Maahan upotettujen korjattujen öljysäiliöiden ulkopuolinen korroosio

Outi Varjonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Maahan upotettuja teräksisiä öljysäiliöitä korjataan hitsaamalla sisäpuolisen syöpymisen takia. Hitsauskorjaus vaurioittaa säiliön ulkopuolista bitumipinnoitetta ja voi siten aiheuttaa säiliön ulkopuolista syöpymistä. Tutkimuksessa nostettiin ylös maasta seitsemän hitsaamalla korjattua öljysäiliötä, joiden bitumipinnoitteen kunto tarkastettiin silmämääräisesti ja ultraäänellä. Tulosten perusteella säiliöiden ulkopuolinen bitumipinnoite vaurioituu hitsauslämmön takia, bitumipinnoite joko irtoaa teräksen pinnalta tai se sulaa. Bitumipinnoitteen irtoaminenkaan sinällään ei aiheuta teräksen syöpymistä. Pinnoitteen alla oleva teräspinta ruostuu tai syöpyy, jos pinnoite on rikkoutunut, esimerkiksi kivenpainautumien takia. Bitumin sulaminen aiheuttaa pinnoitteessa paksuusvaihteluja, mutta ei heikennä pin-noitteen tarttuvuutta. Sulanut bitumipinnoite on lujastl kiinni teräksen pinnalla. Tehtyjen mittausten perusteella ultraäänimittaus kulmaluotaustekniikalla ei ole luotettava menetelmä ulkopuolisen syöpymisen toteamiseksi hitsisaumojen lämpövyöhykkeessä. Tutkimuksen tulosten perusteella hitsauskorjaus ei lisää oleellisesti teräksen pinnan syöpymistä hitsisaumojen lämpövyöhykkeessä. Täten on perusteltua pidentää hitsaamalla korjattujen säiliöiden määräaikaistarkastuksen aikaväliä kahdesta viiteen vuoteen. Hitsisaumojen lämpövyöhykkeiden mahdollisia syöpymiä ei myoskään voida luotettavasti todeta sisäpuolisella ultraäänitarkastuksella vielä kahden vuoden kuluttua.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages19
ISBN (Print)951-38-2524-8
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number548
ISSN0358-5085

Fingerprint

corrosion
pins
steel

Keywords

  • oil storage
  • storage tanks
  • weld decay
  • corrosion

Cite this

Varjonen, O. (1986). Maahan upotettujen korjattujen öljysäiliöiden ulkopuolinen korroosio. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 548
Varjonen, Outi. / Maahan upotettujen korjattujen öljysäiliöiden ulkopuolinen korroosio. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 19 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 548).
@book{ce463026bbbc457fa7bccc0fb0d961c5,
title = "Maahan upotettujen korjattujen {\"o}ljys{\"a}ili{\"o}iden ulkopuolinen korroosio",
abstract = "Maahan upotettuja ter{\"a}ksisi{\"a} {\"o}ljys{\"a}ili{\"o}it{\"a} korjataan hitsaamalla sis{\"a}puolisen sy{\"o}pymisen takia. Hitsauskorjaus vaurioittaa s{\"a}ili{\"o}n ulkopuolista bitumipinnoitetta ja voi siten aiheuttaa s{\"a}ili{\"o}n ulkopuolista sy{\"o}pymist{\"a}. Tutkimuksessa nostettiin yl{\"o}s maasta seitsem{\"a}n hitsaamalla korjattua {\"o}ljys{\"a}ili{\"o}t{\"a}, joiden bitumipinnoitteen kunto tarkastettiin silm{\"a}m{\"a}{\"a}r{\"a}isesti ja ultra{\"a}{\"a}nell{\"a}. Tulosten perusteella s{\"a}ili{\"o}iden ulkopuolinen bitumipinnoite vaurioituu hitsausl{\"a}mm{\"o}n takia, bitumipinnoite joko irtoaa ter{\"a}ksen pinnalta tai se sulaa. Bitumipinnoitteen irtoaminenkaan sin{\"a}ll{\"a}{\"a}n ei aiheuta ter{\"a}ksen sy{\"o}pymist{\"a}. Pinnoitteen alla oleva ter{\"a}spinta ruostuu tai sy{\"o}pyy, jos pinnoite on rikkoutunut, esimerkiksi kivenpainautumien takia. Bitumin sulaminen aiheuttaa pinnoitteessa paksuusvaihteluja, mutta ei heikenn{\"a} pin-noitteen tarttuvuutta. Sulanut bitumipinnoite on lujastl kiinni ter{\"a}ksen pinnalla. Tehtyjen mittausten perusteella ultra{\"a}{\"a}nimittaus kulmaluotaustekniikalla ei ole luotettava menetelm{\"a} ulkopuolisen sy{\"o}pymisen toteamiseksi hitsisaumojen l{\"a}mp{\"o}vy{\"o}hykkeess{\"a}. Tutkimuksen tulosten perusteella hitsauskorjaus ei lis{\"a}{\"a} oleellisesti ter{\"a}ksen pinnan sy{\"o}pymist{\"a} hitsisaumojen l{\"a}mp{\"o}vy{\"o}hykkeess{\"a}. T{\"a}ten on perusteltua pident{\"a}{\"a} hitsaamalla korjattujen s{\"a}ili{\"o}iden m{\"a}{\"a}r{\"a}aikaistarkastuksen aikav{\"a}li{\"a} kahdesta viiteen vuoteen. Hitsisaumojen l{\"a}mp{\"o}vy{\"o}hykkeiden mahdollisia sy{\"o}pymi{\"a} ei myosk{\"a}{\"a}n voida luotettavasti todeta sis{\"a}puolisella ultra{\"a}{\"a}nitarkastuksella viel{\"a} kahden vuoden kuluttua.",
keywords = "oil storage, storage tanks, weld decay, corrosion",
author = "Outi Varjonen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2524-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "548",
address = "Finland",

}

Varjonen, O 1986, Maahan upotettujen korjattujen öljysäiliöiden ulkopuolinen korroosio. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 548, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Maahan upotettujen korjattujen öljysäiliöiden ulkopuolinen korroosio. / Varjonen, Outi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 19 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 548).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Maahan upotettujen korjattujen öljysäiliöiden ulkopuolinen korroosio

AU - Varjonen, Outi

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Maahan upotettuja teräksisiä öljysäiliöitä korjataan hitsaamalla sisäpuolisen syöpymisen takia. Hitsauskorjaus vaurioittaa säiliön ulkopuolista bitumipinnoitetta ja voi siten aiheuttaa säiliön ulkopuolista syöpymistä. Tutkimuksessa nostettiin ylös maasta seitsemän hitsaamalla korjattua öljysäiliötä, joiden bitumipinnoitteen kunto tarkastettiin silmämääräisesti ja ultraäänellä. Tulosten perusteella säiliöiden ulkopuolinen bitumipinnoite vaurioituu hitsauslämmön takia, bitumipinnoite joko irtoaa teräksen pinnalta tai se sulaa. Bitumipinnoitteen irtoaminenkaan sinällään ei aiheuta teräksen syöpymistä. Pinnoitteen alla oleva teräspinta ruostuu tai syöpyy, jos pinnoite on rikkoutunut, esimerkiksi kivenpainautumien takia. Bitumin sulaminen aiheuttaa pinnoitteessa paksuusvaihteluja, mutta ei heikennä pin-noitteen tarttuvuutta. Sulanut bitumipinnoite on lujastl kiinni teräksen pinnalla. Tehtyjen mittausten perusteella ultraäänimittaus kulmaluotaustekniikalla ei ole luotettava menetelmä ulkopuolisen syöpymisen toteamiseksi hitsisaumojen lämpövyöhykkeessä. Tutkimuksen tulosten perusteella hitsauskorjaus ei lisää oleellisesti teräksen pinnan syöpymistä hitsisaumojen lämpövyöhykkeessä. Täten on perusteltua pidentää hitsaamalla korjattujen säiliöiden määräaikaistarkastuksen aikaväliä kahdesta viiteen vuoteen. Hitsisaumojen lämpövyöhykkeiden mahdollisia syöpymiä ei myoskään voida luotettavasti todeta sisäpuolisella ultraäänitarkastuksella vielä kahden vuoden kuluttua.

AB - Maahan upotettuja teräksisiä öljysäiliöitä korjataan hitsaamalla sisäpuolisen syöpymisen takia. Hitsauskorjaus vaurioittaa säiliön ulkopuolista bitumipinnoitetta ja voi siten aiheuttaa säiliön ulkopuolista syöpymistä. Tutkimuksessa nostettiin ylös maasta seitsemän hitsaamalla korjattua öljysäiliötä, joiden bitumipinnoitteen kunto tarkastettiin silmämääräisesti ja ultraäänellä. Tulosten perusteella säiliöiden ulkopuolinen bitumipinnoite vaurioituu hitsauslämmön takia, bitumipinnoite joko irtoaa teräksen pinnalta tai se sulaa. Bitumipinnoitteen irtoaminenkaan sinällään ei aiheuta teräksen syöpymistä. Pinnoitteen alla oleva teräspinta ruostuu tai syöpyy, jos pinnoite on rikkoutunut, esimerkiksi kivenpainautumien takia. Bitumin sulaminen aiheuttaa pinnoitteessa paksuusvaihteluja, mutta ei heikennä pin-noitteen tarttuvuutta. Sulanut bitumipinnoite on lujastl kiinni teräksen pinnalla. Tehtyjen mittausten perusteella ultraäänimittaus kulmaluotaustekniikalla ei ole luotettava menetelmä ulkopuolisen syöpymisen toteamiseksi hitsisaumojen lämpövyöhykkeessä. Tutkimuksen tulosten perusteella hitsauskorjaus ei lisää oleellisesti teräksen pinnan syöpymistä hitsisaumojen lämpövyöhykkeessä. Täten on perusteltua pidentää hitsaamalla korjattujen säiliöiden määräaikaistarkastuksen aikaväliä kahdesta viiteen vuoteen. Hitsisaumojen lämpövyöhykkeiden mahdollisia syöpymiä ei myoskään voida luotettavasti todeta sisäpuolisella ultraäänitarkastuksella vielä kahden vuoden kuluttua.

KW - oil storage

KW - storage tanks

KW - weld decay

KW - corrosion

M3 - Report

SN - 951-38-2524-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Maahan upotettujen korjattujen öljysäiliöiden ulkopuolinen korroosio

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Varjonen O. Maahan upotettujen korjattujen öljysäiliöiden ulkopuolinen korroosio. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 19 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 548).