Lujat metallikomposiitit

Pertti Auerkari, Jukka Häyrynen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Lujat metallikomposiitit ovat tyypillisimmin kuitu- tai karvalujitettuja kevytmetallimatriisikomposiitteja, joiden kansainvälisesti katsoen yleisimmät käyttökohteet ovat sotilasilmailu- ja avaruusteollisuuden sovelluksissa. Lujimmat tyypit katsotaan monissa maissa strategisen erityisosaamisen alueeksi, eikä näitä materiaaleja ole vielä yleisesti kaupallisesti saatavana. Kaupallisia laatuja tulee kuitenkin lähitulevaisuudessa markkinoille, ja lisäksi valmistusta tutkitaan myös Suomessa. Toistaiseksi ei ole ilman muuta selvää, mihin kohteisiin lujia metallikomposiitteja voitaisiin erityisesti Suomen oloissa käyttää, mutta kokeilualueeksi ehdotetaan meritekniikan erityissovelluksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages22
ISBN (Print)951-38-3077-2
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number849
ISSN0358-5085

Keywords

  • composite materials
  • metals
  • fiber composites
  • whisker composites

Cite this

Auerkari, P., & Häyrynen, J. (1988). Lujat metallikomposiitit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 849
Auerkari, Pertti ; Häyrynen, Jukka. / Lujat metallikomposiitit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 22 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 849).
@book{8325f173b89a4e129da993e892df20ee,
title = "Lujat metallikomposiitit",
abstract = "Lujat metallikomposiitit ovat tyypillisimmin kuitu- tai karvalujitettuja kevytmetallimatriisikomposiitteja, joiden kansainv{\"a}lisesti katsoen yleisimm{\"a}t k{\"a}ytt{\"o}kohteet ovat sotilasilmailu- ja avaruusteollisuuden sovelluksissa. Lujimmat tyypit katsotaan monissa maissa strategisen erityisosaamisen alueeksi, eik{\"a} n{\"a}it{\"a} materiaaleja ole viel{\"a} yleisesti kaupallisesti saatavana. Kaupallisia laatuja tulee kuitenkin l{\"a}hitulevaisuudessa markkinoille, ja lis{\"a}ksi valmistusta tutkitaan my{\"o}s Suomessa. Toistaiseksi ei ole ilman muuta selv{\"a}{\"a}, mihin kohteisiin lujia metallikomposiitteja voitaisiin erityisesti Suomen oloissa k{\"a}ytt{\"a}{\"a}, mutta kokeilualueeksi ehdotetaan meritekniikan erityissovelluksia.",
keywords = "composite materials, metals, fiber composites, whisker composites",
author = "Pertti Auerkari and Jukka H{\"a}yrynen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3077-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "849",
address = "Finland",

}

Auerkari, P & Häyrynen, J 1988, Lujat metallikomposiitit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 849, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lujat metallikomposiitit. / Auerkari, Pertti; Häyrynen, Jukka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 22 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 849).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lujat metallikomposiitit

AU - Auerkari, Pertti

AU - Häyrynen, Jukka

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Lujat metallikomposiitit ovat tyypillisimmin kuitu- tai karvalujitettuja kevytmetallimatriisikomposiitteja, joiden kansainvälisesti katsoen yleisimmät käyttökohteet ovat sotilasilmailu- ja avaruusteollisuuden sovelluksissa. Lujimmat tyypit katsotaan monissa maissa strategisen erityisosaamisen alueeksi, eikä näitä materiaaleja ole vielä yleisesti kaupallisesti saatavana. Kaupallisia laatuja tulee kuitenkin lähitulevaisuudessa markkinoille, ja lisäksi valmistusta tutkitaan myös Suomessa. Toistaiseksi ei ole ilman muuta selvää, mihin kohteisiin lujia metallikomposiitteja voitaisiin erityisesti Suomen oloissa käyttää, mutta kokeilualueeksi ehdotetaan meritekniikan erityissovelluksia.

AB - Lujat metallikomposiitit ovat tyypillisimmin kuitu- tai karvalujitettuja kevytmetallimatriisikomposiitteja, joiden kansainvälisesti katsoen yleisimmät käyttökohteet ovat sotilasilmailu- ja avaruusteollisuuden sovelluksissa. Lujimmat tyypit katsotaan monissa maissa strategisen erityisosaamisen alueeksi, eikä näitä materiaaleja ole vielä yleisesti kaupallisesti saatavana. Kaupallisia laatuja tulee kuitenkin lähitulevaisuudessa markkinoille, ja lisäksi valmistusta tutkitaan myös Suomessa. Toistaiseksi ei ole ilman muuta selvää, mihin kohteisiin lujia metallikomposiitteja voitaisiin erityisesti Suomen oloissa käyttää, mutta kokeilualueeksi ehdotetaan meritekniikan erityissovelluksia.

KW - composite materials

KW - metals

KW - fiber composites

KW - whisker composites

M3 - Report

SN - 951-38-3077-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lujat metallikomposiitit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Auerkari P, Häyrynen J. Lujat metallikomposiitit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 22 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 849).