Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet

Ulla-Maija Mroueh

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää OECD-maissa käytettäviä liuotepäästöjen rajoitustoimia ja arvioida niiden soveltuvuutta joillekin esimerkkitoimialoille. Liuotteiden käyttömäärien, liuotteita käyttävien laitosten lukumäärän ja päästöjen rajoittamisen ongelmallisuuden perusteella valitut toimialat ovat teollisuusmaalaus, kirja- ja pakkauspainot sekä muu pinnoitus ja lääketeollisuus. Puhdistus- ja talteenottomenetelmien teknistä ja osittain myös taloudellista soveltuvuutta on arvioitu kirjallisuuden perusteella. Uusia puhdistustekniikoita ja niiden käyttömahdollisuuksia on esitelty saatavilla olevien kokemusten pohjalta. Prosessiteknisiä rajoitustoimia on käsitelty toimialoittain. Puhdistuslaitteiston liittäminen kanavoituihin lähteisiin, kuten uuneihin ja kuivaajiin, on suhteellisen yksinkertaista. Siksi talteenotto tai puhdistus on jo vakiintunutta tekniikkaa kirjapainoissa ja pinnoitusprosesseissa, joissa suuri osa liuotteista haihtuu uunissa. Hankalampia käyttökohteita ovat ruiskumaalaamot suurine, laimeine ilmavirtoineen. Pakkauspainoissa hajapäästöt saattavat aiheuttaa keräilyongelmia. Vähäliuotteiset tai liuotteettomat pinnoitteet ja entistä tehokkaammat maalaustekniikat ovat maalaamoissa ensisijainen vaihtoehto. Vähäliuotteisten materiaalien käyttö on lisääntymässä myös paino- ja pinnoituslaitoksissa, mutta kaikkiin tarkoituksiin tällaiset materiaalit eivät vielä sovellu. Lääketeollisuudessa prosessitekniset, laitoskohtaisesti suunniteltavat rajoittamismenetelmät ovat yleensä paras vaihtoehto.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages148
ISBN (Print)951-38-3756-4
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1146
ISSN0358-5085

Keywords

  • organic solvents
  • exhaust gases
  • industrial wastes
  • drug industry
  • coating processes

Cite this

Mroueh, U-M. (1990). Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1146
Mroueh, Ulla-Maija. / Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 148 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1146).
@book{73f086152c794a218b0d10a858735f90,
title = "Liuotteita k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n teollisuuden p{\"a}{\"a}st{\"o}jen rajoittamismahdollisuudet",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena on selvitt{\"a}{\"a} OECD-maissa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} liuotep{\"a}{\"a}st{\"o}jen rajoitustoimia ja arvioida niiden soveltuvuutta joillekin esimerkkitoimialoille. Liuotteiden k{\"a}ytt{\"o}m{\"a}{\"a}rien, liuotteita k{\"a}ytt{\"a}vien laitosten lukum{\"a}{\"a}r{\"a}n ja p{\"a}{\"a}st{\"o}jen rajoittamisen ongelmallisuuden perusteella valitut toimialat ovat teollisuusmaalaus, kirja- ja pakkauspainot sek{\"a} muu pinnoitus ja l{\"a}{\"a}keteollisuus. Puhdistus- ja talteenottomenetelmien teknist{\"a} ja osittain my{\"o}s taloudellista soveltuvuutta on arvioitu kirjallisuuden perusteella. Uusia puhdistustekniikoita ja niiden k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia on esitelty saatavilla olevien kokemusten pohjalta. Prosessiteknisi{\"a} rajoitustoimia on k{\"a}sitelty toimialoittain. Puhdistuslaitteiston liitt{\"a}minen kanavoituihin l{\"a}hteisiin, kuten uuneihin ja kuivaajiin, on suhteellisen yksinkertaista. Siksi talteenotto tai puhdistus on jo vakiintunutta tekniikkaa kirjapainoissa ja pinnoitusprosesseissa, joissa suuri osa liuotteista haihtuu uunissa. Hankalampia k{\"a}ytt{\"o}kohteita ovat ruiskumaalaamot suurine, laimeine ilmavirtoineen. Pakkauspainoissa hajap{\"a}{\"a}st{\"o}t saattavat aiheuttaa ker{\"a}ilyongelmia. V{\"a}h{\"a}liuotteiset tai liuotteettomat pinnoitteet ja entist{\"a} tehokkaammat maalaustekniikat ovat maalaamoissa ensisijainen vaihtoehto. V{\"a}h{\"a}liuotteisten materiaalien k{\"a}ytt{\"o} on lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}ss{\"a} my{\"o}s paino- ja pinnoituslaitoksissa, mutta kaikkiin tarkoituksiin t{\"a}llaiset materiaalit eiv{\"a}t viel{\"a} sovellu. L{\"a}{\"a}keteollisuudessa prosessitekniset, laitoskohtaisesti suunniteltavat rajoittamismenetelm{\"a}t ovat yleens{\"a} paras vaihtoehto.",
keywords = "organic solvents, exhaust gases, industrial wastes, drug industry, coating processes",
author = "Ulla-Maija Mroueh",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3756-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1146",
address = "Finland",

}

Mroueh, U-M 1990, Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1146, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet. / Mroueh, Ulla-Maija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 148 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1146).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet

AU - Mroueh, Ulla-Maija

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksen tavoitteena on selvittää OECD-maissa käytettäviä liuotepäästöjen rajoitustoimia ja arvioida niiden soveltuvuutta joillekin esimerkkitoimialoille. Liuotteiden käyttömäärien, liuotteita käyttävien laitosten lukumäärän ja päästöjen rajoittamisen ongelmallisuuden perusteella valitut toimialat ovat teollisuusmaalaus, kirja- ja pakkauspainot sekä muu pinnoitus ja lääketeollisuus. Puhdistus- ja talteenottomenetelmien teknistä ja osittain myös taloudellista soveltuvuutta on arvioitu kirjallisuuden perusteella. Uusia puhdistustekniikoita ja niiden käyttömahdollisuuksia on esitelty saatavilla olevien kokemusten pohjalta. Prosessiteknisiä rajoitustoimia on käsitelty toimialoittain. Puhdistuslaitteiston liittäminen kanavoituihin lähteisiin, kuten uuneihin ja kuivaajiin, on suhteellisen yksinkertaista. Siksi talteenotto tai puhdistus on jo vakiintunutta tekniikkaa kirjapainoissa ja pinnoitusprosesseissa, joissa suuri osa liuotteista haihtuu uunissa. Hankalampia käyttökohteita ovat ruiskumaalaamot suurine, laimeine ilmavirtoineen. Pakkauspainoissa hajapäästöt saattavat aiheuttaa keräilyongelmia. Vähäliuotteiset tai liuotteettomat pinnoitteet ja entistä tehokkaammat maalaustekniikat ovat maalaamoissa ensisijainen vaihtoehto. Vähäliuotteisten materiaalien käyttö on lisääntymässä myös paino- ja pinnoituslaitoksissa, mutta kaikkiin tarkoituksiin tällaiset materiaalit eivät vielä sovellu. Lääketeollisuudessa prosessitekniset, laitoskohtaisesti suunniteltavat rajoittamismenetelmät ovat yleensä paras vaihtoehto.

AB - Tutkimuksen tavoitteena on selvittää OECD-maissa käytettäviä liuotepäästöjen rajoitustoimia ja arvioida niiden soveltuvuutta joillekin esimerkkitoimialoille. Liuotteiden käyttömäärien, liuotteita käyttävien laitosten lukumäärän ja päästöjen rajoittamisen ongelmallisuuden perusteella valitut toimialat ovat teollisuusmaalaus, kirja- ja pakkauspainot sekä muu pinnoitus ja lääketeollisuus. Puhdistus- ja talteenottomenetelmien teknistä ja osittain myös taloudellista soveltuvuutta on arvioitu kirjallisuuden perusteella. Uusia puhdistustekniikoita ja niiden käyttömahdollisuuksia on esitelty saatavilla olevien kokemusten pohjalta. Prosessiteknisiä rajoitustoimia on käsitelty toimialoittain. Puhdistuslaitteiston liittäminen kanavoituihin lähteisiin, kuten uuneihin ja kuivaajiin, on suhteellisen yksinkertaista. Siksi talteenotto tai puhdistus on jo vakiintunutta tekniikkaa kirjapainoissa ja pinnoitusprosesseissa, joissa suuri osa liuotteista haihtuu uunissa. Hankalampia käyttökohteita ovat ruiskumaalaamot suurine, laimeine ilmavirtoineen. Pakkauspainoissa hajapäästöt saattavat aiheuttaa keräilyongelmia. Vähäliuotteiset tai liuotteettomat pinnoitteet ja entistä tehokkaammat maalaustekniikat ovat maalaamoissa ensisijainen vaihtoehto. Vähäliuotteisten materiaalien käyttö on lisääntymässä myös paino- ja pinnoituslaitoksissa, mutta kaikkiin tarkoituksiin tällaiset materiaalit eivät vielä sovellu. Lääketeollisuudessa prosessitekniset, laitoskohtaisesti suunniteltavat rajoittamismenetelmät ovat yleensä paras vaihtoehto.

KW - organic solvents

KW - exhaust gases

KW - industrial wastes

KW - drug industry

KW - coating processes

M3 - Report

SN - 951-38-3756-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mroueh U-M. Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 148 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1146).