Lisäselvitys tehoreservin tarpeesta lauhdekapasiteetin vähentyessä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  VTT teki Energiavirastolle selvityksen tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020. Selvitys valmistui joulukuussa 2014, ja sitä käytettiin tehoreservipäätöksen valmistelun tausta-aineistona. Tammikuussa 2015 valmistui Energiateollisuus ry:n, Fingrid Oyj:n, Suomen ElFi Oy:n, Metsäteollisuus ry:n ja työ- ja elinkeinoministeriön Pöyry Management Consulting Oy:lta tilaama selvitys "Suomen sähkötehon riittävyys ja kapasiteettirakenteen kehitys vuoteen 2030". Kyseisessä selvityksessä tarkasteltiin mahdollisuutta, että lauhdekapasiteettia puretaan huomattava määrä sen kannattamattomuuden johdosta. Tässä lisäselvityksessä tarkastellaan tämän skenaarion vaikutusta tehovajeen odotusarvoon ja käydään lisäksi läpi muita VTT:n ja Pöyryn selvityksen eroavaisuuksia. Tehovajeen odotusarvoksi saatiin kriittisimmäksi osoittautuneen talvikauden 2017-2018 kohdalla 0,14 tuntia vuodessa. Tuloksessa ei huomioida Fingridin nopeaa häiriöreserviä. Nopean häiriöreservin mahdollinen käyttö arvioitiin tehovajeen haittakustannusten puolella. Arvioidun tehovajeen odotusarvon aiheuttamat haittakustannukset osoittautuivat edelleen pienemmiksi kuin tehoreservijärjestelmän toteutuneet kustannukset. On kuitenkin huomioitava, että haittakustannusten arvottaminen on haasteellista. Tehovajelaskennan lähtöoletuksissa on merkittävää epävarmuutta, joiden pienentäminen olisi työlästä. Todennäköisesti tämä kuitenkin olisi varsin kannattavaa sähkönkuluttajien näkökulmasta, jotka laskun lopulta maksavat - joko tehoreservimaksuina tai kiertävien sähkökatkojen aiheuttaman haitan kautta.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages10
  Publication statusPublished - 2015
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tutkimusraportti
  VolumeVTT-R-00689-15

  Keywords

  • capacity reserves

  Cite this

  Helistö, N., & Kiviluoma, J. (2015). Lisäselvitys tehoreservin tarpeesta lauhdekapasiteetin vähentyessä. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, Vol.. VTT-R-00689-15
  Helistö, Niina ; Kiviluoma, Juha. / Lisäselvitys tehoreservin tarpeesta lauhdekapasiteetin vähentyessä. VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 10 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-00689-15).
  @book{e10091bd58fd4f23a949426c5c108cfc,
  title = "Lis{\"a}selvitys tehoreservin tarpeesta lauhdekapasiteetin v{\"a}hentyess{\"a}",
  abstract = "VTT teki Energiavirastolle selvityksen tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020. Selvitys valmistui joulukuussa 2014, ja sit{\"a} k{\"a}ytettiin tehoreservip{\"a}{\"a}t{\"o}ksen valmistelun tausta-aineistona. Tammikuussa 2015 valmistui Energiateollisuus ry:n, Fingrid Oyj:n, Suomen ElFi Oy:n, Mets{\"a}teollisuus ry:n ja ty{\"o}- ja elinkeinoministeri{\"o}n P{\"o}yry Management Consulting Oy:lta tilaama selvitys {"}Suomen s{\"a}hk{\"o}tehon riitt{\"a}vyys ja kapasiteettirakenteen kehitys vuoteen 2030{"}. Kyseisess{\"a} selvityksess{\"a} tarkasteltiin mahdollisuutta, ett{\"a} lauhdekapasiteettia puretaan huomattava m{\"a}{\"a}r{\"a} sen kannattamattomuuden johdosta. T{\"a}ss{\"a} lis{\"a}selvityksess{\"a} tarkastellaan t{\"a}m{\"a}n skenaarion vaikutusta tehovajeen odotusarvoon ja k{\"a}yd{\"a}{\"a}n lis{\"a}ksi l{\"a}pi muita VTT:n ja P{\"o}yryn selvityksen eroavaisuuksia. Tehovajeen odotusarvoksi saatiin kriittisimm{\"a}ksi osoittautuneen talvikauden 2017-2018 kohdalla 0,14 tuntia vuodessa. Tuloksessa ei huomioida Fingridin nopeaa h{\"a}iri{\"o}reservi{\"a}. Nopean h{\"a}iri{\"o}reservin mahdollinen k{\"a}ytt{\"o} arvioitiin tehovajeen haittakustannusten puolella. Arvioidun tehovajeen odotusarvon aiheuttamat haittakustannukset osoittautuivat edelleen pienemmiksi kuin tehoreservij{\"a}rjestelm{\"a}n toteutuneet kustannukset. On kuitenkin huomioitava, ett{\"a} haittakustannusten arvottaminen on haasteellista. Tehovajelaskennan l{\"a}ht{\"o}oletuksissa on merkitt{\"a}v{\"a}{\"a} ep{\"a}varmuutta, joiden pienent{\"a}minen olisi ty{\"o}l{\"a}st{\"a}. Todenn{\"a}k{\"o}isesti t{\"a}m{\"a} kuitenkin olisi varsin kannattavaa s{\"a}hk{\"o}nkuluttajien n{\"a}k{\"o}kulmasta, jotka laskun lopulta maksavat - joko tehoreservimaksuina tai kiert{\"a}vien s{\"a}hk{\"o}katkojen aiheuttaman haitan kautta.",
  keywords = "capacity reserves",
  author = "Niina Helist{\"o} and Juha Kiviluoma",
  note = "Project code: 105085",
  year = "2015",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  address = "Finland",

  }

  Helistö, N & Kiviluoma, J 2015, Lisäselvitys tehoreservin tarpeesta lauhdekapasiteetin vähentyessä. VTT Tutkimusraportti, vol. VTT-R-00689-15, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Lisäselvitys tehoreservin tarpeesta lauhdekapasiteetin vähentyessä. / Helistö, Niina; Kiviluoma, Juha.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 10 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-00689-15).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Lisäselvitys tehoreservin tarpeesta lauhdekapasiteetin vähentyessä

  AU - Helistö, Niina

  AU - Kiviluoma, Juha

  N1 - Project code: 105085

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - VTT teki Energiavirastolle selvityksen tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020. Selvitys valmistui joulukuussa 2014, ja sitä käytettiin tehoreservipäätöksen valmistelun tausta-aineistona. Tammikuussa 2015 valmistui Energiateollisuus ry:n, Fingrid Oyj:n, Suomen ElFi Oy:n, Metsäteollisuus ry:n ja työ- ja elinkeinoministeriön Pöyry Management Consulting Oy:lta tilaama selvitys "Suomen sähkötehon riittävyys ja kapasiteettirakenteen kehitys vuoteen 2030". Kyseisessä selvityksessä tarkasteltiin mahdollisuutta, että lauhdekapasiteettia puretaan huomattava määrä sen kannattamattomuuden johdosta. Tässä lisäselvityksessä tarkastellaan tämän skenaarion vaikutusta tehovajeen odotusarvoon ja käydään lisäksi läpi muita VTT:n ja Pöyryn selvityksen eroavaisuuksia. Tehovajeen odotusarvoksi saatiin kriittisimmäksi osoittautuneen talvikauden 2017-2018 kohdalla 0,14 tuntia vuodessa. Tuloksessa ei huomioida Fingridin nopeaa häiriöreserviä. Nopean häiriöreservin mahdollinen käyttö arvioitiin tehovajeen haittakustannusten puolella. Arvioidun tehovajeen odotusarvon aiheuttamat haittakustannukset osoittautuivat edelleen pienemmiksi kuin tehoreservijärjestelmän toteutuneet kustannukset. On kuitenkin huomioitava, että haittakustannusten arvottaminen on haasteellista. Tehovajelaskennan lähtöoletuksissa on merkittävää epävarmuutta, joiden pienentäminen olisi työlästä. Todennäköisesti tämä kuitenkin olisi varsin kannattavaa sähkönkuluttajien näkökulmasta, jotka laskun lopulta maksavat - joko tehoreservimaksuina tai kiertävien sähkökatkojen aiheuttaman haitan kautta.

  AB - VTT teki Energiavirastolle selvityksen tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020. Selvitys valmistui joulukuussa 2014, ja sitä käytettiin tehoreservipäätöksen valmistelun tausta-aineistona. Tammikuussa 2015 valmistui Energiateollisuus ry:n, Fingrid Oyj:n, Suomen ElFi Oy:n, Metsäteollisuus ry:n ja työ- ja elinkeinoministeriön Pöyry Management Consulting Oy:lta tilaama selvitys "Suomen sähkötehon riittävyys ja kapasiteettirakenteen kehitys vuoteen 2030". Kyseisessä selvityksessä tarkasteltiin mahdollisuutta, että lauhdekapasiteettia puretaan huomattava määrä sen kannattamattomuuden johdosta. Tässä lisäselvityksessä tarkastellaan tämän skenaarion vaikutusta tehovajeen odotusarvoon ja käydään lisäksi läpi muita VTT:n ja Pöyryn selvityksen eroavaisuuksia. Tehovajeen odotusarvoksi saatiin kriittisimmäksi osoittautuneen talvikauden 2017-2018 kohdalla 0,14 tuntia vuodessa. Tuloksessa ei huomioida Fingridin nopeaa häiriöreserviä. Nopean häiriöreservin mahdollinen käyttö arvioitiin tehovajeen haittakustannusten puolella. Arvioidun tehovajeen odotusarvon aiheuttamat haittakustannukset osoittautuivat edelleen pienemmiksi kuin tehoreservijärjestelmän toteutuneet kustannukset. On kuitenkin huomioitava, että haittakustannusten arvottaminen on haasteellista. Tehovajelaskennan lähtöoletuksissa on merkittävää epävarmuutta, joiden pienentäminen olisi työlästä. Todennäköisesti tämä kuitenkin olisi varsin kannattavaa sähkönkuluttajien näkökulmasta, jotka laskun lopulta maksavat - joko tehoreservimaksuina tai kiertävien sähkökatkojen aiheuttaman haitan kautta.

  KW - capacity reserves

  M3 - Report

  T3 - VTT Tutkimusraportti

  BT - Lisäselvitys tehoreservin tarpeesta lauhdekapasiteetin vähentyessä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Helistö N, Kiviluoma J. Lisäselvitys tehoreservin tarpeesta lauhdekapasiteetin vähentyessä. VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 10 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-00689-15).