Möjligheter till effektivare användning av värmeenergin i textilindustrin

Ralf Österlund

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Inom ramen för ett av energiavdelningen vid handels- och industriministeriet finansierat projekt har utvalda maskiners energiförbrukning i ett antal textilindustriers appreturavdelning undersökts och jämförts med den optimala förbukingen. Tyngdpunkten i undersökningen har lagts på spannramen, som används för fixering och torkning. Undersökningen har visat att tyget så gott som alltid övertorkas. Övertorkningen förorsakas av för låg hastighet. Det har i vissa fall varit möjligt att fördubbla spannramens hastighet. För att torkningen skall ske optimalt bör frånluften innehålla 0,1 - 0,15 kg H2O/kg torr luft. Enligt denna undersökningen är frånluftens fukthalt normalt endast 50 % av det optimala. Detta beror på att tyget övertorkas och på att frånluftmängden är alltför stor. Det har också varit möjligt att med I spannramen befintliga handinställbara reglerspjäll reducera frånluftmängden med 50 %. Vid torkning har spannramens verkningsgrad varit 20 - 65 %. Vid optimeringsförsök har den stigit till över 70 %. Fixeringar kan i princip utföras utan att avleda luft från spannramen. På grund av tygets föreningar är Luftbyte dock nödvändigt. Det har varit möjligt att reducera frånluftmängden med ca 50 %. Härvid sjönk spannramens oljeförbrukning 42 %. Spannramarnas energiförbrukning har vid mätningarna varit 1 - 2 GJ/h. Uppvärmningen sker vanligen med lätt brännolja, antingen med ett antal oljebrännare i själva spannramen eller med en hetoljepanna vars effekt då vanligen räcker till att uppvärma flera spannramar. En undersökningen av dessa pannor visade att verkningsgraden vanligen var betydligt lägre än vad tillverkaren har uppgett. Dessutom undersöktes möjligheten att minska en tvättmaskins vattenförbrukning. Denna omändrades så att den nu fungerar enligt motstromprincipen varvid vattenförbrukningen minskade från 28 m3/h tilL ca 10 m3/h.
Original languageSwedish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages102
ISBN (Print)951-38-1870-5
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number225
ISSN0358-5077

Keywords

  • textile industry
  • energy
  • recovery

Cite this

Österlund, R. (1983). Möjligheter till effektivare användning av värmeenergin i textilindustrin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 225
Österlund, Ralf. / Möjligheter till effektivare användning av värmeenergin i textilindustrin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 225).
@book{f1c18f5b540f4f3eb6568a356bf9a477,
title = "M{\"o}jligheter till effektivare anv{\"a}ndning av v{\"a}rmeenergin i textilindustrin",
abstract = "Inom ramen f{\"o}r ett av energiavdelningen vid handels- och industriministeriet finansierat projekt har utvalda maskiners energif{\"o}rbrukning i ett antal textilindustriers appreturavdelning unders{\"o}kts och j{\"a}mf{\"o}rts med den optimala f{\"o}rbukingen. Tyngdpunkten i unders{\"o}kningen har lagts p{\aa} spannramen, som anv{\"a}nds f{\"o}r fixering och torkning. Unders{\"o}kningen har visat att tyget s{\aa} gott som alltid {\"o}vertorkas. {\"O}vertorkningen f{\"o}rorsakas av f{\"o}r l{\aa}g hastighet. Det har i vissa fall varit m{\"o}jligt att f{\"o}rdubbla spannramens hastighet. F{\"o}r att torkningen skall ske optimalt b{\"o}r fr{\aa}nluften inneh{\aa}lla 0,1 - 0,15 kg H2O/kg torr luft. Enligt denna unders{\"o}kningen {\"a}r fr{\aa}nluftens fukthalt normalt endast 50 {\%} av det optimala. Detta beror p{\aa} att tyget {\"o}vertorkas och p{\aa} att fr{\aa}nluftm{\"a}ngden {\"a}r alltf{\"o}r stor. Det har ocks{\aa} varit m{\"o}jligt att med I spannramen befintliga handinst{\"a}llbara reglerspj{\"a}ll reducera fr{\aa}nluftm{\"a}ngden med 50 {\%}. Vid torkning har spannramens verkningsgrad varit 20 - 65 {\%}. Vid optimeringsf{\"o}rs{\"o}k har den stigit till {\"o}ver 70 {\%}. Fixeringar kan i princip utf{\"o}ras utan att avleda luft fr{\aa}n spannramen. P{\aa} grund av tygets f{\"o}reningar {\"a}r Luftbyte dock n{\"o}dv{\"a}ndigt. Det har varit m{\"o}jligt att reducera fr{\aa}nluftm{\"a}ngden med ca 50 {\%}. H{\"a}rvid sj{\"o}nk spannramens oljef{\"o}rbrukning 42 {\%}. Spannramarnas energif{\"o}rbrukning har vid m{\"a}tningarna varit 1 - 2 GJ/h. Uppv{\"a}rmningen sker vanligen med l{\"a}tt br{\"a}nnolja, antingen med ett antal oljebr{\"a}nnare i sj{\"a}lva spannramen eller med en hetoljepanna vars effekt d{\aa} vanligen r{\"a}cker till att uppv{\"a}rma flera spannramar. En unders{\"o}kningen av dessa pannor visade att verkningsgraden vanligen var betydligt l{\"a}gre {\"a}n vad tillverkaren har uppgett. Dessutom unders{\"o}ktes m{\"o}jligheten att minska en tv{\"a}ttmaskins vattenf{\"o}rbrukning. Denna om{\"a}ndrades s{\aa} att den nu fungerar enligt motstromprincipen varvid vattenf{\"o}rbrukningen minskade fr{\aa}n 28 m3/h tilL ca 10 m3/h.",
keywords = "textile industry, energy, recovery",
author = "Ralf {\"O}sterlund",
year = "1983",
language = "Swedish",
isbn = "951-38-1870-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "225",
address = "Finland",

}

Österlund, R 1983, Möjligheter till effektivare användning av värmeenergin i textilindustrin. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 225, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Möjligheter till effektivare användning av värmeenergin i textilindustrin. / Österlund, Ralf.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 225).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Möjligheter till effektivare användning av värmeenergin i textilindustrin

AU - Österlund, Ralf

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Inom ramen för ett av energiavdelningen vid handels- och industriministeriet finansierat projekt har utvalda maskiners energiförbrukning i ett antal textilindustriers appreturavdelning undersökts och jämförts med den optimala förbukingen. Tyngdpunkten i undersökningen har lagts på spannramen, som används för fixering och torkning. Undersökningen har visat att tyget så gott som alltid övertorkas. Övertorkningen förorsakas av för låg hastighet. Det har i vissa fall varit möjligt att fördubbla spannramens hastighet. För att torkningen skall ske optimalt bör frånluften innehålla 0,1 - 0,15 kg H2O/kg torr luft. Enligt denna undersökningen är frånluftens fukthalt normalt endast 50 % av det optimala. Detta beror på att tyget övertorkas och på att frånluftmängden är alltför stor. Det har också varit möjligt att med I spannramen befintliga handinställbara reglerspjäll reducera frånluftmängden med 50 %. Vid torkning har spannramens verkningsgrad varit 20 - 65 %. Vid optimeringsförsök har den stigit till över 70 %. Fixeringar kan i princip utföras utan att avleda luft från spannramen. På grund av tygets föreningar är Luftbyte dock nödvändigt. Det har varit möjligt att reducera frånluftmängden med ca 50 %. Härvid sjönk spannramens oljeförbrukning 42 %. Spannramarnas energiförbrukning har vid mätningarna varit 1 - 2 GJ/h. Uppvärmningen sker vanligen med lätt brännolja, antingen med ett antal oljebrännare i själva spannramen eller med en hetoljepanna vars effekt då vanligen räcker till att uppvärma flera spannramar. En undersökningen av dessa pannor visade att verkningsgraden vanligen var betydligt lägre än vad tillverkaren har uppgett. Dessutom undersöktes möjligheten att minska en tvättmaskins vattenförbrukning. Denna omändrades så att den nu fungerar enligt motstromprincipen varvid vattenförbrukningen minskade från 28 m3/h tilL ca 10 m3/h.

AB - Inom ramen för ett av energiavdelningen vid handels- och industriministeriet finansierat projekt har utvalda maskiners energiförbrukning i ett antal textilindustriers appreturavdelning undersökts och jämförts med den optimala förbukingen. Tyngdpunkten i undersökningen har lagts på spannramen, som används för fixering och torkning. Undersökningen har visat att tyget så gott som alltid övertorkas. Övertorkningen förorsakas av för låg hastighet. Det har i vissa fall varit möjligt att fördubbla spannramens hastighet. För att torkningen skall ske optimalt bör frånluften innehålla 0,1 - 0,15 kg H2O/kg torr luft. Enligt denna undersökningen är frånluftens fukthalt normalt endast 50 % av det optimala. Detta beror på att tyget övertorkas och på att frånluftmängden är alltför stor. Det har också varit möjligt att med I spannramen befintliga handinställbara reglerspjäll reducera frånluftmängden med 50 %. Vid torkning har spannramens verkningsgrad varit 20 - 65 %. Vid optimeringsförsök har den stigit till över 70 %. Fixeringar kan i princip utföras utan att avleda luft från spannramen. På grund av tygets föreningar är Luftbyte dock nödvändigt. Det har varit möjligt att reducera frånluftmängden med ca 50 %. Härvid sjönk spannramens oljeförbrukning 42 %. Spannramarnas energiförbrukning har vid mätningarna varit 1 - 2 GJ/h. Uppvärmningen sker vanligen med lätt brännolja, antingen med ett antal oljebrännare i själva spannramen eller med en hetoljepanna vars effekt då vanligen räcker till att uppvärma flera spannramar. En undersökningen av dessa pannor visade att verkningsgraden vanligen var betydligt lägre än vad tillverkaren har uppgett. Dessutom undersöktes möjligheten att minska en tvättmaskins vattenförbrukning. Denna omändrades så att den nu fungerar enligt motstromprincipen varvid vattenförbrukningen minskade från 28 m3/h tilL ca 10 m3/h.

KW - textile industry

KW - energy

KW - recovery

M3 - Report

SN - 951-38-1870-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Möjligheter till effektivare användning av värmeenergin i textilindustrin

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Österlund R. Möjligheter till effektivare användning av värmeenergin i textilindustrin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 225).