Lujan betonin käyttöiän arvioiminen pintavaurion etenemisen perusteella

Sven Pihlajavaara, Esko Pihlman

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Esitetty käyttöiän arviointimenetelmä perustuu lujuusluokaltaan 30-100 MPa:n betonien pintakerroksen vaurioitumiseen ajan myötä eri rasitusluokissa. Vaikka eri sementeistä tai seossementeistä vahvistetuilla betoneilla on varsinkin alkuvuosina säilyvyyseroja, ei näitä eroja ole tässä julkaisussa otettu huomioon. Alempien lujuusluokkien betonin käyttö on katsottu vanhanaikaiseksi tähdättäessä pitkäikäiseen betoniin. Yleensä betonien kesto- tai käyttöikä on yhdestä vuodesta miljoonaan vuoteen riippuen ympäristöstä, betonin lujuudesta ja betonin sallitusta vaurioitumisasteesta. Arkeologisten ja nykyaikaisten tietojen analyysi sekä vaurioitumisimallien soveltaminen ovat mahdollistaneet betonin pitkäaikaissäilyvyyden järkevän arvioinnin. Betonin suuri tiivistyminen useita suuruusluokkia betonin lujuuden kasvaessa aiheuttaa betonin käyttöiän suuren kasvun. Huono suunnittelu, huono betoni ja epärealistiset tai asettamattomat käyttötavoitteet sekä vaurioseurannan ja huollon puute voivat johtaa ennakoitua merkittävästi lyhyempiin käyttöikiin, kun betoniin kohdistuu voimakkaita ympäristörasituksia. Toisin sanoen syynä epäonnistumisiin on ollut välinpitämättömyys rakennuttajan, omistajan ja käyttäjän pitkäjänteisistä eduista. Tämä tutkielma on myös esimerkki ilmiöiden selittämiseen liittyvästä mallin, tässä erityisesti betonin säilyvyysmallin, rakentamisesta. Niin kuin monet mallit, esitetty malli on yksi kehitysvaiheen malleista, jotka pyrkivät saamaan järjestystä ja loogisuutta monen muuttujan ilmiömaailmaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages50
ISBN (Print)951-38-3977-X
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number730
ISSN0358-5077

Fingerprint

durability
deterioration

Keywords

 • high strength concretes
 • concrete structures
 • strength
 • service life
 • estimating
 • deterioration
 • damage
 • degradation
 • durability
 • surfaces
 • surface defects
 • analyzing
 • environments
 • permeability

Cite this

Pihlajavaara, S., & Pihlman, E. (1991). Lujan betonin käyttöiän arvioiminen pintavaurion etenemisen perusteella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 730
Pihlajavaara, Sven ; Pihlman, Esko. / Lujan betonin käyttöiän arvioiminen pintavaurion etenemisen perusteella. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 730).
@book{36887a489fbf4d599941422156729528,
title = "Lujan betonin k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n arvioiminen pintavaurion etenemisen perusteella",
abstract = "Esitetty k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n arviointimenetelm{\"a} perustuu lujuusluokaltaan 30-100 MPa:n betonien pintakerroksen vaurioitumiseen ajan my{\"o}t{\"a} eri rasitusluokissa. Vaikka eri sementeist{\"a} tai seossementeist{\"a} vahvistetuilla betoneilla on varsinkin alkuvuosina s{\"a}ilyvyyseroja, ei n{\"a}it{\"a} eroja ole t{\"a}ss{\"a} julkaisussa otettu huomioon. Alempien lujuusluokkien betonin k{\"a}ytt{\"o} on katsottu vanhanaikaiseksi t{\"a}hd{\"a}tt{\"a}ess{\"a} pitk{\"a}ik{\"a}iseen betoniin. Yleens{\"a} betonien kesto- tai k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} on yhdest{\"a} vuodesta miljoonaan vuoteen riippuen ymp{\"a}rist{\"o}st{\"a}, betonin lujuudesta ja betonin sallitusta vaurioitumisasteesta. Arkeologisten ja nykyaikaisten tietojen analyysi sek{\"a} vaurioitumisimallien soveltaminen ovat mahdollistaneet betonin pitk{\"a}aikaiss{\"a}ilyvyyden j{\"a}rkev{\"a}n arvioinnin. Betonin suuri tiivistyminen useita suuruusluokkia betonin lujuuden kasvaessa aiheuttaa betonin k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n suuren kasvun. Huono suunnittelu, huono betoni ja ep{\"a}realistiset tai asettamattomat k{\"a}ytt{\"o}tavoitteet sek{\"a} vaurioseurannan ja huollon puute voivat johtaa ennakoitua merkitt{\"a}v{\"a}sti lyhyempiin k{\"a}ytt{\"o}ikiin, kun betoniin kohdistuu voimakkaita ymp{\"a}rist{\"o}rasituksia. Toisin sanoen syyn{\"a} ep{\"a}onnistumisiin on ollut v{\"a}linpit{\"a}m{\"a}tt{\"o}myys rakennuttajan, omistajan ja k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n pitk{\"a}j{\"a}nteisist{\"a} eduista. T{\"a}m{\"a} tutkielma on my{\"o}s esimerkki ilmi{\"o}iden selitt{\"a}miseen liittyv{\"a}st{\"a} mallin, t{\"a}ss{\"a} erityisesti betonin s{\"a}ilyvyysmallin, rakentamisesta. Niin kuin monet mallit, esitetty malli on yksi kehitysvaiheen malleista, jotka pyrkiv{\"a}t saamaan j{\"a}rjestyst{\"a} ja loogisuutta monen muuttujan ilmi{\"o}maailmaan.",
keywords = "high strength concretes, concrete structures, strength, service life, estimating, deterioration, damage, degradation, durability, surfaces, surface defects, analyzing, environments, permeability",
author = "Sven Pihlajavaara and Esko Pihlman",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3977-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "730",
address = "Finland",

}

Pihlajavaara, S & Pihlman, E 1991, Lujan betonin käyttöiän arvioiminen pintavaurion etenemisen perusteella. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 730, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lujan betonin käyttöiän arvioiminen pintavaurion etenemisen perusteella. / Pihlajavaara, Sven; Pihlman, Esko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 730).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lujan betonin käyttöiän arvioiminen pintavaurion etenemisen perusteella

AU - Pihlajavaara, Sven

AU - Pihlman, Esko

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Esitetty käyttöiän arviointimenetelmä perustuu lujuusluokaltaan 30-100 MPa:n betonien pintakerroksen vaurioitumiseen ajan myötä eri rasitusluokissa. Vaikka eri sementeistä tai seossementeistä vahvistetuilla betoneilla on varsinkin alkuvuosina säilyvyyseroja, ei näitä eroja ole tässä julkaisussa otettu huomioon. Alempien lujuusluokkien betonin käyttö on katsottu vanhanaikaiseksi tähdättäessä pitkäikäiseen betoniin. Yleensä betonien kesto- tai käyttöikä on yhdestä vuodesta miljoonaan vuoteen riippuen ympäristöstä, betonin lujuudesta ja betonin sallitusta vaurioitumisasteesta. Arkeologisten ja nykyaikaisten tietojen analyysi sekä vaurioitumisimallien soveltaminen ovat mahdollistaneet betonin pitkäaikaissäilyvyyden järkevän arvioinnin. Betonin suuri tiivistyminen useita suuruusluokkia betonin lujuuden kasvaessa aiheuttaa betonin käyttöiän suuren kasvun. Huono suunnittelu, huono betoni ja epärealistiset tai asettamattomat käyttötavoitteet sekä vaurioseurannan ja huollon puute voivat johtaa ennakoitua merkittävästi lyhyempiin käyttöikiin, kun betoniin kohdistuu voimakkaita ympäristörasituksia. Toisin sanoen syynä epäonnistumisiin on ollut välinpitämättömyys rakennuttajan, omistajan ja käyttäjän pitkäjänteisistä eduista. Tämä tutkielma on myös esimerkki ilmiöiden selittämiseen liittyvästä mallin, tässä erityisesti betonin säilyvyysmallin, rakentamisesta. Niin kuin monet mallit, esitetty malli on yksi kehitysvaiheen malleista, jotka pyrkivät saamaan järjestystä ja loogisuutta monen muuttujan ilmiömaailmaan.

AB - Esitetty käyttöiän arviointimenetelmä perustuu lujuusluokaltaan 30-100 MPa:n betonien pintakerroksen vaurioitumiseen ajan myötä eri rasitusluokissa. Vaikka eri sementeistä tai seossementeistä vahvistetuilla betoneilla on varsinkin alkuvuosina säilyvyyseroja, ei näitä eroja ole tässä julkaisussa otettu huomioon. Alempien lujuusluokkien betonin käyttö on katsottu vanhanaikaiseksi tähdättäessä pitkäikäiseen betoniin. Yleensä betonien kesto- tai käyttöikä on yhdestä vuodesta miljoonaan vuoteen riippuen ympäristöstä, betonin lujuudesta ja betonin sallitusta vaurioitumisasteesta. Arkeologisten ja nykyaikaisten tietojen analyysi sekä vaurioitumisimallien soveltaminen ovat mahdollistaneet betonin pitkäaikaissäilyvyyden järkevän arvioinnin. Betonin suuri tiivistyminen useita suuruusluokkia betonin lujuuden kasvaessa aiheuttaa betonin käyttöiän suuren kasvun. Huono suunnittelu, huono betoni ja epärealistiset tai asettamattomat käyttötavoitteet sekä vaurioseurannan ja huollon puute voivat johtaa ennakoitua merkittävästi lyhyempiin käyttöikiin, kun betoniin kohdistuu voimakkaita ympäristörasituksia. Toisin sanoen syynä epäonnistumisiin on ollut välinpitämättömyys rakennuttajan, omistajan ja käyttäjän pitkäjänteisistä eduista. Tämä tutkielma on myös esimerkki ilmiöiden selittämiseen liittyvästä mallin, tässä erityisesti betonin säilyvyysmallin, rakentamisesta. Niin kuin monet mallit, esitetty malli on yksi kehitysvaiheen malleista, jotka pyrkivät saamaan järjestystä ja loogisuutta monen muuttujan ilmiömaailmaan.

KW - high strength concretes

KW - concrete structures

KW - strength

KW - service life

KW - estimating

KW - deterioration

KW - damage

KW - degradation

KW - durability

KW - surfaces

KW - surface defects

KW - analyzing

KW - environments

KW - permeability

M3 - Report

SN - 951-38-3977-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Lujan betonin käyttöiän arvioiminen pintavaurion etenemisen perusteella

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pihlajavaara S, Pihlman E. Lujan betonin käyttöiän arvioiminen pintavaurion etenemisen perusteella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 730).