Märkätilaprosessin kehittäminen: Talonrakentamisen työmaaprosessin re-engineering

Hannu Kauranen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Märkätilojen rakentaminen on kehittynyt viime vuosina merkittävästi. On tullut uusia määräyksiä ja uusia tuotteita, joiden avulla voidaan tehdä entistä laadukkaampia rakenteita. Märkätilojen rakentaminen on tullut samalla entistä monimutkaisemmaksi ja vaativammaksi, ja siihen tarvitaan usean eri suunnittelijan ja toteuttajan välistä yhteistyötä. Viimeaikaiset märkätiloihin liittyneet kehitystoimenpiteet ovat kohdistuneet lukuisiin rajattuihin erityiskysymyksiin, eikä rakentamista ole tarkasteltu kokonaisuutena. Märkätilaprosessin re-engineering-osaprojektin tavoitteena oli tarkastella märkätilan rakentamista organisaatiorajojen läpi menevänä prosessina ja kehittää sitä kokonaisuutena siten, että se on tehokas ja joustavasti sovellettavissa erilaisiin toteutusvaihtoehtoihin ja runkoratkaisuihin. Projekti toteutettiin yhteistyössä Optiroc Oy:n ja NCC Rakennus Oy:n kanssa. Työ tehtiin pääosin osapuolien yhteisissä workshopeissa, joita järjestettiin yhteensä viisi kpl. Tutkimus sisälsi seuraavat vaiheet: nykyisen märkätilaprosessin mallinnus, nykyiseen prosessiin liittyvien ongelmien määrittäminen, ongelmien syiden ja seurausten määrittäminen, kehitystavoitteiden asettaminen, kehitysehdotusten ideointi, kehittäminen sekä toimenpiteiden vienti käytäntöön. Tutkimuksen keskeisimpiä havaintoja on, että märkätilojen suunnitteluun ja suunnittelun ohjaukseen tulee panostaa selkeästi nykyistä enemmän. Nykyinen käytäntö jättää työmaille liikaa avoimia kysymyksiä. Etenkin korot ja kallistukset on suunniteltava huolella ja esitettävä asiakirjoissa selkeästi. Märkätilojen rakentamisessa tulee kiinnittää erityistä huomiota käytettävien materiaalien yhteensopivuuteen. Varminta on käyttää saman valmistajan tuotteita, joille on myönnetty järjestelmäsertifikaatti. Tämä on esitettävä suunnitelma- ja urakka-asiakirjoissa. Asia tulee käsitellä myös märkätilatyön aloituspalaverissa. Märkätilojen rakentaminen on sisävalmistusvaiheen tahdistava työvaihe, joten märkätilojen tuotannonsuunnitteluun tulee panostaa nykyistä enemmän. Lyhyen aikavälin tuotannonohjaukseen kehitetty Last Planner -menetelmä tarjoaa tähän hyvän apuvälineen. Toteutusvaiheen laadunvarmistus on haastava tehtävä, koska dokumentointia tulee tehdä useista eri työvaiheista ja mestoissa. Laadunvarmennusta helpottamaan on laadittu erityinen ohje, joka on ladattavissa Internetistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages43
ISBN (Electronic)951-38-6455-3
ISBN (Print)951-38-6454-5
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2239
ISSN1235-0605

Fingerprint

engineering

Keywords

  • residential buildings
  • bathrooms
  • wet areas
  • wet area process
  • modeling
  • design
  • construction materials
  • last planner method
  • quality assurance

Cite this

Kauranen, H. (2004). Märkätilaprosessin kehittäminen: Talonrakentamisen työmaaprosessin re-engineering. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2239
Kauranen, Hannu. / Märkätilaprosessin kehittäminen : Talonrakentamisen työmaaprosessin re-engineering. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 43 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2239).
@book{52ca58c9ef66437b9ad4b0857676e2cd,
title = "M{\"a}rk{\"a}tilaprosessin kehitt{\"a}minen: Talonrakentamisen ty{\"o}maaprosessin re-engineering",
abstract = "M{\"a}rk{\"a}tilojen rakentaminen on kehittynyt viime vuosina merkitt{\"a}v{\"a}sti. On tullut uusia m{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a} ja uusia tuotteita, joiden avulla voidaan tehd{\"a} entist{\"a} laadukkaampia rakenteita. M{\"a}rk{\"a}tilojen rakentaminen on tullut samalla entist{\"a} monimutkaisemmaksi ja vaativammaksi, ja siihen tarvitaan usean eri suunnittelijan ja toteuttajan v{\"a}list{\"a} yhteisty{\"o}t{\"a}. Viimeaikaiset m{\"a}rk{\"a}tiloihin liittyneet kehitystoimenpiteet ovat kohdistuneet lukuisiin rajattuihin erityiskysymyksiin, eik{\"a} rakentamista ole tarkasteltu kokonaisuutena. M{\"a}rk{\"a}tilaprosessin re-engineering-osaprojektin tavoitteena oli tarkastella m{\"a}rk{\"a}tilan rakentamista organisaatiorajojen l{\"a}pi menev{\"a}n{\"a} prosessina ja kehitt{\"a}{\"a} sit{\"a} kokonaisuutena siten, ett{\"a} se on tehokas ja joustavasti sovellettavissa erilaisiin toteutusvaihtoehtoihin ja runkoratkaisuihin. Projekti toteutettiin yhteisty{\"o}ss{\"a} Optiroc Oy:n ja NCC Rakennus Oy:n kanssa. Ty{\"o} tehtiin p{\"a}{\"a}osin osapuolien yhteisiss{\"a} workshopeissa, joita j{\"a}rjestettiin yhteens{\"a} viisi kpl. Tutkimus sis{\"a}lsi seuraavat vaiheet: nykyisen m{\"a}rk{\"a}tilaprosessin mallinnus, nykyiseen prosessiin liittyvien ongelmien m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen, ongelmien syiden ja seurausten m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen, kehitystavoitteiden asettaminen, kehitysehdotusten ideointi, kehitt{\"a}minen sek{\"a} toimenpiteiden vienti k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n. Tutkimuksen keskeisimpi{\"a} havaintoja on, ett{\"a} m{\"a}rk{\"a}tilojen suunnitteluun ja suunnittelun ohjaukseen tulee panostaa selke{\"a}sti nykyist{\"a} enemm{\"a}n. Nykyinen k{\"a}yt{\"a}nt{\"o} j{\"a}tt{\"a}{\"a} ty{\"o}maille liikaa avoimia kysymyksi{\"a}. Etenkin korot ja kallistukset on suunniteltava huolella ja esitett{\"a}v{\"a} asiakirjoissa selke{\"a}sti. M{\"a}rk{\"a}tilojen rakentamisessa tulee kiinnitt{\"a}{\"a} erityist{\"a} huomiota k{\"a}ytett{\"a}vien materiaalien yhteensopivuuteen. Varminta on k{\"a}ytt{\"a}{\"a} saman valmistajan tuotteita, joille on my{\"o}nnetty j{\"a}rjestelm{\"a}sertifikaatti. T{\"a}m{\"a} on esitett{\"a}v{\"a} suunnitelma- ja urakka-asiakirjoissa. Asia tulee k{\"a}sitell{\"a} my{\"o}s m{\"a}rk{\"a}tilaty{\"o}n aloituspalaverissa. M{\"a}rk{\"a}tilojen rakentaminen on sis{\"a}valmistusvaiheen tahdistava ty{\"o}vaihe, joten m{\"a}rk{\"a}tilojen tuotannonsuunnitteluun tulee panostaa nykyist{\"a} enemm{\"a}n. Lyhyen aikav{\"a}lin tuotannonohjaukseen kehitetty Last Planner -menetelm{\"a} tarjoaa t{\"a}h{\"a}n hyv{\"a}n apuv{\"a}lineen. Toteutusvaiheen laadunvarmistus on haastava teht{\"a}v{\"a}, koska dokumentointia tulee tehd{\"a} useista eri ty{\"o}vaiheista ja mestoissa. Laadunvarmennusta helpottamaan on laadittu erityinen ohje, joka on ladattavissa Internetist{\"a}.",
keywords = "residential buildings, bathrooms, wet areas, wet area process, modeling, design, construction materials, last planner method, quality assurance",
author = "Hannu Kauranen",
note = "Project code: R2SU00383",
year = "2004",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6454-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2239",
address = "Finland",

}

Kauranen, H 2004, Märkätilaprosessin kehittäminen: Talonrakentamisen työmaaprosessin re-engineering. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2239, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Märkätilaprosessin kehittäminen : Talonrakentamisen työmaaprosessin re-engineering. / Kauranen, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 43 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2239).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Märkätilaprosessin kehittäminen

T2 - Talonrakentamisen työmaaprosessin re-engineering

AU - Kauranen, Hannu

N1 - Project code: R2SU00383

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Märkätilojen rakentaminen on kehittynyt viime vuosina merkittävästi. On tullut uusia määräyksiä ja uusia tuotteita, joiden avulla voidaan tehdä entistä laadukkaampia rakenteita. Märkätilojen rakentaminen on tullut samalla entistä monimutkaisemmaksi ja vaativammaksi, ja siihen tarvitaan usean eri suunnittelijan ja toteuttajan välistä yhteistyötä. Viimeaikaiset märkätiloihin liittyneet kehitystoimenpiteet ovat kohdistuneet lukuisiin rajattuihin erityiskysymyksiin, eikä rakentamista ole tarkasteltu kokonaisuutena. Märkätilaprosessin re-engineering-osaprojektin tavoitteena oli tarkastella märkätilan rakentamista organisaatiorajojen läpi menevänä prosessina ja kehittää sitä kokonaisuutena siten, että se on tehokas ja joustavasti sovellettavissa erilaisiin toteutusvaihtoehtoihin ja runkoratkaisuihin. Projekti toteutettiin yhteistyössä Optiroc Oy:n ja NCC Rakennus Oy:n kanssa. Työ tehtiin pääosin osapuolien yhteisissä workshopeissa, joita järjestettiin yhteensä viisi kpl. Tutkimus sisälsi seuraavat vaiheet: nykyisen märkätilaprosessin mallinnus, nykyiseen prosessiin liittyvien ongelmien määrittäminen, ongelmien syiden ja seurausten määrittäminen, kehitystavoitteiden asettaminen, kehitysehdotusten ideointi, kehittäminen sekä toimenpiteiden vienti käytäntöön. Tutkimuksen keskeisimpiä havaintoja on, että märkätilojen suunnitteluun ja suunnittelun ohjaukseen tulee panostaa selkeästi nykyistä enemmän. Nykyinen käytäntö jättää työmaille liikaa avoimia kysymyksiä. Etenkin korot ja kallistukset on suunniteltava huolella ja esitettävä asiakirjoissa selkeästi. Märkätilojen rakentamisessa tulee kiinnittää erityistä huomiota käytettävien materiaalien yhteensopivuuteen. Varminta on käyttää saman valmistajan tuotteita, joille on myönnetty järjestelmäsertifikaatti. Tämä on esitettävä suunnitelma- ja urakka-asiakirjoissa. Asia tulee käsitellä myös märkätilatyön aloituspalaverissa. Märkätilojen rakentaminen on sisävalmistusvaiheen tahdistava työvaihe, joten märkätilojen tuotannonsuunnitteluun tulee panostaa nykyistä enemmän. Lyhyen aikavälin tuotannonohjaukseen kehitetty Last Planner -menetelmä tarjoaa tähän hyvän apuvälineen. Toteutusvaiheen laadunvarmistus on haastava tehtävä, koska dokumentointia tulee tehdä useista eri työvaiheista ja mestoissa. Laadunvarmennusta helpottamaan on laadittu erityinen ohje, joka on ladattavissa Internetistä.

AB - Märkätilojen rakentaminen on kehittynyt viime vuosina merkittävästi. On tullut uusia määräyksiä ja uusia tuotteita, joiden avulla voidaan tehdä entistä laadukkaampia rakenteita. Märkätilojen rakentaminen on tullut samalla entistä monimutkaisemmaksi ja vaativammaksi, ja siihen tarvitaan usean eri suunnittelijan ja toteuttajan välistä yhteistyötä. Viimeaikaiset märkätiloihin liittyneet kehitystoimenpiteet ovat kohdistuneet lukuisiin rajattuihin erityiskysymyksiin, eikä rakentamista ole tarkasteltu kokonaisuutena. Märkätilaprosessin re-engineering-osaprojektin tavoitteena oli tarkastella märkätilan rakentamista organisaatiorajojen läpi menevänä prosessina ja kehittää sitä kokonaisuutena siten, että se on tehokas ja joustavasti sovellettavissa erilaisiin toteutusvaihtoehtoihin ja runkoratkaisuihin. Projekti toteutettiin yhteistyössä Optiroc Oy:n ja NCC Rakennus Oy:n kanssa. Työ tehtiin pääosin osapuolien yhteisissä workshopeissa, joita järjestettiin yhteensä viisi kpl. Tutkimus sisälsi seuraavat vaiheet: nykyisen märkätilaprosessin mallinnus, nykyiseen prosessiin liittyvien ongelmien määrittäminen, ongelmien syiden ja seurausten määrittäminen, kehitystavoitteiden asettaminen, kehitysehdotusten ideointi, kehittäminen sekä toimenpiteiden vienti käytäntöön. Tutkimuksen keskeisimpiä havaintoja on, että märkätilojen suunnitteluun ja suunnittelun ohjaukseen tulee panostaa selkeästi nykyistä enemmän. Nykyinen käytäntö jättää työmaille liikaa avoimia kysymyksiä. Etenkin korot ja kallistukset on suunniteltava huolella ja esitettävä asiakirjoissa selkeästi. Märkätilojen rakentamisessa tulee kiinnittää erityistä huomiota käytettävien materiaalien yhteensopivuuteen. Varminta on käyttää saman valmistajan tuotteita, joille on myönnetty järjestelmäsertifikaatti. Tämä on esitettävä suunnitelma- ja urakka-asiakirjoissa. Asia tulee käsitellä myös märkätilatyön aloituspalaverissa. Märkätilojen rakentaminen on sisävalmistusvaiheen tahdistava työvaihe, joten märkätilojen tuotannonsuunnitteluun tulee panostaa nykyistä enemmän. Lyhyen aikavälin tuotannonohjaukseen kehitetty Last Planner -menetelmä tarjoaa tähän hyvän apuvälineen. Toteutusvaiheen laadunvarmistus on haastava tehtävä, koska dokumentointia tulee tehdä useista eri työvaiheista ja mestoissa. Laadunvarmennusta helpottamaan on laadittu erityinen ohje, joka on ladattavissa Internetistä.

KW - residential buildings

KW - bathrooms

KW - wet areas

KW - wet area process

KW - modeling

KW - design

KW - construction materials

KW - last planner method

KW - quality assurance

M3 - Report

SN - 951-38-6454-5

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Märkätilaprosessin kehittäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kauranen H. Märkätilaprosessin kehittäminen: Talonrakentamisen työmaaprosessin re-engineering. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 43 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2239).