Lujat metallikomposiitit

Pertti Auerkari, Jukka Häyrynen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Lujat metallikomposiitit ovat tyypillisimmin kuitu- tai karvalujitettuja kevytmetallimatriisikomposiitteja, joiden kansainvälisesti katsoen yleisimmät käyttökohteet ovat sotilasilmailu- ja avaruusteollisuuden sovelluksissa. Lujimmat tyypit katsotaan monissa maissa strategisen erityisosaamisen alueeksi, eikä näitä materiaaleja ole vielä yleisesti kaupallisesti saatavana. Kaupallisia laatuja tulee kuitenkin lähitulevaisuudessa markkinoille, ja lisäksi valmistusta tutkitaan myös Suomessa. Toistaiseksi ei ole ilman muuta selvää, mihin kohteisiin lujia metallikomposiitteja voitaisiin erityisesti Suomen oloissa käyttää, mutta kokeilualueeksi ehdotetaan meritekniikan erityissovelluksia.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages22
  ISBN (Print)951-38-3077-2
  Publication statusPublished - 1988
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number849
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • composite materials
  • metals
  • fiber composites
  • whisker composites

  Cite this

  Auerkari, P., & Häyrynen, J. (1988). Lujat metallikomposiitit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 849
  Auerkari, Pertti ; Häyrynen, Jukka. / Lujat metallikomposiitit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 22 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 849).
  @book{8325f173b89a4e129da993e892df20ee,
  title = "Lujat metallikomposiitit",
  abstract = "Lujat metallikomposiitit ovat tyypillisimmin kuitu- tai karvalujitettuja kevytmetallimatriisikomposiitteja, joiden kansainv{\"a}lisesti katsoen yleisimm{\"a}t k{\"a}ytt{\"o}kohteet ovat sotilasilmailu- ja avaruusteollisuuden sovelluksissa. Lujimmat tyypit katsotaan monissa maissa strategisen erityisosaamisen alueeksi, eik{\"a} n{\"a}it{\"a} materiaaleja ole viel{\"a} yleisesti kaupallisesti saatavana. Kaupallisia laatuja tulee kuitenkin l{\"a}hitulevaisuudessa markkinoille, ja lis{\"a}ksi valmistusta tutkitaan my{\"o}s Suomessa. Toistaiseksi ei ole ilman muuta selv{\"a}{\"a}, mihin kohteisiin lujia metallikomposiitteja voitaisiin erityisesti Suomen oloissa k{\"a}ytt{\"a}{\"a}, mutta kokeilualueeksi ehdotetaan meritekniikan erityissovelluksia.",
  keywords = "composite materials, metals, fiber composites, whisker composites",
  author = "Pertti Auerkari and Jukka H{\"a}yrynen",
  year = "1988",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3077-2",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "849",
  address = "Finland",

  }

  Auerkari, P & Häyrynen, J 1988, Lujat metallikomposiitit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 849, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Lujat metallikomposiitit. / Auerkari, Pertti; Häyrynen, Jukka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 22 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 849).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Lujat metallikomposiitit

  AU - Auerkari, Pertti

  AU - Häyrynen, Jukka

  PY - 1988

  Y1 - 1988

  N2 - Lujat metallikomposiitit ovat tyypillisimmin kuitu- tai karvalujitettuja kevytmetallimatriisikomposiitteja, joiden kansainvälisesti katsoen yleisimmät käyttökohteet ovat sotilasilmailu- ja avaruusteollisuuden sovelluksissa. Lujimmat tyypit katsotaan monissa maissa strategisen erityisosaamisen alueeksi, eikä näitä materiaaleja ole vielä yleisesti kaupallisesti saatavana. Kaupallisia laatuja tulee kuitenkin lähitulevaisuudessa markkinoille, ja lisäksi valmistusta tutkitaan myös Suomessa. Toistaiseksi ei ole ilman muuta selvää, mihin kohteisiin lujia metallikomposiitteja voitaisiin erityisesti Suomen oloissa käyttää, mutta kokeilualueeksi ehdotetaan meritekniikan erityissovelluksia.

  AB - Lujat metallikomposiitit ovat tyypillisimmin kuitu- tai karvalujitettuja kevytmetallimatriisikomposiitteja, joiden kansainvälisesti katsoen yleisimmät käyttökohteet ovat sotilasilmailu- ja avaruusteollisuuden sovelluksissa. Lujimmat tyypit katsotaan monissa maissa strategisen erityisosaamisen alueeksi, eikä näitä materiaaleja ole vielä yleisesti kaupallisesti saatavana. Kaupallisia laatuja tulee kuitenkin lähitulevaisuudessa markkinoille, ja lisäksi valmistusta tutkitaan myös Suomessa. Toistaiseksi ei ole ilman muuta selvää, mihin kohteisiin lujia metallikomposiitteja voitaisiin erityisesti Suomen oloissa käyttää, mutta kokeilualueeksi ehdotetaan meritekniikan erityissovelluksia.

  KW - composite materials

  KW - metals

  KW - fiber composites

  KW - whisker composites

  M3 - Report

  SN - 951-38-3077-2

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Lujat metallikomposiitit

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Auerkari P, Häyrynen J. Lujat metallikomposiitit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 22 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 849).