Maahan upotettujen teräksisten öljysäiliöiden korjaus

Kaunisto Tuija, Varjonen Outi, Hakkarainen Tero

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Sisäpuolisten syöpymien korjaushitsauksen vaikutuksia säiliön ulkopuoliseen suojapinnoitteeseen on tutkittu kokeellisesti säiliöiden ollessa upotettuina maahan. Syöpymävaurioiden korjaamisesta muilla menetelmillä sekä mahdollisuuksista syöpymisen pysäyttämiseen on kerätty tietoja sekä kirjallisuudesta että tutustumalla mahdollisesti kysymykseen tuleviin säiliöiden korjaus- ja korroosionestomenetelmiin. Tulosten perusteella on arvioitu eri menetelmillä suoritettujen korjausten vaikutuksia säilön syöpymismahdollisuuteen sekä esitetty suositukset korjausmenetelmien käytön rajoituksiksi ja korjausten suorittamisohjeiksi. Puhkisyöpyneitä säiliöitä ei tulisi korjata millään tutkimuksessa tarkastellulla menetelmällä, ellei säiliöitä nosteta maasta. Väliaikainen korjaus saattaa kuitenkin tulla kysymykseen poikkeustapauksissa, jos säiliö poistetaan käytöstä lyhyen ajan kuluessa. Hitsauskorjauksessa syntyvä lämpö voi vahingoittaa säiliön ulkopuolista suojapinnoitetta siten, että ulkopuolisen korroosion vaara kasvaa. Jos säiliön tiedetään tai epäillään olevan syövyttävässä maaperässä, ei korjauksia tulisi lainkaan tehdä hitsaamalla. Muulloinkin olisi mahdollisten ulkopuolisten syöpymien syntymistä hitsattuihin kohtiin voitava valvoa esimerkiksi määräajoin korjauksen jälkeen tehtävin ultraäänimittauksin. Pienet syöpymäkuopat voidaan usein täyttää hitsaamalla. Jos syöpymät ovat niin syviä, että hitsauksen aikana on vaara levyn puhkeamiseen, ei täyttöhitsausta pitäisi tehdä. Säiliön sisäpuolelle hitsattavan paikkalevyn kiinnityksessä on askelhitsaus jatkuvaa hitsausta suositeltavampaa. Syöpymäkuoppien täyttö koksikomponenttihartsilla ja säiliön sisäpinnan maalaus sekä säiliön sisäpuolinen pinnoittaminen lujitemuovilla oikein tehtynä estävät sisäpuolisen syöpymisen jatkumisen. Syöpymistä voidaan myös hidastaa puhdistamalla säiliö määräajoin. Syöpyminen voidaan estää lähes täysin inhibiiteillä tai katodisella suojauksella.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages29
ISBN (Print)951-38-1377-0
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number59
ISSN0358-5085

Fingerprint

fuel oils
steel

Cite this

Tuija, K., Outi, V., & Tero, H. (1981). Maahan upotettujen teräksisten öljysäiliöiden korjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 59
Tuija, Kaunisto ; Outi, Varjonen ; Tero, Hakkarainen. / Maahan upotettujen teräksisten öljysäiliöiden korjaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 59).
@book{5224af39faa64ee28bae0b512fded92d,
title = "Maahan upotettujen ter{\"a}ksisten {\"o}ljys{\"a}ili{\"o}iden korjaus",
abstract = "Sis{\"a}puolisten sy{\"o}pymien korjaushitsauksen vaikutuksia s{\"a}ili{\"o}n ulkopuoliseen suojapinnoitteeseen on tutkittu kokeellisesti s{\"a}ili{\"o}iden ollessa upotettuina maahan. Sy{\"o}pym{\"a}vaurioiden korjaamisesta muilla menetelmill{\"a} sek{\"a} mahdollisuuksista sy{\"o}pymisen pys{\"a}ytt{\"a}miseen on ker{\"a}tty tietoja sek{\"a} kirjallisuudesta ett{\"a} tutustumalla mahdollisesti kysymykseen tuleviin s{\"a}ili{\"o}iden korjaus- ja korroosionestomenetelmiin. Tulosten perusteella on arvioitu eri menetelmill{\"a} suoritettujen korjausten vaikutuksia s{\"a}il{\"o}n sy{\"o}pymismahdollisuuteen sek{\"a} esitetty suositukset korjausmenetelmien k{\"a}yt{\"o}n rajoituksiksi ja korjausten suorittamisohjeiksi. Puhkisy{\"o}pyneit{\"a} s{\"a}ili{\"o}it{\"a} ei tulisi korjata mill{\"a}{\"a}n tutkimuksessa tarkastellulla menetelm{\"a}ll{\"a}, ellei s{\"a}ili{\"o}it{\"a} nosteta maasta. V{\"a}liaikainen korjaus saattaa kuitenkin tulla kysymykseen poikkeustapauksissa, jos s{\"a}ili{\"o} poistetaan k{\"a}yt{\"o}st{\"a} lyhyen ajan kuluessa. Hitsauskorjauksessa syntyv{\"a} l{\"a}mp{\"o} voi vahingoittaa s{\"a}ili{\"o}n ulkopuolista suojapinnoitetta siten, ett{\"a} ulkopuolisen korroosion vaara kasvaa. Jos s{\"a}ili{\"o}n tiedet{\"a}{\"a}n tai ep{\"a}ill{\"a}{\"a}n olevan sy{\"o}vytt{\"a}v{\"a}ss{\"a} maaper{\"a}ss{\"a}, ei korjauksia tulisi lainkaan tehd{\"a} hitsaamalla. Muulloinkin olisi mahdollisten ulkopuolisten sy{\"o}pymien syntymist{\"a} hitsattuihin kohtiin voitava valvoa esimerkiksi m{\"a}{\"a}r{\"a}ajoin korjauksen j{\"a}lkeen teht{\"a}vin ultra{\"a}{\"a}nimittauksin. Pienet sy{\"o}pym{\"a}kuopat voidaan usein t{\"a}ytt{\"a}{\"a} hitsaamalla. Jos sy{\"o}pym{\"a}t ovat niin syvi{\"a}, ett{\"a} hitsauksen aikana on vaara levyn puhkeamiseen, ei t{\"a}ytt{\"o}hitsausta pit{\"a}isi tehd{\"a}. S{\"a}ili{\"o}n sis{\"a}puolelle hitsattavan paikkalevyn kiinnityksess{\"a} on askelhitsaus jatkuvaa hitsausta suositeltavampaa. Sy{\"o}pym{\"a}kuoppien t{\"a}ytt{\"o} koksikomponenttihartsilla ja s{\"a}ili{\"o}n sis{\"a}pinnan maalaus sek{\"a} s{\"a}ili{\"o}n sis{\"a}puolinen pinnoittaminen lujitemuovilla oikein tehtyn{\"a} est{\"a}v{\"a}t sis{\"a}puolisen sy{\"o}pymisen jatkumisen. Sy{\"o}pymist{\"a} voidaan my{\"o}s hidastaa puhdistamalla s{\"a}ili{\"o} m{\"a}{\"a}r{\"a}ajoin. Sy{\"o}pyminen voidaan est{\"a}{\"a} l{\"a}hes t{\"a}ysin inhibiiteill{\"a} tai katodisella suojauksella.",
author = "Kaunisto Tuija and Varjonen Outi and Hakkarainen Tero",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1377-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "59",
address = "Finland",

}

Tuija, K, Outi, V & Tero, H 1981, Maahan upotettujen teräksisten öljysäiliöiden korjaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 59, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Maahan upotettujen teräksisten öljysäiliöiden korjaus. / Tuija, Kaunisto; Outi, Varjonen; Tero, Hakkarainen.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 59).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Maahan upotettujen teräksisten öljysäiliöiden korjaus

AU - Tuija, Kaunisto

AU - Outi, Varjonen

AU - Tero, Hakkarainen

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Sisäpuolisten syöpymien korjaushitsauksen vaikutuksia säiliön ulkopuoliseen suojapinnoitteeseen on tutkittu kokeellisesti säiliöiden ollessa upotettuina maahan. Syöpymävaurioiden korjaamisesta muilla menetelmillä sekä mahdollisuuksista syöpymisen pysäyttämiseen on kerätty tietoja sekä kirjallisuudesta että tutustumalla mahdollisesti kysymykseen tuleviin säiliöiden korjaus- ja korroosionestomenetelmiin. Tulosten perusteella on arvioitu eri menetelmillä suoritettujen korjausten vaikutuksia säilön syöpymismahdollisuuteen sekä esitetty suositukset korjausmenetelmien käytön rajoituksiksi ja korjausten suorittamisohjeiksi. Puhkisyöpyneitä säiliöitä ei tulisi korjata millään tutkimuksessa tarkastellulla menetelmällä, ellei säiliöitä nosteta maasta. Väliaikainen korjaus saattaa kuitenkin tulla kysymykseen poikkeustapauksissa, jos säiliö poistetaan käytöstä lyhyen ajan kuluessa. Hitsauskorjauksessa syntyvä lämpö voi vahingoittaa säiliön ulkopuolista suojapinnoitetta siten, että ulkopuolisen korroosion vaara kasvaa. Jos säiliön tiedetään tai epäillään olevan syövyttävässä maaperässä, ei korjauksia tulisi lainkaan tehdä hitsaamalla. Muulloinkin olisi mahdollisten ulkopuolisten syöpymien syntymistä hitsattuihin kohtiin voitava valvoa esimerkiksi määräajoin korjauksen jälkeen tehtävin ultraäänimittauksin. Pienet syöpymäkuopat voidaan usein täyttää hitsaamalla. Jos syöpymät ovat niin syviä, että hitsauksen aikana on vaara levyn puhkeamiseen, ei täyttöhitsausta pitäisi tehdä. Säiliön sisäpuolelle hitsattavan paikkalevyn kiinnityksessä on askelhitsaus jatkuvaa hitsausta suositeltavampaa. Syöpymäkuoppien täyttö koksikomponenttihartsilla ja säiliön sisäpinnan maalaus sekä säiliön sisäpuolinen pinnoittaminen lujitemuovilla oikein tehtynä estävät sisäpuolisen syöpymisen jatkumisen. Syöpymistä voidaan myös hidastaa puhdistamalla säiliö määräajoin. Syöpyminen voidaan estää lähes täysin inhibiiteillä tai katodisella suojauksella.

AB - Sisäpuolisten syöpymien korjaushitsauksen vaikutuksia säiliön ulkopuoliseen suojapinnoitteeseen on tutkittu kokeellisesti säiliöiden ollessa upotettuina maahan. Syöpymävaurioiden korjaamisesta muilla menetelmillä sekä mahdollisuuksista syöpymisen pysäyttämiseen on kerätty tietoja sekä kirjallisuudesta että tutustumalla mahdollisesti kysymykseen tuleviin säiliöiden korjaus- ja korroosionestomenetelmiin. Tulosten perusteella on arvioitu eri menetelmillä suoritettujen korjausten vaikutuksia säilön syöpymismahdollisuuteen sekä esitetty suositukset korjausmenetelmien käytön rajoituksiksi ja korjausten suorittamisohjeiksi. Puhkisyöpyneitä säiliöitä ei tulisi korjata millään tutkimuksessa tarkastellulla menetelmällä, ellei säiliöitä nosteta maasta. Väliaikainen korjaus saattaa kuitenkin tulla kysymykseen poikkeustapauksissa, jos säiliö poistetaan käytöstä lyhyen ajan kuluessa. Hitsauskorjauksessa syntyvä lämpö voi vahingoittaa säiliön ulkopuolista suojapinnoitetta siten, että ulkopuolisen korroosion vaara kasvaa. Jos säiliön tiedetään tai epäillään olevan syövyttävässä maaperässä, ei korjauksia tulisi lainkaan tehdä hitsaamalla. Muulloinkin olisi mahdollisten ulkopuolisten syöpymien syntymistä hitsattuihin kohtiin voitava valvoa esimerkiksi määräajoin korjauksen jälkeen tehtävin ultraäänimittauksin. Pienet syöpymäkuopat voidaan usein täyttää hitsaamalla. Jos syöpymät ovat niin syviä, että hitsauksen aikana on vaara levyn puhkeamiseen, ei täyttöhitsausta pitäisi tehdä. Säiliön sisäpuolelle hitsattavan paikkalevyn kiinnityksessä on askelhitsaus jatkuvaa hitsausta suositeltavampaa. Syöpymäkuoppien täyttö koksikomponenttihartsilla ja säiliön sisäpinnan maalaus sekä säiliön sisäpuolinen pinnoittaminen lujitemuovilla oikein tehtynä estävät sisäpuolisen syöpymisen jatkumisen. Syöpymistä voidaan myös hidastaa puhdistamalla säiliö määräajoin. Syöpyminen voidaan estää lähes täysin inhibiiteillä tai katodisella suojauksella.

M3 - Report

SN - 951-38-1377-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Maahan upotettujen teräksisten öljysäiliöiden korjaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tuija K, Outi V, Tero H. Maahan upotettujen teräksisten öljysäiliöiden korjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 59).