Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla

Kirjallisuuskatsaus

Sirpa Karppinen, Anna-Marja Aura, Pirkko Forssell, Kaisa Poutanen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään erästä uutta terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ryhmää, nk. prebiootteja. Prebiootit ovat ylemmässä ruoansulatuskanavassa sulamattomia yhdisteitä, tavallisimmin oligosakkarideja, jotka edistävät ihmisen terveyttä stimuloimalla selektiivisesti yhden tai muutaman bakteerin kasvua ja/tai aktiivisuutta suolistossa. Kirjallisuuskatsauksessa kuvataan tällä hetkellä tunnetut prebiootit ja niistä osoitetut fysiologiset edut. Taustatiedoksi esitetään ihmisen ruoansulatuksen periaatteet ja lyhyt kuvaus hiilihydraattien fermentaatiosta suolistossa. Ravintokuidun riittävä saanti on jo kauan liitetty terveelliseen ruokavalioon, mutta eri ravintokuituvalmisteiden ja -komponenttien vaikutus suolistofermentaatioon tunnetaan vielä puutteellisesti. Kaupallisia oligosakkaridi- ja ravintokuituvalmisteita on runsaasti markkinoilla, ja niillä on terveysvaikutusten lisäksi teknologisesti hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten vedensidonta- ja viskositeetinmuodostuskyky. Eniten tutkittu prebioottien ryhmä ovat frukto-oligosakkaridit, jotka ovat hedelmäsokerin polymeereja. Niiden on todettu suosivan bifidobakteerien kasvua suolistossa. Bifidobakteereilla puolestaan oletetaan olevan useita suotuisia vaikutuksia; ne mm. alentavat suolen sisällön pH-arvoa tuottamalla lyhytketjuisia rasvahappoja ja näin inhiboivat mahdollisten patogeenien kasvua. Muita mielenkiintoisia oligosakkarideja ovat mm. soijan oligosakkaridit, ksylo-oligosakkaridit ja laktoosin johdannaiset, joiden myös on todettu stimuloivan bifidobakteerien kasvua.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages57
ISBN (Print)951-38-5285-7
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita
PublisherVTT
No.1896
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Keywords

  • carbohydrates
  • oligosaccharides
  • digestion
  • health
  • fermentation
  • biotics
  • dietary fibres

Cite this

Karppinen, S., Aura, A-M., Forssell, P., & Poutanen, K. (1998). Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1896
Karppinen, Sirpa ; Aura, Anna-Marja ; Forssell, Pirkko ; Poutanen, Kaisa. / Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 57 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1896).
@book{1491a6fb451d44369be7a4abea6cfcc9,
title = "Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Kirjallisuuskatsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n er{\"a}st{\"a} uutta terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ryhm{\"a}{\"a}, nk. prebiootteja. Prebiootit ovat ylemm{\"a}ss{\"a} ruoansulatuskanavassa sulamattomia yhdisteit{\"a}, tavallisimmin oligosakkarideja, jotka edist{\"a}v{\"a}t ihmisen terveytt{\"a} stimuloimalla selektiivisesti yhden tai muutaman bakteerin kasvua ja/tai aktiivisuutta suolistossa. Kirjallisuuskatsauksessa kuvataan t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} tunnetut prebiootit ja niist{\"a} osoitetut fysiologiset edut. Taustatiedoksi esitet{\"a}{\"a}n ihmisen ruoansulatuksen periaatteet ja lyhyt kuvaus hiilihydraattien fermentaatiosta suolistossa. Ravintokuidun riitt{\"a}v{\"a} saanti on jo kauan liitetty terveelliseen ruokavalioon, mutta eri ravintokuituvalmisteiden ja -komponenttien vaikutus suolistofermentaatioon tunnetaan viel{\"a} puutteellisesti. Kaupallisia oligosakkaridi- ja ravintokuituvalmisteita on runsaasti markkinoilla, ja niill{\"a} on terveysvaikutusten lis{\"a}ksi teknologisesti hy{\"o}dyllisi{\"a} ominaisuuksia, kuten vedensidonta- ja viskositeetinmuodostuskyky. Eniten tutkittu prebioottien ryhm{\"a} ovat frukto-oligosakkaridit, jotka ovat hedelm{\"a}sokerin polymeereja. Niiden on todettu suosivan bifidobakteerien kasvua suolistossa. Bifidobakteereilla puolestaan oletetaan olevan useita suotuisia vaikutuksia; ne mm. alentavat suolen sis{\"a}ll{\"o}n pH-arvoa tuottamalla lyhytketjuisia rasvahappoja ja n{\"a}in inhiboivat mahdollisten patogeenien kasvua. Muita mielenkiintoisia oligosakkarideja ovat mm. soijan oligosakkaridit, ksylo-oligosakkaridit ja laktoosin johdannaiset, joiden my{\"o}s on todettu stimuloivan bifidobakteerien kasvua.",
keywords = "carbohydrates, oligosaccharides, digestion, health, fermentation, biotics, dietary fibres",
author = "Sirpa Karppinen and Anna-Marja Aura and Pirkko Forssell and Kaisa Poutanen",
year = "1998",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5285-7",
series = "VTT Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1896",
address = "Finland",

}

Karppinen, S, Aura, A-M, Forssell, P & Poutanen, K 1998, Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla: Kirjallisuuskatsaus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1896, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla : Kirjallisuuskatsaus. / Karppinen, Sirpa; Aura, Anna-Marja; Forssell, Pirkko; Poutanen, Kaisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 57 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1896).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla

T2 - Kirjallisuuskatsaus

AU - Karppinen, Sirpa

AU - Aura, Anna-Marja

AU - Forssell, Pirkko

AU - Poutanen, Kaisa

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään erästä uutta terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ryhmää, nk. prebiootteja. Prebiootit ovat ylemmässä ruoansulatuskanavassa sulamattomia yhdisteitä, tavallisimmin oligosakkarideja, jotka edistävät ihmisen terveyttä stimuloimalla selektiivisesti yhden tai muutaman bakteerin kasvua ja/tai aktiivisuutta suolistossa. Kirjallisuuskatsauksessa kuvataan tällä hetkellä tunnetut prebiootit ja niistä osoitetut fysiologiset edut. Taustatiedoksi esitetään ihmisen ruoansulatuksen periaatteet ja lyhyt kuvaus hiilihydraattien fermentaatiosta suolistossa. Ravintokuidun riittävä saanti on jo kauan liitetty terveelliseen ruokavalioon, mutta eri ravintokuituvalmisteiden ja -komponenttien vaikutus suolistofermentaatioon tunnetaan vielä puutteellisesti. Kaupallisia oligosakkaridi- ja ravintokuituvalmisteita on runsaasti markkinoilla, ja niillä on terveysvaikutusten lisäksi teknologisesti hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten vedensidonta- ja viskositeetinmuodostuskyky. Eniten tutkittu prebioottien ryhmä ovat frukto-oligosakkaridit, jotka ovat hedelmäsokerin polymeereja. Niiden on todettu suosivan bifidobakteerien kasvua suolistossa. Bifidobakteereilla puolestaan oletetaan olevan useita suotuisia vaikutuksia; ne mm. alentavat suolen sisällön pH-arvoa tuottamalla lyhytketjuisia rasvahappoja ja näin inhiboivat mahdollisten patogeenien kasvua. Muita mielenkiintoisia oligosakkarideja ovat mm. soijan oligosakkaridit, ksylo-oligosakkaridit ja laktoosin johdannaiset, joiden myös on todettu stimuloivan bifidobakteerien kasvua.

AB - Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään erästä uutta terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ryhmää, nk. prebiootteja. Prebiootit ovat ylemmässä ruoansulatuskanavassa sulamattomia yhdisteitä, tavallisimmin oligosakkarideja, jotka edistävät ihmisen terveyttä stimuloimalla selektiivisesti yhden tai muutaman bakteerin kasvua ja/tai aktiivisuutta suolistossa. Kirjallisuuskatsauksessa kuvataan tällä hetkellä tunnetut prebiootit ja niistä osoitetut fysiologiset edut. Taustatiedoksi esitetään ihmisen ruoansulatuksen periaatteet ja lyhyt kuvaus hiilihydraattien fermentaatiosta suolistossa. Ravintokuidun riittävä saanti on jo kauan liitetty terveelliseen ruokavalioon, mutta eri ravintokuituvalmisteiden ja -komponenttien vaikutus suolistofermentaatioon tunnetaan vielä puutteellisesti. Kaupallisia oligosakkaridi- ja ravintokuituvalmisteita on runsaasti markkinoilla, ja niillä on terveysvaikutusten lisäksi teknologisesti hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten vedensidonta- ja viskositeetinmuodostuskyky. Eniten tutkittu prebioottien ryhmä ovat frukto-oligosakkaridit, jotka ovat hedelmäsokerin polymeereja. Niiden on todettu suosivan bifidobakteerien kasvua suolistossa. Bifidobakteereilla puolestaan oletetaan olevan useita suotuisia vaikutuksia; ne mm. alentavat suolen sisällön pH-arvoa tuottamalla lyhytketjuisia rasvahappoja ja näin inhiboivat mahdollisten patogeenien kasvua. Muita mielenkiintoisia oligosakkarideja ovat mm. soijan oligosakkaridit, ksylo-oligosakkaridit ja laktoosin johdannaiset, joiden myös on todettu stimuloivan bifidobakteerien kasvua.

KW - carbohydrates

KW - oligosaccharides

KW - digestion

KW - health

KW - fermentation

KW - biotics

KW - dietary fibres

M3 - Report

SN - 951-38-5285-7

T3 - VTT Tiedotteita

BT - Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Karppinen S, Aura A-M, Forssell P, Poutanen K. Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisen suolistoflooraan sulamattomien hiilihydraattien avulla: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 57 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1896).