Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä

Riikka Holopainen, Sirje Vares, Jouko Ritola, Pulakka Sakari

Research output: Book/ReportReportProfessional

1 Citation (Scopus)

Abstract

Maa- ja kallioenergia yhdyskunnan energiahuollossa (GEOENER) -projekti on Tekesin rahoittamaan Kestävä yhdyskunta 2007-2012 -teknologiaohjelmaan kuuluva ryhmähanke. Hankkeen tarkoituksena on edistää uusiutuvan, tuontipolttoaineita säästävän ja kestävää kehitystä tukevan maa- ja kalliolämmön (geoenergian) käyttöä Suomessa ja luoda alalle sellaista soveltavaa tutkimusta/osaamista, joka on suomalaisten yritysten hyödynnettävissä niiden kotimaisessa ja kansainvälisessä liiketoiminnassa. Hankkeessa kuvataan eri geoenergiajärjestelmien toteutusratkaisuja kohde-esimerkkien avulla ja arvioidaan järjestelmien toimivuutta. Julkaisussa tarkastellaan Espoon Vermoon suunnitellun maalämpöä hyödyntävän esimerkkikerrostalon toimivuutta eri maalämmön mitoitusosuuksilla. Maalämpöratkaisua verrataan kaukolämpöratkaisuun sekä elinkaarikustannusten että hiilijalanjäljen osalta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)978-951-38-7644-9
Publication statusPublished - 2010
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Research Notes
PublisherVTT
No.2546
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Keywords

  • geothermal heating
  • geothermal cooling
  • passive housing
  • low-energy house

Cite this

Holopainen, R., Vares, S., Ritola, J., & Sakari, P. (2010). Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2546
Holopainen, Riikka ; Vares, Sirje ; Ritola, Jouko ; Sakari, Pulakka. / Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 62 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2546).
@book{fe0bd321380b4913800b3fa4a6cfba71,
title = "Maal{\"a}mm{\"o}n ja -viilennyksen hy{\"o}dynt{\"a}minen asuinkerrostalon l{\"a}mmityksess{\"a} ja j{\"a}{\"a}hdytyksess{\"a}",
abstract = "Maa- ja kallioenergia yhdyskunnan energiahuollossa (GEOENER) -projekti on Tekesin rahoittamaan Kest{\"a}v{\"a} yhdyskunta 2007-2012 -teknologiaohjelmaan kuuluva ryhm{\"a}hanke. Hankkeen tarkoituksena on edist{\"a}{\"a} uusiutuvan, tuontipolttoaineita s{\"a}{\"a}st{\"a}v{\"a}n ja kest{\"a}v{\"a}{\"a} kehityst{\"a} tukevan maa- ja kalliol{\"a}mm{\"o}n (geoenergian) k{\"a}ytt{\"o}{\"a} Suomessa ja luoda alalle sellaista soveltavaa tutkimusta/osaamista, joka on suomalaisten yritysten hy{\"o}dynnett{\"a}viss{\"a} niiden kotimaisessa ja kansainv{\"a}lisess{\"a} liiketoiminnassa. Hankkeessa kuvataan eri geoenergiaj{\"a}rjestelmien toteutusratkaisuja kohde-esimerkkien avulla ja arvioidaan j{\"a}rjestelmien toimivuutta. Julkaisussa tarkastellaan Espoon Vermoon suunnitellun maal{\"a}mp{\"o}{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}v{\"a}n esimerkkikerrostalon toimivuutta eri maal{\"a}mm{\"o}n mitoitusosuuksilla. Maal{\"a}mp{\"o}ratkaisua verrataan kaukol{\"a}mp{\"o}ratkaisuun sek{\"a} elinkaarikustannusten ett{\"a} hiilijalanj{\"a}ljen osalta.",
keywords = "geothermal heating, geothermal cooling, passive housing, low-energy house",
author = "Riikka Holopainen and Sirje Vares and Jouko Ritola and Pulakka Sakari",
note = "Project code: 24590",
year = "2010",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7644-9",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2546",
address = "Finland",

}

Holopainen, R, Vares, S, Ritola, J & Sakari, P 2010, Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2546, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. / Holopainen, Riikka; Vares, Sirje; Ritola, Jouko; Sakari, Pulakka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 62 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2546).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä

AU - Holopainen, Riikka

AU - Vares, Sirje

AU - Ritola, Jouko

AU - Sakari, Pulakka

N1 - Project code: 24590

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Maa- ja kallioenergia yhdyskunnan energiahuollossa (GEOENER) -projekti on Tekesin rahoittamaan Kestävä yhdyskunta 2007-2012 -teknologiaohjelmaan kuuluva ryhmähanke. Hankkeen tarkoituksena on edistää uusiutuvan, tuontipolttoaineita säästävän ja kestävää kehitystä tukevan maa- ja kalliolämmön (geoenergian) käyttöä Suomessa ja luoda alalle sellaista soveltavaa tutkimusta/osaamista, joka on suomalaisten yritysten hyödynnettävissä niiden kotimaisessa ja kansainvälisessä liiketoiminnassa. Hankkeessa kuvataan eri geoenergiajärjestelmien toteutusratkaisuja kohde-esimerkkien avulla ja arvioidaan järjestelmien toimivuutta. Julkaisussa tarkastellaan Espoon Vermoon suunnitellun maalämpöä hyödyntävän esimerkkikerrostalon toimivuutta eri maalämmön mitoitusosuuksilla. Maalämpöratkaisua verrataan kaukolämpöratkaisuun sekä elinkaarikustannusten että hiilijalanjäljen osalta.

AB - Maa- ja kallioenergia yhdyskunnan energiahuollossa (GEOENER) -projekti on Tekesin rahoittamaan Kestävä yhdyskunta 2007-2012 -teknologiaohjelmaan kuuluva ryhmähanke. Hankkeen tarkoituksena on edistää uusiutuvan, tuontipolttoaineita säästävän ja kestävää kehitystä tukevan maa- ja kalliolämmön (geoenergian) käyttöä Suomessa ja luoda alalle sellaista soveltavaa tutkimusta/osaamista, joka on suomalaisten yritysten hyödynnettävissä niiden kotimaisessa ja kansainvälisessä liiketoiminnassa. Hankkeessa kuvataan eri geoenergiajärjestelmien toteutusratkaisuja kohde-esimerkkien avulla ja arvioidaan järjestelmien toimivuutta. Julkaisussa tarkastellaan Espoon Vermoon suunnitellun maalämpöä hyödyntävän esimerkkikerrostalon toimivuutta eri maalämmön mitoitusosuuksilla. Maalämpöratkaisua verrataan kaukolämpöratkaisuun sekä elinkaarikustannusten että hiilijalanjäljen osalta.

KW - geothermal heating

KW - geothermal cooling

KW - passive housing

KW - low-energy house

M3 - Report

SN - 978-951-38-7644-9

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Holopainen R, Vares S, Ritola J, Sakari P. Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 62 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2546).