Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla: Kirjallisuuskatsaus

Sirpa Karppinen, Anna-Marja Aura, Pirkko Forssell, Kaisa Poutanen

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään erästä uutta terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ryhmää, nk. prebiootteja. Prebiootit ovat ylemmässä ruoansulatuskanavassa sulamattomia yhdisteitä, tavallisimmin oligosakkarideja, jotka edistävät ihmisen terveyttä stimuloimalla selektiivisesti yhden tai muutaman bakteerin kasvua ja/tai aktiivisuutta suolistossa. Kirjallisuuskatsauksessa kuvataan tällä hetkellä tunnetut prebiootit ja niistä osoitetut fysiologiset edut. Taustatiedoksi esitetään ihmisen ruoansulatuksen periaatteet ja lyhyt kuvaus hiilihydraattien fermentaatiosta suolistossa. Ravintokuidun riittävä saanti on jo kauan liitetty terveelliseen ruokavalioon, mutta eri ravintokuituvalmisteiden ja -komponenttien vaikutus suolistofermentaatioon tunnetaan vielä puutteellisesti. Kaupallisia oligosakkaridi- ja ravintokuituvalmisteita on runsaasti markkinoilla, ja niillä on terveysvaikutusten lisäksi teknologisesti hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten vedensidonta- ja viskositeetinmuodostuskyky. Eniten tutkittu prebioottien ryhmä ovat frukto-oligosakkaridit, jotka ovat hedelmäsokerin polymeereja. Niiden on todettu suosivan bifidobakteerien kasvua suolistossa. Bifidobakteereilla puolestaan oletetaan olevan useita suotuisia vaikutuksia; ne mm. alentavat suolen sisällön pH-arvoa tuottamalla lyhytketjuisia rasvahappoja ja näin inhiboivat mahdollisten patogeenien kasvua. Muita mielenkiintoisia oligosakkarideja ovat mm. soijan oligosakkaridit, ksylo-oligosakkaridit ja laktoosin johdannaiset, joiden myös on todettu stimuloivan bifidobakteerien kasvua.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages57
    ISBN (Print)951-38-5285-7
    Publication statusPublished - 1998
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
    Number1896
    ISSN1235-0605

    Keywords

    • carbohydrates
    • oligosaccharides
    • digestion
    • health
    • fermentation
    • biotics
    • dietary fibres

    Cite this