Magnetostriktiivisyys ja magnetostriktiiviset materiaalit

Pekka Ruuskanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty magnetostriktiivisyyden fysikaalista taustaa, magnetostriktiivisiä materiaaleja sekä magnetostriktiivisten materiaalien sovellutuksia. Magnetostriktiivisyys johtuu elektronien spinien ja orbitaalien vuorovaikutuksesta sekä orbitaalien epäsymmetrisyydestä. Lisäksi magnetostriktiivisyyden suuruuteen vaikuttavat monet mikrorakenteelliset tekijät kuten esim. raekoko, tekstuuri, seosaineet, ja sisäiset jännitykset. Kaikilla ferromagneettisilla materiaaleilla on jonkin suuruinen magnetostriktiivinen myötymä. Pienin magnetostriktiivinen myötymä ja siten pienimmät tehohäviöt on kobolttipohjaisilla materiaaleilla. Näitä materiaaleja käytetään esim. suurtaajuusmuuntajissa, joissa vaaditaan pienen tahohäviön omaavia materiaaleja. Suurin magnetostriktiivinen myötymä on raudan ja harvinaisten maametallien välisillä yhdisteillä. Näitä materiaaleja käytetään hyödyksi erilaisissa venttiileissä, moottoreissa, mitauslaitteissa ja laitteissa, joissa muutetaan sähköistä energiaa mekaaniseksi energiaksi tai päinvastoin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-4328-9
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1434
ISSN1235-0605

Keywords

  • magnetostriction
  • magnetism
  • magnetic properties
  • ferromagnetism
  • rare earth alloys
  • amorphous materials
  • crystal structure

Cite this

Ruuskanen, P. (1992). Magnetostriktiivisyys ja magnetostriktiiviset materiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1434
Ruuskanen, Pekka. / Magnetostriktiivisyys ja magnetostriktiiviset materiaalit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 46 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1434).
@book{6d10f63b7f8e45198a7cde16f7c6cc67,
title = "Magnetostriktiivisyys ja magnetostriktiiviset materiaalit",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty magnetostriktiivisyyden fysikaalista taustaa, magnetostriktiivisi{\"a} materiaaleja sek{\"a} magnetostriktiivisten materiaalien sovellutuksia. Magnetostriktiivisyys johtuu elektronien spinien ja orbitaalien vuorovaikutuksesta sek{\"a} orbitaalien ep{\"a}symmetrisyydest{\"a}. Lis{\"a}ksi magnetostriktiivisyyden suuruuteen vaikuttavat monet mikrorakenteelliset tekij{\"a}t kuten esim. raekoko, tekstuuri, seosaineet, ja sis{\"a}iset j{\"a}nnitykset. Kaikilla ferromagneettisilla materiaaleilla on jonkin suuruinen magnetostriktiivinen my{\"o}tym{\"a}. Pienin magnetostriktiivinen my{\"o}tym{\"a} ja siten pienimm{\"a}t tehoh{\"a}vi{\"o}t on kobolttipohjaisilla materiaaleilla. N{\"a}it{\"a} materiaaleja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n esim. suurtaajuusmuuntajissa, joissa vaaditaan pienen tahoh{\"a}vi{\"o}n omaavia materiaaleja. Suurin magnetostriktiivinen my{\"o}tym{\"a} on raudan ja harvinaisten maametallien v{\"a}lisill{\"a} yhdisteill{\"a}. N{\"a}it{\"a} materiaaleja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n hy{\"o}dyksi erilaisissa venttiileiss{\"a}, moottoreissa, mitauslaitteissa ja laitteissa, joissa muutetaan s{\"a}hk{\"o}ist{\"a} energiaa mekaaniseksi energiaksi tai p{\"a}invastoin.",
keywords = "magnetostriction, magnetism, magnetic properties, ferromagnetism, rare earth alloys, amorphous materials, crystal structure",
author = "Pekka Ruuskanen",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4328-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1434",
address = "Finland",

}

Ruuskanen, P 1992, Magnetostriktiivisyys ja magnetostriktiiviset materiaalit. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1434, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Magnetostriktiivisyys ja magnetostriktiiviset materiaalit. / Ruuskanen, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 46 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1434).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Magnetostriktiivisyys ja magnetostriktiiviset materiaalit

AU - Ruuskanen, Pekka

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Tässä kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty magnetostriktiivisyyden fysikaalista taustaa, magnetostriktiivisiä materiaaleja sekä magnetostriktiivisten materiaalien sovellutuksia. Magnetostriktiivisyys johtuu elektronien spinien ja orbitaalien vuorovaikutuksesta sekä orbitaalien epäsymmetrisyydestä. Lisäksi magnetostriktiivisyyden suuruuteen vaikuttavat monet mikrorakenteelliset tekijät kuten esim. raekoko, tekstuuri, seosaineet, ja sisäiset jännitykset. Kaikilla ferromagneettisilla materiaaleilla on jonkin suuruinen magnetostriktiivinen myötymä. Pienin magnetostriktiivinen myötymä ja siten pienimmät tehohäviöt on kobolttipohjaisilla materiaaleilla. Näitä materiaaleja käytetään esim. suurtaajuusmuuntajissa, joissa vaaditaan pienen tahohäviön omaavia materiaaleja. Suurin magnetostriktiivinen myötymä on raudan ja harvinaisten maametallien välisillä yhdisteillä. Näitä materiaaleja käytetään hyödyksi erilaisissa venttiileissä, moottoreissa, mitauslaitteissa ja laitteissa, joissa muutetaan sähköistä energiaa mekaaniseksi energiaksi tai päinvastoin.

AB - Tässä kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty magnetostriktiivisyyden fysikaalista taustaa, magnetostriktiivisiä materiaaleja sekä magnetostriktiivisten materiaalien sovellutuksia. Magnetostriktiivisyys johtuu elektronien spinien ja orbitaalien vuorovaikutuksesta sekä orbitaalien epäsymmetrisyydestä. Lisäksi magnetostriktiivisyyden suuruuteen vaikuttavat monet mikrorakenteelliset tekijät kuten esim. raekoko, tekstuuri, seosaineet, ja sisäiset jännitykset. Kaikilla ferromagneettisilla materiaaleilla on jonkin suuruinen magnetostriktiivinen myötymä. Pienin magnetostriktiivinen myötymä ja siten pienimmät tehohäviöt on kobolttipohjaisilla materiaaleilla. Näitä materiaaleja käytetään esim. suurtaajuusmuuntajissa, joissa vaaditaan pienen tahohäviön omaavia materiaaleja. Suurin magnetostriktiivinen myötymä on raudan ja harvinaisten maametallien välisillä yhdisteillä. Näitä materiaaleja käytetään hyödyksi erilaisissa venttiileissä, moottoreissa, mitauslaitteissa ja laitteissa, joissa muutetaan sähköistä energiaa mekaaniseksi energiaksi tai päinvastoin.

KW - magnetostriction

KW - magnetism

KW - magnetic properties

KW - ferromagnetism

KW - rare earth alloys

KW - amorphous materials

KW - crystal structure

M3 - Report

SN - 951-38-4328-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Magnetostriktiivisyys ja magnetostriktiiviset materiaalit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ruuskanen P. Magnetostriktiivisyys ja magnetostriktiiviset materiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 46 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1434).