Liuosten ja suspensioiden karakterisointi, värähtely- ja zetapotentiaalit

Allan Johansson, Auvo Penttinen, Paula Ylinen, Tapio Mansten, Väinö Kelhä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Teollisuuden prosesseissa esiintyy suspensioita, joiden ominaisuuksien tunteminen on tärkeää prosessin hallinnan kannalta. Ominaisuuksien seurantaan käytetty mittasuure on usein ns. zetapotentiaali, joka voidaan määrittää erilaisilla elektrokineettisillä menetelmillä. Menetelmien heikkous on, että ne ovat hitaita ja vaativat yleensä tutkittavan suspension voimakkaan laimentamisen. Zetapotentiaali voidaan mitata nopeasti ilman laimennusta ultraäänen synnyttämien värähtelypotentiaalien avulla. Menetelmä sopii nopeutensa puolesta prosessien suoraan seurantaan ja säätöön. Raportti käsittelee zeta- ja värähtelypotentiaalien syntyä sekä niiden mittaamista. Alussa selvitellään zetapotentiaalin käsitettä ja sen merkitystä pintakemiallisissa ilmiöissä. Sitten kerrotaan ns. Debye-ilmiöstä ja värähtelypotentiaalien syntymekanismista sekä kuvaillaan ultraäänivärähtelypotentiaalien mittaamiseen soveltuvaa laitteistoa. Lopuksi tehdään lyhyt yhteenveto zetapotentiaalin soveltuvuudesta biologisiin analyysimenetelmiin sekä teknisten prosessien seurantaan ja säätöön.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
Number of pages31
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number544
ISSN0358-5085

Fingerprint

vibration

Keywords

  • colloids
  • dispersions
  • zeta potential
  • vibration
  • ultrasonic tests

Cite this

Johansson, A., Penttinen, A., Ylinen, P., Mansten, T., & Kelhä, V. (1986). Liuosten ja suspensioiden karakterisointi, värähtely- ja zetapotentiaalit. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 544
Johansson, Allan ; Penttinen, Auvo ; Ylinen, Paula ; Mansten, Tapio ; Kelhä, Väinö. / Liuosten ja suspensioiden karakterisointi, värähtely- ja zetapotentiaalit. Espoo, 1986. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 544).
@book{6adcb25ee91c488fb2d658297f867942,
title = "Liuosten ja suspensioiden karakterisointi, v{\"a}r{\"a}htely- ja zetapotentiaalit",
abstract = "Teollisuuden prosesseissa esiintyy suspensioita, joiden ominaisuuksien tunteminen on t{\"a}rke{\"a}{\"a} prosessin hallinnan kannalta. Ominaisuuksien seurantaan k{\"a}ytetty mittasuure on usein ns. zetapotentiaali, joka voidaan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} erilaisilla elektrokineettisill{\"a} menetelmill{\"a}. Menetelmien heikkous on, ett{\"a} ne ovat hitaita ja vaativat yleens{\"a} tutkittavan suspension voimakkaan laimentamisen. Zetapotentiaali voidaan mitata nopeasti ilman laimennusta ultra{\"a}{\"a}nen synnytt{\"a}mien v{\"a}r{\"a}htelypotentiaalien avulla. Menetelm{\"a} sopii nopeutensa puolesta prosessien suoraan seurantaan ja s{\"a}{\"a}t{\"o}{\"o}n. Raportti k{\"a}sittelee zeta- ja v{\"a}r{\"a}htelypotentiaalien synty{\"a} sek{\"a} niiden mittaamista. Alussa selvitell{\"a}{\"a}n zetapotentiaalin k{\"a}sitett{\"a} ja sen merkityst{\"a} pintakemiallisissa ilmi{\"o}iss{\"a}. Sitten kerrotaan ns. Debye-ilmi{\"o}st{\"a} ja v{\"a}r{\"a}htelypotentiaalien syntymekanismista sek{\"a} kuvaillaan ultra{\"a}{\"a}niv{\"a}r{\"a}htelypotentiaalien mittaamiseen soveltuvaa laitteistoa. Lopuksi tehd{\"a}{\"a}n lyhyt yhteenveto zetapotentiaalin soveltuvuudesta biologisiin analyysimenetelmiin sek{\"a} teknisten prosessien seurantaan ja s{\"a}{\"a}t{\"o}{\"o}n.",
keywords = "colloids, dispersions, zeta potential, vibration, ultrasonic tests",
author = "Allan Johansson and Auvo Penttinen and Paula Ylinen and Tapio Mansten and V{\"a}in{\"o} Kelh{\"a}",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2508-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "544",

}

Johansson, A, Penttinen, A, Ylinen, P, Mansten, T & Kelhä, V 1986, Liuosten ja suspensioiden karakterisointi, värähtely- ja zetapotentiaalit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 544, Espoo.

Liuosten ja suspensioiden karakterisointi, värähtely- ja zetapotentiaalit. / Johansson, Allan; Penttinen, Auvo; Ylinen, Paula; Mansten, Tapio; Kelhä, Väinö.

Espoo, 1986. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 544).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liuosten ja suspensioiden karakterisointi, värähtely- ja zetapotentiaalit

AU - Johansson, Allan

AU - Penttinen, Auvo

AU - Ylinen, Paula

AU - Mansten, Tapio

AU - Kelhä, Väinö

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Teollisuuden prosesseissa esiintyy suspensioita, joiden ominaisuuksien tunteminen on tärkeää prosessin hallinnan kannalta. Ominaisuuksien seurantaan käytetty mittasuure on usein ns. zetapotentiaali, joka voidaan määrittää erilaisilla elektrokineettisillä menetelmillä. Menetelmien heikkous on, että ne ovat hitaita ja vaativat yleensä tutkittavan suspension voimakkaan laimentamisen. Zetapotentiaali voidaan mitata nopeasti ilman laimennusta ultraäänen synnyttämien värähtelypotentiaalien avulla. Menetelmä sopii nopeutensa puolesta prosessien suoraan seurantaan ja säätöön. Raportti käsittelee zeta- ja värähtelypotentiaalien syntyä sekä niiden mittaamista. Alussa selvitellään zetapotentiaalin käsitettä ja sen merkitystä pintakemiallisissa ilmiöissä. Sitten kerrotaan ns. Debye-ilmiöstä ja värähtelypotentiaalien syntymekanismista sekä kuvaillaan ultraäänivärähtelypotentiaalien mittaamiseen soveltuvaa laitteistoa. Lopuksi tehdään lyhyt yhteenveto zetapotentiaalin soveltuvuudesta biologisiin analyysimenetelmiin sekä teknisten prosessien seurantaan ja säätöön.

AB - Teollisuuden prosesseissa esiintyy suspensioita, joiden ominaisuuksien tunteminen on tärkeää prosessin hallinnan kannalta. Ominaisuuksien seurantaan käytetty mittasuure on usein ns. zetapotentiaali, joka voidaan määrittää erilaisilla elektrokineettisillä menetelmillä. Menetelmien heikkous on, että ne ovat hitaita ja vaativat yleensä tutkittavan suspension voimakkaan laimentamisen. Zetapotentiaali voidaan mitata nopeasti ilman laimennusta ultraäänen synnyttämien värähtelypotentiaalien avulla. Menetelmä sopii nopeutensa puolesta prosessien suoraan seurantaan ja säätöön. Raportti käsittelee zeta- ja värähtelypotentiaalien syntyä sekä niiden mittaamista. Alussa selvitellään zetapotentiaalin käsitettä ja sen merkitystä pintakemiallisissa ilmiöissä. Sitten kerrotaan ns. Debye-ilmiöstä ja värähtelypotentiaalien syntymekanismista sekä kuvaillaan ultraäänivärähtelypotentiaalien mittaamiseen soveltuvaa laitteistoa. Lopuksi tehdään lyhyt yhteenveto zetapotentiaalin soveltuvuudesta biologisiin analyysimenetelmiin sekä teknisten prosessien seurantaan ja säätöön.

KW - colloids

KW - dispersions

KW - zeta potential

KW - vibration

KW - ultrasonic tests

M3 - Report

SN - 951-38-2508-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Liuosten ja suspensioiden karakterisointi, värähtely- ja zetapotentiaalit

CY - Espoo

ER -

Johansson A, Penttinen A, Ylinen P, Mansten T, Kelhä V. Liuosten ja suspensioiden karakterisointi, värähtely- ja zetapotentiaalit. Espoo, 1986. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 544).