Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla: Kirjallisuuskatsaus

Sirpa Karppinen, Anna-Marja Aura, Pirkko Forssell, Kaisa Poutanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään erästä uutta terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ryhmää, nk. prebiootteja. Prebiootit ovat ylemmässä ruoansulatuskanavassa sulamattomia yhdisteitä, tavallisimmin oligosakkarideja, jotka edistävät ihmisen terveyttä stimuloimalla selektiivisesti yhden tai muutaman bakteerin kasvua ja/tai aktiivisuutta suolistossa. Kirjallisuuskatsauksessa kuvataan tällä hetkellä tunnetut prebiootit ja niistä osoitetut fysiologiset edut. Taustatiedoksi esitetään ihmisen ruoansulatuksen periaatteet ja lyhyt kuvaus hiilihydraattien fermentaatiosta suolistossa. Ravintokuidun riittävä saanti on jo kauan liitetty terveelliseen ruokavalioon, mutta eri ravintokuituvalmisteiden ja -komponenttien vaikutus suolistofermentaatioon tunnetaan vielä puutteellisesti. Kaupallisia oligosakkaridi- ja ravintokuituvalmisteita on runsaasti markkinoilla, ja niillä on terveysvaikutusten lisäksi teknologisesti hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten vedensidonta- ja viskositeetinmuodostuskyky. Eniten tutkittu prebioottien ryhmä ovat frukto-oligosakkaridit, jotka ovat hedelmäsokerin polymeereja. Niiden on todettu suosivan bifidobakteerien kasvua suolistossa. Bifidobakteereilla puolestaan oletetaan olevan useita suotuisia vaikutuksia; ne mm. alentavat suolen sisällön pH-arvoa tuottamalla lyhytketjuisia rasvahappoja ja näin inhiboivat mahdollisten patogeenien kasvua. Muita mielenkiintoisia oligosakkarideja ovat mm. soijan oligosakkaridit, ksylo-oligosakkaridit ja laktoosin johdannaiset, joiden myös on todettu stimuloivan bifidobakteerien kasvua.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages57
ISBN (Print)951-38-5285-7
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1896
ISSN1235-0605

Keywords

  • carbohydrates
  • oligosaccharides
  • digestion
  • health
  • fermentation
  • biotics
  • dietary fibres

Cite this

Karppinen, S., Aura, A-M., Forssell, P., & Poutanen, K. (1998). Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla: Kirjallisuuskatsaus. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1896