Maa- ja nestekaasun käyttö raskaissa ajoneuvomoottoreissa: Kirjallisuuskatsaus

Nils-Olof Nylund, Matti Kytö, Tom Eklund

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Raskaiden ajoneuvojen pakokaasupäästöt rajoitetaan 1990-luvulla tasolle, joka on vaikea saavuttaa perinteisellä dieseltekniikalla. Eri puolilla maailmaa on käynnissä useita kehityshankkeita ja käyttökokeita. Tutkimus painottuu dieselmoottoreiden päästöjen vähentämisen lisäksi vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöön raskaassa kalustossa, lähinnä kaupunkiliikenteen linja-autoissa. Julkaisussa kerrotaan maa- ja nestekaasun käyttömahdollisnuksista ja -kokemuksista raskaan kaluston polttoaineena pääosin kirjallisuustietojen perusteella, mutta pieneltä osin myös kokeisiin nojautuen. Maa- ja nestekaasu ovat hyviä ottomoottoripolttoaineita. Nestekaasuista tulee Suomen ilmastossa kysymykseen vain propaani. Ajoneuvoissa kaasuja käytetään lähes pelkästään kipinäsylytteisissä moottoreissa. Suurissa paikallismoottoreissa kaasuja voidaan käyttää myös dieselmoottorin pääpolttoaineena. Suurimmat ongelmat ovat pienehkö energiatiheys ja korkea varastointipaine. Polttoainesäiliöt ovat paineastioita ja vievät paljon tilaa. Ahtamattomista kaasumoottoreista saatava teho jää vastaavan ahdetun dieselin arvoista, mutta ylittää ahtamattoman dieselin arvot. Raskaan kaluston kipinäsytytteiset moottorit perustuvat lähes poikkeuksetta dieselmoottoreihin. Muunnos vaatii yksinkertaisimmillaan puristussuhteen alentamisen sekä sytytysjärjestelmän ja kaasunsyötön rakentamisen. Kaasumoottoreissa tarvittavia komponentteja on saatavissa runsaasti. Dieselmoottorista muunnetun ottomoottorin vaihto ajoneuvoon on helppoa, koska muutokset rajoittuvat moottoriin. Puhtaimmat pakokaasut saadaan kolmitoimikatalysaattorilla varustetulla kaasumoottorilla. Laihaseosmoottoreillakin voidaan saada erittäin puhtaat pakokaasut dieseliin verrattuna. Kaasumoottoreiden pakokaasuissa on erittäin vähän partikkeleita, mutta esimerkiksi stoikiometrisellä seossuhteella toimivassa moottorissa kaasumaisia saastekomponentteja on paljon, jos pakokaasuja ei puhdisteta katalyyttisesti. Kolmitoimikatalysaattorilla varustetussa moottorissa maa- ja nestekaasu ovat pakokaasujen puhtauden kannalta samanarvoisia polttoaineita.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  Number of pages80
  Publication statusPublished - 1990
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number1187
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  liquid petroleum gas
  natural gas
  engines

  Keywords

  • natural gas
  • liquefied petroleum gases
  • fuels
  • vehicles
  • engines
  • properties
  • storage

  Cite this

  Nylund, N-O., Kytö, M., & Eklund, T. (1990). Maa- ja nestekaasun käyttö raskaissa ajoneuvomoottoreissa: Kirjallisuuskatsaus. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1187
  Nylund, Nils-Olof ; Kytö, Matti ; Eklund, Tom. / Maa- ja nestekaasun käyttö raskaissa ajoneuvomoottoreissa : Kirjallisuuskatsaus. Espoo, 1990. 80 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1187).
  @book{ebbd6998380b4996baf0a76e4ae2765d,
  title = "Maa- ja nestekaasun k{\"a}ytt{\"o} raskaissa ajoneuvomoottoreissa: Kirjallisuuskatsaus",
  abstract = "Raskaiden ajoneuvojen pakokaasup{\"a}{\"a}st{\"o}t rajoitetaan 1990-luvulla tasolle, joka on vaikea saavuttaa perinteisell{\"a} dieseltekniikalla. Eri puolilla maailmaa on k{\"a}ynniss{\"a} useita kehityshankkeita ja k{\"a}ytt{\"o}kokeita. Tutkimus painottuu dieselmoottoreiden p{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}misen lis{\"a}ksi vaihtoehtoisten polttoaineiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n raskaassa kalustossa, l{\"a}hinn{\"a} kaupunkiliikenteen linja-autoissa. Julkaisussa kerrotaan maa- ja nestekaasun k{\"a}ytt{\"o}mahdollisnuksista ja -kokemuksista raskaan kaluston polttoaineena p{\"a}{\"a}osin kirjallisuustietojen perusteella, mutta pienelt{\"a} osin my{\"o}s kokeisiin nojautuen. Maa- ja nestekaasu ovat hyvi{\"a} ottomoottoripolttoaineita. Nestekaasuista tulee Suomen ilmastossa kysymykseen vain propaani. Ajoneuvoissa kaasuja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n l{\"a}hes pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n kipin{\"a}sylytteisiss{\"a} moottoreissa. Suurissa paikallismoottoreissa kaasuja voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s dieselmoottorin p{\"a}{\"a}polttoaineena. Suurimmat ongelmat ovat pienehk{\"o} energiatiheys ja korkea varastointipaine. Polttoaines{\"a}ili{\"o}t ovat paineastioita ja viev{\"a}t paljon tilaa. Ahtamattomista kaasumoottoreista saatava teho j{\"a}{\"a} vastaavan ahdetun dieselin arvoista, mutta ylitt{\"a}{\"a} ahtamattoman dieselin arvot. Raskaan kaluston kipin{\"a}sytytteiset moottorit perustuvat l{\"a}hes poikkeuksetta dieselmoottoreihin. Muunnos vaatii yksinkertaisimmillaan puristussuhteen alentamisen sek{\"a} sytytysj{\"a}rjestelm{\"a}n ja kaasunsy{\"o}t{\"o}n rakentamisen. Kaasumoottoreissa tarvittavia komponentteja on saatavissa runsaasti. Dieselmoottorista muunnetun ottomoottorin vaihto ajoneuvoon on helppoa, koska muutokset rajoittuvat moottoriin. Puhtaimmat pakokaasut saadaan kolmitoimikatalysaattorilla varustetulla kaasumoottorilla. Laihaseosmoottoreillakin voidaan saada eritt{\"a}in puhtaat pakokaasut dieseliin verrattuna. Kaasumoottoreiden pakokaasuissa on eritt{\"a}in v{\"a}h{\"a}n partikkeleita, mutta esimerkiksi stoikiometrisell{\"a} seossuhteella toimivassa moottorissa kaasumaisia saastekomponentteja on paljon, jos pakokaasuja ei puhdisteta katalyyttisesti. Kolmitoimikatalysaattorilla varustetussa moottorissa maa- ja nestekaasu ovat pakokaasujen puhtauden kannalta samanarvoisia polttoaineita.",
  keywords = "natural gas, liquefied petroleum gases, fuels, vehicles, engines, properties, storage",
  author = "Nils-Olof Nylund and Matti Kyt{\"o} and Tom Eklund",
  year = "1990",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3905-2",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1187",

  }

  Nylund, N-O, Kytö, M & Eklund, T 1990, Maa- ja nestekaasun käyttö raskaissa ajoneuvomoottoreissa: Kirjallisuuskatsaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1187, Espoo.

  Maa- ja nestekaasun käyttö raskaissa ajoneuvomoottoreissa : Kirjallisuuskatsaus. / Nylund, Nils-Olof; Kytö, Matti; Eklund, Tom.

  Espoo, 1990. 80 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1187).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Maa- ja nestekaasun käyttö raskaissa ajoneuvomoottoreissa

  T2 - Kirjallisuuskatsaus

  AU - Nylund, Nils-Olof

  AU - Kytö, Matti

  AU - Eklund, Tom

  PY - 1990

  Y1 - 1990

  N2 - Raskaiden ajoneuvojen pakokaasupäästöt rajoitetaan 1990-luvulla tasolle, joka on vaikea saavuttaa perinteisellä dieseltekniikalla. Eri puolilla maailmaa on käynnissä useita kehityshankkeita ja käyttökokeita. Tutkimus painottuu dieselmoottoreiden päästöjen vähentämisen lisäksi vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöön raskaassa kalustossa, lähinnä kaupunkiliikenteen linja-autoissa. Julkaisussa kerrotaan maa- ja nestekaasun käyttömahdollisnuksista ja -kokemuksista raskaan kaluston polttoaineena pääosin kirjallisuustietojen perusteella, mutta pieneltä osin myös kokeisiin nojautuen. Maa- ja nestekaasu ovat hyviä ottomoottoripolttoaineita. Nestekaasuista tulee Suomen ilmastossa kysymykseen vain propaani. Ajoneuvoissa kaasuja käytetään lähes pelkästään kipinäsylytteisissä moottoreissa. Suurissa paikallismoottoreissa kaasuja voidaan käyttää myös dieselmoottorin pääpolttoaineena. Suurimmat ongelmat ovat pienehkö energiatiheys ja korkea varastointipaine. Polttoainesäiliöt ovat paineastioita ja vievät paljon tilaa. Ahtamattomista kaasumoottoreista saatava teho jää vastaavan ahdetun dieselin arvoista, mutta ylittää ahtamattoman dieselin arvot. Raskaan kaluston kipinäsytytteiset moottorit perustuvat lähes poikkeuksetta dieselmoottoreihin. Muunnos vaatii yksinkertaisimmillaan puristussuhteen alentamisen sekä sytytysjärjestelmän ja kaasunsyötön rakentamisen. Kaasumoottoreissa tarvittavia komponentteja on saatavissa runsaasti. Dieselmoottorista muunnetun ottomoottorin vaihto ajoneuvoon on helppoa, koska muutokset rajoittuvat moottoriin. Puhtaimmat pakokaasut saadaan kolmitoimikatalysaattorilla varustetulla kaasumoottorilla. Laihaseosmoottoreillakin voidaan saada erittäin puhtaat pakokaasut dieseliin verrattuna. Kaasumoottoreiden pakokaasuissa on erittäin vähän partikkeleita, mutta esimerkiksi stoikiometrisellä seossuhteella toimivassa moottorissa kaasumaisia saastekomponentteja on paljon, jos pakokaasuja ei puhdisteta katalyyttisesti. Kolmitoimikatalysaattorilla varustetussa moottorissa maa- ja nestekaasu ovat pakokaasujen puhtauden kannalta samanarvoisia polttoaineita.

  AB - Raskaiden ajoneuvojen pakokaasupäästöt rajoitetaan 1990-luvulla tasolle, joka on vaikea saavuttaa perinteisellä dieseltekniikalla. Eri puolilla maailmaa on käynnissä useita kehityshankkeita ja käyttökokeita. Tutkimus painottuu dieselmoottoreiden päästöjen vähentämisen lisäksi vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöön raskaassa kalustossa, lähinnä kaupunkiliikenteen linja-autoissa. Julkaisussa kerrotaan maa- ja nestekaasun käyttömahdollisnuksista ja -kokemuksista raskaan kaluston polttoaineena pääosin kirjallisuustietojen perusteella, mutta pieneltä osin myös kokeisiin nojautuen. Maa- ja nestekaasu ovat hyviä ottomoottoripolttoaineita. Nestekaasuista tulee Suomen ilmastossa kysymykseen vain propaani. Ajoneuvoissa kaasuja käytetään lähes pelkästään kipinäsylytteisissä moottoreissa. Suurissa paikallismoottoreissa kaasuja voidaan käyttää myös dieselmoottorin pääpolttoaineena. Suurimmat ongelmat ovat pienehkö energiatiheys ja korkea varastointipaine. Polttoainesäiliöt ovat paineastioita ja vievät paljon tilaa. Ahtamattomista kaasumoottoreista saatava teho jää vastaavan ahdetun dieselin arvoista, mutta ylittää ahtamattoman dieselin arvot. Raskaan kaluston kipinäsytytteiset moottorit perustuvat lähes poikkeuksetta dieselmoottoreihin. Muunnos vaatii yksinkertaisimmillaan puristussuhteen alentamisen sekä sytytysjärjestelmän ja kaasunsyötön rakentamisen. Kaasumoottoreissa tarvittavia komponentteja on saatavissa runsaasti. Dieselmoottorista muunnetun ottomoottorin vaihto ajoneuvoon on helppoa, koska muutokset rajoittuvat moottoriin. Puhtaimmat pakokaasut saadaan kolmitoimikatalysaattorilla varustetulla kaasumoottorilla. Laihaseosmoottoreillakin voidaan saada erittäin puhtaat pakokaasut dieseliin verrattuna. Kaasumoottoreiden pakokaasuissa on erittäin vähän partikkeleita, mutta esimerkiksi stoikiometrisellä seossuhteella toimivassa moottorissa kaasumaisia saastekomponentteja on paljon, jos pakokaasuja ei puhdisteta katalyyttisesti. Kolmitoimikatalysaattorilla varustetussa moottorissa maa- ja nestekaasu ovat pakokaasujen puhtauden kannalta samanarvoisia polttoaineita.

  KW - natural gas

  KW - liquefied petroleum gases

  KW - fuels

  KW - vehicles

  KW - engines

  KW - properties

  KW - storage

  M3 - Report

  SN - 951-38-3905-2

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Maa- ja nestekaasun käyttö raskaissa ajoneuvomoottoreissa

  CY - Espoo

  ER -

  Nylund N-O, Kytö M, Eklund T. Maa- ja nestekaasun käyttö raskaissa ajoneuvomoottoreissa: Kirjallisuuskatsaus. Espoo, 1990. 80 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1187).