Lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkatulojen verotuksessa

Juri Mattila (Editor), Timo Seppälä, Taneli Hukkinen, Arto Laikari, Kalle Markkanen, Riikka Koulu, Kai Jia

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvityksessä tarkasteltiin, voidaanko lohkoketjuteknologiaan perustuvia älykkäitä sopimuksia hyödyntää palkkatulojen verotuksen prosessiin automatisoimisessa. Tavoitteena oli myös selkeyttää lukijalle alan käsitteistöä sekä haasteita ja mahdollisuuksia veroviranomaisen näkökulmasta. Osana selvitystä laadittiin myös havainnollistava konseptualisointi lohkoketjuperusteisten älysopimusten soveltamisesta verotuksen prosessiin. Konseptualisoinnilla kartoitettiin lohkoketjuteknologian hyödyntämisen kipupisteitä julkishallinnon kontekstissa, mm. kustannusten ja tietoturvan näkökulmasta. Teknologia- ja arkkitehtuurinäkökulmaa laajennettiin kattaamaan myös hajautetut tilikirjaratkaisut. Lohkoketjuteknologia mahdollisuuksista on keskusteltu viime aikoina runsaasti. Viime vuosina alan käsitteet ovat keskustelussa laventuneet saaden uusia merkityksiä, mikä on entisestään paisuttanut odotuksia. Lohkoketjut ja hajautetut tilikirjat eivät kuitenkaan toistaiseksi ole onnistuneet lunastamaan niihin ladattuja odotuksia. Selvityksen valossa lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkaverotuksen kontekstissa näyttäytyvät heikkoina. Hajautettujen tilikirjojen soveltamismahdollisuudet näyttäytyvät hieman valoisampina. Niiden osalta käsitteellinen rajanveto perinteisiin integroiviin tietojärjestelmäratkaisuihin nähden on kuitenkin häilyvä, ja hyödyt siten vaikeasti arvioitavissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
Commissioning bodyPrime Minister's Office Finland
Number of pages105
ISBN (Electronic)978-952-287-733-8
Publication statusPublished - 24 Apr 2019
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Number30

Fingerprint

Wages
Taxation
Public administration
Friction

Keywords

  • taxation
  • data systems
  • technology (information)
  • research activities
  • applied research
  • development

Cite this

Mattila, J. (Ed.), Seppälä, T., Hukkinen, T., Laikari, A., Markkanen, K., Koulu, R., & Jia, K. (2019). Lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkatulojen verotuksessa. Helsinki. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, No. 30
Mattila, Juri (Editor) ; Seppälä, Timo ; Hukkinen, Taneli ; Laikari, Arto ; Markkanen, Kalle ; Koulu, Riikka ; Jia, Kai. / Lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkatulojen verotuksessa. Helsinki, 2019. 105 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 30).
@book{a1d4093299e648b6a5785083edba439c,
title = "Lohkoketjuteknologian hy{\"o}dynt{\"a}mismahdollisuudet palkkatulojen verotuksessa",
abstract = "Selvityksess{\"a} tarkasteltiin, voidaanko lohkoketjuteknologiaan perustuvia {\"a}lykk{\"a}it{\"a} sopimuksia hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} palkkatulojen verotuksen prosessiin automatisoimisessa. Tavoitteena oli my{\"o}s selkeytt{\"a}{\"a} lukijalle alan k{\"a}sitteist{\"o}{\"a} sek{\"a} haasteita ja mahdollisuuksia veroviranomaisen n{\"a}k{\"o}kulmasta. Osana selvityst{\"a} laadittiin my{\"o}s havainnollistava konseptualisointi lohkoketjuperusteisten {\"a}lysopimusten soveltamisesta verotuksen prosessiin. Konseptualisoinnilla kartoitettiin lohkoketjuteknologian hy{\"o}dynt{\"a}misen kipupisteit{\"a} julkishallinnon kontekstissa, mm. kustannusten ja tietoturvan n{\"a}k{\"o}kulmasta. Teknologia- ja arkkitehtuurin{\"a}k{\"o}kulmaa laajennettiin kattaamaan my{\"o}s hajautetut tilikirjaratkaisut. Lohkoketjuteknologia mahdollisuuksista on keskusteltu viime aikoina runsaasti. Viime vuosina alan k{\"a}sitteet ovat keskustelussa laventuneet saaden uusia merkityksi{\"a}, mik{\"a} on entisest{\"a}{\"a}n paisuttanut odotuksia. Lohkoketjut ja hajautetut tilikirjat eiv{\"a}t kuitenkaan toistaiseksi ole onnistuneet lunastamaan niihin ladattuja odotuksia. Selvityksen valossa lohkoketjuteknologian hy{\"o}dynt{\"a}mismahdollisuudet palkkaverotuksen kontekstissa n{\"a}ytt{\"a}ytyv{\"a}t heikkoina. Hajautettujen tilikirjojen soveltamismahdollisuudet n{\"a}ytt{\"a}ytyv{\"a}t hieman valoisampina. Niiden osalta k{\"a}sitteellinen rajanveto perinteisiin integroiviin tietoj{\"a}rjestelm{\"a}ratkaisuihin n{\"a}hden on kuitenkin h{\"a}ilyv{\"a}, ja hy{\"o}dyt siten vaikeasti arvioitavissa.",
keywords = "taxation, data systems, technology (information), research activities, applied research, development",
author = "Timo Sepp{\"a}l{\"a} and Taneli Hukkinen and Arto Laikari and Kalle Markkanen and Riikka Koulu and Kai Jia",
editor = "Juri Mattila",
year = "2019",
month = "4",
day = "24",
language = "Finnish",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Prime Minister's Office Finland",
number = "30",

}

Mattila, J (ed.), Seppälä, T, Hukkinen, T, Laikari, A, Markkanen, K, Koulu, R & Jia, K 2019, Lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkatulojen verotuksessa. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, no. 30, Helsinki.

Lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkatulojen verotuksessa. / Mattila, Juri (Editor); Seppälä, Timo; Hukkinen, Taneli; Laikari, Arto; Markkanen, Kalle; Koulu, Riikka; Jia, Kai.

Helsinki, 2019. 105 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 30).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkatulojen verotuksessa

AU - Seppälä, Timo

AU - Hukkinen, Taneli

AU - Laikari, Arto

AU - Markkanen, Kalle

AU - Koulu, Riikka

AU - Jia, Kai

A2 - Mattila, Juri

PY - 2019/4/24

Y1 - 2019/4/24

N2 - Selvityksessä tarkasteltiin, voidaanko lohkoketjuteknologiaan perustuvia älykkäitä sopimuksia hyödyntää palkkatulojen verotuksen prosessiin automatisoimisessa. Tavoitteena oli myös selkeyttää lukijalle alan käsitteistöä sekä haasteita ja mahdollisuuksia veroviranomaisen näkökulmasta. Osana selvitystä laadittiin myös havainnollistava konseptualisointi lohkoketjuperusteisten älysopimusten soveltamisesta verotuksen prosessiin. Konseptualisoinnilla kartoitettiin lohkoketjuteknologian hyödyntämisen kipupisteitä julkishallinnon kontekstissa, mm. kustannusten ja tietoturvan näkökulmasta. Teknologia- ja arkkitehtuurinäkökulmaa laajennettiin kattaamaan myös hajautetut tilikirjaratkaisut. Lohkoketjuteknologia mahdollisuuksista on keskusteltu viime aikoina runsaasti. Viime vuosina alan käsitteet ovat keskustelussa laventuneet saaden uusia merkityksiä, mikä on entisestään paisuttanut odotuksia. Lohkoketjut ja hajautetut tilikirjat eivät kuitenkaan toistaiseksi ole onnistuneet lunastamaan niihin ladattuja odotuksia. Selvityksen valossa lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkaverotuksen kontekstissa näyttäytyvät heikkoina. Hajautettujen tilikirjojen soveltamismahdollisuudet näyttäytyvät hieman valoisampina. Niiden osalta käsitteellinen rajanveto perinteisiin integroiviin tietojärjestelmäratkaisuihin nähden on kuitenkin häilyvä, ja hyödyt siten vaikeasti arvioitavissa.

AB - Selvityksessä tarkasteltiin, voidaanko lohkoketjuteknologiaan perustuvia älykkäitä sopimuksia hyödyntää palkkatulojen verotuksen prosessiin automatisoimisessa. Tavoitteena oli myös selkeyttää lukijalle alan käsitteistöä sekä haasteita ja mahdollisuuksia veroviranomaisen näkökulmasta. Osana selvitystä laadittiin myös havainnollistava konseptualisointi lohkoketjuperusteisten älysopimusten soveltamisesta verotuksen prosessiin. Konseptualisoinnilla kartoitettiin lohkoketjuteknologian hyödyntämisen kipupisteitä julkishallinnon kontekstissa, mm. kustannusten ja tietoturvan näkökulmasta. Teknologia- ja arkkitehtuurinäkökulmaa laajennettiin kattaamaan myös hajautetut tilikirjaratkaisut. Lohkoketjuteknologia mahdollisuuksista on keskusteltu viime aikoina runsaasti. Viime vuosina alan käsitteet ovat keskustelussa laventuneet saaden uusia merkityksiä, mikä on entisestään paisuttanut odotuksia. Lohkoketjut ja hajautetut tilikirjat eivät kuitenkaan toistaiseksi ole onnistuneet lunastamaan niihin ladattuja odotuksia. Selvityksen valossa lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkaverotuksen kontekstissa näyttäytyvät heikkoina. Hajautettujen tilikirjojen soveltamismahdollisuudet näyttäytyvät hieman valoisampina. Niiden osalta käsitteellinen rajanveto perinteisiin integroiviin tietojärjestelmäratkaisuihin nähden on kuitenkin häilyvä, ja hyödyt siten vaikeasti arvioitavissa.

KW - taxation

KW - data systems

KW - technology (information)

KW - research activities

KW - applied research

KW - development

M3 - Report

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkatulojen verotuksessa

CY - Helsinki

ER -

Mattila J, (ed.), Seppälä T, Hukkinen T, Laikari A, Markkanen K, Koulu R et al. Lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet palkkatulojen verotuksessa. Helsinki, 2019. 105 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 30).