinen, T. (1985). Lisäaineiden käyttö betonissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 418
Häkkinen, Tarja. / Lisäaineiden käyttö betonissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 57 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 418).
@book{8fe5bb81ffb5485ab9637e5dbc2fd879,
title = "Lis{\"a}aineiden k{\"a}ytt{\"o} betonissa",
abstract = "Kirjallisuustietojen ja laboratorion omien tutkimustulosten perusteella on koottu ohjeet lis{\"a}aineiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} varten. Betonin lis{\"a}aineita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n vaikuttamaan betonimassan tai kovettuneen betonin ominaisuuksiin. Betonin lis{\"a}aineita ovat notkistimet, tehonotkistimet, nesteyttimet, huokoistimet ja muut pakkasenkest{\"a}vyytt{\"a} parantavat aineet, kiihdyttimet, hidastimet, tiivistysaineet ja injektointiaineet. N{\"a}iden lis{\"a}ksi katsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n silikan, betonin v{\"a}ripigmenttien ja j{\"a}{\"a}tymisenestoaineiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Notkistavat lis{\"a}aineet parantavat betonimassan ty{\"o}stett{\"a}vyytt{\"a}. Niit{\"a} k{\"a}yteta{\"a}n betonoitaessa runsaasti raudoitettuja rakenteita tai ahtaisiin muotteihin. Lis{\"a}ksi niit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} massiivisissa valuissa sementtim{\"a}{\"a}r{\"a}n pienent{\"a}miseen. Tehonotkistimia k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n mm. elementtiteollisuudessa varhaislujittumisen nopeuttamiseen tai massan tiivistystehon pienent{\"a}miseen. Nesteyttimi{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n erityisesti valmisbetoniteollisuudessa vaikeissa valukohteissa. Huokoistimet ovat vaahtoa muodostavia aineita tai kokoonpuristuvia hiukkasia, ns. mikrohuokoistimia. K{\"a}ytt{\"o}kohteita ovat rakenteet, joissa betonin t{\"a}ytyy olla pakkasenkest{\"a}v{\"a}{\"a}. Betonin kiihdyttimet nopeuttavat betonin kovettumista. Kiihdyttimi{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n mm. talvibetonoinnissa ja liukuvalutekniikassa sek{\"a} joudutettaessa betonirakenteiden muottien purkamista. Betonin hidastimet hidastavat sementin sitoutumista. Niit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} mm. pitkien kuljetusmatkojen yhteydess{\"a} ja l{\"a}mpim{\"a}ll{\"a} s{\"a}{\"a}ll{\"a} ty{\"o}stett{\"a}vyysajan pident{\"a}miseen.",
keywords = "concrete, additives, admixtures, plasticizers, fluidizing, foaming agents, air entrained concrete, retardants",
author = "Tarja H{\"a}kkinen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2248-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "418",
address = "Finland",

}

Häkkinen, T 1985, Lisäaineiden käyttö betonissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 418, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lisäaineiden käyttö betonissa. / Häkkinen, Tarja.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 57 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 418).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lisäaineiden käyttö betonissa

AU - Häkkinen, Tarja

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Kirjallisuustietojen ja laboratorion omien tutkimustulosten perusteella on koottu ohjeet lisäaineiden käyttöä varten. Betonin lisäaineita käytetään vaikuttamaan betonimassan tai kovettuneen betonin ominaisuuksiin. Betonin lisäaineita ovat notkistimet, tehonotkistimet, nesteyttimet, huokoistimet ja muut pakkasenkestävyyttä parantavat aineet, kiihdyttimet, hidastimet, tiivistysaineet ja injektointiaineet. Näiden lisäksi katsauksessa käsitellään silikan, betonin väripigmenttien ja jäätymisenestoaineiden käyttöä. Notkistavat lisäaineet parantavat betonimassan työstettävyyttä. Niitä käytetaän betonoitaessa runsaasti raudoitettuja rakenteita tai ahtaisiin muotteihin. Lisäksi niitä voidaan käyttää massiivisissa valuissa sementtimäärän pienentämiseen. Tehonotkistimia käytetään mm. elementtiteollisuudessa varhaislujittumisen nopeuttamiseen tai massan tiivistystehon pienentämiseen. Nesteyttimiä käytetään erityisesti valmisbetoniteollisuudessa vaikeissa valukohteissa. Huokoistimet ovat vaahtoa muodostavia aineita tai kokoonpuristuvia hiukkasia, ns. mikrohuokoistimia. Käyttökohteita ovat rakenteet, joissa betonin täytyy olla pakkasenkestävää. Betonin kiihdyttimet nopeuttavat betonin kovettumista. Kiihdyttimiä käytetään mm. talvibetonoinnissa ja liukuvalutekniikassa sekä joudutettaessa betonirakenteiden muottien purkamista. Betonin hidastimet hidastavat sementin sitoutumista. Niitä voidaan käyttää mm. pitkien kuljetusmatkojen yhteydessä ja lämpimällä säällä työstettävyysajan pidentämiseen.

AB - Kirjallisuustietojen ja laboratorion omien tutkimustulosten perusteella on koottu ohjeet lisäaineiden käyttöä varten. Betonin lisäaineita käytetään vaikuttamaan betonimassan tai kovettuneen betonin ominaisuuksiin. Betonin lisäaineita ovat notkistimet, tehonotkistimet, nesteyttimet, huokoistimet ja muut pakkasenkestävyyttä parantavat aineet, kiihdyttimet, hidastimet, tiivistysaineet ja injektointiaineet. Näiden lisäksi katsauksessa käsitellään silikan, betonin väripigmenttien ja jäätymisenestoaineiden käyttöä. Notkistavat lisäaineet parantavat betonimassan työstettävyyttä. Niitä käytetaän betonoitaessa runsaasti raudoitettuja rakenteita tai ahtaisiin muotteihin. Lisäksi niitä voidaan käyttää massiivisissa valuissa sementtimäärän pienentämiseen. Tehonotkistimia käytetään mm. elementtiteollisuudessa varhaislujittumisen nopeuttamiseen tai massan tiivistystehon pienentämiseen. Nesteyttimiä käytetään erityisesti valmisbetoniteollisuudessa vaikeissa valukohteissa. Huokoistimet ovat vaahtoa muodostavia aineita tai kokoonpuristuvia hiukkasia, ns. mikrohuokoistimia. Käyttökohteita ovat rakenteet, joissa betonin täytyy olla pakkasenkestävää. Betonin kiihdyttimet nopeuttavat betonin kovettumista. Kiihdyttimiä käytetään mm. talvibetonoinnissa ja liukuvalutekniikassa sekä joudutettaessa betonirakenteiden muottien purkamista. Betonin hidastimet hidastavat sementin sitoutumista. Niitä voidaan käyttää mm. pitkien kuljetusmatkojen yhteydessä ja lämpimällä säällä työstettävyysajan pidentämiseen.

KW - concrete

KW - additives

KW - admixtures

KW - plasticizers

KW - fluidizing

KW - foaming agents

KW - air entrained concrete

KW - retardants

M3 - Report

SN - 951-38-2248-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lisäaineiden käyttö betonissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Häkkinen T. Lisäaineiden käyttö betonissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 57 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 418).