Männyn ja kuusen murtumissitkeyden määrittäminen CT-koekappaleilla

Kirsti Wright

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Murtumismekaniikan soveltamisesta puuhun on aikaisemmin tehty kirjallisuustutkimus, jossa todetaan menetelmästandardien puuttuvan. Nyt tutkitaan metalleille olemassaolevan standardin soveltuvuutta puun murtumissitkeyden Kic määrittämiseen. Koekappaleiden valintaan ja otosten muodostamiseen kiinnitettiin erityistä huomiota, jotta saataisiin koko Suomen puutavaraa edustavia arvoja. Männyn osalta tulosta voidaan pitää onnistuneena. Sen sijaan kuusen koeaineisto ryhmittyy epäedullisesti, eikä tulos ole edustava. Männyn murtumissitkeys on murtumistapauksittain Kicrl = 363 kNm -3/2, Kictl = 327 kNm -3/2, Kictr = 288 kNm -3/2, Kictr = 205 kNm -3/2. Normaalitiheän kuusen murtumissitkeys on Kicrl = 305 kNm -3/2. Variaatiokertoimet olivat noin 10 %. Koekappaleiden kosteus oli keskimäärin 19 %. Männyn murtumissitkeys on suoraan verrannollinen tiheyteen RL- ja TL-tapauksissa. Verrannollisuuskerroin on riippuvainen vuosirengaskulmasta, vuosirengasvälistä, kosteudesta ja koosta, jonka vaikutus on näistä heikoin. Kesäpuuprosentilla ei ollut vaikutusta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages97
ISBN (Print)951-38-2483-7
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number387
ISSN0358-5077

Keywords

  • wood products
  • fracture toughness
  • clear wood
  • strength

Cite this

Wright, K. (1986). Männyn ja kuusen murtumissitkeyden määrittäminen CT-koekappaleilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 387
Wright, Kirsti. / Männyn ja kuusen murtumissitkeyden määrittäminen CT-koekappaleilla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 97 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 387).
@book{e6321b975c3949caab8a705f9ae361e1,
title = "M{\"a}nnyn ja kuusen murtumissitkeyden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen CT-koekappaleilla",
abstract = "Murtumismekaniikan soveltamisesta puuhun on aikaisemmin tehty kirjallisuustutkimus, jossa todetaan menetelm{\"a}standardien puuttuvan. Nyt tutkitaan metalleille olemassaolevan standardin soveltuvuutta puun murtumissitkeyden Kic m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen. Koekappaleiden valintaan ja otosten muodostamiseen kiinnitettiin erityist{\"a} huomiota, jotta saataisiin koko Suomen puutavaraa edustavia arvoja. M{\"a}nnyn osalta tulosta voidaan pit{\"a}{\"a} onnistuneena. Sen sijaan kuusen koeaineisto ryhmittyy ep{\"a}edullisesti, eik{\"a} tulos ole edustava. M{\"a}nnyn murtumissitkeys on murtumistapauksittain Kicrl = 363 kNm -3/2, Kictl = 327 kNm -3/2, Kictr = 288 kNm -3/2, Kictr = 205 kNm -3/2. Normaalitihe{\"a}n kuusen murtumissitkeys on Kicrl = 305 kNm -3/2. Variaatiokertoimet olivat noin 10 {\%}. Koekappaleiden kosteus oli keskim{\"a}{\"a}rin 19 {\%}. M{\"a}nnyn murtumissitkeys on suoraan verrannollinen tiheyteen RL- ja TL-tapauksissa. Verrannollisuuskerroin on riippuvainen vuosirengaskulmasta, vuosirengasv{\"a}list{\"a}, kosteudesta ja koosta, jonka vaikutus on n{\"a}ist{\"a} heikoin. Kes{\"a}puuprosentilla ei ollut vaikutusta.",
keywords = "wood products, fracture toughness, clear wood, strength",
author = "Kirsti Wright",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2483-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "387",
address = "Finland",

}

Wright, K 1986, Männyn ja kuusen murtumissitkeyden määrittäminen CT-koekappaleilla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 387, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Männyn ja kuusen murtumissitkeyden määrittäminen CT-koekappaleilla. / Wright, Kirsti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 97 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 387).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Männyn ja kuusen murtumissitkeyden määrittäminen CT-koekappaleilla

AU - Wright, Kirsti

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Murtumismekaniikan soveltamisesta puuhun on aikaisemmin tehty kirjallisuustutkimus, jossa todetaan menetelmästandardien puuttuvan. Nyt tutkitaan metalleille olemassaolevan standardin soveltuvuutta puun murtumissitkeyden Kic määrittämiseen. Koekappaleiden valintaan ja otosten muodostamiseen kiinnitettiin erityistä huomiota, jotta saataisiin koko Suomen puutavaraa edustavia arvoja. Männyn osalta tulosta voidaan pitää onnistuneena. Sen sijaan kuusen koeaineisto ryhmittyy epäedullisesti, eikä tulos ole edustava. Männyn murtumissitkeys on murtumistapauksittain Kicrl = 363 kNm -3/2, Kictl = 327 kNm -3/2, Kictr = 288 kNm -3/2, Kictr = 205 kNm -3/2. Normaalitiheän kuusen murtumissitkeys on Kicrl = 305 kNm -3/2. Variaatiokertoimet olivat noin 10 %. Koekappaleiden kosteus oli keskimäärin 19 %. Männyn murtumissitkeys on suoraan verrannollinen tiheyteen RL- ja TL-tapauksissa. Verrannollisuuskerroin on riippuvainen vuosirengaskulmasta, vuosirengasvälistä, kosteudesta ja koosta, jonka vaikutus on näistä heikoin. Kesäpuuprosentilla ei ollut vaikutusta.

AB - Murtumismekaniikan soveltamisesta puuhun on aikaisemmin tehty kirjallisuustutkimus, jossa todetaan menetelmästandardien puuttuvan. Nyt tutkitaan metalleille olemassaolevan standardin soveltuvuutta puun murtumissitkeyden Kic määrittämiseen. Koekappaleiden valintaan ja otosten muodostamiseen kiinnitettiin erityistä huomiota, jotta saataisiin koko Suomen puutavaraa edustavia arvoja. Männyn osalta tulosta voidaan pitää onnistuneena. Sen sijaan kuusen koeaineisto ryhmittyy epäedullisesti, eikä tulos ole edustava. Männyn murtumissitkeys on murtumistapauksittain Kicrl = 363 kNm -3/2, Kictl = 327 kNm -3/2, Kictr = 288 kNm -3/2, Kictr = 205 kNm -3/2. Normaalitiheän kuusen murtumissitkeys on Kicrl = 305 kNm -3/2. Variaatiokertoimet olivat noin 10 %. Koekappaleiden kosteus oli keskimäärin 19 %. Männyn murtumissitkeys on suoraan verrannollinen tiheyteen RL- ja TL-tapauksissa. Verrannollisuuskerroin on riippuvainen vuosirengaskulmasta, vuosirengasvälistä, kosteudesta ja koosta, jonka vaikutus on näistä heikoin. Kesäpuuprosentilla ei ollut vaikutusta.

KW - wood products

KW - fracture toughness

KW - clear wood

KW - strength

M3 - Report

SN - 951-38-2483-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Männyn ja kuusen murtumissitkeyden määrittäminen CT-koekappaleilla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Wright K. Männyn ja kuusen murtumissitkeyden määrittäminen CT-koekappaleilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 97 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 387).