Mäntyöljypiellä modifioitu asfaltti. Osa 1. Kirjallisuuskatsaus

Petri Peltonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raakamäntyöljypiki on tummanruskeaa ja sitkeää ainesta, joka muuttuu lämmitettäessä valuvaksi. Pääasialliset komponentit mäntyöljypiessä sisältävät hartsi- ja rasvahappoja sekä neutraaliaineita. Mäntyöljypiki on sulfaattisellun jalostuksessa syntyvän raakamäntyöljyn tislausjäännös, jota syntyi v. 1985 40.000 t/a, ja jonka määrän v. 1989 arvioidaan olevan 50.000 t/a. Pysyvää hyötykäyttökohdetta pielle ei ole Suomessa löydetty. Raportissa esitetään mäntyöljyjalosteiden terminologia ja nykyiset käyttötavat. Kirallisuuden perusteella pikeä on käytetty liimoissa, voiteluöljyissä, vahoissa, painoväreissä ja emulgointiaineissa, Pääasiallisesti piki poltetaan polttoöljyn seassa tuotantolaitosten energianlähteeksi, koska piki on vähärikkistä. Tämäkään käyttömuoto ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Suurissa puunjalostusmaissa, kuten Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossa, pikeä voidaan arvioida muodostuvan maailmanlaajuisesti jopa 375.000 t/a. Asfaltissa pikeä on käytetty bitumikorvikkeena Neuvostoliitossa ja pien osuus on näissä seoksissa ollut korkea, 5-20 p-%. Piki parantaa bitumin tarttuvuutta kiviainekseen. Yhdysvalloissa pikeä ei ole lisätty suoraan bitumiin, mutta pikeä on sovelletusti käytetty bitumin emulgoinnissa, poravoiteissa ja kovien sideaineiden pehmentimenä. Suomessa pien asfalttikokeilut alkoivat jo v. 1981. Kirjallisuudessa piellä katsotaan olevan hyvät edellytykset hyötykäyttöön asfaltissa. Mäntyöljypien käyttöön liittyy lisäksi kansantaloudellisia näkökohtia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-3612-6
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number671
ISSN0358-5077

Fingerprint

bitumen
tall oil
pike

Keywords

  • tall oil
  • bitumens
  • bituminous binders
  • literature surveys
  • road surface
  • flexible pavements
  • asphalts
  • bituminous concretes

Cite this

Peltonen, P. (1990). Mäntyöljypiellä modifioitu asfaltti. Osa 1. Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 671
Peltonen, Petri. / Mäntyöljypiellä modifioitu asfaltti. Osa 1. Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 671).
@book{23fa204382fc4b128b2d4c76637e9f04,
title = "M{\"a}nty{\"o}ljypiell{\"a} modifioitu asfaltti. Osa 1. Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Raakam{\"a}nty{\"o}ljypiki on tummanruskeaa ja sitke{\"a}{\"a} ainesta, joka muuttuu l{\"a}mmitett{\"a}ess{\"a} valuvaksi. P{\"a}{\"a}asialliset komponentit m{\"a}nty{\"o}ljypiess{\"a} sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t hartsi- ja rasvahappoja sek{\"a} neutraaliaineita. M{\"a}nty{\"o}ljypiki on sulfaattisellun jalostuksessa syntyv{\"a}n raakam{\"a}nty{\"o}ljyn tislausj{\"a}{\"a}nn{\"o}s, jota syntyi v. 1985 40.000 t/a, ja jonka m{\"a}{\"a}r{\"a}n v. 1989 arvioidaan olevan 50.000 t/a. Pysyv{\"a}{\"a} hy{\"o}tyk{\"a}ytt{\"o}kohdetta pielle ei ole Suomessa l{\"o}ydetty. Raportissa esitet{\"a}{\"a}n m{\"a}nty{\"o}ljyjalosteiden terminologia ja nykyiset k{\"a}ytt{\"o}tavat. Kirallisuuden perusteella pike{\"a} on k{\"a}ytetty liimoissa, voitelu{\"o}ljyiss{\"a}, vahoissa, painov{\"a}reiss{\"a} ja emulgointiaineissa, P{\"a}{\"a}asiallisesti piki poltetaan poltto{\"o}ljyn seassa tuotantolaitosten energianl{\"a}hteeksi, koska piki on v{\"a}h{\"a}rikkist{\"a}. T{\"a}m{\"a}k{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}muoto ei kuitenkaan ole t{\"a}ysin ongelmaton. Suurissa puunjalostusmaissa, kuten Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossa, pike{\"a} voidaan arvioida muodostuvan maailmanlaajuisesti jopa 375.000 t/a. Asfaltissa pike{\"a} on k{\"a}ytetty bitumikorvikkeena Neuvostoliitossa ja pien osuus on n{\"a}iss{\"a} seoksissa ollut korkea, 5-20 p-{\%}. Piki parantaa bitumin tarttuvuutta kiviainekseen. Yhdysvalloissa pike{\"a} ei ole lis{\"a}tty suoraan bitumiin, mutta pike{\"a} on sovelletusti k{\"a}ytetty bitumin emulgoinnissa, poravoiteissa ja kovien sideaineiden pehmentimen{\"a}. Suomessa pien asfalttikokeilut alkoivat jo v. 1981. Kirjallisuudessa piell{\"a} katsotaan olevan hyv{\"a}t edellytykset hy{\"o}tyk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n asfaltissa. M{\"a}nty{\"o}ljypien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyy lis{\"a}ksi kansantaloudellisia n{\"a}k{\"o}kohtia.",
keywords = "tall oil, bitumens, bituminous binders, literature surveys, road surface, flexible pavements, asphalts, bituminous concretes",
author = "Petri Peltonen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3612-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "671",
address = "Finland",

}

Peltonen, P 1990, Mäntyöljypiellä modifioitu asfaltti. Osa 1. Kirjallisuuskatsaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 671, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Mäntyöljypiellä modifioitu asfaltti. Osa 1. Kirjallisuuskatsaus. / Peltonen, Petri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 671).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Mäntyöljypiellä modifioitu asfaltti. Osa 1. Kirjallisuuskatsaus

AU - Peltonen, Petri

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Raakamäntyöljypiki on tummanruskeaa ja sitkeää ainesta, joka muuttuu lämmitettäessä valuvaksi. Pääasialliset komponentit mäntyöljypiessä sisältävät hartsi- ja rasvahappoja sekä neutraaliaineita. Mäntyöljypiki on sulfaattisellun jalostuksessa syntyvän raakamäntyöljyn tislausjäännös, jota syntyi v. 1985 40.000 t/a, ja jonka määrän v. 1989 arvioidaan olevan 50.000 t/a. Pysyvää hyötykäyttökohdetta pielle ei ole Suomessa löydetty. Raportissa esitetään mäntyöljyjalosteiden terminologia ja nykyiset käyttötavat. Kirallisuuden perusteella pikeä on käytetty liimoissa, voiteluöljyissä, vahoissa, painoväreissä ja emulgointiaineissa, Pääasiallisesti piki poltetaan polttoöljyn seassa tuotantolaitosten energianlähteeksi, koska piki on vähärikkistä. Tämäkään käyttömuoto ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Suurissa puunjalostusmaissa, kuten Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossa, pikeä voidaan arvioida muodostuvan maailmanlaajuisesti jopa 375.000 t/a. Asfaltissa pikeä on käytetty bitumikorvikkeena Neuvostoliitossa ja pien osuus on näissä seoksissa ollut korkea, 5-20 p-%. Piki parantaa bitumin tarttuvuutta kiviainekseen. Yhdysvalloissa pikeä ei ole lisätty suoraan bitumiin, mutta pikeä on sovelletusti käytetty bitumin emulgoinnissa, poravoiteissa ja kovien sideaineiden pehmentimenä. Suomessa pien asfalttikokeilut alkoivat jo v. 1981. Kirjallisuudessa piellä katsotaan olevan hyvät edellytykset hyötykäyttöön asfaltissa. Mäntyöljypien käyttöön liittyy lisäksi kansantaloudellisia näkökohtia.

AB - Raakamäntyöljypiki on tummanruskeaa ja sitkeää ainesta, joka muuttuu lämmitettäessä valuvaksi. Pääasialliset komponentit mäntyöljypiessä sisältävät hartsi- ja rasvahappoja sekä neutraaliaineita. Mäntyöljypiki on sulfaattisellun jalostuksessa syntyvän raakamäntyöljyn tislausjäännös, jota syntyi v. 1985 40.000 t/a, ja jonka määrän v. 1989 arvioidaan olevan 50.000 t/a. Pysyvää hyötykäyttökohdetta pielle ei ole Suomessa löydetty. Raportissa esitetään mäntyöljyjalosteiden terminologia ja nykyiset käyttötavat. Kirallisuuden perusteella pikeä on käytetty liimoissa, voiteluöljyissä, vahoissa, painoväreissä ja emulgointiaineissa, Pääasiallisesti piki poltetaan polttoöljyn seassa tuotantolaitosten energianlähteeksi, koska piki on vähärikkistä. Tämäkään käyttömuoto ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Suurissa puunjalostusmaissa, kuten Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossa, pikeä voidaan arvioida muodostuvan maailmanlaajuisesti jopa 375.000 t/a. Asfaltissa pikeä on käytetty bitumikorvikkeena Neuvostoliitossa ja pien osuus on näissä seoksissa ollut korkea, 5-20 p-%. Piki parantaa bitumin tarttuvuutta kiviainekseen. Yhdysvalloissa pikeä ei ole lisätty suoraan bitumiin, mutta pikeä on sovelletusti käytetty bitumin emulgoinnissa, poravoiteissa ja kovien sideaineiden pehmentimenä. Suomessa pien asfalttikokeilut alkoivat jo v. 1981. Kirjallisuudessa piellä katsotaan olevan hyvät edellytykset hyötykäyttöön asfaltissa. Mäntyöljypien käyttöön liittyy lisäksi kansantaloudellisia näkökohtia.

KW - tall oil

KW - bitumens

KW - bituminous binders

KW - literature surveys

KW - road surface

KW - flexible pavements

KW - asphalts

KW - bituminous concretes

M3 - Report

SN - 951-38-3612-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Mäntyöljypiellä modifioitu asfaltti. Osa 1. Kirjallisuuskatsaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Peltonen P. Mäntyöljypiellä modifioitu asfaltti. Osa 1. Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 671).