Magneettinesteet ja niiden sovellukset

Translated title of the contribution: Magnetic fluids and their applications

Matti Säynätjoki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Magneettisesti aktiiviset nesteet eli magneettinesteet koostuvat kantonesteestä, magneettisesti aktiivisista partikkeleista sekä magneettikentän vaikutuksesta tapahtuvan partikkelien agglomeroitumisen estävästä partikkelien pintakerroksesta. Näin saadaan aikaan aineita, joilla on nesteen perusominaisuudet ja jotka käyttäytyvät magneettikentässä ferromagneettisen aineen tavoin. Tyypillisimpiä sovelluskohteita näille nesteille ovat magnetohydrostaattinen erotus, mustesuihkukirjoitus, tiivistys, vaimennus, voitelu ja lämmönsiirto. Toistaiseksi teollisuussovelluksissa on magneettinesteitä sovellettu tietokoneiden kiintolevyasemien akselitiivisteissä ja laakeroinneissa, kaiuttimien yhdistettyinä lämmönsiirtiminä ja vaimentimina sekä askelmoottorien vaimentimina. Muut sovellukset ovat olleet lähinna laboratorio- ja tutkimusasteella.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages32
ISBN (Print)951-38-3853-6
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1207
ISSN0358-5085

Fingerprint

fluids

Keywords

  • magnetic materials
  • tribology
  • fluids
  • liquids
  • sealing
  • lubricants
  • ferromagnetic materials

Cite this

Säynätjoki, M. (1991). Magneettinesteet ja niiden sovellukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1207
Säynätjoki, Matti. / Magneettinesteet ja niiden sovellukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 32 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1207).
@book{15448462a5554f61aa2c94a2f83c5dd9,
title = "Magneettinesteet ja niiden sovellukset",
abstract = "Magneettisesti aktiiviset nesteet eli magneettinesteet koostuvat kantonesteest{\"a}, magneettisesti aktiivisista partikkeleista sek{\"a} magneettikent{\"a}n vaikutuksesta tapahtuvan partikkelien agglomeroitumisen est{\"a}v{\"a}st{\"a} partikkelien pintakerroksesta. N{\"a}in saadaan aikaan aineita, joilla on nesteen perusominaisuudet ja jotka k{\"a}ytt{\"a}ytyv{\"a}t magneettikent{\"a}ss{\"a} ferromagneettisen aineen tavoin. Tyypillisimpi{\"a} sovelluskohteita n{\"a}ille nesteille ovat magnetohydrostaattinen erotus, mustesuihkukirjoitus, tiivistys, vaimennus, voitelu ja l{\"a}mm{\"o}nsiirto. Toistaiseksi teollisuussovelluksissa on magneettinesteit{\"a} sovellettu tietokoneiden kiintolevyasemien akselitiivisteiss{\"a} ja laakeroinneissa, kaiuttimien yhdistettyin{\"a} l{\"a}mm{\"o}nsiirtimin{\"a} ja vaimentimina sek{\"a} askelmoottorien vaimentimina. Muut sovellukset ovat olleet l{\"a}hinna laboratorio- ja tutkimusasteella.",
keywords = "magnetic materials, tribology, fluids, liquids, sealing, lubricants, ferromagnetic materials",
author = "Matti S{\"a}yn{\"a}tjoki",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3853-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1207",
address = "Finland",

}

Säynätjoki, M 1991, Magneettinesteet ja niiden sovellukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1207, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Magneettinesteet ja niiden sovellukset. / Säynätjoki, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 32 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1207).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Magneettinesteet ja niiden sovellukset

AU - Säynätjoki, Matti

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Magneettisesti aktiiviset nesteet eli magneettinesteet koostuvat kantonesteestä, magneettisesti aktiivisista partikkeleista sekä magneettikentän vaikutuksesta tapahtuvan partikkelien agglomeroitumisen estävästä partikkelien pintakerroksesta. Näin saadaan aikaan aineita, joilla on nesteen perusominaisuudet ja jotka käyttäytyvät magneettikentässä ferromagneettisen aineen tavoin. Tyypillisimpiä sovelluskohteita näille nesteille ovat magnetohydrostaattinen erotus, mustesuihkukirjoitus, tiivistys, vaimennus, voitelu ja lämmönsiirto. Toistaiseksi teollisuussovelluksissa on magneettinesteitä sovellettu tietokoneiden kiintolevyasemien akselitiivisteissä ja laakeroinneissa, kaiuttimien yhdistettyinä lämmönsiirtiminä ja vaimentimina sekä askelmoottorien vaimentimina. Muut sovellukset ovat olleet lähinna laboratorio- ja tutkimusasteella.

AB - Magneettisesti aktiiviset nesteet eli magneettinesteet koostuvat kantonesteestä, magneettisesti aktiivisista partikkeleista sekä magneettikentän vaikutuksesta tapahtuvan partikkelien agglomeroitumisen estävästä partikkelien pintakerroksesta. Näin saadaan aikaan aineita, joilla on nesteen perusominaisuudet ja jotka käyttäytyvät magneettikentässä ferromagneettisen aineen tavoin. Tyypillisimpiä sovelluskohteita näille nesteille ovat magnetohydrostaattinen erotus, mustesuihkukirjoitus, tiivistys, vaimennus, voitelu ja lämmönsiirto. Toistaiseksi teollisuussovelluksissa on magneettinesteitä sovellettu tietokoneiden kiintolevyasemien akselitiivisteissä ja laakeroinneissa, kaiuttimien yhdistettyinä lämmönsiirtiminä ja vaimentimina sekä askelmoottorien vaimentimina. Muut sovellukset ovat olleet lähinna laboratorio- ja tutkimusasteella.

KW - magnetic materials

KW - tribology

KW - fluids

KW - liquids

KW - sealing

KW - lubricants

KW - ferromagnetic materials

M3 - Report

SN - 951-38-3853-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Magneettinesteet ja niiden sovellukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Säynätjoki M. Magneettinesteet ja niiden sovellukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 32 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1207).