Magnetohydrostaattinen erotus

Matti Ryynänen, Tor Meinander

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Paramagneettisen suolan liuokseen ja ferromagneettiseen suspensioon upotettuun kappaleeseen kohdistuu magneettikentassä voima, jonka suuruus riippuu nesteen ja kappaleen magneettisista ominaisuuksista, magneettikentän voimakkuudesta ja gradientista. Voiman avulla voidaan mitata aineiden magneettisia ominaisuuksia ja tiheyksiä sekä erotella aineita näiden perusteella. Voiman avulla saadaan mitattua myös hyvin pienen ainemaärän esim. mineraalirakeen ominaisuudet. Erotukseen voima soveltuu parhaiten, kun tarvitaan pieniä määriä puhtaita aineita tai kun lähtömateriaali on suhteellisen arvokasta, esimerkiksi metalliromua. Menetelmä toimii parhaiten, kun kappaleiden lapimitta on 0,1 mm:stä muutamaan senttimetriin. Myös pienempien kappaleiden erotus on mahdollista, mutta erotuskapasiteetit jäävät pieniksi. Suurempien kappaleiden erotuksessa tarvittavan magneetin koko rajoittaa menetelmän käyttöä. Julkaisussa selvitetään erotuksen reunaehtoja teoreettisesti ja kirjallisuuden avulla sekä esitetään erilaisia erotusratkaisuja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-3545-6
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1031
ISSN0358-5085

Keywords

  • hydrometallurgy
  • magnetic separators

Cite this

Ryynänen, M., & Meinander, T. (1989). Magnetohydrostaattinen erotus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1031
Ryynänen, Matti ; Meinander, Tor. / Magnetohydrostaattinen erotus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1031).
@book{bfa6959e6ebe413a95ca854d6643dea8,
title = "Magnetohydrostaattinen erotus",
abstract = "Paramagneettisen suolan liuokseen ja ferromagneettiseen suspensioon upotettuun kappaleeseen kohdistuu magneettikentass{\"a} voima, jonka suuruus riippuu nesteen ja kappaleen magneettisista ominaisuuksista, magneettikent{\"a}n voimakkuudesta ja gradientista. Voiman avulla voidaan mitata aineiden magneettisia ominaisuuksia ja tiheyksi{\"a} sek{\"a} erotella aineita n{\"a}iden perusteella. Voiman avulla saadaan mitattua my{\"o}s hyvin pienen ainema{\"a}r{\"a}n esim. mineraalirakeen ominaisuudet. Erotukseen voima soveltuu parhaiten, kun tarvitaan pieni{\"a} m{\"a}{\"a}ri{\"a} puhtaita aineita tai kun l{\"a}ht{\"o}materiaali on suhteellisen arvokasta, esimerkiksi metalliromua. Menetelm{\"a} toimii parhaiten, kun kappaleiden lapimitta on 0,1 mm:st{\"a} muutamaan senttimetriin. My{\"o}s pienempien kappaleiden erotus on mahdollista, mutta erotuskapasiteetit j{\"a}{\"a}v{\"a}t pieniksi. Suurempien kappaleiden erotuksessa tarvittavan magneetin koko rajoittaa menetelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Julkaisussa selvitet{\"a}{\"a}n erotuksen reunaehtoja teoreettisesti ja kirjallisuuden avulla sek{\"a} esitet{\"a}{\"a}n erilaisia erotusratkaisuja.",
keywords = "hydrometallurgy, magnetic separators",
author = "Matti Ryyn{\"a}nen and Tor Meinander",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3545-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1031",
address = "Finland",

}

Ryynänen, M & Meinander, T 1989, Magnetohydrostaattinen erotus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1031, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Magnetohydrostaattinen erotus. / Ryynänen, Matti; Meinander, Tor.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1031).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Magnetohydrostaattinen erotus

AU - Ryynänen, Matti

AU - Meinander, Tor

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Paramagneettisen suolan liuokseen ja ferromagneettiseen suspensioon upotettuun kappaleeseen kohdistuu magneettikentassä voima, jonka suuruus riippuu nesteen ja kappaleen magneettisista ominaisuuksista, magneettikentän voimakkuudesta ja gradientista. Voiman avulla voidaan mitata aineiden magneettisia ominaisuuksia ja tiheyksiä sekä erotella aineita näiden perusteella. Voiman avulla saadaan mitattua myös hyvin pienen ainemaärän esim. mineraalirakeen ominaisuudet. Erotukseen voima soveltuu parhaiten, kun tarvitaan pieniä määriä puhtaita aineita tai kun lähtömateriaali on suhteellisen arvokasta, esimerkiksi metalliromua. Menetelmä toimii parhaiten, kun kappaleiden lapimitta on 0,1 mm:stä muutamaan senttimetriin. Myös pienempien kappaleiden erotus on mahdollista, mutta erotuskapasiteetit jäävät pieniksi. Suurempien kappaleiden erotuksessa tarvittavan magneetin koko rajoittaa menetelmän käyttöä. Julkaisussa selvitetään erotuksen reunaehtoja teoreettisesti ja kirjallisuuden avulla sekä esitetään erilaisia erotusratkaisuja.

AB - Paramagneettisen suolan liuokseen ja ferromagneettiseen suspensioon upotettuun kappaleeseen kohdistuu magneettikentassä voima, jonka suuruus riippuu nesteen ja kappaleen magneettisista ominaisuuksista, magneettikentän voimakkuudesta ja gradientista. Voiman avulla voidaan mitata aineiden magneettisia ominaisuuksia ja tiheyksiä sekä erotella aineita näiden perusteella. Voiman avulla saadaan mitattua myös hyvin pienen ainemaärän esim. mineraalirakeen ominaisuudet. Erotukseen voima soveltuu parhaiten, kun tarvitaan pieniä määriä puhtaita aineita tai kun lähtömateriaali on suhteellisen arvokasta, esimerkiksi metalliromua. Menetelmä toimii parhaiten, kun kappaleiden lapimitta on 0,1 mm:stä muutamaan senttimetriin. Myös pienempien kappaleiden erotus on mahdollista, mutta erotuskapasiteetit jäävät pieniksi. Suurempien kappaleiden erotuksessa tarvittavan magneetin koko rajoittaa menetelmän käyttöä. Julkaisussa selvitetään erotuksen reunaehtoja teoreettisesti ja kirjallisuuden avulla sekä esitetään erilaisia erotusratkaisuja.

KW - hydrometallurgy

KW - magnetic separators

M3 - Report

SN - 951-38-3545-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Magnetohydrostaattinen erotus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ryynänen M, Meinander T. Magnetohydrostaattinen erotus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1031).