Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä

Riikka Holopainen, Sirje Vares, Jouko Ritola, Pulakka Sakari

  Research output: Book/ReportReport

  1 Citation (Scopus)

  Abstract

  Maa- ja kallioenergia yhdyskunnan energiahuollossa (GEOENER) -projekti on Tekesin rahoittamaan Kestävä yhdyskunta 2007-2012 -teknologiaohjelmaan kuuluva ryhmähanke. Hankkeen tarkoituksena on edistää uusiutuvan, tuontipolttoaineita säästävän ja kestävää kehitystä tukevan maa- ja kalliolämmön (geoenergian) käyttöä Suomessa ja luoda alalle sellaista soveltavaa tutkimusta/osaamista, joka on suomalaisten yritysten hyödynnettävissä niiden kotimaisessa ja kansainvälisessä liiketoiminnassa. Hankkeessa kuvataan eri geoenergiajärjestelmien toteutusratkaisuja kohde-esimerkkien avulla ja arvioidaan järjestelmien toimivuutta. Julkaisussa tarkastellaan Espoon Vermoon suunnitellun maalämpöä hyödyntävän esimerkkikerrostalon toimivuutta eri maalämmön mitoitusosuuksilla. Maalämpöratkaisua verrataan kaukolämpöratkaisuun sekä elinkaarikustannusten että hiilijalanjäljen osalta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages62
  ISBN (Print)978-951-38-7644-9
  Publication statusPublished - 2010
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
  Number2546
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • geothermal heating
  • geothermal cooling
  • passive housing
  • low-energy house

  Cite this

  Holopainen, R., Vares, S., Ritola, J., & Sakari, P. (2010). Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2546
  Holopainen, Riikka ; Vares, Sirje ; Ritola, Jouko ; Sakari, Pulakka. / Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 62 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2546).
  @book{fe0bd321380b4913800b3fa4a6cfba71,
  title = "Maal{\"a}mm{\"o}n ja -viilennyksen hy{\"o}dynt{\"a}minen asuinkerrostalon l{\"a}mmityksess{\"a} ja j{\"a}{\"a}hdytyksess{\"a}",
  abstract = "Maa- ja kallioenergia yhdyskunnan energiahuollossa (GEOENER) -projekti on Tekesin rahoittamaan Kest{\"a}v{\"a} yhdyskunta 2007-2012 -teknologiaohjelmaan kuuluva ryhm{\"a}hanke. Hankkeen tarkoituksena on edist{\"a}{\"a} uusiutuvan, tuontipolttoaineita s{\"a}{\"a}st{\"a}v{\"a}n ja kest{\"a}v{\"a}{\"a} kehityst{\"a} tukevan maa- ja kalliol{\"a}mm{\"o}n (geoenergian) k{\"a}ytt{\"o}{\"a} Suomessa ja luoda alalle sellaista soveltavaa tutkimusta/osaamista, joka on suomalaisten yritysten hy{\"o}dynnett{\"a}viss{\"a} niiden kotimaisessa ja kansainv{\"a}lisess{\"a} liiketoiminnassa. Hankkeessa kuvataan eri geoenergiaj{\"a}rjestelmien toteutusratkaisuja kohde-esimerkkien avulla ja arvioidaan j{\"a}rjestelmien toimivuutta. Julkaisussa tarkastellaan Espoon Vermoon suunnitellun maal{\"a}mp{\"o}{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}v{\"a}n esimerkkikerrostalon toimivuutta eri maal{\"a}mm{\"o}n mitoitusosuuksilla. Maal{\"a}mp{\"o}ratkaisua verrataan kaukol{\"a}mp{\"o}ratkaisuun sek{\"a} elinkaarikustannusten ett{\"a} hiilijalanj{\"a}ljen osalta.",
  keywords = "geothermal heating, geothermal cooling, passive housing, low-energy house",
  author = "Riikka Holopainen and Sirje Vares and Jouko Ritola and Pulakka Sakari",
  note = "Project code: 24590",
  year = "2010",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-7644-9",
  series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2546",
  address = "Finland",

  }

  Holopainen, R, Vares, S, Ritola, J & Sakari, P 2010, Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2546, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. / Holopainen, Riikka; Vares, Sirje; Ritola, Jouko; Sakari, Pulakka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 62 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2546).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä

  AU - Holopainen, Riikka

  AU - Vares, Sirje

  AU - Ritola, Jouko

  AU - Sakari, Pulakka

  N1 - Project code: 24590

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - Maa- ja kallioenergia yhdyskunnan energiahuollossa (GEOENER) -projekti on Tekesin rahoittamaan Kestävä yhdyskunta 2007-2012 -teknologiaohjelmaan kuuluva ryhmähanke. Hankkeen tarkoituksena on edistää uusiutuvan, tuontipolttoaineita säästävän ja kestävää kehitystä tukevan maa- ja kalliolämmön (geoenergian) käyttöä Suomessa ja luoda alalle sellaista soveltavaa tutkimusta/osaamista, joka on suomalaisten yritysten hyödynnettävissä niiden kotimaisessa ja kansainvälisessä liiketoiminnassa. Hankkeessa kuvataan eri geoenergiajärjestelmien toteutusratkaisuja kohde-esimerkkien avulla ja arvioidaan järjestelmien toimivuutta. Julkaisussa tarkastellaan Espoon Vermoon suunnitellun maalämpöä hyödyntävän esimerkkikerrostalon toimivuutta eri maalämmön mitoitusosuuksilla. Maalämpöratkaisua verrataan kaukolämpöratkaisuun sekä elinkaarikustannusten että hiilijalanjäljen osalta.

  AB - Maa- ja kallioenergia yhdyskunnan energiahuollossa (GEOENER) -projekti on Tekesin rahoittamaan Kestävä yhdyskunta 2007-2012 -teknologiaohjelmaan kuuluva ryhmähanke. Hankkeen tarkoituksena on edistää uusiutuvan, tuontipolttoaineita säästävän ja kestävää kehitystä tukevan maa- ja kalliolämmön (geoenergian) käyttöä Suomessa ja luoda alalle sellaista soveltavaa tutkimusta/osaamista, joka on suomalaisten yritysten hyödynnettävissä niiden kotimaisessa ja kansainvälisessä liiketoiminnassa. Hankkeessa kuvataan eri geoenergiajärjestelmien toteutusratkaisuja kohde-esimerkkien avulla ja arvioidaan järjestelmien toimivuutta. Julkaisussa tarkastellaan Espoon Vermoon suunnitellun maalämpöä hyödyntävän esimerkkikerrostalon toimivuutta eri maalämmön mitoitusosuuksilla. Maalämpöratkaisua verrataan kaukolämpöratkaisuun sekä elinkaarikustannusten että hiilijalanjäljen osalta.

  KW - geothermal heating

  KW - geothermal cooling

  KW - passive housing

  KW - low-energy house

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-7644-9

  T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

  BT - Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Holopainen R, Vares S, Ritola J, Sakari P. Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 62 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2546).