Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 1. Suomalaiset rakennuskivet ja niiden käyttökohteet

Pekka Mesimäki, Hannu Pyy, Jouko Ritola, Heikki Siren

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomen kallioperässä on runsaasti rakennuskiveksi soveltuvaa kiveä. Eniten louhitaan nykyisin punaisia ja ruskeita rapakivigraniitteja, jotka ovat kysytyimmät vientikivilajimme. Rakennuskivenä käytetään myös harmaita ja mustia graniitteja sekä muita erivärisiä graniittilaatuja. Marmori, liuskeet ja vuolukivi ovat myös tunnettuja kotimaisia rakennuskiviä. Uusien rakennuskiviesiintymien etsintä on nykyisin vilkasta eri puolilla Suomea. Ikivanhalla rakennuskivimateriaalilla, luonnonkivellä, on edelleen monipuolinen ja merkittävä asema rakentamisessa. Rakennuskivilaattoja käytetään nykyisin yleisesti rakennusten julkisivujen ja sisäseinien verhousmateriaalina sekä lattioiden päällysteenä ja portaissa. Ympäristörakenteissa luonnonkivi on eräs tunnustettu ja varsin yleisesti käytetty rakennusaine. Luonnonkiven rakennusteknisen tutkimustyön seurauksena voidaan odottaa luonnonkiven käytön kehittyvän rakentamisessa. Rakennuskiven louhintatekniikka vaihtelee kivilajista ja louhoksen olosuhteista riippuen. Suomessa on graniittien louhinta teknisesti varsin kehittynyttä. Kivenjalostuksen tavalliset työvaiheet ovat raakakivilohkareen sahaus levyiksi ja aihioiksi, kiven pintakäsittelyt ja levyjen leikkaus haluttuun muotoon sekä viimeistely ja erikoistöiden teko. Teollinen rakennuskivilaattojen tuotanto on pitkälle rationalisoitua jalostustoimintaa. Luonnonkivimateriaalin vaihtelevan laadun ja erityisesti ulkonäkövikojen seurannan tarpeesta sekä erikoistöistä johtuen kivenjalostuksen esityöpanos on kuitenkin yleensä varsin suuri. Kivenjalostustekniikkaan ja varsinkin kovien graniittien työstömenetelmiin liittyy edelleen selviä kehitystarpeita. Tutkimustyö alalla onkin viime aikoina selvästi vilkastunut, joten em. kovien kivien timanttityöstöön on odotettavissa kehitystä. Julkaisu on kirjallisuuteen perustuva yleisselvitys suomalaisista rakennuskivistä, niiden käyttömahdollisuuksista ja tuotantotekniikasta. Tutkimuksen kohteena olevalla rakennuskivellä tarkoitetaan luonnonkiveä, jota käytetään rakenteellisessa tarkoituksessa laattoina tai suurehkoina kappaleina niin, että kivi on ko. rakenneosassa pääasiallinen rakennusaine. Murskatun kiven tai luonnon maaperän kiviaineksen käyttö ei sisälly tutkimukseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages96
ISBN (Print)951-38-2121-8
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number308
ISSN0358-5077

Keywords

  • natural stones
  • building stones
  • facades
  • slabs
  • stone slabs

Cite this

Mesimäki, P., Pyy, H., Ritola, J., & Siren, H. (1984). Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 1. Suomalaiset rakennuskivet ja niiden käyttökohteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 308
Mesimäki, Pekka ; Pyy, Hannu ; Ritola, Jouko ; Siren, Heikki. / Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 1. Suomalaiset rakennuskivet ja niiden käyttökohteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 308).
@book{10633d22b09f467aaf88db56423f8293,
title = "Luonnonkiven rakennusteknisen k{\"a}yt{\"o}n kehitt{\"a}minen. Osa 1. Suomalaiset rakennuskivet ja niiden k{\"a}ytt{\"o}kohteet",
abstract = "Suomen kallioper{\"a}ss{\"a} on runsaasti rakennuskiveksi soveltuvaa kive{\"a}. Eniten louhitaan nykyisin punaisia ja ruskeita rapakivigraniitteja, jotka ovat kysytyimm{\"a}t vientikivilajimme. Rakennuskiven{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n my{\"o}s harmaita ja mustia graniitteja sek{\"a} muita eriv{\"a}risi{\"a} graniittilaatuja. Marmori, liuskeet ja vuolukivi ovat my{\"o}s tunnettuja kotimaisia rakennuskivi{\"a}. Uusien rakennuskiviesiintymien etsint{\"a} on nykyisin vilkasta eri puolilla Suomea. Ikivanhalla rakennuskivimateriaalilla, luonnonkivell{\"a}, on edelleen monipuolinen ja merkitt{\"a}v{\"a} asema rakentamisessa. Rakennuskivilaattoja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n nykyisin yleisesti rakennusten julkisivujen ja sis{\"a}seinien verhousmateriaalina sek{\"a} lattioiden p{\"a}{\"a}llysteen{\"a} ja portaissa. Ymp{\"a}rist{\"o}rakenteissa luonnonkivi on er{\"a}s tunnustettu ja varsin yleisesti k{\"a}ytetty rakennusaine. Luonnonkiven rakennusteknisen tutkimusty{\"o}n seurauksena voidaan odottaa luonnonkiven k{\"a}yt{\"o}n kehittyv{\"a}n rakentamisessa. Rakennuskiven louhintatekniikka vaihtelee kivilajista ja louhoksen olosuhteista riippuen. Suomessa on graniittien louhinta teknisesti varsin kehittynytt{\"a}. Kivenjalostuksen tavalliset ty{\"o}vaiheet ovat raakakivilohkareen sahaus levyiksi ja aihioiksi, kiven pintak{\"a}sittelyt ja levyjen leikkaus haluttuun muotoon sek{\"a} viimeistely ja erikoist{\"o}iden teko. Teollinen rakennuskivilaattojen tuotanto on pitk{\"a}lle rationalisoitua jalostustoimintaa. Luonnonkivimateriaalin vaihtelevan laadun ja erityisesti ulkon{\"a}k{\"o}vikojen seurannan tarpeesta sek{\"a} erikoist{\"o}ist{\"a} johtuen kivenjalostuksen esity{\"o}panos on kuitenkin yleens{\"a} varsin suuri. Kivenjalostustekniikkaan ja varsinkin kovien graniittien ty{\"o}st{\"o}menetelmiin liittyy edelleen selvi{\"a} kehitystarpeita. Tutkimusty{\"o} alalla onkin viime aikoina selv{\"a}sti vilkastunut, joten em. kovien kivien timanttity{\"o}st{\"o}{\"o}n on odotettavissa kehityst{\"a}. Julkaisu on kirjallisuuteen perustuva yleisselvitys suomalaisista rakennuskivist{\"a}, niiden k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksista ja tuotantotekniikasta. Tutkimuksen kohteena olevalla rakennuskivell{\"a} tarkoitetaan luonnonkive{\"a}, jota k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n rakenteellisessa tarkoituksessa laattoina tai suurehkoina kappaleina niin, ett{\"a} kivi on ko. rakenneosassa p{\"a}{\"a}asiallinen rakennusaine. Murskatun kiven tai luonnon maaper{\"a}n kiviaineksen k{\"a}ytt{\"o} ei sis{\"a}lly tutkimukseen.",
keywords = "natural stones, building stones, facades, slabs, stone slabs",
author = "Pekka Mesim{\"a}ki and Hannu Pyy and Jouko Ritola and Heikki Siren",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2121-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "308",
address = "Finland",

}

Mesimäki, P, Pyy, H, Ritola, J & Siren, H 1984, Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 1. Suomalaiset rakennuskivet ja niiden käyttökohteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 308, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 1. Suomalaiset rakennuskivet ja niiden käyttökohteet. / Mesimäki, Pekka; Pyy, Hannu; Ritola, Jouko; Siren, Heikki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 308).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 1. Suomalaiset rakennuskivet ja niiden käyttökohteet

AU - Mesimäki, Pekka

AU - Pyy, Hannu

AU - Ritola, Jouko

AU - Siren, Heikki

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Suomen kallioperässä on runsaasti rakennuskiveksi soveltuvaa kiveä. Eniten louhitaan nykyisin punaisia ja ruskeita rapakivigraniitteja, jotka ovat kysytyimmät vientikivilajimme. Rakennuskivenä käytetään myös harmaita ja mustia graniitteja sekä muita erivärisiä graniittilaatuja. Marmori, liuskeet ja vuolukivi ovat myös tunnettuja kotimaisia rakennuskiviä. Uusien rakennuskiviesiintymien etsintä on nykyisin vilkasta eri puolilla Suomea. Ikivanhalla rakennuskivimateriaalilla, luonnonkivellä, on edelleen monipuolinen ja merkittävä asema rakentamisessa. Rakennuskivilaattoja käytetään nykyisin yleisesti rakennusten julkisivujen ja sisäseinien verhousmateriaalina sekä lattioiden päällysteenä ja portaissa. Ympäristörakenteissa luonnonkivi on eräs tunnustettu ja varsin yleisesti käytetty rakennusaine. Luonnonkiven rakennusteknisen tutkimustyön seurauksena voidaan odottaa luonnonkiven käytön kehittyvän rakentamisessa. Rakennuskiven louhintatekniikka vaihtelee kivilajista ja louhoksen olosuhteista riippuen. Suomessa on graniittien louhinta teknisesti varsin kehittynyttä. Kivenjalostuksen tavalliset työvaiheet ovat raakakivilohkareen sahaus levyiksi ja aihioiksi, kiven pintakäsittelyt ja levyjen leikkaus haluttuun muotoon sekä viimeistely ja erikoistöiden teko. Teollinen rakennuskivilaattojen tuotanto on pitkälle rationalisoitua jalostustoimintaa. Luonnonkivimateriaalin vaihtelevan laadun ja erityisesti ulkonäkövikojen seurannan tarpeesta sekä erikoistöistä johtuen kivenjalostuksen esityöpanos on kuitenkin yleensä varsin suuri. Kivenjalostustekniikkaan ja varsinkin kovien graniittien työstömenetelmiin liittyy edelleen selviä kehitystarpeita. Tutkimustyö alalla onkin viime aikoina selvästi vilkastunut, joten em. kovien kivien timanttityöstöön on odotettavissa kehitystä. Julkaisu on kirjallisuuteen perustuva yleisselvitys suomalaisista rakennuskivistä, niiden käyttömahdollisuuksista ja tuotantotekniikasta. Tutkimuksen kohteena olevalla rakennuskivellä tarkoitetaan luonnonkiveä, jota käytetään rakenteellisessa tarkoituksessa laattoina tai suurehkoina kappaleina niin, että kivi on ko. rakenneosassa pääasiallinen rakennusaine. Murskatun kiven tai luonnon maaperän kiviaineksen käyttö ei sisälly tutkimukseen.

AB - Suomen kallioperässä on runsaasti rakennuskiveksi soveltuvaa kiveä. Eniten louhitaan nykyisin punaisia ja ruskeita rapakivigraniitteja, jotka ovat kysytyimmät vientikivilajimme. Rakennuskivenä käytetään myös harmaita ja mustia graniitteja sekä muita erivärisiä graniittilaatuja. Marmori, liuskeet ja vuolukivi ovat myös tunnettuja kotimaisia rakennuskiviä. Uusien rakennuskiviesiintymien etsintä on nykyisin vilkasta eri puolilla Suomea. Ikivanhalla rakennuskivimateriaalilla, luonnonkivellä, on edelleen monipuolinen ja merkittävä asema rakentamisessa. Rakennuskivilaattoja käytetään nykyisin yleisesti rakennusten julkisivujen ja sisäseinien verhousmateriaalina sekä lattioiden päällysteenä ja portaissa. Ympäristörakenteissa luonnonkivi on eräs tunnustettu ja varsin yleisesti käytetty rakennusaine. Luonnonkiven rakennusteknisen tutkimustyön seurauksena voidaan odottaa luonnonkiven käytön kehittyvän rakentamisessa. Rakennuskiven louhintatekniikka vaihtelee kivilajista ja louhoksen olosuhteista riippuen. Suomessa on graniittien louhinta teknisesti varsin kehittynyttä. Kivenjalostuksen tavalliset työvaiheet ovat raakakivilohkareen sahaus levyiksi ja aihioiksi, kiven pintakäsittelyt ja levyjen leikkaus haluttuun muotoon sekä viimeistely ja erikoistöiden teko. Teollinen rakennuskivilaattojen tuotanto on pitkälle rationalisoitua jalostustoimintaa. Luonnonkivimateriaalin vaihtelevan laadun ja erityisesti ulkonäkövikojen seurannan tarpeesta sekä erikoistöistä johtuen kivenjalostuksen esityöpanos on kuitenkin yleensä varsin suuri. Kivenjalostustekniikkaan ja varsinkin kovien graniittien työstömenetelmiin liittyy edelleen selviä kehitystarpeita. Tutkimustyö alalla onkin viime aikoina selvästi vilkastunut, joten em. kovien kivien timanttityöstöön on odotettavissa kehitystä. Julkaisu on kirjallisuuteen perustuva yleisselvitys suomalaisista rakennuskivistä, niiden käyttömahdollisuuksista ja tuotantotekniikasta. Tutkimuksen kohteena olevalla rakennuskivellä tarkoitetaan luonnonkiveä, jota käytetään rakenteellisessa tarkoituksessa laattoina tai suurehkoina kappaleina niin, että kivi on ko. rakenneosassa pääasiallinen rakennusaine. Murskatun kiven tai luonnon maaperän kiviaineksen käyttö ei sisälly tutkimukseen.

KW - natural stones

KW - building stones

KW - facades

KW - slabs

KW - stone slabs

M3 - Report

SN - 951-38-2121-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 1. Suomalaiset rakennuskivet ja niiden käyttökohteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mesimäki P, Pyy H, Ritola J, Siren H. Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 1. Suomalaiset rakennuskivet ja niiden käyttökohteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 308).