Maan arvonmuodostus kuntien raakamaakaupoissa: Dissertation

Olavi Myhrberg

Research output: ThesisDissertationMonograph

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin empiirisen aineiston avulla, mitkä tekijät vaikuttavat raakamaan arvoon ja hintaan sekä tekijöiden vaikutaksen voimakkuutta ja suuntaa. Samalla selvitettiin, onko mahdollista soveltaa raakamaan arviointiin muuttujien regressioanalyysillä tehtyyn samanaikaiseen ratkaisemiseen perustuvaa yhtälöä eli hintamallia. Lisäksi tarkasteltiin raakamaakauppojen soveltavuutta havainnoiksi tilastollisiin analyyseihin. Tutkimuksen mukaan tärkeimmät raakamaan arvoon ja/tai hintaan vaikuttavat tekijät olivat yleinen hintakehitys (korjattu elinkustannusindeksi), keskustaetäisyys, alueen koko, kaavoitusvaihe ja topografia. Tekijöiden vaikutuksen voimakkuus ja suunta saattoi olla erilainen eri tilanteissa ja erilainen kaupungeissa kuin muissa kunnissa. Monimuuttujaisten hintamallien tehokkuus ja tarkkuus olivat vain kuntatasolla riittävät tämän menetelmän soveltamiseksi yksittäisen raakamaakohteen arviointiin. Raakamaakaupoissa maksetut hinnat eivät ole riippumattomia ja samanpainoisia siten, kuin tilastollisilta havainnoilta vaaditaan. Tilastollisia menetelmiä voidaan raakamaan arvioinnissa silti käyttää, mutta lopputulos, joka hintamallilla saadaan, olisi aina tarkistettava käytännöllisen arviointikokemuksen ja paikallistuntemuksen avulla.
Original languageFinnish
QualificationDoctor Degree
Award date3 Sep 1984
Place of PublicationEspoo
Publisher
Print ISBNs951-38-2021-1
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeG4 Doctoral dissertation (monograph)

Keywords

  • real property
  • rawland
  • undeveloped land
  • land with planning chance

Cite this

Myhrberg, O. (1984). Maan arvonmuodostus kuntien raakamaakaupoissa: Dissertation. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland.
Myhrberg, Olavi. / Maan arvonmuodostus kuntien raakamaakaupoissa : Dissertation. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 218 p.
@phdthesis{3f8df8f1a5eb4da0b67b79e0bd756b56,
title = "Maan arvonmuodostus kuntien raakamaakaupoissa: Dissertation",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin empiirisen aineiston avulla, mitk{\"a} tekij{\"a}t vaikuttavat raakamaan arvoon ja hintaan sek{\"a} tekij{\"o}iden vaikutaksen voimakkuutta ja suuntaa. Samalla selvitettiin, onko mahdollista soveltaa raakamaan arviointiin muuttujien regressioanalyysill{\"a} tehtyyn samanaikaiseen ratkaisemiseen perustuvaa yht{\"a}l{\"o}{\"a} eli hintamallia. Lis{\"a}ksi tarkasteltiin raakamaakauppojen soveltavuutta havainnoiksi tilastollisiin analyyseihin. Tutkimuksen mukaan t{\"a}rkeimm{\"a}t raakamaan arvoon ja/tai hintaan vaikuttavat tekij{\"a}t olivat yleinen hintakehitys (korjattu elinkustannusindeksi), keskustaet{\"a}isyys, alueen koko, kaavoitusvaihe ja topografia. Tekij{\"o}iden vaikutuksen voimakkuus ja suunta saattoi olla erilainen eri tilanteissa ja erilainen kaupungeissa kuin muissa kunnissa. Monimuuttujaisten hintamallien tehokkuus ja tarkkuus olivat vain kuntatasolla riitt{\"a}v{\"a}t t{\"a}m{\"a}n menetelm{\"a}n soveltamiseksi yksitt{\"a}isen raakamaakohteen arviointiin. Raakamaakaupoissa maksetut hinnat eiv{\"a}t ole riippumattomia ja samanpainoisia siten, kuin tilastollisilta havainnoilta vaaditaan. Tilastollisia menetelmi{\"a} voidaan raakamaan arvioinnissa silti k{\"a}ytt{\"a}{\"a}, mutta lopputulos, joka hintamallilla saadaan, olisi aina tarkistettava k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}llisen arviointikokemuksen ja paikallistuntemuksen avulla.",
keywords = "real property, rawland, undeveloped land, land with planning chance",
author = "Olavi Myhrberg",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2021-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "281",
address = "Finland",

}

Myhrberg, O 1984, 'Maan arvonmuodostus kuntien raakamaakaupoissa: Dissertation', Doctor Degree, Espoo.

Maan arvonmuodostus kuntien raakamaakaupoissa : Dissertation. / Myhrberg, Olavi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 218 p.

Research output: ThesisDissertationMonograph

TY - THES

T1 - Maan arvonmuodostus kuntien raakamaakaupoissa

T2 - Dissertation

AU - Myhrberg, Olavi

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin empiirisen aineiston avulla, mitkä tekijät vaikuttavat raakamaan arvoon ja hintaan sekä tekijöiden vaikutaksen voimakkuutta ja suuntaa. Samalla selvitettiin, onko mahdollista soveltaa raakamaan arviointiin muuttujien regressioanalyysillä tehtyyn samanaikaiseen ratkaisemiseen perustuvaa yhtälöä eli hintamallia. Lisäksi tarkasteltiin raakamaakauppojen soveltavuutta havainnoiksi tilastollisiin analyyseihin. Tutkimuksen mukaan tärkeimmät raakamaan arvoon ja/tai hintaan vaikuttavat tekijät olivat yleinen hintakehitys (korjattu elinkustannusindeksi), keskustaetäisyys, alueen koko, kaavoitusvaihe ja topografia. Tekijöiden vaikutuksen voimakkuus ja suunta saattoi olla erilainen eri tilanteissa ja erilainen kaupungeissa kuin muissa kunnissa. Monimuuttujaisten hintamallien tehokkuus ja tarkkuus olivat vain kuntatasolla riittävät tämän menetelmän soveltamiseksi yksittäisen raakamaakohteen arviointiin. Raakamaakaupoissa maksetut hinnat eivät ole riippumattomia ja samanpainoisia siten, kuin tilastollisilta havainnoilta vaaditaan. Tilastollisia menetelmiä voidaan raakamaan arvioinnissa silti käyttää, mutta lopputulos, joka hintamallilla saadaan, olisi aina tarkistettava käytännöllisen arviointikokemuksen ja paikallistuntemuksen avulla.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin empiirisen aineiston avulla, mitkä tekijät vaikuttavat raakamaan arvoon ja hintaan sekä tekijöiden vaikutaksen voimakkuutta ja suuntaa. Samalla selvitettiin, onko mahdollista soveltaa raakamaan arviointiin muuttujien regressioanalyysillä tehtyyn samanaikaiseen ratkaisemiseen perustuvaa yhtälöä eli hintamallia. Lisäksi tarkasteltiin raakamaakauppojen soveltavuutta havainnoiksi tilastollisiin analyyseihin. Tutkimuksen mukaan tärkeimmät raakamaan arvoon ja/tai hintaan vaikuttavat tekijät olivat yleinen hintakehitys (korjattu elinkustannusindeksi), keskustaetäisyys, alueen koko, kaavoitusvaihe ja topografia. Tekijöiden vaikutuksen voimakkuus ja suunta saattoi olla erilainen eri tilanteissa ja erilainen kaupungeissa kuin muissa kunnissa. Monimuuttujaisten hintamallien tehokkuus ja tarkkuus olivat vain kuntatasolla riittävät tämän menetelmän soveltamiseksi yksittäisen raakamaakohteen arviointiin. Raakamaakaupoissa maksetut hinnat eivät ole riippumattomia ja samanpainoisia siten, kuin tilastollisilta havainnoilta vaaditaan. Tilastollisia menetelmiä voidaan raakamaan arvioinnissa silti käyttää, mutta lopputulos, joka hintamallilla saadaan, olisi aina tarkistettava käytännöllisen arviointikokemuksen ja paikallistuntemuksen avulla.

KW - real property

KW - rawland

KW - undeveloped land

KW - land with planning chance

M3 - Dissertation

SN - 951-38-2021-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Myhrberg O. Maan arvonmuodostus kuntien raakamaakaupoissa: Dissertation. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 218 p.