Loppukäyttöenergian siirto ja jakelu: Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa VI

Elina Vähävihu, Yrjö Virtanen, Vesa Junttila

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisu on osa Suomen energiantuotannon elinkaaritiedot -projektin (SEEP) dokumentointia. Julkaisu perustuu SEEP-projektin puitteissa tehtyyn diplomityöhön (Vähävihu 1995). Julkaisussa selvitetään Suomen sähkön, lämmön ja kaasun siirto- ja jakeluverkkojen ympäristöön liittyviä elinkaaritietoja. Lämpöverkoista tarkastellaan erityisesti kaukolämpöverkkoja ja kaasuverkoista maakaasuverkkoja. Tietokannan kehittämistä varten tehtiin kysely, jonka energiaverkko-osan raportointi kuului diplomityöhön. Täydentäviä tietoja verkoista hankittiin työryhmätyöskentelyn avulla merkittävimmiltä eri alojen yhteistyöelimiltä ja toiminnanharjoittajilta sekä puhelinhaastatteluin muun muassa tarvikkeiden valmistajilta. Tietolähteenä käytettiin myös kirjallisuutta. Sähköverkkoja on tarkasteltu pääosin kokonaisuutena, verkon osat on eritelty vain keskeisimmiltä osin. Maakaasuverkoissa siirto ja jakelu on erotettu selkeämmin. Kaukolämpöverkot on käsitelty yhtenä summaverkkona. Suomen sähköverkoille ovat ominaista suhteellisen pitkät siirtoetäisyydet. Maakaasuputkistoa luonnehtii uudehko tekniikka ja siitä johtuva rakenteiden tiiviys. Kaukolämpöverkot ovat tavallisesti kevytrakenteisia verrattuna joidenkin muiden maiden vastaaviin rakenteisiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages128
ISBN (Print)951-38-4982-1
Publication statusPublished - 1996
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1787
ISSN1235-0605

Fingerprint

Finland
energy

Keywords

 • energy
 • life cycles
 • assessments
 • data acquisition
 • databases
 • energy production
 • electric power plants
 • transmission
 • data
 • methods
 • district heating
 • gas heating
 • fuels
 • distribution systems
 • logistics
 • transportation
 • environmental technology

Cite this

Vähävihu, E., Virtanen, Y., & Junttila, V. (1996). Loppukäyttöenergian siirto ja jakelu: Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa VI. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1787
Vähävihu, Elina ; Virtanen, Yrjö ; Junttila, Vesa. / Loppukäyttöenergian siirto ja jakelu : Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa VI. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 128 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1787).
@book{6a9f1475e0614319ac29a8549eb5f679,
title = "Loppuk{\"a}ytt{\"o}energian siirto ja jakelu: Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa VI",
abstract = "Julkaisu on osa Suomen energiantuotannon elinkaaritiedot -projektin (SEEP) dokumentointia. Julkaisu perustuu SEEP-projektin puitteissa tehtyyn diplomity{\"o}h{\"o}n (V{\"a}h{\"a}vihu 1995). Julkaisussa selvitet{\"a}{\"a}n Suomen s{\"a}hk{\"o}n, l{\"a}mm{\"o}n ja kaasun siirto- ja jakeluverkkojen ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n liittyvi{\"a} elinkaaritietoja. L{\"a}mp{\"o}verkoista tarkastellaan erityisesti kaukol{\"a}mp{\"o}verkkoja ja kaasuverkoista maakaasuverkkoja. Tietokannan kehitt{\"a}mist{\"a} varten tehtiin kysely, jonka energiaverkko-osan raportointi kuului diplomity{\"o}h{\"o}n. T{\"a}ydent{\"a}vi{\"a} tietoja verkoista hankittiin ty{\"o}ryhm{\"a}ty{\"o}skentelyn avulla merkitt{\"a}vimmilt{\"a} eri alojen yhteisty{\"o}elimilt{\"a} ja toiminnanharjoittajilta sek{\"a} puhelinhaastatteluin muun muassa tarvikkeiden valmistajilta. Tietol{\"a}hteen{\"a} k{\"a}ytettiin my{\"o}s kirjallisuutta. S{\"a}hk{\"o}verkkoja on tarkasteltu p{\"a}{\"a}osin kokonaisuutena, verkon osat on eritelty vain keskeisimmilt{\"a} osin. Maakaasuverkoissa siirto ja jakelu on erotettu selke{\"a}mmin. Kaukol{\"a}mp{\"o}verkot on k{\"a}sitelty yhten{\"a} summaverkkona. Suomen s{\"a}hk{\"o}verkoille ovat ominaista suhteellisen pitk{\"a}t siirtoet{\"a}isyydet. Maakaasuputkistoa luonnehtii uudehko tekniikka ja siit{\"a} johtuva rakenteiden tiiviys. Kaukol{\"a}mp{\"o}verkot ovat tavallisesti kevytrakenteisia verrattuna joidenkin muiden maiden vastaaviin rakenteisiin.",
keywords = "energy, life cycles, assessments, data acquisition, databases, energy production, electric power plants, transmission, data, methods, district heating, gas heating, fuels, distribution systems, logistics, transportation, environmental technology",
author = "Elina V{\"a}h{\"a}vihu and Yrj{\"o} Virtanen and Vesa Junttila",
year = "1996",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4982-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1787",
address = "Finland",

}

Vähävihu, E, Virtanen, Y & Junttila, V 1996, Loppukäyttöenergian siirto ja jakelu: Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa VI. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1787, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Loppukäyttöenergian siirto ja jakelu : Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa VI. / Vähävihu, Elina; Virtanen, Yrjö; Junttila, Vesa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 128 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1787).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Loppukäyttöenergian siirto ja jakelu

T2 - Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa VI

AU - Vähävihu, Elina

AU - Virtanen, Yrjö

AU - Junttila, Vesa

PY - 1996

Y1 - 1996

N2 - Julkaisu on osa Suomen energiantuotannon elinkaaritiedot -projektin (SEEP) dokumentointia. Julkaisu perustuu SEEP-projektin puitteissa tehtyyn diplomityöhön (Vähävihu 1995). Julkaisussa selvitetään Suomen sähkön, lämmön ja kaasun siirto- ja jakeluverkkojen ympäristöön liittyviä elinkaaritietoja. Lämpöverkoista tarkastellaan erityisesti kaukolämpöverkkoja ja kaasuverkoista maakaasuverkkoja. Tietokannan kehittämistä varten tehtiin kysely, jonka energiaverkko-osan raportointi kuului diplomityöhön. Täydentäviä tietoja verkoista hankittiin työryhmätyöskentelyn avulla merkittävimmiltä eri alojen yhteistyöelimiltä ja toiminnanharjoittajilta sekä puhelinhaastatteluin muun muassa tarvikkeiden valmistajilta. Tietolähteenä käytettiin myös kirjallisuutta. Sähköverkkoja on tarkasteltu pääosin kokonaisuutena, verkon osat on eritelty vain keskeisimmiltä osin. Maakaasuverkoissa siirto ja jakelu on erotettu selkeämmin. Kaukolämpöverkot on käsitelty yhtenä summaverkkona. Suomen sähköverkoille ovat ominaista suhteellisen pitkät siirtoetäisyydet. Maakaasuputkistoa luonnehtii uudehko tekniikka ja siitä johtuva rakenteiden tiiviys. Kaukolämpöverkot ovat tavallisesti kevytrakenteisia verrattuna joidenkin muiden maiden vastaaviin rakenteisiin.

AB - Julkaisu on osa Suomen energiantuotannon elinkaaritiedot -projektin (SEEP) dokumentointia. Julkaisu perustuu SEEP-projektin puitteissa tehtyyn diplomityöhön (Vähävihu 1995). Julkaisussa selvitetään Suomen sähkön, lämmön ja kaasun siirto- ja jakeluverkkojen ympäristöön liittyviä elinkaaritietoja. Lämpöverkoista tarkastellaan erityisesti kaukolämpöverkkoja ja kaasuverkoista maakaasuverkkoja. Tietokannan kehittämistä varten tehtiin kysely, jonka energiaverkko-osan raportointi kuului diplomityöhön. Täydentäviä tietoja verkoista hankittiin työryhmätyöskentelyn avulla merkittävimmiltä eri alojen yhteistyöelimiltä ja toiminnanharjoittajilta sekä puhelinhaastatteluin muun muassa tarvikkeiden valmistajilta. Tietolähteenä käytettiin myös kirjallisuutta. Sähköverkkoja on tarkasteltu pääosin kokonaisuutena, verkon osat on eritelty vain keskeisimmiltä osin. Maakaasuverkoissa siirto ja jakelu on erotettu selkeämmin. Kaukolämpöverkot on käsitelty yhtenä summaverkkona. Suomen sähköverkoille ovat ominaista suhteellisen pitkät siirtoetäisyydet. Maakaasuputkistoa luonnehtii uudehko tekniikka ja siitä johtuva rakenteiden tiiviys. Kaukolämpöverkot ovat tavallisesti kevytrakenteisia verrattuna joidenkin muiden maiden vastaaviin rakenteisiin.

KW - energy

KW - life cycles

KW - assessments

KW - data acquisition

KW - databases

KW - energy production

KW - electric power plants

KW - transmission

KW - data

KW - methods

KW - district heating

KW - gas heating

KW - fuels

KW - distribution systems

KW - logistics

KW - transportation

KW - environmental technology

M3 - Report

SN - 951-38-4982-1

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Loppukäyttöenergian siirto ja jakelu

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vähävihu E, Virtanen Y, Junttila V. Loppukäyttöenergian siirto ja jakelu: Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa VI. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 128 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1787).