Loppukäyttöenergian tuotanto: Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa V

Yrjö Virtanen, Raija Askola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisu on osa laajempaa tutkimusta "Suomen energiantuotannon elinkaaritiedot-projekti" (SEEP). Loppukäyttöenergian tuotanto käsitellään erillisenä raporttina kuten polttoaineiden hankinta ja jalostus, polttoaineiden kuljetukset ja varastointi sekä loppukäyttöenergian siirtokin. SEEP -tietokantaan on koottu tietoja kaikista energiatuotteiden elinkaaren päävaiheista, poisluettuna energian käyttö. Tiedot on talletettu yksikköprosesseina, jotka ovat arvioita prosessien normaalissa toiminnassaan kuluttamista ja tuottamista aine- ja energiamääristä. Energiatuotteiden elinkaareen kuuluu lisäksi kaikki materiaalien valmistusketjut kuljetuksineen, jätehuoltojärjestelmät, materiaalien kierrätys sekä sivutuotteiden ja käytöstä vapautuvien tuotteiden uudelleenkäyttö. Näitä energiajärjestelmän ulkopuolisia osia SEEP -tietokanta ei sisällä. Liikennevälineillä tapahtuvien kuljetusten tietoja ei kannassa myöskään ole. Tässä raportissa käsitellään loppukäyttöenergian tuotannon elinkaaritietoja. SEEP -tietokanta rajoittuu loppukäyttöenergian tuotannon osalta Suomessa tapahtuvaan teolliseen tuotantoon. Teollisen tuotannon tehorajana on pidetty 1 MW:a, joskin tietokantaan on viety myös kaikki energiayhtiöiden ilmoittamat alle 1 MW tuotantoyksiköt. Pientuotanto, esimerkiksi kotitalouksissa, on siis rajattu tietokannan ulkopuolelle. Loppukäyttöenergian tuotannon syöte- ja tuotemallien teknologinen rajaus mukailee SEEP-tietokannassa kahden perusmuuttujan, tuotantotapauksen ja pääenergialähteen vaihtelua. Kaikkien SEEP-kyselytutkimuksessa esilletulleiden tuotantotapausten ja pääpolttoaineiden Suomessa käytössä olevat tai teknistaloudellisesti mahdolliset yhdistelmät on mallinnettu tietokantaan. Savukaasujen rikin poisto ei sisälly loppukäyttöenergia tuotantoprosessien malleihin. Uusiutuvista energiamuodoista ovat mukana vesivoima, aurinkosähkö ja -lämpö sekä tuulivoima. Kyselytutkimuksella saatiin hyvin tietoja kaikista tämän hetken tärkeinä pidetyistä päästöistä, so. CO2, SO2 ja NOx -päästöistä. Tietokantaa on lisäksi täydennetty toisista tietokannoista otetuilla arvoilla niin, että lopullinen kattavuus on huomattavasti kyselytutkimuksen vastauksia laajempi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages276
ISBN (Print)951-38-4981-3
Publication statusPublished - 1996
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1786
ISSN1235-0605

Fingerprint

Finland
energy

Keywords

 • energy
 • life cycles
 • assessments
 • data acquisition
 • databases
 • energy production
 • conversion
 • electric power plants
 • data
 • methods
 • models
 • information

Cite this

Virtanen, Y., & Askola, R. (1996). Loppukäyttöenergian tuotanto: Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa V. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1786
Virtanen, Yrjö ; Askola, Raija. / Loppukäyttöenergian tuotanto : Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa V. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 276 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1786).
@book{cc3a7c76783542eb8a3c86e30b3e376c,
title = "Loppuk{\"a}ytt{\"o}energian tuotanto: Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa V",
abstract = "Julkaisu on osa laajempaa tutkimusta {"}Suomen energiantuotannon elinkaaritiedot-projekti{"} (SEEP). Loppuk{\"a}ytt{\"o}energian tuotanto k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n erillisen{\"a} raporttina kuten polttoaineiden hankinta ja jalostus, polttoaineiden kuljetukset ja varastointi sek{\"a} loppuk{\"a}ytt{\"o}energian siirtokin. SEEP -tietokantaan on koottu tietoja kaikista energiatuotteiden elinkaaren p{\"a}{\"a}vaiheista, poisluettuna energian k{\"a}ytt{\"o}. Tiedot on talletettu yksikk{\"o}prosesseina, jotka ovat arvioita prosessien normaalissa toiminnassaan kuluttamista ja tuottamista aine- ja energiam{\"a}{\"a}rist{\"a}. Energiatuotteiden elinkaareen kuuluu lis{\"a}ksi kaikki materiaalien valmistusketjut kuljetuksineen, j{\"a}tehuoltoj{\"a}rjestelm{\"a}t, materiaalien kierr{\"a}tys sek{\"a} sivutuotteiden ja k{\"a}yt{\"o}st{\"a} vapautuvien tuotteiden uudelleenk{\"a}ytt{\"o}. N{\"a}it{\"a} energiaj{\"a}rjestelm{\"a}n ulkopuolisia osia SEEP -tietokanta ei sis{\"a}ll{\"a}. Liikennev{\"a}lineill{\"a} tapahtuvien kuljetusten tietoja ei kannassa my{\"o}sk{\"a}{\"a}n ole. T{\"a}ss{\"a} raportissa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n loppuk{\"a}ytt{\"o}energian tuotannon elinkaaritietoja. SEEP -tietokanta rajoittuu loppuk{\"a}ytt{\"o}energian tuotannon osalta Suomessa tapahtuvaan teolliseen tuotantoon. Teollisen tuotannon tehorajana on pidetty 1 MW:a, joskin tietokantaan on viety my{\"o}s kaikki energiayhti{\"o}iden ilmoittamat alle 1 MW tuotantoyksik{\"o}t. Pientuotanto, esimerkiksi kotitalouksissa, on siis rajattu tietokannan ulkopuolelle. Loppuk{\"a}ytt{\"o}energian tuotannon sy{\"o}te- ja tuotemallien teknologinen rajaus mukailee SEEP-tietokannassa kahden perusmuuttujan, tuotantotapauksen ja p{\"a}{\"a}energial{\"a}hteen vaihtelua. Kaikkien SEEP-kyselytutkimuksessa esilletulleiden tuotantotapausten ja p{\"a}{\"a}polttoaineiden Suomessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevat tai teknistaloudellisesti mahdolliset yhdistelm{\"a}t on mallinnettu tietokantaan. Savukaasujen rikin poisto ei sis{\"a}lly loppuk{\"a}ytt{\"o}energia tuotantoprosessien malleihin. Uusiutuvista energiamuodoista ovat mukana vesivoima, aurinkos{\"a}hk{\"o} ja -l{\"a}mp{\"o} sek{\"a} tuulivoima. Kyselytutkimuksella saatiin hyvin tietoja kaikista t{\"a}m{\"a}n hetken t{\"a}rkein{\"a} pidetyist{\"a} p{\"a}{\"a}st{\"o}ist{\"a}, so. CO2, SO2 ja NOx -p{\"a}{\"a}st{\"o}ist{\"a}. Tietokantaa on lis{\"a}ksi t{\"a}ydennetty toisista tietokannoista otetuilla arvoilla niin, ett{\"a} lopullinen kattavuus on huomattavasti kyselytutkimuksen vastauksia laajempi.",
keywords = "energy, life cycles, assessments, data acquisition, databases, energy production, conversion, electric power plants, data, methods, models, information",
author = "Yrj{\"o} Virtanen and Raija Askola",
year = "1996",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4981-3",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1786",
address = "Finland",

}

Virtanen, Y & Askola, R 1996, Loppukäyttöenergian tuotanto: Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa V. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1786, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Loppukäyttöenergian tuotanto : Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa V. / Virtanen, Yrjö; Askola, Raija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 276 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1786).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Loppukäyttöenergian tuotanto

T2 - Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa V

AU - Virtanen, Yrjö

AU - Askola, Raija

PY - 1996

Y1 - 1996

N2 - Julkaisu on osa laajempaa tutkimusta "Suomen energiantuotannon elinkaaritiedot-projekti" (SEEP). Loppukäyttöenergian tuotanto käsitellään erillisenä raporttina kuten polttoaineiden hankinta ja jalostus, polttoaineiden kuljetukset ja varastointi sekä loppukäyttöenergian siirtokin. SEEP -tietokantaan on koottu tietoja kaikista energiatuotteiden elinkaaren päävaiheista, poisluettuna energian käyttö. Tiedot on talletettu yksikköprosesseina, jotka ovat arvioita prosessien normaalissa toiminnassaan kuluttamista ja tuottamista aine- ja energiamääristä. Energiatuotteiden elinkaareen kuuluu lisäksi kaikki materiaalien valmistusketjut kuljetuksineen, jätehuoltojärjestelmät, materiaalien kierrätys sekä sivutuotteiden ja käytöstä vapautuvien tuotteiden uudelleenkäyttö. Näitä energiajärjestelmän ulkopuolisia osia SEEP -tietokanta ei sisällä. Liikennevälineillä tapahtuvien kuljetusten tietoja ei kannassa myöskään ole. Tässä raportissa käsitellään loppukäyttöenergian tuotannon elinkaaritietoja. SEEP -tietokanta rajoittuu loppukäyttöenergian tuotannon osalta Suomessa tapahtuvaan teolliseen tuotantoon. Teollisen tuotannon tehorajana on pidetty 1 MW:a, joskin tietokantaan on viety myös kaikki energiayhtiöiden ilmoittamat alle 1 MW tuotantoyksiköt. Pientuotanto, esimerkiksi kotitalouksissa, on siis rajattu tietokannan ulkopuolelle. Loppukäyttöenergian tuotannon syöte- ja tuotemallien teknologinen rajaus mukailee SEEP-tietokannassa kahden perusmuuttujan, tuotantotapauksen ja pääenergialähteen vaihtelua. Kaikkien SEEP-kyselytutkimuksessa esilletulleiden tuotantotapausten ja pääpolttoaineiden Suomessa käytössä olevat tai teknistaloudellisesti mahdolliset yhdistelmät on mallinnettu tietokantaan. Savukaasujen rikin poisto ei sisälly loppukäyttöenergia tuotantoprosessien malleihin. Uusiutuvista energiamuodoista ovat mukana vesivoima, aurinkosähkö ja -lämpö sekä tuulivoima. Kyselytutkimuksella saatiin hyvin tietoja kaikista tämän hetken tärkeinä pidetyistä päästöistä, so. CO2, SO2 ja NOx -päästöistä. Tietokantaa on lisäksi täydennetty toisista tietokannoista otetuilla arvoilla niin, että lopullinen kattavuus on huomattavasti kyselytutkimuksen vastauksia laajempi.

AB - Julkaisu on osa laajempaa tutkimusta "Suomen energiantuotannon elinkaaritiedot-projekti" (SEEP). Loppukäyttöenergian tuotanto käsitellään erillisenä raporttina kuten polttoaineiden hankinta ja jalostus, polttoaineiden kuljetukset ja varastointi sekä loppukäyttöenergian siirtokin. SEEP -tietokantaan on koottu tietoja kaikista energiatuotteiden elinkaaren päävaiheista, poisluettuna energian käyttö. Tiedot on talletettu yksikköprosesseina, jotka ovat arvioita prosessien normaalissa toiminnassaan kuluttamista ja tuottamista aine- ja energiamääristä. Energiatuotteiden elinkaareen kuuluu lisäksi kaikki materiaalien valmistusketjut kuljetuksineen, jätehuoltojärjestelmät, materiaalien kierrätys sekä sivutuotteiden ja käytöstä vapautuvien tuotteiden uudelleenkäyttö. Näitä energiajärjestelmän ulkopuolisia osia SEEP -tietokanta ei sisällä. Liikennevälineillä tapahtuvien kuljetusten tietoja ei kannassa myöskään ole. Tässä raportissa käsitellään loppukäyttöenergian tuotannon elinkaaritietoja. SEEP -tietokanta rajoittuu loppukäyttöenergian tuotannon osalta Suomessa tapahtuvaan teolliseen tuotantoon. Teollisen tuotannon tehorajana on pidetty 1 MW:a, joskin tietokantaan on viety myös kaikki energiayhtiöiden ilmoittamat alle 1 MW tuotantoyksiköt. Pientuotanto, esimerkiksi kotitalouksissa, on siis rajattu tietokannan ulkopuolelle. Loppukäyttöenergian tuotannon syöte- ja tuotemallien teknologinen rajaus mukailee SEEP-tietokannassa kahden perusmuuttujan, tuotantotapauksen ja pääenergialähteen vaihtelua. Kaikkien SEEP-kyselytutkimuksessa esilletulleiden tuotantotapausten ja pääpolttoaineiden Suomessa käytössä olevat tai teknistaloudellisesti mahdolliset yhdistelmät on mallinnettu tietokantaan. Savukaasujen rikin poisto ei sisälly loppukäyttöenergia tuotantoprosessien malleihin. Uusiutuvista energiamuodoista ovat mukana vesivoima, aurinkosähkö ja -lämpö sekä tuulivoima. Kyselytutkimuksella saatiin hyvin tietoja kaikista tämän hetken tärkeinä pidetyistä päästöistä, so. CO2, SO2 ja NOx -päästöistä. Tietokantaa on lisäksi täydennetty toisista tietokannoista otetuilla arvoilla niin, että lopullinen kattavuus on huomattavasti kyselytutkimuksen vastauksia laajempi.

KW - energy

KW - life cycles

KW - assessments

KW - data acquisition

KW - databases

KW - energy production

KW - conversion

KW - electric power plants

KW - data

KW - methods

KW - models

KW - information

M3 - Report

SN - 951-38-4981-3

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Loppukäyttöenergian tuotanto

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Virtanen Y, Askola R. Loppukäyttöenergian tuotanto: Suomen energiantuotannon elinkaaritietokanta - SEEP. Osa V. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 276 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1786).