Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 2. Rakennuskiveltä vaadittavat ominaisuudet ja niiden määritys

Pekka Mesimäki, Hannu Pyy, Jouko Ritola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Soveltuakseen rakennuskiveksi luonnonkiven tulee täyttää joukko kiven käyttökohteisiin ja tuotantoon liittyviä vaatimuksia. Käyttöteknisistä vaatimuksista keskeisimpiä ovat kiven nykyisissä käyttökohteissa sään- ja kulutuksenkestävyys ja ulkonäkö. Kivenjalostuksessa on merkitystä mm. kiven sahattavuudella, hiottavuudella ja kiillottuvuudella. Kiviesiintymän käyttökelpoisuuden edellytyksenä ovat lisäksi esiintymän tasalaatuisuus, hyvälaatuisen kiven helppo saatavuus ja riittävyys, kiven hyvä louhittavuus (irrotettavuus) ja esiintymän sopiva sijainti. Uuden esiintymän kiven laatu selvitetään louhoksen käyttökelpoisuuden arvioinnin yhteydessä. Kiven tekniset omnaisuudet määritetään laboratoriossa standarditesteillä. Kiven väri ja pintakuviointi, samoin kuin kiven jalostustekniset ominaisuudet, tutkitaan usein kivenjalostamossa koelohkareen avulla. Periaatteessa myös kiven tuotantotekniset ominaisuudet voidaan selvittää laboratoriossa. Vanhan esiintymän kiven laadusta on lisäksi käyttökokemuksia ja mahdollisesti testaustietoja. Kiven laadun muuttuessa, uudentyyppisessä käyttökohteessa tai vientimarkkinoinnissa tarvitaan kuitenkin usein lisätietoja kiven käyttöominaisuuksista. Julkaisussa käsitellään luonnonkiveltä eri käyttökohteissa ja jalostaksessa vaadittavia ominaisuuksia ja niiden testausta sekä esitetään luonnonkivien ominaisuuksia. Lisäksi tarkastellaan rakennuskiviesiintymän käyttökelpoisuuden arviointiin liittyviä tekijöitä. Lopuksi esitetään tiivistetysti luonnonkivien tutkimus- ja testausvalmiudet VTT:ssa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages77
ISBN (Print)951-38-2122-6
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number309
ISSN0358-5077

Fingerprint

testing

Keywords

  • natural stones
  • building stones
  • facades
  • slabs
  • stone slabs

Cite this

Mesimäki, P., Pyy, H., & Ritola, J. (1984). Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 2. Rakennuskiveltä vaadittavat ominaisuudet ja niiden määritys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 309
Mesimäki, Pekka ; Pyy, Hannu ; Ritola, Jouko. / Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 2. Rakennuskiveltä vaadittavat ominaisuudet ja niiden määritys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 77 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 309).
@book{e3e6494a14c945719338e1e49eee716f,
title = "Luonnonkiven rakennusteknisen k{\"a}yt{\"o}n kehitt{\"a}minen. Osa 2. Rakennuskivelt{\"a} vaadittavat ominaisuudet ja niiden m{\"a}{\"a}ritys",
abstract = "Soveltuakseen rakennuskiveksi luonnonkiven tulee t{\"a}ytt{\"a}{\"a} joukko kiven k{\"a}ytt{\"o}kohteisiin ja tuotantoon liittyvi{\"a} vaatimuksia. K{\"a}ytt{\"o}teknisist{\"a} vaatimuksista keskeisimpi{\"a} ovat kiven nykyisiss{\"a} k{\"a}ytt{\"o}kohteissa s{\"a}{\"a}n- ja kulutuksenkest{\"a}vyys ja ulkon{\"a}k{\"o}. Kivenjalostuksessa on merkityst{\"a} mm. kiven sahattavuudella, hiottavuudella ja kiillottuvuudella. Kiviesiintym{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuuden edellytyksen{\"a} ovat lis{\"a}ksi esiintym{\"a}n tasalaatuisuus, hyv{\"a}laatuisen kiven helppo saatavuus ja riitt{\"a}vyys, kiven hyv{\"a} louhittavuus (irrotettavuus) ja esiintym{\"a}n sopiva sijainti. Uuden esiintym{\"a}n kiven laatu selvitet{\"a}{\"a}n louhoksen k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuuden arvioinnin yhteydess{\"a}. Kiven tekniset omnaisuudet m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n laboratoriossa standarditesteill{\"a}. Kiven v{\"a}ri ja pintakuviointi, samoin kuin kiven jalostustekniset ominaisuudet, tutkitaan usein kivenjalostamossa koelohkareen avulla. Periaatteessa my{\"o}s kiven tuotantotekniset ominaisuudet voidaan selvitt{\"a}{\"a} laboratoriossa. Vanhan esiintym{\"a}n kiven laadusta on lis{\"a}ksi k{\"a}ytt{\"o}kokemuksia ja mahdollisesti testaustietoja. Kiven laadun muuttuessa, uudentyyppisess{\"a} k{\"a}ytt{\"o}kohteessa tai vientimarkkinoinnissa tarvitaan kuitenkin usein lis{\"a}tietoja kiven k{\"a}ytt{\"o}ominaisuuksista. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n luonnonkivelt{\"a} eri k{\"a}ytt{\"o}kohteissa ja jalostaksessa vaadittavia ominaisuuksia ja niiden testausta sek{\"a} esitet{\"a}{\"a}n luonnonkivien ominaisuuksia. Lis{\"a}ksi tarkastellaan rakennuskiviesiintym{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuuden arviointiin liittyvi{\"a} tekij{\"o}it{\"a}. Lopuksi esitet{\"a}{\"a}n tiivistetysti luonnonkivien tutkimus- ja testausvalmiudet VTT:ssa.",
keywords = "natural stones, building stones, facades, slabs, stone slabs",
author = "Pekka Mesim{\"a}ki and Hannu Pyy and Jouko Ritola",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2122-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "309",
address = "Finland",

}

Mesimäki, P, Pyy, H & Ritola, J 1984, Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 2. Rakennuskiveltä vaadittavat ominaisuudet ja niiden määritys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 309, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 2. Rakennuskiveltä vaadittavat ominaisuudet ja niiden määritys. / Mesimäki, Pekka; Pyy, Hannu; Ritola, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 77 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 309).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 2. Rakennuskiveltä vaadittavat ominaisuudet ja niiden määritys

AU - Mesimäki, Pekka

AU - Pyy, Hannu

AU - Ritola, Jouko

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Soveltuakseen rakennuskiveksi luonnonkiven tulee täyttää joukko kiven käyttökohteisiin ja tuotantoon liittyviä vaatimuksia. Käyttöteknisistä vaatimuksista keskeisimpiä ovat kiven nykyisissä käyttökohteissa sään- ja kulutuksenkestävyys ja ulkonäkö. Kivenjalostuksessa on merkitystä mm. kiven sahattavuudella, hiottavuudella ja kiillottuvuudella. Kiviesiintymän käyttökelpoisuuden edellytyksenä ovat lisäksi esiintymän tasalaatuisuus, hyvälaatuisen kiven helppo saatavuus ja riittävyys, kiven hyvä louhittavuus (irrotettavuus) ja esiintymän sopiva sijainti. Uuden esiintymän kiven laatu selvitetään louhoksen käyttökelpoisuuden arvioinnin yhteydessä. Kiven tekniset omnaisuudet määritetään laboratoriossa standarditesteillä. Kiven väri ja pintakuviointi, samoin kuin kiven jalostustekniset ominaisuudet, tutkitaan usein kivenjalostamossa koelohkareen avulla. Periaatteessa myös kiven tuotantotekniset ominaisuudet voidaan selvittää laboratoriossa. Vanhan esiintymän kiven laadusta on lisäksi käyttökokemuksia ja mahdollisesti testaustietoja. Kiven laadun muuttuessa, uudentyyppisessä käyttökohteessa tai vientimarkkinoinnissa tarvitaan kuitenkin usein lisätietoja kiven käyttöominaisuuksista. Julkaisussa käsitellään luonnonkiveltä eri käyttökohteissa ja jalostaksessa vaadittavia ominaisuuksia ja niiden testausta sekä esitetään luonnonkivien ominaisuuksia. Lisäksi tarkastellaan rakennuskiviesiintymän käyttökelpoisuuden arviointiin liittyviä tekijöitä. Lopuksi esitetään tiivistetysti luonnonkivien tutkimus- ja testausvalmiudet VTT:ssa.

AB - Soveltuakseen rakennuskiveksi luonnonkiven tulee täyttää joukko kiven käyttökohteisiin ja tuotantoon liittyviä vaatimuksia. Käyttöteknisistä vaatimuksista keskeisimpiä ovat kiven nykyisissä käyttökohteissa sään- ja kulutuksenkestävyys ja ulkonäkö. Kivenjalostuksessa on merkitystä mm. kiven sahattavuudella, hiottavuudella ja kiillottuvuudella. Kiviesiintymän käyttökelpoisuuden edellytyksenä ovat lisäksi esiintymän tasalaatuisuus, hyvälaatuisen kiven helppo saatavuus ja riittävyys, kiven hyvä louhittavuus (irrotettavuus) ja esiintymän sopiva sijainti. Uuden esiintymän kiven laatu selvitetään louhoksen käyttökelpoisuuden arvioinnin yhteydessä. Kiven tekniset omnaisuudet määritetään laboratoriossa standarditesteillä. Kiven väri ja pintakuviointi, samoin kuin kiven jalostustekniset ominaisuudet, tutkitaan usein kivenjalostamossa koelohkareen avulla. Periaatteessa myös kiven tuotantotekniset ominaisuudet voidaan selvittää laboratoriossa. Vanhan esiintymän kiven laadusta on lisäksi käyttökokemuksia ja mahdollisesti testaustietoja. Kiven laadun muuttuessa, uudentyyppisessä käyttökohteessa tai vientimarkkinoinnissa tarvitaan kuitenkin usein lisätietoja kiven käyttöominaisuuksista. Julkaisussa käsitellään luonnonkiveltä eri käyttökohteissa ja jalostaksessa vaadittavia ominaisuuksia ja niiden testausta sekä esitetään luonnonkivien ominaisuuksia. Lisäksi tarkastellaan rakennuskiviesiintymän käyttökelpoisuuden arviointiin liittyviä tekijöitä. Lopuksi esitetään tiivistetysti luonnonkivien tutkimus- ja testausvalmiudet VTT:ssa.

KW - natural stones

KW - building stones

KW - facades

KW - slabs

KW - stone slabs

M3 - Report

SN - 951-38-2122-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 2. Rakennuskiveltä vaadittavat ominaisuudet ja niiden määritys

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mesimäki P, Pyy H, Ritola J. Luonnonkiven rakennusteknisen käytön kehittäminen. Osa 2. Rakennuskiveltä vaadittavat ominaisuudet ja niiden määritys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 77 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 309).