Lohkoketjuteknologian soveltaminen ja vaikutukset liikenteessä ja viestinnässä

Tuomo K. Kinnunen, Pekka Leviäkangas, Juho Kostiainen, Lasse Nykänen, Kimmo Rouhiainen, Keir Finlow-Bates

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Lohkoketjuteknologia on muuttamassa käsitystämme tietokannoista, niiden hallinnasta ja erilaisten toimijaverkostojen digitaalisen yhteen kytkeytymisen malleista. Lohkoketjuteknologiaa sovelletaan hajautetuissa informaatioverkoissa, ja sen avulla voidaan säilyttää tiedon luottamuksellisuus, koskemattomuus ja läpinäkyvyys ilman keskitettyjä hallintajärjestelmiä. Lohkoketjusovellukset rakentuvat olemassa olevan digitaalisen datan ja ICT-infrastruktuurin päälle, mikä alentaa kokeilemisen kustannuksia ja mahdollistaa uusien käyttötapojen ilmestymisen nopeasti. Sovellusaloja onkin tunnistettu laajalti, ja käyttötapauksia tulee nopealla tahdilla lisää. Liikenteessä sovellusaloja ovat muiden muassa logistiikka, erilaiset liikkumispalvelut sekä viranomaistoiminnot. Tässä raportissa on koostettu tutkijoiden näkemys lohkoketjuteknologioiden potentiaalisesta merkityksestä liikenteessä ja viestinnässä. Samalla kun erilaiset sovellusmahdollisuudet ovat lukuisat ja potentiaaliset, on syytä korostaa, että lohkoketjut ovat teknologiana vielä epäkypsä. Lohkoketjuteknologian soveltaminen sinänsä on mahdollista, mutta sen kustannustehokkuus sekä mahdolliset riskit ja ongelmat eivät ole vielä täysin tiedossa. Lohkoketjujen taloudelliset vaikutukset näyttävät ilmeisiltä. Erilaiset sosiaaliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset ovat epävarmoja: ne voivat olla hyvinkin syvällisiä ja rakenteita ravistelevia, mutta tällaiset vaikutukset liittyvät tieto- ja viestintäteknologioihin laajemmin, eivätkä vain lohkoketjuihin.
Original languageFinnish
Number of pages37
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesLiikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja
Volume12
ISSN1457-7488

Keywords

  • blockchain technology

Cite this

Kinnunen, T. K., Leviäkangas, P., Kostiainen, J., Nykänen, L., Rouhiainen, K., & Finlow-Bates, K. (2017). Lohkoketjuteknologian soveltaminen ja vaikutukset liikenteessä ja viestinnässä. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja, Vol.. 12
Kinnunen, Tuomo K. ; Leviäkangas, Pekka ; Kostiainen, Juho ; Nykänen, Lasse ; Rouhiainen, Kimmo ; Finlow-Bates, Keir. / Lohkoketjuteknologian soveltaminen ja vaikutukset liikenteessä ja viestinnässä. 2017. 37 p. (Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja, Vol. 12).
@book{beb1ec3274a54dddaf7efc6cfff7a262,
title = "Lohkoketjuteknologian soveltaminen ja vaikutukset liikenteess{\"a} ja viestinn{\"a}ss{\"a}",
abstract = "Lohkoketjuteknologia on muuttamassa k{\"a}sityst{\"a}mme tietokannoista, niiden hallinnasta ja erilaisten toimijaverkostojen digitaalisen yhteen kytkeytymisen malleista. Lohkoketjuteknologiaa sovelletaan hajautetuissa informaatioverkoissa, ja sen avulla voidaan s{\"a}ilytt{\"a}{\"a} tiedon luottamuksellisuus, koskemattomuus ja l{\"a}pin{\"a}kyvyys ilman keskitettyj{\"a} hallintaj{\"a}rjestelmi{\"a}. Lohkoketjusovellukset rakentuvat olemassa olevan digitaalisen datan ja ICT-infrastruktuurin p{\"a}{\"a}lle, mik{\"a} alentaa kokeilemisen kustannuksia ja mahdollistaa uusien k{\"a}ytt{\"o}tapojen ilmestymisen nopeasti. Sovellusaloja onkin tunnistettu laajalti, ja k{\"a}ytt{\"o}tapauksia tulee nopealla tahdilla lis{\"a}{\"a}. Liikenteess{\"a} sovellusaloja ovat muiden muassa logistiikka, erilaiset liikkumispalvelut sek{\"a} viranomaistoiminnot. T{\"a}ss{\"a} raportissa on koostettu tutkijoiden n{\"a}kemys lohkoketjuteknologioiden potentiaalisesta merkityksest{\"a} liikenteess{\"a} ja viestinn{\"a}ss{\"a}. Samalla kun erilaiset sovellusmahdollisuudet ovat lukuisat ja potentiaaliset, on syyt{\"a} korostaa, ett{\"a} lohkoketjut ovat teknologiana viel{\"a} ep{\"a}kyps{\"a}. Lohkoketjuteknologian soveltaminen sin{\"a}ns{\"a} on mahdollista, mutta sen kustannustehokkuus sek{\"a} mahdolliset riskit ja ongelmat eiv{\"a}t ole viel{\"a} t{\"a}ysin tiedossa. Lohkoketjujen taloudelliset vaikutukset n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t ilmeisilt{\"a}. Erilaiset sosiaaliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset ovat ep{\"a}varmoja: ne voivat olla hyvinkin syv{\"a}llisi{\"a} ja rakenteita ravistelevia, mutta t{\"a}llaiset vaikutukset liittyv{\"a}t tieto- ja viestint{\"a}teknologioihin laajemmin, eiv{\"a}tk{\"a} vain lohkoketjuihin.",
keywords = "blockchain technology",
author = "Kinnunen, {Tuomo K.} and Pekka Levi{\"a}kangas and Juho Kostiainen and Lasse Nyk{\"a}nen and Kimmo Rouhiainen and Keir Finlow-Bates",
year = "2017",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-243-528-6",
series = "Liikenne- ja viestint{\"a}ministeri{\"o}n julkaisuja",

}

Kinnunen, TK, Leviäkangas, P, Kostiainen, J, Nykänen, L, Rouhiainen, K & Finlow-Bates, K 2017, Lohkoketjuteknologian soveltaminen ja vaikutukset liikenteessä ja viestinnässä. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja, vol. 12.

Lohkoketjuteknologian soveltaminen ja vaikutukset liikenteessä ja viestinnässä. / Kinnunen, Tuomo K.; Leviäkangas, Pekka; Kostiainen, Juho; Nykänen, Lasse; Rouhiainen, Kimmo; Finlow-Bates, Keir.

2017. 37 p. (Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja, Vol. 12).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lohkoketjuteknologian soveltaminen ja vaikutukset liikenteessä ja viestinnässä

AU - Kinnunen, Tuomo K.

AU - Leviäkangas, Pekka

AU - Kostiainen, Juho

AU - Nykänen, Lasse

AU - Rouhiainen, Kimmo

AU - Finlow-Bates, Keir

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Lohkoketjuteknologia on muuttamassa käsitystämme tietokannoista, niiden hallinnasta ja erilaisten toimijaverkostojen digitaalisen yhteen kytkeytymisen malleista. Lohkoketjuteknologiaa sovelletaan hajautetuissa informaatioverkoissa, ja sen avulla voidaan säilyttää tiedon luottamuksellisuus, koskemattomuus ja läpinäkyvyys ilman keskitettyjä hallintajärjestelmiä. Lohkoketjusovellukset rakentuvat olemassa olevan digitaalisen datan ja ICT-infrastruktuurin päälle, mikä alentaa kokeilemisen kustannuksia ja mahdollistaa uusien käyttötapojen ilmestymisen nopeasti. Sovellusaloja onkin tunnistettu laajalti, ja käyttötapauksia tulee nopealla tahdilla lisää. Liikenteessä sovellusaloja ovat muiden muassa logistiikka, erilaiset liikkumispalvelut sekä viranomaistoiminnot. Tässä raportissa on koostettu tutkijoiden näkemys lohkoketjuteknologioiden potentiaalisesta merkityksestä liikenteessä ja viestinnässä. Samalla kun erilaiset sovellusmahdollisuudet ovat lukuisat ja potentiaaliset, on syytä korostaa, että lohkoketjut ovat teknologiana vielä epäkypsä. Lohkoketjuteknologian soveltaminen sinänsä on mahdollista, mutta sen kustannustehokkuus sekä mahdolliset riskit ja ongelmat eivät ole vielä täysin tiedossa. Lohkoketjujen taloudelliset vaikutukset näyttävät ilmeisiltä. Erilaiset sosiaaliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset ovat epävarmoja: ne voivat olla hyvinkin syvällisiä ja rakenteita ravistelevia, mutta tällaiset vaikutukset liittyvät tieto- ja viestintäteknologioihin laajemmin, eivätkä vain lohkoketjuihin.

AB - Lohkoketjuteknologia on muuttamassa käsitystämme tietokannoista, niiden hallinnasta ja erilaisten toimijaverkostojen digitaalisen yhteen kytkeytymisen malleista. Lohkoketjuteknologiaa sovelletaan hajautetuissa informaatioverkoissa, ja sen avulla voidaan säilyttää tiedon luottamuksellisuus, koskemattomuus ja läpinäkyvyys ilman keskitettyjä hallintajärjestelmiä. Lohkoketjusovellukset rakentuvat olemassa olevan digitaalisen datan ja ICT-infrastruktuurin päälle, mikä alentaa kokeilemisen kustannuksia ja mahdollistaa uusien käyttötapojen ilmestymisen nopeasti. Sovellusaloja onkin tunnistettu laajalti, ja käyttötapauksia tulee nopealla tahdilla lisää. Liikenteessä sovellusaloja ovat muiden muassa logistiikka, erilaiset liikkumispalvelut sekä viranomaistoiminnot. Tässä raportissa on koostettu tutkijoiden näkemys lohkoketjuteknologioiden potentiaalisesta merkityksestä liikenteessä ja viestinnässä. Samalla kun erilaiset sovellusmahdollisuudet ovat lukuisat ja potentiaaliset, on syytä korostaa, että lohkoketjut ovat teknologiana vielä epäkypsä. Lohkoketjuteknologian soveltaminen sinänsä on mahdollista, mutta sen kustannustehokkuus sekä mahdolliset riskit ja ongelmat eivät ole vielä täysin tiedossa. Lohkoketjujen taloudelliset vaikutukset näyttävät ilmeisiltä. Erilaiset sosiaaliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset ovat epävarmoja: ne voivat olla hyvinkin syvällisiä ja rakenteita ravistelevia, mutta tällaiset vaikutukset liittyvät tieto- ja viestintäteknologioihin laajemmin, eivätkä vain lohkoketjuihin.

KW - blockchain technology

M3 - Report

SN - 978-952-243-528-6

T3 - Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja

BT - Lohkoketjuteknologian soveltaminen ja vaikutukset liikenteessä ja viestinnässä

ER -

Kinnunen TK, Leviäkangas P, Kostiainen J, Nykänen L, Rouhiainen K, Finlow-Bates K. Lohkoketjuteknologian soveltaminen ja vaikutukset liikenteessä ja viestinnässä. 2017. 37 p. (Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja, Vol. 12).