Luonnonkuitulujitettujen muovikomposiittien tutkimus ja opetuksen kehittäminen

K. Ilomäki, K. Dufva, Petri Jetsu

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena on ollut kehittää luonnonkuitukomposiittien materiaali- ja tuotan-toteknologiaa, joka mahdollistaa kokonaan uusien sovellusten synnyttämisen sekä olemassa olevien tuotteiden ja menetelmien parantamisen. Tutkimuksessa on selvitetty luonnonkuitu-jen käyttöä teknisesti ja rakenteellisesti vaativissa tuotteissa ja rakenteissa. Useilla eri teolli-suuden aloilla lopputuotteiden, komponenttien ja materiaalien tulee täyttää määritellyt vaa-timukset ja ominaisuudet. Kuitujen, lujitteiden ja matriisimateriaalien tutkimuksen kautta voidaan saavuttaa riittävät tekniset, ja erityisesti mekaaniset ominaisuudet omaavia kompo-siittituotteita. Kehittämistavoitteena on ollut materiaalitekniikan koulutusohjelman monia-laisuuden lisääminen ja toisaalta komposiittiosaamisen vahvistaminen niin opetuksen kuin tutkimuksen hyödynnettäväksi. Materiaalikehityksen tuloksena teollisesti hyödynnettävien lujitemateriaalien käytettävyyden lisääntyminen ja uudet sovellusmahdollisuudet tuodaan opintokokonaisuuteen. Tuloksena on aihepiiriin liittyvien materiaalien, tuotteiden ja tuo-teideoiden testausmahdollisuuden parantuminen komposiittilaboratorion palvelutarjonnan monipuolistuessa. Projektin avulla opiskelijoilla on ollut mahdollisuus osallistua materiaalien kehitystyöhön projektimuotoisessa työskentelyssä. Projekti on tehty osin yhteistyössä Jy-väskylässä toimivan VTT:n toimipisteen kanssa. Tässä raportisa esitelläänn tutkimusprojek-tissa tehtyjä toimenpiteitä ja tuloksia.
Original languageFinnish
PublisherMikkelin ammattikorkeakoulu
Number of pages57
ISBN (Print)978-951-588-433-6
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesTutkimuksia ja raportteja
Volume90

Keywords

  • natural fibre
  • fibre reinforcement
  • composite

Cite this

Ilomäki, K., Dufva, K., & Jetsu, P. (2014). Luonnonkuitulujitettujen muovikomposiittien tutkimus ja opetuksen kehittäminen. Mikkelin ammattikorkeakoulu. Tutkimuksia ja raportteja, Vol.. 90
Ilomäki, K. ; Dufva, K. ; Jetsu, Petri. / Luonnonkuitulujitettujen muovikomposiittien tutkimus ja opetuksen kehittäminen. Mikkelin ammattikorkeakoulu, 2014. 57 p. (Tutkimuksia ja raportteja, Vol. 90).
@book{8e9d21038ced4ffabe3851c108bcba8d,
title = "Luonnonkuitulujitettujen muovikomposiittien tutkimus ja opetuksen kehitt{\"a}minen",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena on ollut kehitt{\"a}{\"a} luonnonkuitukomposiittien materiaali- ja tuotan-toteknologiaa, joka mahdollistaa kokonaan uusien sovellusten synnytt{\"a}misen sek{\"a} olemassa olevien tuotteiden ja menetelmien parantamisen. Tutkimuksessa on selvitetty luonnonkuitu-jen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} teknisesti ja rakenteellisesti vaativissa tuotteissa ja rakenteissa. Useilla eri teolli-suuden aloilla lopputuotteiden, komponenttien ja materiaalien tulee t{\"a}ytt{\"a}{\"a} m{\"a}{\"a}ritellyt vaa-timukset ja ominaisuudet. Kuitujen, lujitteiden ja matriisimateriaalien tutkimuksen kautta voidaan saavuttaa riitt{\"a}v{\"a}t tekniset, ja erityisesti mekaaniset ominaisuudet omaavia kompo-siittituotteita. Kehitt{\"a}mistavoitteena on ollut materiaalitekniikan koulutusohjelman monia-laisuuden lis{\"a}{\"a}minen ja toisaalta komposiittiosaamisen vahvistaminen niin opetuksen kuin tutkimuksen hy{\"o}dynnett{\"a}v{\"a}ksi. Materiaalikehityksen tuloksena teollisesti hy{\"o}dynnett{\"a}vien lujitemateriaalien k{\"a}ytett{\"a}vyyden lis{\"a}{\"a}ntyminen ja uudet sovellusmahdollisuudet tuodaan opintokokonaisuuteen. Tuloksena on aihepiiriin liittyvien materiaalien, tuotteiden ja tuo-teideoiden testausmahdollisuuden parantuminen komposiittilaboratorion palvelutarjonnan monipuolistuessa. Projektin avulla opiskelijoilla on ollut mahdollisuus osallistua materiaalien kehitysty{\"o}h{\"o}n projektimuotoisessa ty{\"o}skentelyss{\"a}. Projekti on tehty osin yhteisty{\"o}ss{\"a} Jy-v{\"a}skyl{\"a}ss{\"a} toimivan VTT:n toimipisteen kanssa. T{\"a}ss{\"a} raportisa esitell{\"a}{\"a}nn tutkimusprojek-tissa tehtyj{\"a} toimenpiteit{\"a} ja tuloksia.",
keywords = "natural fibre, fibre reinforcement, composite",
author = "K. Ilom{\"a}ki and K. Dufva and Petri Jetsu",
note = "Project code: 79772",
year = "2014",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-588-433-6",
series = "Tutkimuksia ja raportteja",
publisher = "Mikkelin ammattikorkeakoulu",
address = "Finland",

}

Ilomäki, K, Dufva, K & Jetsu, P 2014, Luonnonkuitulujitettujen muovikomposiittien tutkimus ja opetuksen kehittäminen. Tutkimuksia ja raportteja, vol. 90, Mikkelin ammattikorkeakoulu.

Luonnonkuitulujitettujen muovikomposiittien tutkimus ja opetuksen kehittäminen. / Ilomäki, K.; Dufva, K.; Jetsu, Petri.

Mikkelin ammattikorkeakoulu, 2014. 57 p. (Tutkimuksia ja raportteja, Vol. 90).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Luonnonkuitulujitettujen muovikomposiittien tutkimus ja opetuksen kehittäminen

AU - Ilomäki, K.

AU - Dufva, K.

AU - Jetsu, Petri

N1 - Project code: 79772

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Tutkimuksen tavoitteena on ollut kehittää luonnonkuitukomposiittien materiaali- ja tuotan-toteknologiaa, joka mahdollistaa kokonaan uusien sovellusten synnyttämisen sekä olemassa olevien tuotteiden ja menetelmien parantamisen. Tutkimuksessa on selvitetty luonnonkuitu-jen käyttöä teknisesti ja rakenteellisesti vaativissa tuotteissa ja rakenteissa. Useilla eri teolli-suuden aloilla lopputuotteiden, komponenttien ja materiaalien tulee täyttää määritellyt vaa-timukset ja ominaisuudet. Kuitujen, lujitteiden ja matriisimateriaalien tutkimuksen kautta voidaan saavuttaa riittävät tekniset, ja erityisesti mekaaniset ominaisuudet omaavia kompo-siittituotteita. Kehittämistavoitteena on ollut materiaalitekniikan koulutusohjelman monia-laisuuden lisääminen ja toisaalta komposiittiosaamisen vahvistaminen niin opetuksen kuin tutkimuksen hyödynnettäväksi. Materiaalikehityksen tuloksena teollisesti hyödynnettävien lujitemateriaalien käytettävyyden lisääntyminen ja uudet sovellusmahdollisuudet tuodaan opintokokonaisuuteen. Tuloksena on aihepiiriin liittyvien materiaalien, tuotteiden ja tuo-teideoiden testausmahdollisuuden parantuminen komposiittilaboratorion palvelutarjonnan monipuolistuessa. Projektin avulla opiskelijoilla on ollut mahdollisuus osallistua materiaalien kehitystyöhön projektimuotoisessa työskentelyssä. Projekti on tehty osin yhteistyössä Jy-väskylässä toimivan VTT:n toimipisteen kanssa. Tässä raportisa esitelläänn tutkimusprojek-tissa tehtyjä toimenpiteitä ja tuloksia.

AB - Tutkimuksen tavoitteena on ollut kehittää luonnonkuitukomposiittien materiaali- ja tuotan-toteknologiaa, joka mahdollistaa kokonaan uusien sovellusten synnyttämisen sekä olemassa olevien tuotteiden ja menetelmien parantamisen. Tutkimuksessa on selvitetty luonnonkuitu-jen käyttöä teknisesti ja rakenteellisesti vaativissa tuotteissa ja rakenteissa. Useilla eri teolli-suuden aloilla lopputuotteiden, komponenttien ja materiaalien tulee täyttää määritellyt vaa-timukset ja ominaisuudet. Kuitujen, lujitteiden ja matriisimateriaalien tutkimuksen kautta voidaan saavuttaa riittävät tekniset, ja erityisesti mekaaniset ominaisuudet omaavia kompo-siittituotteita. Kehittämistavoitteena on ollut materiaalitekniikan koulutusohjelman monia-laisuuden lisääminen ja toisaalta komposiittiosaamisen vahvistaminen niin opetuksen kuin tutkimuksen hyödynnettäväksi. Materiaalikehityksen tuloksena teollisesti hyödynnettävien lujitemateriaalien käytettävyyden lisääntyminen ja uudet sovellusmahdollisuudet tuodaan opintokokonaisuuteen. Tuloksena on aihepiiriin liittyvien materiaalien, tuotteiden ja tuo-teideoiden testausmahdollisuuden parantuminen komposiittilaboratorion palvelutarjonnan monipuolistuessa. Projektin avulla opiskelijoilla on ollut mahdollisuus osallistua materiaalien kehitystyöhön projektimuotoisessa työskentelyssä. Projekti on tehty osin yhteistyössä Jy-väskylässä toimivan VTT:n toimipisteen kanssa. Tässä raportisa esitelläänn tutkimusprojek-tissa tehtyjä toimenpiteitä ja tuloksia.

KW - natural fibre

KW - fibre reinforcement

KW - composite

M3 - Report

SN - 978-951-588-433-6

T3 - Tutkimuksia ja raportteja

BT - Luonnonkuitulujitettujen muovikomposiittien tutkimus ja opetuksen kehittäminen

PB - Mikkelin ammattikorkeakoulu

ER -

Ilomäki K, Dufva K, Jetsu P. Luonnonkuitulujitettujen muovikomposiittien tutkimus ja opetuksen kehittäminen. Mikkelin ammattikorkeakoulu, 2014. 57 p. (Tutkimuksia ja raportteja, Vol. 90).